Connect with us

Szerbia

A szerb elnök által említett napon nem lehet választásokat tartani

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb elnök
Vajon a szerb államfő - mint minden szerbiai állampolgár elnöke - pártatlan marad-e a következő, 2024-es választások során. A képen az látható, amint Vučić a 2022-es választásokon szavaz (Forrás: Vreme, Tanjug)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Három nap után valakinek volt annyi esze, hogy ránézett a naptárra, amiből aztán rögtön kiderült, hogy a szerb elnök által meghirdetett napon nem lehet választásokat tartani. Mert hogy március 4-e hétfőre esik, a szerbiai jogszabályok szerint pedig választások csakis munkaszüneti napon tarthatók. Most a szakértők és kevésbé szakértők azt találgatják, hogy vajon Aleksandar Vučić szándékosan tette-e az időpontot egy hétfői napra, vagy sem, miközben azonban mozgatható időpontról beszélt, vagyis ez a dátum nincs kőbe vésve.

Egy év megint mehet a lecsóba

Talán hiba lenne a március 4-i dátum bejelentését szándékos tévedésnek tartani, viszont az biztos, hogy a szerb elnök által bejelentett napon nem lesznek választások Szerbiában, tekintet nélkül arra, hogy ez a nap beleesik-e a törvény által előírt 15 napos választási ablakba, vagy sem.

A szerb törvények szerint a választásokat leghamarabb a kiírás napjától számított negyvenötödik napon lehet megtartani, viszont legkésőbb hatvan napon belül mindenképpen szavazni kell, de az is törvényes előírás, hogy csakis munkaszüneti nap jöhet számításba.

Ha tehát Vučić ragaszkodik ahhoz, hogy a választásokat december 31-én írja ki, mint ahogy azt a legutóbbi tévéinterjú alkalmával kijelentette, akkor ebbe csak a február 18-i vagy 25-i hétvége fér bele, és már a március 3-i sem, így két ok is van arra, hogy miért nem lehet március 4-én választásokat tartani Szerbiában: az egyik szerint ez a nap már túl van a törvény által beszabályozott hatvan napon, és ráadásul nem is munkaszüneti nap.

szerb elnök

A szerb államfő a magyar köztársasági elnökkel is találkozott New Yorkban

Szerbia ennek ellenére szinte folyamatos választási kampányban él, mert sosem lehet tudni, hogy mikor írják ki a következő előrehozott választásokat, az egyik választásokkal kapcsolatos licitálás alig ül el, máris kezdődnek a következővel kapcsolatos találgatások: hol a kormányzat fenyegetődzik rendkívüli választásokkal, hol meg az ellenzék követeli azok kiírását.

A szerbiai demokrácia, vagy demokrácia helyett inkább beszéljünk csak többpárti rendszerről, szóval az elmúlt 33 évben több rendkívüli választást tartottak Szerbiában, mint rendeset, a mostani lesz a tizennegyedik előrehozott megmérettetés.

Közben azonban érdemi változások nincsenek, főleg ami a vučići érát illeti, folyamatos a visszafejlődés a kilencvenes évek politikai kultúrája felé.

A belgrádi kormányzatnak ugyanakkor most kapóra jön az újabb választási színjáték, a szeptembertől jövő júniusig tartó politikai évben ugyanis Koszovó kérdéséről érdemben már aligha lehet tárgyalni, marad tehát a mostani status quo, vagy a visszalépés ezen a téren is, amiért persze nem csak a belgrádi vezetés felelős, hanem Pristina és Brüsszel is.

A problémát csak súlyosbítja, hogy a jövő júniusban európai parlamenti választásokat is tartanak, ebből kifolyólag arra is várni kell, hogy őszre beinduljon a munka Brüsszelben, Koszovó ügyében tehát mehet egy újabb év a lecsóba.

A szerb elnök nem mutathatja a gyengeség jelét

A belgrádi tekintélyelvű rendszer vezetőjeként a szerb elnök nem mehet teljesen szembe az ellenzékkel, viszont nem is engedhet neki mindenben, mert az a gyengeség jele lenne, ami a Balkánon akár végzetes is lehet.

Ebben a régióban ugyanis teljesen mindegy, hogy ki milyen erős, az legfeljebb a végelszámolásnál fontos, addig viszont azt nézik, hogy ki mekkora erőt tud mutatni.

Vučićnak tehát jól jött az ellenzék írástudatlansága, és a vasárnapi tévéinterjúban megmutathatta, hogy választások nem akkor lesznek Szerbiában, amikor az ellenzék akarja, hanem akkor, amikorra ő kiírja azokat.

A választások megtartásával kapcsolatban azonban még semmi sem dőlt el, lehetnek azok akár korábban is, a Szerbiai Haladó Pártnak ugyanis nagyon megfelelne, hogy ha a parlamenti választásokat egyszerre tartanák meg a belgrádi, újvidéki és niši helyhatósági választásokkal, ebben a három városban a haladók állítólag nem túl népszerűek.

A kormányzat ugyanis kalkulálhat azzal, hogy a parlamenti választásokon szinte biztosra vehető győzelem felhozhatja a haladók népszerűségét a velük nem túlzottan szimpatizáló urbánus környezetben.

Arra viszont egyelőre senki sem számít, hogy a haladókkal szembeni negatív urbánus energia esetleg kihat a rurális környezetben élőkre, és ők is szembe fordulnak a szerb elnök pártjával, miután az nem azonos Vučićtyal, még akkor sem, ha a szerb elnök mellette kampányol majd.

Ezért a szerbiai ellenzék részéről talán az lenne a legépelméjűbb megközelítés, hogy ha a választásokkal kapcsolatban pártatlanságot követelne Vučićtól, mert ő mégiscsak minden szerbiai állampolgár elnöke, így nem szállhat bele két lábbal az ellenzékbe a parlamenti választások során.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava