Connect with us

Szerbia

VESZÉLYES ALLŰRÖK: Lemondott a szerb oktatási miniszter, a szerb elnök “tévészerepel” +18

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

oktatási miniszter
Valószínűleg nem igazak azok a vádak, hogy a Mladenovac környéki gyilkosságokkal gyanúsított fiatalember Hitler követője volt
A cikk meghallgatása

A közvélemény nyomásának engedve Branko Ružić szerbiai oktatási miniszter benyújtotta visszavonhatatlan lemondását Ana Brnabić miniszterelnöknek. A belgrádi általános iskolai mészárlást követően Ružić a nyugati értékeket tette felelőssé a történtekért, amiért sok bírálat érte. Később a szerb elnök – aki a három napos gyász alatt nem kereste fel az első szerbiai iskolai lövöldözés helyszínét – ismét televíziós szereplésre adta a fejét, két napot sem bírt ki, hogy ne legyen a képernyőn. A szerb elnök hétfőn este a Happy televízió vendége lesz, ahol saját előrejelzése szerint fontos bejelentést tesz. A találgatások szerint szóba kerülhet a kormány lemondása, az államfő lemondása, vagy mindkettő, amit rendkívüli választások megtartása követhet. Az ellenzék ugyanakkor csendes felvonulást tervez.

Ružić aláírta a részvétkönyvet

A szerb miniszterelnöknek küldött levelében Ružić ismét “kimondhatatlan fájdalmát” és legmélyebb részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, majd azt kívánta, hogy nyugodjanak békében a “kis angyalok”, és ilyesmi soha többé ne forduljon elő.

– Életem végéig pecsétként fogom viselni a lelkemen az iskolai események drámai képeit és az áldozatok vigasztalhatatlan szülei által ejtett könnyeket

– szögezte le Ružić a miniszterelnöknek írt levelében.

oktatási miniszter

A Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt mészárlás után szerda este több ezren gyűltek össze Belgrád központjában az oktatási minisztérium előtt, és követelték Ružić távozását.

A lemondás módja viszont igencsak furcsa, a mészárlást követően a nyugati értékeket bíráló Branko Ružić hivatalos minisztériumi papíron nyújtotta be a miniszterelnöknek, majd a “madárkás csatornán”, vagyis a nyugati közösségi média egyik zászlóshajójának számító Twitteren nyilvánosságra is hozta.

Ružić – talán egyedüliként a szerb kormányból – vasárnap koszorút vitt a Vladislav Ribnikar általános iskolához, és bejegyzést is írt a részvétkönyvbe, ugyanakkor ezt sem Ana Brnabić miniszterelnök, sem Aleksandar Vučić szerb elnök számunkra teljesen érthetetlen módon nem tette meg.

Pedig a szerb elnök idén két részvétkönyvbe is bejegyzést írt, a törökországi és a szíriai földrengést követően felkereste a két ország nagykövetségét, hogy kifejezze a részvétét az ott kihelyezett részvétkönyvek által is.

Szerbia lefegyverzése

A szerb elnök ezúttal a szerbiai állami televízió műsorában tűnt fel, amelyben a vasárnap közzétett fegyverbegyűjtési intézkedést kommentálta.

Vučić arra számít, hogy a fegyverek beszolgáltatása nagy ellenállásba ütközik, viszont méltatta, hogy a belgrádi vezetésnek volt elég “bátorsága és őszintesége” annak kimondásához, hogy tenni kell valamit. (Az ezzel kapcsolatos kérdésektől és észrevételektől most eltekintünk.)

Az államfő gyásznapi televíziós szereplése alkalmával megjegyezte, hogy a parlamentben kezdeményezik az illegális fegyvertartással kapcsolatos büntetések szigorítását, és akinél a rendőrök illegálisan tartott fegyvert találnak, az akár 5, 10 vagy 15 évet is kaphat.

– És nem az lesz, hogy „nem tudtam”, nem érdekel. Az állam ezt nem fogja tűrni

– tette hozzá a szerb elnök, aki szerint a legálisan tartott fegyverek 90%-át is bevonják, és ezáltal csak mintegy ötvenezer embernél marad fegyver, de őket is évente ellenőrzik, és azt is vizsgálni fogják, hogy az érvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkezők fogyasztottak-e kábítószert.

A szerb elnök pénteki, élőben közvetített “nemzeti sajtótájékoztatóján” megígérte, hogy hétfőig türtőzteti magát a belpolitikai megjegyzésektől, az általa nem éppen preferált állami televízióban azonban bírálta az ellenzéket, hogy a nemzeti gyász alatt tüntetésekre szólított fel.

– Sehol a világon nem rendeznek tiltakozást az ilyen tragédiák másnapján. Nem pártvezetőként mondom ezt, hanem köztársasági elnökként

– jelentette ki a szerb államfő, aki ezzel minden bizonnyal szoktatja magát ahhoz, hogy saját előrejelzése szerint május 27-étől már nem lesz a Szerb Haladó Párt elnöke, de ennek még várjuk ki a végét!

Nem volt Hitler követője

Közben az ellenzéki Nova televízió kiderítette, hogy a Mladenovac környéki gyilkosságok elkövetőjének nincs semmi köze a hitlerista mozgalmakhoz, mint ahogy azzal a szerb elnök kedvenc újságírójának portálja spekulált.

Az Informer szerint a 88-as szám a fehér faj, vagyis a „Heil Hitler” numerikus kódja. A H az ábécé nyolcadik betűje, tehát 88 = HH = Heil Hitler. Erre a szerb elnök is kitért előbb említett “nemzeti sajtótájékoztatóján”.

A Nova kiderítette, hogy az Uroš Blažić által viselt pólót 16 évvel ezelőtt készíttették a sopoti gazdasági-kereskedelmi középiskola végzős diákjai, akik egy spanyolországi, olaszországi és franciaországi kiránduláson vettek részt, amit az Informer, és az abból tájékozódó szerb elnök is “hitlerista jelképként” kritizált a maga sajátos módján.

Az egyelőre nem világos, hogy a póló hogyan került a Mladenovac környéki ámokfutóra, aki tizenhat évvel ezelőtt mindössze öt éves volt, az állítás viszont magyarázatot ad arra, hogy a pólón miért rajzolódik ki Olaszország, Franciaország és Spanyolország, és miért olvasható rajta az “on tour” felirat.

– Szerbiában találtad ünnepelni Hitlert, aki itt oly sok embert ölt meg. Egy gané vagy. Itt vetemedtél arra, hogy csodáld őt

– jelentette a magát türtőztetni nem tudó szerb államfő a “nemzeti sajtótájékoztatón”.

– Ő kétségtelenül gyilkos, de nem kötődik semmiféle ideológiához

– reagált a Vučić-közeli lap és portál spekulációjára Stevan Vlajić, egy szerbiai zöld mozgalom koordinátora, akinek a barátja tervezte a pólót.

Vlajić különösen problémásnak tartotta, hogy a vádaskodás éppen akkor hangzott el, amikor a szerb elnök tisztességes tájékoztatásra és együttműködésre szólította fel a szerb sajtót a hasonló mészárlások elkerülése végett.

Aligha várható, hogy az Informer, vagy netalán Vučić bocsánatot kér a vérontást elkövető gyilkostól az alaptalan meggyanúsításért, amelyet valószínűleg nem fog tartalmazni a vádirat.

Ennél azonban még nagyobb probléma, hogy a szerb elnök a nemzeti gyász első napján az ország színe előtt használta a “gané” kifejezést valakivel szemben – már nem először “televíziós megjelenései” során.

Az már csak hab a tortán, hogy Dragan J. Vučićević, az Informer tulajdonosa és főszerkesztője – akit a szerb államfő nemrég személyesen szeretett volna megóvni a börtöntől – a szintén “baráti” Pink televízióban vasárnap későeste ismét “nácit látott”, ezúttal az iskolai lövöldöző személyében.

– A szobájában náci irodalmat találtak, amiről a szülei állítólag nem tudtak, ami nem valószínű. Beszélt Goebbels módszereiről is, és arról is, hogy feldühítették a zsidók

– mondta Vučićević, aki szerint egy “hipperintelligens” gyerekről van szó, aki egy alkalommal állítólag kijelentette, hogy ő az új Führer, és hogy meghódítja a világot.

Mindez pedig történt a nemzeti gyász utolsó óráiban – Szerbiában.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava