Connect with us

Macedónia

UNIÓS BŐVÍTÉS: A balkáni országok hosszú biciklizése az Európai Unió felé

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

europai csucs albania macedonia
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 3 perc

Macedónia és Albánia egyelőre mégsem tolhatja be a biciklit az Európai Unióba, sőt még arról sem nagyon lehet elképzelésük, hogy milyen színűre fessék a vasparipát, hiszen a csatlakozási tárgyalásokat sem kezdhetik meg. Az uniós csúcson ugyanis nem volt egyetértés abban, hogy megnyissák-e tárgyalásokat a két balkáni országgal. A macedón külügyminiszter tisztességtelennek nevezte az uniós döntést, amely az albán miniszterelnök szerint az EU megosztottságára utal.

Csak hitegetik őket

Az európai uniós csúcstalálkozón a legtöbb tagállam ugyan az uniós bővítés mellett érvelt, de voltak akik másképp gondolták.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a kétnapos EU-csúcsot követően elmondta, hogy nem volt egyetértés Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megnyitásában, amiről ezek után leghamarabb jövőre születhet döntés.

Tájékoztatása szerint már a 2020 májusában tervezett zágrábi EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtt.

Az Európai Tanács elnöke nem kételkedett abban, hogy Észak-Macedónia és Albánia egy napon tagja lesz az Európai Uniónak.

A kérdés csak az, hogy mikor. A törökök és a szerbek tudnának arról mesélni, hogy meddig kell előszobázni.

Az említett országoknak természetesen az is fáj, hogy nem veszik be őket a klubba, azt viszont

nehezebben dolgozzák fel, hogy hitegetik őket.

A két ország csatlakozási tárgyalásainak megkezdését leginkább Emmanuel Macron francia elnök ellenezte. Ezzel ellentmondott a német Angela Merkelnek, aki még igyekszik életben tartani a hat balkáni ország uniós reményeit.

Dánia és Hollandia ugyanakkor „csak azzal” nem értett egyet, hogy Észak-Macedónia és Albánia sorsáról „csomagban” döntsenek, viszont nyitottak voltak a két ország külön-külön mérlegelésére.

Mindkét uniós ország ellenezte a tárgyalások megkezdését Albániával, amiről a holland parlamentben már korábban volt szó.

De miért?

A balkáni országok „hosszú biciklizése” az uniós úton a 2003-as Thesszaloniki csúccsal kezdődött meg, amikor még magas volt a hidegháború lezárását és a balkáni vérontás befejezését követő optimizmus, vagyis inkább a hurráoptimizmus.

A francia kormány korábban közölte, hogy támogatják a balkáni országok európai perspektíváját, viszont nem tartják hitelesnek a jelenlegi folyamatokat.

A baloldali brit Guardian elemzése szerint

a nyugati uniós országokat visszatartja a bővítéstől az a „demokratikus visszalépés”, amelyet Lengyelországban és Magyarországon tapasztalnak.

Európa boldogabb felét közben kifárasztotta a görögök által előidézett „euróövezeti válság”, aminek egyik kiváltó oka lehetett, hogy a görögök „elhazudták a számokat”, amikor beléptek az eurót használó országok táborába.

Ráadásul általánosan elterjedt a nézet, hogy Romániát és Bulgáriát túl korán engedték be az Európai Unióba, ami felébresztette a kétségeket az újabb bővítéssel kapcsolatban.

A nemzeti öntudat

A macedónokat „nemzeti öntudatukban is sérti”, hogy ismételten nem kezdődik meg a kerékpárút felfestése, amelyen bebiciklizhetnének az EU-ba. Ők az ország korábbi nevéről mondtak le azért, hogy „európai emberszámba vegyék őket”.

A ma már Észak-Macedóniának nevezett ország abban bízott, hogy megnyílik számára az út az Európai Unióba, ha lerendezi a görögökkel a közel három évtizedes névvitát.

De, mint azóta kiderült, ez csak egy kifogás volt. A macedónok az ország nevének módosításával aprópénzre váltották a nemzeti önbecsülésüket, ám azon nem tudják megvenni a belépőt az EU-ba.

Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter is a politikusok Twitter-szekciójához tartozik, így ott fejezte ki az uniós döntéssel kapcsolatos véleményét.

