Connect with us

Szerbia

Puj pike ne važi: Ma mégsem ül össze a szerbiai parlament

A vasárnap este tartott, ezúttal a szokásosnál jóval rövidebb sajtótájékoztatón, amelyen – a mindenféle gyűlölködési sallangtól eltekintve – három fontos bejelentés történt, amelyeket jó eséllyel egyszer egy újabb “puj pike ne važi” felkiáltással, vagy éppenséggel anélkül, ismét semmibe vesznek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ma nem hallgatták meg együtt a himnuszt a képviselők a szerbiai a parlementben
Ma nem hallgatták meg együtt a himnuszt a képviselők a szerbiai a parlementben (Forrás: szerbiai parlament tv)
A cikk meghallgatása

A Balkánon csak az a biztos, hogy semmi sem biztos. A szerbiai parlamentnek ma kellett volna összeülnie, hogy megválassza az új házelnököt, aki rögtön kiírja a belgrádi választásokat. A múlt héten ezzel volt tele a média, a szerbiai elnök azonban vasárnap este összerántott egy “nemzeti sajtótájékoztatót”, amelyen a “puj pike ne važi” szerb kifejezés szellemében nyilvánult meg, miután az ellenzék rinyált egy sort, mert korainak tartotta az új belgrádi választások előzőleg belengetett időpontját. Tehát – mint már egyszer említettük – nem a választások megismétléséről van szó, mert akkor a kormányzat azzal beismerné a “patyolattiszta” választások elcsalását, hanem új választásokról, amelyeket azért kell kiírni, mert egyik oldal sem szerezte meg a többséget a fővárosi közgyűlésben. A “puj pike ne važi” mondást a szerbek akkor használják, amikor menet közben módosítják a játékszabályokat, és minden korábbi bejelentést, ígéretet vagy előírást egy mozdulattal törölnek, vagy modern kifejezéssel élve, felülírnak. Miután erre a magatartási formára a szerbek körében kifejezés is létezik, gyaníthatóan nem egyszeri jelenségről van szó.

A szerbiai parlament most nem ül össze

A BALK-on “nemzeti sajtótájékoztatónak” azt nevezzük, amikor Aleksandar Vučić egy váratlan sajtókonferenciára az elnöki hivatalba szólítja az újságírókat, hogy valami világraszólót bejelentsen, vagy hogy jól kidühöngje magát Koszovó miatt, kiossza a Nyugatot és földbe döngölje az ellenzéket, vasárnap este ebből mindből kaptunk ízelítőt. Az ilyen hirtelen vagy kevésbé hirtelen szeánszoknak az ad nemzeti jelleget, hogy jó esetben minden országos frekvenciával rendelkező kormánypárti csatorna élőben közvetíti őket.

A vasárnap este tartott, ezúttal a szokásosnál jóval rövidebb sajtótájékoztatón, amelyen – a mindenféle gyűlölködési sallangtól eltekintve – három fontos bejelentés történt, amelyeket jó eséllyel egyszer egy újabb “puj pike ne važi” felkiáltással, vagy éppenséggel anélkül, ismét semmibe vesznek.

Az elég paprikás hangulatban lévő Vučić azzal kezdte, hogy pontosan egy héttel elhalasztják a parlament alakuló ülésének folytatását, hogy előkészítsék az alelnök-, az elnök- és az összes parlamenti bizottság megválasztását.

Elmondása szerint ezt azért teszik, hogy a jövő hétfőre – amikorra a parlamenti ülést áttolták, végképp összeálljon az új parlament, és felkészüljenek az új kormány megválasztására. Egyúttal jelezte, hogy semmiféle “lex specialis” nem lesz, mert minden az alkotmányos határidőn belül lezajlik. Vagy nem, de ezt nem mondta.

Április 1-éig lesz kormány, tréfának nem rossz

Vučić arról is beszélt, hogy a szerb parlamentnek és az új kormánynak sok kötelezettsége és feladata lesz, és ezért felszólította Ana Brnabić leendő parlamenti elnököt: tegyen meg mindent, hogy a képviselőház működésével kapcsolatos fontos döntések megszülethessenek, az új végrehajtó hatalom, vagyis a kormány minél előbb felálljon, és (a belgrádi) választások megszervezése időben megtörténjen.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a kormánynak április elsejéig meg kellene alakulnia, de az új miniszterelnök nevét nem árulta el, ám ha hű marad korábbi ígéretéhez, és ha nem jön közbe a “puj pike ne važi” effektus, akkor Miloš Vučević lesz az új miniszterelnök, de az sem elképzelhetetlen, hogy a posztot az Amerikából feltehetően visszatérő Marko Đurić kapja, aki ott Szerbia nagykövetségét vezette, korábban pedig a Koszovóval foglalkozó belgrádi kormányirodát irányította.

Mindketten “Koszovó-szakértőnek” számítanak, és kapcsolatban állnak a koszovói szerb félbűnözői struktúrákkal, vagyis a Milan Radoičić és Zvonko Veselinović féle klánnal, akik egyszerre utaznak az építő- és bűnözőiparban, az előbbinek a nevéhez a négy – egy albán és három szerb – emberéletet követelő banjskai lövöldözés kötődik, ám ennek ellenére még vizsgálati fogságba se került.

A YouTube-on található egyik videó szerint Đurić és Radoičić öt-hat évvel ezelőtt jót mulatott Dragan Đilas szerbiai ellenzéki vezetőnek azon az elég naivnak tűnő kijelentésén, hogy őt örömmel tölti el a (koszovói) szerbek önszerveződése, amely nem központi utasításra történik. Ha jól halljuk, akkor a röhögéstől fulladozó Radoičić azt kérdezi, hogy ezt Đilas vajon honnan tudja?

Đurić politikai pályafutását a Demokrata Pártnál kezdte, 2008-ban azonban csatlakozott az akkor alakuló Szerb Haladó Párt külpolitikai csapatához, mellette az szól, hogy erőteljes kapcsolatokat ápol Richard Grenellel, aki által Szerbia bejáratos lesz/lehet Trump elnökhöz, ha netalán változás történne a Fehér Házban, így a külügyminiszteri poszton keresztül nagyobb hasznot hajthat a szerb kormánynak.

A szerb elnök szerint az ő nevével fémjelzett “Szerbiának nem szabad megállnia” képviselői csoport rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséggel, ami önmagában nem igaz, mert a haladók parlamenti csoportja 113 embert számlál a 250 fős szkupstinában, de a hozzácsapódó pártocskák, mint például a VMSZ által, képes a kormány összekalapálására.

A belgrádi választásokat áttette június 2-ára

A szerb elnök korábban még azt mondta, hogy az új belgrádi választásokat április végén, 21-én vagy 28-án tartják, az ellenzék azonban hőzöngeni kezdett a korai dátum miatt – mintha nem lenne mindegy, hogy mikor csalják el a választásokat – így Vučić nagylelkűen áttette őket június 2-ára.

Nem mintha ez az ő dolga lenne, a belgrádi választásokat ugyanis az új házelnöknek, vagyis vélhetően Ana Brnabićnak kell kiírnia, de ebben aligha lesz hiba, hiszen Brnabić elnöki tanítványnak tartja magát.

Vučić már azt is tudja, hogy Brnabić a belgrádi választások kiírására április 3-án kerít sort, merthogy ezt a kezdeményezését a Szerb Haladó Párt elfogadta.

A szerb elnök ráadásul azt is tudni véli, hogy az ellenzék nem bojkottálja az új választásokat, mert hogy Brnabić már beszélt a Quinta-országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország – képviselőivel, akik közül állítólag egyik ország sem támogatja a bojkottot, amit úgyis lehet értelmezni, hogy a Nyugat kihátrált a szerbiai ellenzék mögül.

Így hát a szerb elnök azt tesz, amit éppen akar, szavai szerint ugyanis semmiféle problémával nem szembesülnek, így nyomás sem nehezedik rájuk, az oroszok és a kínaiak pedig, akikkel viszont ő tárgyalt, egyébként sem szoktak ellenvetéseket megfogalmazni. Ha pedig valami mégsem jön be, akkor jöhet a “puj pike ne važi” opció.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


10
Akár még a miniszterelnöki poszt is kinézhet az Amerikából visszatérő szerbiai nagykövetnek

Ki legyen Szerbia új miniszterelnöke?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia3 perc telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország3 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke ismét Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékA szerbiai parlament most nem ül összeÁprilis 1-éig lesz kormány, tréfának nem rosszA belgrádi választásokat áttette június 2-áraMini közvélemény-kutatás A...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó4 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal ezt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava