PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata

Olvasási idő: 5 perc

 
Valamelyest puhult a Koszovóval kapcsolatos amerikai álláspont, de az Egyesült Államok továbbra is úgy gondolja, hogy ami a végső célt illeti: a kölcsönös elismerés nyitja meg az Európába vezető utat Szerbia és Koszovó számára. Matthew Palmer, az amerikai külügyminisztérium nyugat-balkáni megbízottja úgy nyilatkozott, hogy nem az USA tárgyal, hanem Szerbia és Koszovó az Európai Unió közvetítésével, és az Egyesült Államok támogatásával. A Koszovó és Szerbia közötti párbeszédért felelős európai megbízott pedig a szlovák Miroslav Lajčák, akinek hazája nem ismeri el Koszovó függetlenségét, és szlovák külügyminiszterként ő maga is ezt az álláspontot képviselte.


Szlovákia volt az első EU-tagállam, amely még 2007-ben kijelentette, hogy amennyiben Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét, nem ismeri el azt. A függetlenség kikiáltásának évében (2008-ban) a szlovák kormány annyiban finomított az álláspontján, hogy csak abban az esetben tenné ezt meg, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa ilyen értelmű határozatot hozna. Az akkori kormány oroszbarát hozzáállása mellett volt még egy fontosabb érv is Koszovó függetlenedése ellen. A közéleti viták során elhangzott, hogy szlovák részről elsősorban azért félnek Koszovó önállóságától, mert az precedenst teremthet a felvidéki magyarok számára is.

Ilyen előzmények után került a külügyminiszteri posztra 2009-ben, egy évvel a választások előtt Miroslav Lajčák, akinek nem volt ismeretlen terep a Balkán. 2001 és 2005 között Kis-Jugoszláviában, Albániában és Macedóniában nagykövetként tevékenykedett, 2006-ban Bosznia-Hercegovinában az ENSZ főképviselője, Montenegróban pedig a függetlenségről szóló népszavazás során az Európai Unió főmegfigyelője lett. Boszniában nagyon elégedettek lehettek a munkájával, mert 2007-ben két újság is az év emberévé választotta.

Lajčák, a harcias

Lajčák kinevezése után pár hónappal egyik korábbi szolgálati helyén, Moszkvában a nemzetközi kapcsolatok állami intézetében egy meglehetősen kemény beszédet mondott. Szembe állította a területi integritás és az önrendelkezés elvét, mivel szerinte a nemzetközi közösség akkor még nem döntötte el, melyiket fogja Koszovó esetében alkalmazni. PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata 5y7mFvdS 400x400

A területi integritás elsőbbsége melletti érvelésből azt emelte ki, hogy a koszovói albánokat nemzetiségként nem illeti meg az önrendelkezési jog, illetve hogy nem kétoldalú megállapodás előzte meg az elszakadást. A Badinter-bizottságot is idézte, amely szerint az egyes volt jugoszláv tagköztársaságot illeti csak meg az önrendelkezés joga, Koszovót és Vajdaságot nem. A függetlenség mellett érvelők nézeteiből a konfliktus történelmi gyökereit és az emberi jogok megsértését emelte ki.

A két nézőpont közül Szlovákia egyértelműen a területi integritás mellett tette le a voksát és nem ismerte el Koszovó függetlenségét. Lajčák ezt azzal magyarázta, hogy szerintük nemzetközi jogsértésék történtek, és hogy az önrendelkezés joga csak a nemzeteknek jár, a nemzeti kisebbségeknek nem. Azt is nehezményezte, hogy az alkalmazott elvet nem az ENSZ BT határozta meg, hanem egyes államok. Szerinte a terület önállósodásához hozzá kellett volna járulnia Szerbiának is, ahogy azt tette Montenegró esetében. Hasonló elvi okokból Szlovákia nem ismerte el sem Dél-Oszétia, sem Abházia függetlenedését.

A 2010-es, nemzeti érzelmektől sem mentes választási kampányban Lajčák arról beszélt, hogy a határok az államok, régiók és egész Európa stabilitásának alapvető feltételeit képezik, amelyek elhúzódó és összetett folyamatok eredményeként születtek, ezért tiszteletben kell tartani őket. Szerinte Európának mindent meg kell tennie azért, hogy megelőző diplomáciai lépésekkel megakadályozza a határok egyoldalú módosítását etnikai alapon úgy Koszovóban, Bosznia Hercegovinában, a Balkánon, mint egész Európában.

Nem sokkal a szlovákiai választások után született meg a Nemzetközi Bíróság tanácsadó véleménye, amely szerint Koszovó függetlenségének kikiáltása nem sértett nemzetközi jogot.
Mindez azonban nem változtatta meg alapvetően Szlovákia álláspontját, még akkor sem, ha 2010 és 2012 között nem egészen két évig Iveta Radičová nyugatorientált kormánya vezette az országot. Szerbia támogatásának jeleként nem ismerték el továbbra sem Koszovó függetlenségét, mert azt szerették volna, ha mindkét fél számára elfogadható megoldás születik.

A hagyományok tisztelete

Miroslav Lajčák hagyománytisztelő ember.

A Twitteren pénteken arról számolt be, hogy tovább ápolja azt a “jó hagyományt”, amely szerint belgrádi tárgyalásait követően tájékoztatja az Európai Unió tagországainak nagyköveteit.


A bejegyzéshez alig néhány hozzászólás érkezett, az első kommentelő – egy erős balkáni és albániai kötődésekkel rendelkező osztrák üzletember – viszont azonnal azzal kezdte, hogy felszólította Ivan Korčok jelenlegi szlovák külügyminisztert Koszovó elismerésére.

Lajčák, a békülékeny

2012 után Lajčák pártja (Smer) akkora győzelmet aratott, hogy nem szorult koalíciókötésre. Lajčák külügyminiszter lett újra, majd a következő választás után is maradt hivatalában, amikor pártjának a bonyolult belpolitikai helyzetben sikerült koalíciós társakat találnia. Az egyik ilyen koalíciós társ a Bugár-féle Híd lett, amely célként tűzte ki Szlovákia euroatlanti irányultságának megőrzését.

Lajčák többször találkozott Szerbia és Koszovó képviselőivel, és mindannyiszor a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. A felek közötti megállapodást nevezte az első lépésnek ahhoz, hogy a hétköznapi emberek élete javuljon Koszovóban. Bár koszovói partnerei rendszeresen megpróbálták elérni, hogy Szlovákia ismerje el az ország függetlenségét, a helyzet nem változott.

Szlovákia és Koszovó kapcsolatában fontos gesztus volt, amikor 2016-ban Pristinában emlékművet állítottak azoknak a szlovák katonáknak, akik Koszovóból indultak haza, de a repülőgépük Hejce községnél lezuhant. A tragédia 10. évfordulójára időzített eseményen Lajčák úgy kommentálta a katonák tevékenységét, hogy segítettek Koszovót jobb és biztonságosabb hellyé tenni mindenki számára. Ekkor már arról is beszélt, hogy Szerbia EU-csatlakozásának előfeltétele a Koszovóhoz fűződő viszony normalizálása.

Amikor Lajčák 2019-ben Koszovóban járt, értékelte, hogy Koszovó mekkora utat tett meg az elmúlt időszakban, és bízott abban, hogy Koszovó képes megküzdeni a problémáival. Pár hónappal később, amikor a vámok miatt fagyos lett a viszony Koszovó és Szerbia, illetve Bosznia-Hercegovina között, ismét a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.

Szlovákia azonban Koszovó UNESCO-tagsága ellen szavazott, illetve tartózkodott Koszovó Interpolhoz történő csatlakozásánál is.

Lajčák, a nemzetközi diplomata

Lajčák 2016-ban készül karrierje nagy dobására. A hagyományos vetésforgó alapján a közép-európai térségnek járt volna az ENSZ-főtitkári pozíció, és bizony nem is volt esélytelen, hiszen a BT szinte minden tagja számára kompromisszumos jelöltként jött szóba. A kelet-európai jelöltek közül végül elsőként végzett, de mint ismert, a teljes rangsorban “csupán” a második helyen. lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata lajcak 500x321

A 2020-as választások előtt már nyilvánvaló volt, hogy kormányváltás lesz, és Lajčák sem maradhat külügyminiszter. Az Európai Tanács már a választások előtt kinevezte őt a Koszovó és Szerbia közötti párbeszédért felelős megbízotti posztra. A döntés inkább Szerbiának kedvezett, Pristinában nem értettek egyet a személyével és talán nem is véletlenül. 2021-ben,már új pozíciójában a közösségi hálóra felkerült róla egy fénykép, amelyen dolgozószobájában ül, és a háttérben Koszovót Szerbia részeként ábrázoló térkép látható. Lajčák reakciójában elmondta, hogy a térkép az EU hivatalos térképe, amelyen a Koszovót elválasztó vonal valóban nem olyan vastag, mint az államhatároké. Szerinte az EU ezzel is azt sugallja, hogy semleges álláspontra helyezkedett.

Ahogy az elmúlt napokban nyilvánvalóvá vált, az EU a maga eszközeivel mégis megpróbálja Szerbiát rábírni Koszovó elismerésére. Bár az EU diplomatáitól elvárás, hogy ne országuk, hanem az unió álláspontját képviseljék, nem jellemző, hogy ennyire ellentétes legyen az EU, illetve az EU által kinevezett politikus (és az által korábban képviselet állam) álláspontja egy/a konkrét ügyben.ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a “koszovói katonáknak” lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata kosovo montenegro

ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a “koszovói katonáknak”

  Szerbia két alkalommal adományozott vakcinákat Montenegrónak még az "oltási szezon" kezdetén. Először négyezer Szputnyik V vakcinát, amelynek első felét február közepén Ana Brnabić szerb miniszterelnök szállította le Podgoricába, és adta át Zdravko Krivokapićnak, az azóta Belgrádban már többszörösen kiátkozott...
Folytatom az olvasást
KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek Szerbiában, de egyelőre csak lábra lőnek 🔞 lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata labra lonek

KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek Szerbiában, de egyelőre csak lábra lőnek 🔞

  Bajkeverő Velja bandájának februári letartóztatása óta Szerbia a béke szigete volt, de egyre több jel utal arra, hogy ennek lassan vége. Kiszivárgó hírek szerint folytatódik a védelmi pénzek beszedése, és előkerülnek a fegyverek is. Hétfőn délután, nem sokkal öt...
Folytatom az olvasást
KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a munkát a čačaki fegyvergyárban, ahol a hétvégén ismét robbanások voltak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata helikopter oltas

KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a munkát a čačaki fegyvergyárban, ahol a hétvégén ismét robbanások voltak

  A čačaki Sloboda (Szabadság) fegyvergyárban további intézkedésig beszüntették a munkát, miután szombaton este újabb robbanások történtek. Ebben a hónapban ez már a második eset, hogy robbanások voltak a gyárban, ahol ezúttal nemcsak a raktárkészlet egy része semmisült meg, hanem...
Folytatom az olvasást
LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában sem lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata lukasenko vucic 16 9 1024x576 removebg preview

LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában sem

  Szerbia is csatlakozott a Fehéroroszországgal szembeni uniós szankciókhoz. Ez meglepetésnek számít, ha figyelembe vesszük, hogy Fehéroroszország áprilisban és májusban 2-2, vagyis összesen 4 MiG-29-est adományozott Szerbiának. Viszont nem meglepetés, ha tudjuk, hogy mi Aleksandar Vučić szerb elnök véleménye arról,...
Folytatom az olvasást
JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz és egyéb nyári történetek lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata lobab

JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz és egyéb nyári történetek

  A beköszöntő kánikula nyomán Horvátországban vakáció szaga kezdett lenni a levegőnek, egyre inkább úgy tűnik, hogy nyakunkon az uborkaszezon és a diplomáciai nyári szünet, amikor a politikusok szabadságra mennek. Bár ezt a BALK-nál - millió oknál fogva - nem...
Folytatom az olvasást
SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata sinopharm

SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak

  A mérések alapján a Sinopharm vakcinát felvevő hatvan év felettiek majdnem felénél nincsenek antitestek, a fiatalabbaknál is csak 75%-os hatékonyság mutatható ki, vagyis az ő esetükben minden negyedik beoltott személynél nem alakul ki védettség. Dr. Zoran Radovanović szerb epidemiológus...
Folytatom az olvasást
CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő, amit Szerbia kapott izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata g76vMrM

CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő, amit Szerbia kapott izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére

  Koszovó és Szerbia abban is megállapodnak, hogy diverzifikálják energiaforrásaikat, növelik az utasok átvilágítását és az információk megosztását az Egyesült Államok által biztosított rendszerek használatával, megtiltják a nem megbízható szállítók által felkínált 5G berendezések használatát (amivel elsősorban a kínai szolgáltatókat...
Folytatom az olvasást
MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak közelében lévő lőszergyárban, ezúttal sérültek is vannak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata E4RABMTXwAAoyWj

MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak közelében lévő lőszergyárban, ezúttal sérültek is vannak

  Nem sokkal este nyolc óra előtt ismét robbanások voltak a čačaki Sloboda (Szabadság) lőszergyárban. Az első információk szerint három dolgozó megsérült, a polgármester elrendelte a lakosság sürgős kitelepítését. Az első robbanások nyolc óra előtt tíz perccel történtek, állítólag ugyanott,...
Folytatom az olvasást
AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte a Srebrenicára vonatkozó montenegrói törvény elfogadását lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata srebrenica

AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte a Srebrenicára vonatkozó montenegrói törvény elfogadását

  Az Egyesült Államok külügyminisztériuma üdvözölte annak a törvénynek az elfogadását, amely szerint Montenegró elítéli az 1995 nyarán történt srebrenicai népirtást, és annak tagadását vagy becsmérlését. A törvény alapján Montenegró július 11-ét gyász- és emléknapnak nyilvánította az 1995-ös mészárlás áldozatainak...
Folytatom az olvasást
IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az Európai Unió alternatívája Koszovó számára? lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata prizren

IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az Európai Unió alternatívája Koszovó számára?

  „Koszovó Törökország, Törökország Koszovó,” – jelentette ki akkor még miniszterelnökként Recep Tayyip Erdoğan 2013-as koszovói látogatása során Prizren városában. Sok más beszédéhez hasonlóan ez is diplomáciai botrányt okozott, az akkor hivatalban lévő szerb államfő, Tomislav Nikolić elítélte a kijelentést,...
Folytatom az olvasást
Online számlázás egyszerűen, gyorsan lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata szamlazz online

Online számlázás egyszerűen, gyorsan

 
Folytatom az olvasást
GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica miatt, a szerbek külföldi nagykövetségekre mutogatnak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata 5339329 061 ls

GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica miatt, a szerbek külföldi nagykövetségekre mutogatnak

  A montenegrói parlament elfogadta a Srebrenicáról szóló határozattervezetet. A 81 tagú parlamentben 55-en szavaztak a tervezetre, 19 ellene, 7 képviselő pedig tartózkodott. A csütörtök esti parlamenti ülésen menesztették Vladimir Leposavić igazságügyi, valamint emberi és kisebbségi jogi minisztert, mert többször...
Folytatom az olvasást
TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés, avagy a magyarokkal együtt a kabuli reptéren lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata E32yc7mXMAAq22F

TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés, avagy a magyarokkal együtt a kabuli reptéren

  A június 14-én Brüsszelben tartott NATO-csúcstalálkozón számos fontos bejelentés született (a záródokumentumban Oroszországot fenyegetésnek, Kínát kihívásnak nevezték), egyúttal lehetőség adódott arra, hogy az egyes tagállamok közötti vitás kérdéseket – ha nem is rendezzék, de legalább a legfelsőbb szinten áttekintsék....
Folytatom az olvasást
BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata 202001773 262938278921865 1785479240498489470 n 1

BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza

  Eddig is az Európai Unió finanszírozta a migránsok Szerbiában tartózkodását, ez a továbbiakban sem lesz másképp. Ylva Johansson, uniós belügyi és migrációs biztos csütörtökön felkereste Belgrádot, és biztosította vendéglátóit arról, hogy Brüsszel továbbra is támogatja a migránsok szerbiai tartózkodását,...
Folytatom az olvasást
KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem szűnt meg, s nem csak az ázsiaiak és az afrikaiak vándorolnak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata prolaz

KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem szűnt meg, s nem csak az ázsiaiak és az afrikaiak vándorolnak

  A Kvarner-öböl feletti hegyek tele vannak migránsokkal, akik mindet lepusztítanak, ami az útjukba kerül. A Nova TV horvátországi csatornájának beszámolója szerint a migránsok már harmadszor törtek fel egy vadászházat, amelyet az Abbázia (Opatija) környéki vadászok használnak. Nyugati gazdasági és...
Folytatom az olvasást
Részegen jobbak voltunk lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata 192463591 10223322573565278 2401310344370136777 n removebg preview

Részegen jobbak voltunk

  Él a régente Tarcalnak nevezett hegységben, a mai Fruška Gorában, a maga kis mézeskalács várában, elvarázsolt palotájában egy derék szerb ember, akiről biztosan tudni lehet, hogy szerette a „hosszúlépés”-t. Valószínűleg most is szereti, eléggé hosszúak is a léptei, ám...
Folytatom az olvasást
NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál magyar revizionizmust szimatol, nem tetszik neki Magyarország dicső fénye lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata dicso feny

NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál magyar revizionizmust szimatol, nem tetszik neki Magyarország dicső fénye

  A szurkolók koreográfiája a Puskás Arénában nem nyerte meg mindenki tetszését, különösen a "Dicső fényedben ragyogj újra, Magyarország" felirat. A szerző megjelölése nélküli, tehát szerkesztőségi véleményét tükröző cikkében, a Telegram horvát hírportál sportrovata revizionizmust szimatol a budapesti nyitóünnepség mögött....
Folytatom az olvasást
NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko Arnautović, az osztrákok szerb származású támadója lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata alioski arnautovic

NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko Arnautović, az osztrákok szerb származású támadója

  Egy mérkőzésre eltiltotta az UEFA az osztrák válogatott szerb származású csatárát, Marko Arnautovićot, aki az Észak-Macedónia elleni meccsen gyalázta az albán származású Ezgjan Alioskit. Három évvel ezelőtt a svájciakat 2–1-es sikerre vezető Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri az albán...
Folytatom az olvasást
EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia egyesítése – de minek? lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata kurti rama zaev

EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia egyesítése – de minek?

  Az albánok által lakott területeken időről időre felmerül a hírekben, az újságokban, a kávézókban vagy azok teraszán, hogy legyen-e Nagy-Albánia, és hogy mit kezdjenek vele. Albánia 2,8 millió lakosa minden nap legalább egyszer beül egy kávézóba, beleértve ebbe a...
Folytatom az olvasást
VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti egység kezdte meg tevékenységét lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata ales hojs

VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti egység kezdte meg tevékenységét

  A szlovén belügyminisztérium közlése szerint új különleges egység kezdte meg tevékenységét a szlovén határrendészet keretében kedden a horvát határhoz közeli Brežicében, ahol a legtöbb migráns lépi át illegálisan a határt. A 23 rendőrből álló egység - amelyet a tervek...
Folytatom az olvasást
ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik a migránsokat, vagy talán mégsem? lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata lrad

ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik a migránsokat, vagy talán mégsem?

  Görögország új migrációellenes arzenált telepít a görög határra, beleértve a kamerákat, a radarokat és a több mint 5 méter magas acélkerítést, amellyel egy 40 kilométeres szakaszon akadályozzák a migránsok belépését Törökország irányából. A görögök hangágyúkat (Long Range Acoustic Device,...
Folytatom az olvasást
A NAGY SEMMI 2.0: A szerb elnök állítólag nem anyázott, avagy a soha egyetlen árnyalata lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata kosovo brusszel

A NAGY SEMMI 2.0: A szerb elnök állítólag nem anyázott, avagy a soha egyetlen árnyalata

  A Szerbia és a Koszovó közötti párbeszéd ugyan folytatódott, formálisan legalábbis, de mint várható is volt: ismét megtörtént A NAGY SEMMI, vagyis annál alig több. A Kurti-Vučić találkozó előtt senki sem volt optimista, és ez a találkozó után is...
Folytatom az olvasást
RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról szóló újabb találkozónak, avagy a süketek párbeszéde lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata kosovo short history

RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról szóló újabb találkozónak, avagy a süketek párbeszéde

  Ma tartják a koszovói tárgyalások újabb fordulóját, hosszú idő óta most ülnek először asztalhoz a belgrádi és a pristinai vezetés képviselői. A több mint két évtizede tartó tárgyalásokon már boldog és boldogtalan közvetített, de változtak a tárgyalópartnerek is. A...
Folytatom az olvasást
NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata E32LO8FWQAYdwgv

NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek

  Az élet olyan, mint a nádszál: Ma még vidáman kacagsz, De holnap jön Pipacs bácsi a konyhakéssel... Rejtő Jenő egyik feledhetetlen alakja, Pipacs, annyiban hasonlít a horvát köztársasági elnökre, illetve Milanović Pipacsra, ami nézőpont kérdése, hogy ugyanolyan nyíltan véleményt...
Folytatom az olvasást
KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az Albán Demokrata Párt, borítékolt a következő vereség? lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata eNyJu2Zj removebg preview

KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az Albán Demokrata Párt, borítékolt a következő vereség?

  Az április 25-i parlamenti választásokon vesztes Albán Demokrata Párt vasárnap, június 13-án pártelnököt választott. A pártnak a 2,8 millió lakosú Albániában 75 ezer tagja van, akik közül választás napján 41 ezer 100 tag szavazott, 40.674 érvényes szavazattal, ez 54,7%-os...
Folytatom az olvasást
ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság, avagy a félig telt pohár lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata dv5VzyR3 removebg preview

ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság, avagy a félig telt pohár

  Élete végéig börtönben marad Ratko Mladić, a boszniai szerb hadsereg egykori főparancsnoka, ám az 1991-1999-es délszláv háborúkban bűncselekményeket elkövető katonák és politikusok megbüntetése csak részlegesre sikerült. Ráadásul hiába születtek meg a sokszor szigorú ítéletek, a múlttal való őszinte szembenézés...
Folytatom az olvasást
PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban is kannabisz-ültetvényeket talált, sokan szökésben vannak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata vlora cannabis

PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban is kannabisz-ültetvényeket talált, sokan szökésben vannak

  Albániát a Nyugat-Balkán legnagyobb kannabisz-termelőjeként tartják számon. 2016 óta ugyan csökkent a kannabisz termesztése, de a növény így is sokfelé megtalálható az ország bizonyos régióiban, például a Kruja-hegységben is, ahol az albán rendőrök most razziáztak. Albán médiajelentések szerint a...
Folytatom az olvasást
HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg a Balkánon, veszélyben egy hírügynökség is lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata 10368950963 c99b0d1210 k 1280x851 1

HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg a Balkánon, veszélyben egy hírügynökség is

  Szlovénia legendás rádiójának újságírói és támogatói pénteken gyűltek össze Ljubljanában, hogy tiltakozzanak a kulturális minisztérium döntése miatt, amellyel megszünteti a Radio Študent anyagi támogatást, és ezzel veszélyezteti az adó fennmaradását. Közben Horvátországban elhallgatott a Radio 101, amelynek fennmaradásáért mintegy...
Folytatom az olvasást
KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata lapid bennett

KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története

  Naftali Bennett és Jaír Lapid neve már biztosan bekerül a történelemkönyvekbe: kettejüknek sikerült ugyanis megdönteni a tizenkét évig kormányzó Benjámín Netanjáhú hatalmát. A március 23-án megtartott választásokat követően Reuven Rivlin izraeli elnök úgy döntött, hogy a következő kormány összeállítását...
Folytatom az olvasást
AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap szerint Orbán is érintett lehet lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata orban jansa gruevski

AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap szerint Orbán is érintett lehet

  A Fehér Ház június 8-án adta ki Joseph Biden amerikai elnök végrehajtási parancsát, amellyel megtiltja a belépést az Egyesült Államokba azok számára, akik destabilizálják a Nyugat-Balkánt. A Fehér Ház szerint az új elnöki döntés további lehetőséget ad az amerikai...
Folytatom az olvasást
ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a “koszovói katonáknak” lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata kosovo montenegro ÚJABB PROVOKÁCIÓ? Montenegró vakcinákat adományozott a...
KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek Szerbiában, de egyelőre csak lábra lőnek 🔞 lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata labra lonek KÉT VIDEÓ: Ismét előkerülnek a fegyverek...
KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a munkát a čačaki fegyvergyárban, ahol a hétvégén ismét robbanások voltak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata helikopter oltas KÉNYSZERPIHENŐ: Legalább két hétre beszüntetik a...
LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában sem lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata lukasenko vucic 16 9 1024x576 removebg preview LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek...
JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz és egyéb nyári történetek lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata lobab JÓ BAB A LÓBAB: A lóbabbiznisz...
SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában azokat, akik Sinopharm-vakcinát kaptak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata sinopharm SOKAKNÁL NINCS VÉDETTSÉG: Augusztustól újraolthatják Szerbiában...
CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő, amit Szerbia kapott izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetésére lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata g76vMrM CEAUȘESCU-SZINDRÓMA: Július elsején lejár a határidő,...
MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak közelében lévő lőszergyárban, ezúttal sérültek is vannak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata E4RABMTXwAAoyWj MÁR MEGINT: Ismét robbanások a Čačak...
AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte a Srebrenicára vonatkozó montenegrói törvény elfogadását lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata srebrenica AMERIKA TÁMOGATJA: Az Egyesült Államok üdvözölte...
IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az Európai Unió alternatívája Koszovó számára? lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata prizren IDENTITÁSPOLITIKA: Törökország baráti ölelése lehet-e az...
Online számlázás egyszerűen, gyorsan lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata szamlazz online Online számlázás egyszerűen, gyorsan
GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica miatt, a szerbek külföldi nagykövetségekre mutogatnak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata 5339329 061 ls GAZDÁK ÉS SZOLGÁK: Kormányválság Montenegróban Srebrenica...
TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés, avagy a magyarokkal együtt a kabuli reptéren lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata E32yc7mXMAAq22F TÖRÖKORSZÁG ÉS A NATO: Folytatódó enyhülés,...
BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását lényegében az Európai Unió finanszírozza lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata 202001773 262938278921865 1785479240498489470 n 1 BRÜSSZELI PROJEKT: A migránsok szerbiai tartózkodását...
KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem szűnt meg, s nem csak az ázsiaiak és az afrikaiak vándorolnak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata prolaz KELL A MUNKAERŐ: A migráció nem...
Részegen jobbak voltunk lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata 192463591 10223322573565278 2401310344370136777 n removebg preview Részegen jobbak voltunk
NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál magyar revizionizmust szimatol, nem tetszik neki Magyarország dicső fénye lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata dicso feny NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál...
NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko Arnautović, az osztrákok szerb származású támadója lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata alioski arnautovic NACIONALISTA GÓLÖRÖMÖK: Egymeccses eltiltást kapott Marko...
EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia egyesítése – de minek? lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata kurti rama zaev EGY MÍTOSZ ÚJRAKALIBRÁLÁSA: Koszovó és Albánia...
VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti egység kezdte meg tevékenységét lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata ales hojs VÉDEKEZÉS A MIGRÁNSOKTÓL: Szlovéniában új határrendészeti...
ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik a migránsokat, vagy talán mégsem? lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata lrad ÚJ FEGYVER: A görögök hangágyúkkal lövik...
A NAGY SEMMI 2.0: A szerb elnök állítólag nem anyázott, avagy a soha egyetlen árnyalata lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata kosovo brusszel A NAGY SEMMI 2.0: A szerb...
RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról szóló újabb találkozónak, avagy a süketek párbeszéde lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata kosovo short history RÖVID TÖRTÉNELEM: Van-e értelme a Koszovóról...
NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata E32LO8FWQAYdwgv NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la...
KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az Albán Demokrata Párt, borítékolt a következő vereség? lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata eNyJu2Zj removebg preview KUDARCOK KOVÁCSA: Nem tudott megújulni az...
ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság, avagy a félig telt pohár lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata dv5VzyR3 removebg preview ÍTÉLET ÉS VÉGÍTÉLET: Mladić, az igazság,...
PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban is kannabisz-ültetvényeket talált, sokan szökésben vannak lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata vlora cannabis PALÁNTÁK: Az albán rendőrség három faluban...
HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg a Balkánon, veszélyben egy hírügynökség is lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata 10368950963 c99b0d1210 k 1280x851 1 HULLÁMHOSSZ: Nagy múltú rádiók szűnhetnek meg...
KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja a konzervatívokat Izraelben, avagy egy balkáni magyar zsidó család története lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata lapid bennett KÖZÉPRŐL VÁLTOZTATNAK: A “normális középosztály” váltja...
AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap szerint Orbán is érintett lehet lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata orban jansa gruevski AMERIKA BÜNTET 2.0: Egy szlovén lap...

Iratkozz fel a napi hírlevélre!lajčák PRO ÉS KONTRA: Miroslav Lajčák és Koszovó keszekusza kapcsolata balkanac nagy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Kövess bennünket a Facebookon!