A legkevesebb, amivel az Európai Unió tartozik a régiónak, hogy őszinte legyen hozzánk. Ha nincs meg a konszenzus a Nyugat-Balkán európai jövőjével kapcsolatban, és ha már nem érvényes a Thesszalonikiban 2003-ban tett ígéret, akkor ezt az itteni polgároknak joguk van tudni.

A macedón külügyminiszter szerint addig is, amíg az európai konszenzus létrejöttére várnak, folytatniuk kell „a valódi európai értékek hazai védelmét”.

Küzdj és bízva bízzál

Ha a magyarok kölcsön adnák a macedónoknak és az albánoknak Madách Imrét, akkor ők is idézhetnék Az ember tragédiájának talán legtöbbet emlegetett néhány szavát: „ember küzdj és bízva bízzál”.

Valahogy így áll a kérdéshez Edi Rama, Albánia miniszterelnöke és az ország divatdiktátora is.

edi rama divat

Edi Rama október 16-án az öltönyös úriember stílust a népi hagyományokkal és a sportos megjelenéssel ötvözte, és ezzel kápráztatta el hódolóit

Az albán miniszterelnök szerint a csatlakozási tárgyalások megkezdésének elhalasztása az „Európai Unió belüli nyílt konfrontáció eredménye”. Edi Rama ráma a reformok folyatatását sürgette hazájában, de

nem Párizs, Berlin vagy Brüsszel miatt, és nem azért mert ők kérik, hanem azért, hogy Albánia működőképes európai ország legyen.

A jelek szerint az Európai Unió a jövő év első felében dönt a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Észak-Macedóniával és Albániával. De azért erre ne vegyünk mérget!

Franciaország ugyanis bejelentette, hogy belső uniós reformokat szeretne a bővítési folyamattal kapcsolatban, és ki tudja, hogy az előbb említett két balkáni ország megfelel-e majd az új feltételeknek.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Szerbia

A szerbiai albánok Washingtonban lobbiznak saját közösségük létrehozásáért

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Washingtoni találkozó
A Presevo-völgy küldöttsége találkozott Ritchie Torres amerikai képviselővel, az amerikai képviselőház albán kérdésekkel foglalkozó csoportjának társelnökével. Erről a képen szintén látható Shaip Kamberi számolt be. (Forrás: Facebook, Shaip Kamberi)
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Újabb fordulat Szerbia és Koszovó viszonyában: a Szerbiához tartozó Preševo-völgyben élő albánok Washingtonban követelik a szerbiai albánok közösségének létrehozását, amivel egyértelműen a koszovói szerb önkormányzatok létrehozására vonatkozó elképzelésekre reagálnak. Szerbia déli részén, a macedón-szerb-koszovói hármashatár térségében három község van, amelyben a lakosság többsége albán nemzetiségű. Az ott élő albánok már korábban szerettek volna bekapcsolódni az Egyesült Államok által diktált, és az Európai Unió által kivitelezett rendezési folyamatba, miután az előző évtizedben kudarcot vallottak a területcserére vonatkozó elképzelések.

Washingtonhoz fordulnak

A szerbiai albánok nem Brüsszelbe, hanem egyenesen Washingtonba mentek, hogy harcoljanak a maguk igazáért, és egyúttal támogassák Koszovó ügyét is Szerbiával szemben.

A medveđai, bujanovaci és preševoi albánok küldöttsége munkalátogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban, ahol Shaip Kamberi, albán származású szerbiai parlamenti képviselő vezetésével felkeresik a szenátusát, hogy elpanaszolják, milyen diszkriminációnak vannak kitéve Szerbiában.

Kamberi kijelentette, hogy követelik a Preševo-völgyben élő albánok közösségének létrehozását, ezzel a koszovói szerbek által támasztott igényekre válaszolnak a maguk módján.

Amit a szerbek kérnek Koszovóban, azt nekünk, szerbiai albánoknak is meg kell kapnunk. Ha a koszovói Szerb Községek Közösségét kérik, akkor mi kérjük a Szerbiában élő albánok közösségének létrehozását

– jelentette ki Kamberi, aki szerint erre annál is inkább igényt tarthatnak, mert a Preševo-völgyben több albán él, mint amennyi szerb van Koszovóban.

A szerbiai albán politikus ennél is továbbment a reciprocitás elvének szellemében.

