Connect with us

Macedónia

DÖNTSÖN A NÉP! Jövőre előrehozott választásokat tartanak Észak-Macedóniában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zoran zaev nikola gruevski
A cikk meghallgatása

Zoran Zaev macedón miniszterelnök nem ért el mindent, amit a választásokon ígért, mert nem sikerült felgyorsítania hazája uniós csatlakozását. Miután az európai vezetők úgy döntöttek, hogy egyelőre nem kezdik meg a csatlakozási tárgyalásokat Észak- Macedóniával, Zaev televíziós beszédben előrehozott választásokat követelt Észak- Macedóniában. Ezt viszont sikerült elérnie.

Döntsön a nép!

2020 április 12-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak Észak- Macedóniában – ebben állapodtak meg a legnagyobb macedón politikai pártok vezetői.

Az előrehozott választásokat Zoran Zaev miniszterelnök javasolta, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését a szkopjei kormánnyal.

Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, amelyet főleg Franciaországnak “köszönhetnek”.

Albániai jelentések szerint Emmanuel Macron novemberben Szkopjéba és Tiranába látogat, aminek lehet köze a történtekhez.

Zoran Zaev legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt, amiért még az ország nevének “kiigazítását” is bevállalta.

– Ezért a brüsszeli döntést Zaev csalódásként élte meg.

Az uniós bővítés 2013-ban rekedt meg, Horvátország csatlakozása után egyetlen államnak sem sikerült gyors tárgyalásokat folytatnia az EU-val.

Becslések szerint a következő bővítésre 2025 előtt nem lehet számítani.

Maradnak az európai úton

Sztevo Pendarovszki észak-macedón államfő kérésére gyűltek össze a parlamenti pártok vezetői, hogy a kormányfő javaslatáról tárgyaljanak.

Végül abban állapodtak meg, hogy a négyéves megbízatási idő lejárta előtt nyolc hónappal, áprilisban tartsanak parlamenti választásokat a nyugat-balkáni országban.

A találkozó után Pendarovszki kijelentette: a pártok vezetői egyetértettek abban, hogy az uniós döntés ellenére sem térnek le az európai útról, és

-az ország stratégiai célja továbbra is az európai integráció marad.

A megállapodás és a törvények értelmében Zoran Zaev januárban lemond a miniszterelnöki tisztségről, hogy az államfő kiírhassa az előrehozott választásokat.

Az áprilisig terjedő időszakban szakértői kormány irányítja majd Észak- Macedóniát.

A nacionalista madárijesztő

A találkozó után a macedón kormányfő annak a reményének adott hangot, hogy

-a macedón állampolgárok április 12-én bölcsen döntenek, és kijelölik azt az utat, amelyen a politikusoknak vezetniük kell az országot.

A pálya széléről közben bekiabált Nikola Gruevszki, aki a Facebook segítségével üzent haza.

Gruevszki ősellenségnek tekinti Zaevet, akinek szerinte az uniós döntés az utolsó szalmaszál ahhoz, hogy külföldi segítségért folyamodjon, és ezáltal továbbra is kormányon maradjon.

– Az európai és az euroatlanti integráció vonatkozásában Zaev úgy mutatja majd be az ellenzéket, mint egy nacionalista madárijesztőt, magát pedig mentőangyalként tüntetheti fel

– írta Gruevszki, akinek a tollát ezúttal (is) a gyűlölet vezérelte.

Gruevszki szerint a

-választások nem szolgálhatják Zaev hitelességét, mert a jelenlegi macedón miniszterelnök soha sem volt hiteles.

Az előrehozott választásokkal kapcsolatos manővernek valóban van némi köze a politikai szemfényvesztéshez, Észak- Macedónia ugyanis csak félig vallott kudarcot az euroatlanti úton, mivel a NATO-csatlakozási tárgyalások nem rekedtek meg.

A balkáni ország már jövőre teljes jogú NATO-taggá válhat, a 29 NATO-tagország közül ugyanis 20 már ratifikálta a csatlakozásról szóló dokumentumot.

Félig azonban nem lehet előrehozott választásokat tartani!

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava