Connect with us

Egyesült Államok

GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica miatt, a szerbek külföldi nagykövetségekre mutogatnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
A montenegrói parlament elfogadta a Srebrenicáról szóló határozattervezetet. A 81 tagú parlamentben 55-en szavaztak a tervezetre, 19 ellene, 7 képviselő pedig tartózkodott. A csütörtök esti parlamenti ülésen menesztették Vladimir Leposavić igazságügyi, valamint emberi és kisebbségi jogi minisztert, mert többször is arról beszélt a nyilvánosság előtt, hogy szerinte a boszniai háború idején Srebrenicában nem történt népíirtás. Ő jó eséllyel pályázhat a Biden-féle büntetőlistára.

A törvény elfogadásának körülményei

A Milo Đukanović montenegrói elnök által vezetett Szocialisták Demokratikus Pártjának (Demokratska partija socijalista Crne Gore, DPS) képviselői, akik bojkottálják a parlamenti munkát, miután a tavaly parlamenti választásokon ellenzékbe kerültek, csütörtökön este mégis bementek a parlamentbe, amikor a Srebrenicával kapcsolatos törvény elfogadása volt napirenden. A demokratikus szocialisták támogatták Leposavić miniszter eltávolítását is, amit Zdravko Krivokapić montenegrói miniszterelnök még áprilisban kezdeményezett. GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica miatt, a szerbek külföldi nagykövetségekre mutogatnak

A szerbbarát Demokratikus Front a Srebrenicával kapcsolatos javaslat ellen szavazott, majd annak elfogadása miatt bejelentette, hogy most ők bojkottálják a parlamenti munkát, bár erről a végső döntést a pártszövetség vezetői hozzák meg.

A Srebrenicáról szóló hétpontos törvény első pontja határozottan elítéli a srebrenicai népirtást; harmadik pontja pedig megtiltja a népirtás tényének tagadását vagy lebecsülését a nyilvánosság előtt.

Az új törvény negyedik pontja július 11-ét a srebrenicai áldozatok emléknapjává nyilvánította, hatodik pontja pedig felszólította a montenegrói illetékes intézményeket, hogy indítsanak vizsgálatot és folytassák le a büntetőeljárást a srebrenicai népirtással és más emberiség elleni bűncselekményekkel vádolt személyek ellen.

A törvény részvétét fejezte ki a volt Jugoszlávia területén dúlt összes háború minden áldozatának, valamint azok családjainak, és felszólította az összes szomszédos államot, hogy továbbra is szolgáltassanak igazságot és hosszú távú támogatást a túlélőknek.

Ez a felszólítás kimondatlanul is leginkább Szerbiát célozta meg, amelynek elnöke eddig nagyon ügyesen elkerülte, hogy népirtásnak nevezze a Srebrenicában történteket, ellentétben Milorad Dodikkal a boszniai elnökség szerb tagjával, aki többször is kijelentette, hogy nem történt népirtás.

Ha lesz Biden-féle büntetőlista, akkor Dodik arra biztosan az elsők között kerül fel, megelőzve a fent említett Leposavićot.

A kormányválság

Milan Knežević, a szerbbarát Demokratikus Front egyik vezetője “mások helyett is szégyellte magát”, miután a montenegrói parlament csütörtökön este elfogadta a Srebrenicáról szóló említett határozatot, és jóváhagyta Vladimir Leposavić leváltását.

Knežević úgy nyilatkozott, hogy a csütörtök esti szavazással Milo Đukanović és az általa képviselt ideológia gyakorlatilag visszatért a hatalomba.

A szerbbarát Demokratikus Front említett vezetője a belgrádi Prva TV-nek nyilatkozva kijelentette, hogy Zdravko Krivokapić nem lehet tovább miniszterelnök, mert Milo Đukanović elnök pártjával együtt szavazva Szerbiát és a szerb népet népirtással hozta összefüggésbe.

Zdravko Krivokapić montenegrói miniszterelnök ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy nem mond le, és felszólította a képviselőket, hogy ha le akarják váltani, akkor kezdeményezzék az eltávolítását.

– Kezdeményezhetnek bizalmatlansági eljárást a kormány ellen, vagy játszhatnak az új választások kiírására


– mondta a montenegrói állami televíziónak nyilatkozva a podgoricai kormány vezetője.

Montenegróban közben már megkezdődtek a találgatások, hogy ki válthatja Krivokapićot a kormány élén, miután a kabinetet támogató egyik parlamenti képviselő kijelentette, hogy a miniszterelnök már nem élvezi a bizalmát, amivel gyakorlatilag megszűnt a 41 képviselőből álló kormánytöbbség a 81 férőhelyes parlamentben.

Egyelőre nem látható, hogy miként alakulnak az erőviszonyok a montenegrói parlamentben, egyes elemzők szerint az sem zárható ki, hogy Krivokapić marad egy kisebbségi kormány élén, amelyet Đukanović demokratikus szocialistái kívülről támogatnak, miközben a montenegrói albánok bekínálkoztak a kormányba, ha abban nem vesz részt a Demokratikus Front.

A szerbiai álláspont

Aleksandar Vučić is késztetést érzett arra, hogy megszólaljon a montenegrói parlamentben megszavazott törvénnyel kapcsolatban.

– Ezt nem vártuk azoktól, akik mindig a legközelebb álltak hozzánk


– mondta Vučić, aki a montenegrói Demokratikus Fronthoz hasonlóan megjegyezte, hogy a szerbek és Szerbia nem fordulnak a külföldi nagykövetségekhez, mert – mint ahogy Vučić fogalmazott – a szerbeknek nincsenek ott gazdáik, és nem azokat szolgálják.

Baloldali kép: Joe Biden Milo Đukanović társaságában, baloldali kép: Joe Biden, amint kerüli Zdravko Krivokapićot, forrás: Twitter

Ez egyértelmű utalás arra, hogy a szerbek szerint a montenegrói kormányzat meg nem nevezett külföldi nagykövetségekkel egyeztetett a törvény elfogadása előtt.

– Soha nem fogunk felszólítani senkit sem, hogy hol nyaraljon, vagy hol ne nyaraljon, de olyan viszonyokat építünk ki, amilyet a hatalomtartók megérdemelnek, akik anélkül hoznak Szerbiát is érintő döntéseket, hogy nem konzultálnak velünk, és akik csak azt nézik, hogy miként sértsék meg Szerbiát, és alázzák meg a szerb népet


– jelentette ki a szerb elnök, aki jelezte, hogy az elkövetkező napokban kielemzik a montenegrói parlament összes eddigi döntését, mert nem akarnak elhamarkodott megoldásokhoz folyamodni.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter közben úgy nyilatkozott, hogy kezdeményezni fogja a Srebrenicáról szóló határozatra szavazó montenegrói képviselők kitiltását Szerbiából, a la Biden.
________________________
Nyitókép: Zdravko Krivokapić miniszterelnök letekint a fintorgó Milan Kneževićre

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia2 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékA törvény elfogadásának körülményeiA kormányválságA szerbiai álláspont A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5] Hallgasd meg ezt...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava