Connect with us

Szerbia

VESZÉLYES ALLŰRÖK: Lemondott a szerb oktatási miniszter, a szerb elnök “tévészerepel” +18

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

oktatási miniszter
Valószínűleg nem igazak azok a vádak, hogy a Mladenovac környéki gyilkosságokkal gyanúsított fiatalember Hitler követője volt
play icon A cikk meghallgatása

A közvélemény nyomásának engedve Branko Ružić szerbiai oktatási miniszter benyújtotta visszavonhatatlan lemondását Ana Brnabić miniszterelnöknek. A belgrádi általános iskolai mészárlást követően Ružić a nyugati értékeket tette felelőssé a történtekért, amiért sok bírálat érte. Később a szerb elnök – aki a három napos gyász alatt nem kereste fel az első szerbiai iskolai lövöldözés helyszínét – ismét televíziós szereplésre adta a fejét, két napot sem bírt ki, hogy ne legyen a képernyőn. A szerb elnök hétfőn este a Happy televízió vendége lesz, ahol saját előrejelzése szerint fontos bejelentést tesz. A találgatások szerint szóba kerülhet a kormány lemondása, az államfő lemondása, vagy mindkettő, amit rendkívüli választások megtartása követhet. Az ellenzék ugyanakkor csendes felvonulást tervez.

Ružić aláírta a részvétkönyvet

A szerb miniszterelnöknek küldött levelében Ružić ismét “kimondhatatlan fájdalmát” és legmélyebb részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, majd azt kívánta, hogy nyugodjanak békében a “kis angyalok”, és ilyesmi soha többé ne forduljon elő.

– Életem végéig pecsétként fogom viselni a lelkemen az iskolai események drámai képeit és az áldozatok vigasztalhatatlan szülei által ejtett könnyeket

– szögezte le Ružić a miniszterelnöknek írt levelében.

oktatási miniszter

A Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt mészárlás után szerda este több ezren gyűltek össze Belgrád központjában az oktatási minisztérium előtt, és követelték Ružić távozását.

A lemondás módja viszont igencsak furcsa, a mészárlást követően a nyugati értékeket bíráló Branko Ružić hivatalos minisztériumi papíron nyújtotta be a miniszterelnöknek, majd a “madárkás csatornán”, vagyis a nyugati közösségi média egyik zászlóshajójának számító Twitteren nyilvánosságra is hozta.

Ružić – talán egyedüliként a szerb kormányból – vasárnap koszorút vitt a Vladislav Ribnikar általános iskolához, és bejegyzést is írt a részvétkönyvbe, ugyanakkor ezt sem Ana Brnabić miniszterelnök, sem Aleksandar Vučić szerb elnök számunkra teljesen érthetetlen módon nem tette meg.

Pedig a szerb elnök idén két részvétkönyvbe is bejegyzést írt, a törökországi és a szíriai földrengést követően felkereste a két ország nagykövetségét, hogy kifejezze a részvétét az ott kihelyezett részvétkönyvek által is.

Szerbia lefegyverzése

A szerb elnök ezúttal a szerbiai állami televízió műsorában tűnt fel, amelyben a vasárnap közzétett fegyverbegyűjtési intézkedést kommentálta.

Vučić arra számít, hogy a fegyverek beszolgáltatása nagy ellenállásba ütközik, viszont méltatta, hogy a belgrádi vezetésnek volt elég “bátorsága és őszintesége” annak kimondásához, hogy tenni kell valamit. (Az ezzel kapcsolatos kérdésektől és észrevételektől most eltekintünk.)

Az államfő gyásznapi televíziós szereplése alkalmával megjegyezte, hogy a parlamentben kezdeményezik az illegális fegyvertartással kapcsolatos büntetések szigorítását, és akinél a rendőrök illegálisan tartott fegyvert találnak, az akár 5, 10 vagy 15 évet is kaphat.

– És nem az lesz, hogy „nem tudtam”, nem érdekel. Az állam ezt nem fogja tűrni

– tette hozzá a szerb elnök, aki szerint a legálisan tartott fegyverek 90%-át is bevonják, és ezáltal csak mintegy ötvenezer embernél marad fegyver, de őket is évente ellenőrzik, és azt is vizsgálni fogják, hogy az érvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkezők fogyasztottak-e kábítószert.

A szerb elnök pénteki, élőben közvetített “nemzeti sajtótájékoztatóján” megígérte, hogy hétfőig türtőzteti magát a belpolitikai megjegyzésektől, az általa nem éppen preferált állami televízióban azonban bírálta az ellenzéket, hogy a nemzeti gyász alatt tüntetésekre szólított fel.

– Sehol a világon nem rendeznek tiltakozást az ilyen tragédiák másnapján. Nem pártvezetőként mondom ezt, hanem köztársasági elnökként

– jelentette ki a szerb államfő, aki ezzel minden bizonnyal szoktatja magát ahhoz, hogy saját előrejelzése szerint május 27-étől már nem lesz a Szerb Haladó Párt elnöke, de ennek még várjuk ki a végét!

Nem volt Hitler követője

Közben az ellenzéki Nova televízió kiderítette, hogy a Mladenovac környéki gyilkosságok elkövetőjének nincs semmi köze a hitlerista mozgalmakhoz, mint ahogy azzal a szerb elnök kedvenc újságírójának portálja spekulált.

Az Informer szerint a 88-as szám a fehér faj, vagyis a „Heil Hitler” numerikus kódja. A H az ábécé nyolcadik betűje, tehát 88 = HH = Heil Hitler. Erre a szerb elnök is kitért előbb említett “nemzeti sajtótájékoztatóján”.

A Nova kiderítette, hogy az Uroš Blažić által viselt pólót 16 évvel ezelőtt készíttették a sopoti gazdasági-kereskedelmi középiskola végzős diákjai, akik egy spanyolországi, olaszországi és franciaországi kiránduláson vettek részt, amit az Informer, és az abból tájékozódó szerb elnök is “hitlerista jelképként” kritizált a maga sajátos módján.

Az egyelőre nem világos, hogy a póló hogyan került a Mladenovac környéki ámokfutóra, aki tizenhat évvel ezelőtt mindössze öt éves volt, az állítás viszont magyarázatot ad arra, hogy a pólón miért rajzolódik ki Olaszország, Franciaország és Spanyolország, és miért olvasható rajta az “on tour” felirat.

– Szerbiában találtad ünnepelni Hitlert, aki itt oly sok embert ölt meg. Egy gané vagy. Itt vetemedtél arra, hogy csodáld őt

– jelentette a magát türtőztetni nem tudó szerb államfő a “nemzeti sajtótájékoztatón”.

– Ő kétségtelenül gyilkos, de nem kötődik semmiféle ideológiához

– reagált a Vučić-közeli lap és portál spekulációjára Stevan Vlajić, egy szerbiai zöld mozgalom koordinátora, akinek a barátja tervezte a pólót.

Vlajić különösen problémásnak tartotta, hogy a vádaskodás éppen akkor hangzott el, amikor a szerb elnök tisztességes tájékoztatásra és együttműködésre szólította fel a szerb sajtót a hasonló mészárlások elkerülése végett.

Aligha várható, hogy az Informer, vagy netalán Vučić bocsánatot kér a vérontást elkövető gyilkostól az alaptalan meggyanúsításért, amelyet valószínűleg nem fog tartalmazni a vádirat.

Ennél azonban még nagyobb probléma, hogy a szerb elnök a nemzeti gyász első napján az ország színe előtt használta a “gané” kifejezést valakivel szemben – már nem először “televíziós megjelenései” során.

Az már csak hab a tortán, hogy Dragan J. Vučićević, az Informer tulajdonosa és főszerkesztője – akit a szerb államfő nemrég személyesen szeretett volna megóvni a börtöntől – a szintén “baráti” Pink televízióban vasárnap későeste ismét “nácit látott”, ezúttal az iskolai lövöldöző személyében.

– A szobájában náci irodalmat találtak, amiről a szülei állítólag nem tudtak, ami nem valószínű. Beszélt Goebbels módszereiről is, és arról is, hogy feldühítették a zsidók

– mondta Vučićević, aki szerint egy “hipperintelligens” gyerekről van szó, aki egy alkalommal állítólag kijelentette, hogy ő az új Führer, és hogy meghódítja a világot.

Mindez pedig történt a nemzeti gyász utolsó óráiban – Szerbiában.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia Szlovákiai kissebségi kérdések / National minorities issue in Slovakia
English3 hét telt el azóta

No Resolution for the Legal Status of National Minorities in Slovakia

TartalomjegyzékRužić aláírta a részvétkönyvetSzerbia lefegyverzése Kapcsolódó cikk Holnap megkezdődik az illegálisan tartott fegyverek begyűjtése Szerbiában” A szerb elnök ezúttal a...

katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia katonai támogatás Iran offers military support to Bosnia
English3 hét telt el azóta

Iran Offers Military Support to Bosniaks If Needed

TartalomjegyzékRužić aláírta a részvétkönyvetSzerbia lefegyverzése Kapcsolódó cikk Holnap megkezdődik az illegálisan tartott fegyverek begyűjtése Szerbiában” A szerb elnök ezúttal a...

fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia fényes jövő Leskovac Tanjug Bright future for Serbia
English1 hónap telt el azóta

Promised and Scared: Vučić Promised a Bright Future for Serbia, Then Envisioned a World War

TartalomjegyzékRužić aláírta a részvétkönyvetSzerbia lefegyverzése Kapcsolódó cikk Holnap megkezdődik az illegálisan tartott fegyverek begyűjtése Szerbiában” A szerb elnök ezúttal a...

fegyver / Arm yourselves! fegyver / Arm yourselves!
English1 hónap telt el azóta

The former Slovenian Prime Minister called on his fellow countrymen to arm themselves

TartalomjegyzékRužić aláírta a részvétkönyvetSzerbia lefegyverzése Kapcsolódó cikk Holnap megkezdődik az illegálisan tartott fegyverek begyűjtése Szerbiában” A szerb elnök ezúttal a...

választások / elections választások / elections
English2 hónap telt el azóta

MISERY: Despite Elections, Nothing Will Change in Serbia

TartalomjegyzékRužić aláírta a részvétkönyvetSzerbia lefegyverzése Kapcsolódó cikk Holnap megkezdődik az illegálisan tartott fegyverek begyűjtése Szerbiában” A szerb elnök ezúttal a...

Tíz nap legjava