Ha a koszovói szerbek a Koszovótól történő elszakadásra törekednek, akkor mi kérjük az egyesülést Koszovóval az 1992. március 1-én és 2-ánt tartott népszavazás értelmében

– mondta Washingtonban Kamberi, aki szerint már megkezdték a találkozókat az amerikai illetékesekkel.

Ezeknek a találkozóknak az előkészítésében részt vett Joni Ernst republikánus és Gary Peters demokrata szenátor, ők az amerikai szenátus albán ügyekkel foglalkozó választmányának társelnökei.

A szerbek nem tartják be az egyezményeket

Kamberi egyébként azzal vádolta meg a belgrádi vezetést, hogy nem tartja be azokat kötelezettségeit, amelyeket a Preševo-völgyben élő albánokkal kötött három szerződésben vállalt magára, amit szintén beleng a „reciprocitás szelleme”.

Ahelyett, hogy megoldanák a jogos igényeinkkel kapcsolatban felmerülő problémáit, a különböző helyi tényezők évek óta akadályoznak minden egészséges kezdeményezést és erőfeszítést, ezért szükségünk van a belső koordinációra
A völgy küldöttsége Washingtonban

A völgy küldöttsége Washingtonban, Ritchie Torres amerikai képviselő irodája és egy amerikai zászló előtt (Forrás: Facebook, Shaip Kamberi)

– indokolta meg a Facebookon Kamberi, hogy miért kérik a Szerbiában élő albánok közösségének létrehozását.

A szerbiai albán politikus fontosnak tartja a szoros együttműködést a koszovói kormánnyal is, valamint politikájuk összehangolását a „nemzetközi barátaikkal”, nehogy feledésbe merüljenek a Preševo-völgyi albánok követelései.

Kamberi egyúttal köszönetet mondott a pristinai kormánynak, amiért lehetővé tette az általa vezetett küldöttség számára, hogy zsinórban immár harmadszor látogasson el az Egyesült Államokba.

Az albánok másutt is mozgolódnak

A Koszovóval szemben támasztott szerb követelések hatására Észak-Macedóniában is mozgolódni kezdtek egyes albán pártok.

Az Alternativa nevet viselő ottani albán politikai szervezet felkérte az albán származású községi (önkormányzati) vezetőket, hogy kezdeményezzék az észak-macedóniai Albán Községek Közösségének megalakítását, annak az elvnek az alapján, amelyet Szerbia szeretne érvényesíteni Koszovóval szemben.

Erre a felvetésre reagált Dimitar Kovacsevszki macedón miniszterelnök is, aki szerint a koszovói folyamatokat semmiképpen sem lehet Észak-Macedóniára kivetíteni, miután az önkormányzatok közötti együttműködésnek Észak-Macedóniában nincsenek törvényes akadályai.

Minden önkormányzat bármilyen formában együttműködhet bármelyik önkormányzattal, ha megtalálják a közös témát. Úgy gondoljuk, hogy ez a kérés komolytalan, politikai hangulatkeltést szolgál, és így végső soron elfogadhatatlan is

– közölte Kovacsevszki szociáldemokrata uniójának egyik illetékese.

Az Alternativa kezdeményezése elfogadhatatlan a legnagyobb macedón párt, a VMRO DPMNE vezetője, Hrisztian Mickoszki számára is, aki úgy ítélte meg, hogy az ilyen elképzelések csak ronthatják az etnikumok közötti kapcsolatokat.

Az Alternativa javaslatát a macedóniai albán pártok egyike-másika szintén elutasítja, az észak-macedóniai Albán Szövetség (Aleanca për Shqiptarët, AS) szerint is komolytalan és napi politikai célokat szolgál a kezdeményezés, indoklásuk szerint ugyanis az albánok Észak-Macedóniában tömbben, összefüggő területen, és nem enklávékban élnek.

Kamberi Washingtonban

Egy észak-macedóniai albán párt támogatja a szerbiai magyarokat és bosnyákokat

Az észak-macedóniai párt ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a koszovói szerbek, akárcsak a szerbiai albánok kisebbségeknek számítanak, ezért a kisebbségi normáknak kölcsönösen érvényesülniük kell, és ezt a maguk részéről teljes mértékben támogatják is, amivel kizárják a szerbek által prioritásként kezelt „egyirányú forgalmat”, amit a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozása jelentene.

A párt a Facebookon közzétett közleményében azt is megjegyezte, hogy véleményük szerint a szerbiai magyaroknak és a szerbiai bosnyákoknak szintén ennek megfelelő jogokkal kellene rendelkezniük.

Ezek a fejlemények mindenképpen arra utalnak, hogy a Balkánon a „túlhevített politizálás” rejt magában némi veszélyeket, és egyre inkább kirajzolódik, hogy hova vezet a belgrádi kormány követelése a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozásával kapcsolatban, a Pristinával szemben támasztott elvárások ugyanis bumerángként üthetnek vissza, csak előbb kapnak egy gellert Észak-Macedóniában.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Energiaválság

CSOMAG: Az EU 500 millió eurós energiatámogatási csomagot jelentett be a Nyugat-Balkán számára

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

ursula vjosa gigapixel standard scale
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Az Európai Bizottság elnöke az észak-macedóniai miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón 500 millió eurós segélyt jelentetett be a nyugat-balkáni energiainfrastruktúra fejlesztésére. Ursula von der Leyen szerdán (október 26-án) kereste fel Észak-Macedóniát, majd csütörtökön Pristinában, Koszovó fővárosában az ottani vezetőkkel tárgyalt.

A bizottsági elnök látogatása nem lepte meg a szkopjei vezetést, Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa ugyanis már a múlt héten tájékoztatta az észak-macedón vezetést von der Leyen tervezett látogatásáról.

Várhelyi a Berlini folyamat külügyminiszteri találkozóján Berlinben azt is elárulta Bujar Osmani észak-macedóniai külügyminiszternek, hogy a bizottsági elnök energiatámogatási csomagot fog kibontani Szkopjéban.

Ez így is történt, Ursula von der Leyen ugyanis Észak-Macedóniába érkezve bejelentette: a balkáni ország 80 millió eurós azonnali költségvetési támogatást kap, hogy kezelni tudja a magas energiaárak hatását.

De persze, lesz még több is. Az egész régió 500 millió eurós támogatást kap az energiakonnektorokba, az energiahatékonyságba és természetesen a megújuló energiába történő beruházásokra

– mondta von der Leyen, aki külön hangsúlyozta az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenség megteremtésének fontosságát.

Hírügynökségi jelentések szerint a támogatás egy része közös gázvásárláson keresztül valósul majd meg a világpiacon.

Az EB-elnök idén immár másodszor kereste fel Észak-Macedónia fővárosát, ahol Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök vendége volt.

Az ukrajnai háború által ekőidézett energia- és gazdasági válság egyesítette Európát. Csak összefogva tudjuk kezelni az energia- és élelemiszerhiányt

– jelentette ki Kovacsevszki.

Az euractiv.com véleménye szerint a hír valószínűleg örvendetes megkönnyebbülés lesz a Nyugat-Balkán számos országában, köztük Észak-Macedóniában is, ahol a hazai villamosenergia-termelés az ország éves szükségletének csak kétharmadát elégíti ki.

Ursula von der Leyen csütörtökön (október 27-én) Koszovóba látogatott, amelynek 75 millió eurót kínált fel ugyanarra a célra, amelyre egy nappal korábban Észa-Macedónia a 80 millió eurót kapta.

Energiatámogatási csomagunkkal az EU 75 millió eurót biztosít Koszovónak a lakosság és a vállalkozások védelme érdekében

– írta a Twitteren a brüsszeli bizottság vezetője, aki hangsúlyozta, hogy ezekkel a befektetésekkel az „energiajövőt” teremtik meg.

Ursula von der Leyen Pristinában megbeszélést folytatott Vjosa Osmani államfővel és Albin Kurti miniszterelnökkel, az utóbbival a vízumliberalizációs kérdésekről is tárgyaltak.

Tudom, milyen fontos a vízumliberalizáció Koszovó számára. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy Koszovó minden elvárást teljesített

– írta szintén a Twitteren a bizottsági elnök, aki jelezte, hogy a tárgyalások ebben a kérdésben újrakezdődtek, és a bizottság minden eszközzel támogatni fogja a vízummentességre vonatkozó pristinai kérést.

Az Európai Bizottság vezetője a következő napokban Albániát Montenegrót és Szerbiát is felkeresi, minden bizonnyal azért, hogy ott is átadja az említett országokat külön-külön megillető energiacsomagot.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: