Connect with us

Koszovó

CÉLZOTT SZANKCIÓK: Állítólag a belgrádi kormányzattal is seftelő koszovói szerb “üzletembereket” büntet az Egyesült Államok
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

TISZTA ÉRTELMISÉGIEK: Milan Radoičić (jobbról) és Zvonko Veselinović (középen) a szerb államfő egyik közeli munkatársának, Nikola Petrovićnak (balról) a társaságában. (Fotó: BIRN)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Egyesült Államok szerdán szankciókat vezetett be több tucat személy és csoport ellen, a lista mintegy tíz koszovói szerb “üzletember” nevét tartalmazza, és felsorolja azokat a cégeket, amelyeket ők működtetnek vagy irányítanak. Az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonellenőrzési hivatala kiemelt helyen tárgyalja Zvonko Veselinović és Milan Radoičić szerepét, az utóbbi ráadásul a belgrádi kormányzat által megtámogatott észak-koszovói szerb párt, a Srpska lista alelnöke. Az amerikai névsorba bekerült több helyi szerb neve is, akiket a pristinai hatóságok Oliver Ivanović, volt koszovói szerb vezető meggyilkolásának ügyében keresnek, illetve kerestek.

A bűnözés melegágya

Koszovó északi, szerbek lakta része “ex lex területnek” számít, az (már) kívül esik a belgrádi igazságszolgáltatás hatáskörén, viszont (még) nem tartozik a pristinai hatóságok felügyelete alá, ezért sokféle jogellenes cselekedet melegágya. Itt bújnak meg a rendőrség által üldözött szerbiai bűnözők, virágzik a mindenféle csempészet és nagyban folyik a fizetési kötelezettségek (adók és járulékok) megkerülése.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye külön fejezetet szentel Zvonko Veselinovićnak és az általa vezetett bűnözői csoportnak, Veselinovićot “Koszovó egyik leghírhedtebb korrupt alakjaként” tisztelte meg, illetve címkézte fel.

Washingtoni állítások szerint Veselinović és bandája nagyszabású vesztegetési rendszert állított fel, amelyben koszovói és szerb biztonsági emberek (értsd rendőrök és határőrök) is érintettek, akik segítik a csoport Koszovó és Szerbia közötti tiltott áru-, pénz-, kábítószer- és fegyverkereskedelmet. A csoport különböző politikusokkal is összeesküdött több “quid pro quo” (valamit valamiért) megállapodásban, itt konkréten egy 2017-es és egy 2019-es esetet említenek.

2017 végén Zvonko Veselinović és testvére, Žarko Veselinović több politikussal is megállapodott, hogy segítik a választási kampányukat, beleértve ebbe pártjukat is, valamint jelöltjeik politikai győzelmét, amihez az említett személyek nagy összegekkel járultak hozzá. Cserébe a politikusok területeket engedtek át a Veselinović testvéreknek “vállalkozásaik” számára, ahol a szerbiai hatóságok beavatkozása nélkül folytathatták tiltott üzleti tevékenységüket, és ehhez titkos üzleti információkat is rendelkezésükre bocsátottak, például építési, távközlési és infrastrukturális projekteket illetően.

Veselinovićot és csoportját Pristinában vád alá helyezték a szerbiai ellenzékhez kötődő Oliver Ivanović koszovói szerb pártvezető 2018 januárjában történt meggyilkolásában való állítólagos részvétel miatt. Az amerikai pénzügyminisztérium a szerb bűnözői csoport más tagjait is név szerint említi, ezek közé tartozik Milan Radoičić, Željko Bojić és Marko Rosić is. Mint fentebb már megjegyeztük, de nem elég egyszer hangsúlyozni, Radoičić a belgrádi kormány szívéhez közel álló Szerb lista alelnöke. Az ellene kiadott elfogatóparancsot – ki tudja mi okból – a pristinai bíróság idén március 1-én magyarázat és indoklás nélkül visszavonta.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye a név szerint felsorolt személyek mellett 22 szerbiai és koszovói, valamint egy bulgáriai és horvátországi céget is megemlített, amely a fent megnevezett “üzletemberek” és a csoporthoz tartozó más személyek tulajdonában van. Megemlítik például, hogy Milan Radoičić 2018-ban vált a Veselinović birtokában lévő szerbiai Inkop cég társtulajdonosává, amelynek a leányvállalatai Újbelgrádban és a Kopaonikon is több vendéglátó egységet üzemeltetnek.

Sajtójelentések szerint Zvonko Veselinović és Milan Radoičić 2018 augusztusától 2021 szeptemberéig összesen 61 pályázatot nyert 5,6 millió euró értékben. Ezeket a projekteket a koszovói kormány költségvetéséből finanszírozzák.

A demokrácia jegyében

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a koszovói szerb bűnözés vezetőire, Zvonko Veselinovićra és Milan Radoičićra, valamint bandájuk tagjaira utalva úgy fogalmazott, hogy a rájuk vonatkozó szankciók összhangban állnak a Joe Biden amerikai elnök által szervezett demokráciacsúcs célkitűzéseivel.

– Azt is tudjuk, hogy a korrupt szereplők által támogatott szervezett bűnözés destabilizálhatja a jogállamiságot, alááshatja a közintézményekbe vetett bizalmat és a demokratikus kormányzást

– mondta az amerikai külügyminiszter.

Osmani a Twitteren

Vjosa Osmani koszovói elnök üdvözölte az Egyesült Államok döntését, és kijelentette, hogy az ország, mármint Koszovó, intézményei elkötelezettek a jogállamiság mellett, és szorosan együttműködnek az Egyesült Államokkal, mondjuk ez eddig sem volt kétséges.

– Üdvözlöm a szankciókat, amelyeket az Egyesült Államok Veselinovićra és az észak-koszovói transznacionális szervezett bűnözői csoportjára rótt ki. A koszovói intézmények elkötelezettek a jogállamiság mellett, és együttműködnek az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy a térség ne váljon a hasonló bűnözői csoportok paradicsomává

– írta a Twitteren a koszovói elnökasszony.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök is üdvözölte a Zvonko Veselinović és az észak-koszovói szervezett bűnözői csoport elleni amerikai döntést, illetve a szankciókat. A pristinai kormányfő közölte, hogy ez a csoport felelős a Koszovó és Szerbia közötti áru-, pénz-, kábítószer- és fegyverkereskedelemért. A Facebookon reagáló Ramush Haradinaj, korábbi koszovói miniszterelnök, az AAK (“Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës – Szövetség Koszovó Jövőjéért) párt vezetője szerint az Egyesült Államok döntése kiváló hír Koszovó számára.

Belgrádban kevésbé örülnek

A kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) közeli munkatársait többször is összefüggésbe hozták már súlyos bűncselekményekkel, de soha nem ítélték el őket, Aleksandar Vučić szerb elnök pedig kitartóan próbálta tagadni a bűnözőkkel való kapcsolatát, például a Belivuk-ügyben (Velja Nevolja) is. Most is ezt tette, vizsgálatot ígérve az ügyben.

Vučić csütörtök esti, sajtótájékoztatónak álcázott újabb televíziós szeánszában kijelentette, hogy a Veselinović testvérek egyetlen dinárt sem adtak pártjának a választási kampány során, és hozzátette, hogy a Szerb Haladó Párt állami forrásokból és a tagdíjakból finanszírozza/tartja fenn magát.

– Megkaptam az amerikai nagykövetség informális jelentését. Nekünk egy dinárt sem adtak, hogy kinek adtak, nem tudom

– mondta Vučić, aki úgy fogalmazott, hogy pártjának van elegendő pénze, ezért semmi szüksége sincs “pótlólagos támogatásokra”.

A szerb államfő átvitt értelemben egyúttal visszatért a tyúk vagy a tojás kérdéséhez, vagyis a koszovói határ ügyéhez. Mivel Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét, így belgrádi álláspontok szerint koszovói határ sincs, amiből következik, hogy illegális csempészet sem történt.

– Elsősorban illegális kereskedelemmel vádolták meg őket, a végén majd kiderül, hogy az lesz a bűnük, hogy nem tartották tiszteletben a koszovói-szerbiai határt, de ez az ő dolguk. Ebbe nem megyek bele, amíg nem látom, mit is írtak valójában. Ha súlyos vádak merülnek fel, akkor azokat a szerb állami szervek kivizsgálják

– mondta Vučić, azt viszont már most tudni, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye.

Az ügynek lehetnek vajdasági vonatkozásai is, Borislav Novaković a Néppárt alelnöke, volt újvidéki polgármester tavaly januárban egy lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy Újvidéket a szerb elnök testvére, Andrej Vučić és a fent bemutatott Zvonko Veselinović üzletember uralja.

– Újvidéknek van egy hivatalos polgármestere Miloš Vučević, (a Szerb Haladó Párt alelnöke) és egy igazi polgármestere, akit Andrej Vučićnak hívnak. Az újvidéki bűnözés irányítása pedig Zvonko Veselinović kezében van. Egyetlen bűnöző sincs Újvidéken, aki ne állna kapcsolatban a Szerb Haladó Párttal

– mondta annak idején Novaković, aki szerint Szerbiában sehol sincs olyan erős kapcsolat a bűnözés és a politika között, mint Újvidéken, amely hamarosan Európa kulturális fővárosa lesz. Ezt igazolja a korábban a Vajdaságban a VMSZ-el együtt kormányzó Bojan Pajtić egykori demokrata vezető is Facebook-bejegyzésében, amelyben példaként megemlíti, hogy az Újvidéki Szerb Nemzeti színház körüli térrendezési tendert Veselinović egyik cége nyerte.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava