Connect with us

Szerbia

SZERB VÉDELMI MINISZTER: Elég egy gyufa, hogy Koszovó lángra lobbanjon

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

milos vucevic prva
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb védelmi miniszter szerint Koszovóban annyira gyúlékony és feszült a légkör, hogy elegendő egy gyufa is ahhoz, hogy minden lángra lobbanjon, és hogy nem kívánt irányba mozduljanak el a dolgok. Miloš Vučević a belgrádi Prva televízióban úgy nyilatkozott, hogy a Koszovóban élő szerbek mindennapos terrornak vannak kitéve.

A kontextus

Miloš Vučević kinevezése óta lassan már többet szerepel a a szerbiai baráti televíziókban, mint Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Szerdán délelőtt a Prva televízióban volt jelenése, miközben a szerb kormánypárti sajtó arról számolt be, hogy a koszovói rendőrség Kosovska Mitrovicában egy kézigránátot hatástalanított, amelyet a helyi választási bizottság egyik irodájában találtak.

A belgrádi szerint Észak- Mitrovicában több robbanás is történt, amikor a helyi választási bizottság albán tagjai a pristinai rendőrség fegyveres különleges erőinek közreműködésével erőszakkal hatoltak be a helyi választási bizottság által használt helyiségekbe.

Vjosa Osmani koszovói elnök november közepén rendkívüli helyhatósági választásokat írt ki december 18-ra Kosovska Mitrovica szerbek lakta északi részén, valamint Zubin Potokban, Leposavićban és Zvečanban, miután a szerb tisztségviselők kivonultak a koszovói intézményrendszerből.

A belgrádi kormányzathoz hű koszovói szerb erők arra törekszenek, hogy diszkreditálják, esetleg ellehetetlenítsék ezeket a választásokat, amihez hathatós támogatást kapnak a szerb kormánytól, például a médiában zajló albán- és Koszovó-ellenes propaganda terén.

Az egyre inkább durvuló médiakampányban a szerb elnök mellett fő szereplővé lépett elő Miloš Vučević védelmi miniszter, ebben a kontextusban érdemes vizsgálni és értelmezni a nyilatkozatait.

A kijelentések

A szerb védelmi miniszter mai (december 7-i) televíziós szereplését azzal kezdte, hogy most éppen nyugalom van, de annyira „gyúlékony és feszült a légkör, hogy egy gyufa is elegendő, hogy minden lángra lobbanjon, és a nem kívánatos irányba induljon el”.

Vučević szerint ezen nem is kell csodálkozni, amikor Albin Kurti (koszovói miniszterelnök) mandátumának megkezdése óta egy sor egyoldalú lépést tett, amelyek célja a destabilizáció és az összes eddig megkötött megállapodás be nem tartása.

– Ez egyértelmű üzenet a szerbeknek, hogy ott nem kívánatos személyek számítanak. Ez a kormánya által szervezett terror, ez a politikája. Az a politikájuk, hogy Koszovót etnikailag teljesen megtisztítsák attól a kevés szerbtől, aki még ott maradt, és ez mindenek előtt a négy szerb községre vonatkozik

– jelentette ki a szerbiai védelmi miniszter, aki szerint nem könnyű lenyugtatni a Koszovóban élő szerbeket, és ne üljenek fel a provokációknak, és ugyanakkor megóvni őket a jogfosztásoktól és a megaláztatásoktól.

– Minden akció célja az, hogy nyugtalanságot és félelmet keltsenek a szerbek körében, és hogy elűzzék őket

– nyilatkozta a szerb védelmi miniszter, aki ezzel hozta összefüggésbe a legfrissebb történéseket is.

– Tegnap azzal az indokkal foglalták el a választási bizottságok helyiségeit, hogy ott robbanóanyagok vannak. Ez nonszensz, ami felrobbant, az mind az övéké volt

– tette hozzá a szerb tárcavezető, aki megjegyezte, hogy a nemzetközi közösség ugyan párbeszédre és a helyzet normalizálásra szólít fel, de nehéz normális viselkedésre bírni azt, aki erre nem hajlandó.

Vučević itt természetese a koszovói miniszterelnökre gondolt, majd hozzátette, hogy további nyomásra számít a december 18-i választásokkal kapcsolatban, amelyeken (a Belgrádból patronált) szerbek nem akarnak részt venni.

– A jelenlegi állás szerint a Szerb Lista (Srpska lista) nem vesz részt ezeken a választásokon. Nem zárhatom ki, hogy találnak három szerencsétlen szerbet név szerint Rašićot és Trajkovićot. De tudja, hányan fognak rájuk szavazni. Nos, senki

– mondta a szerb védelmi miniszter, aki arra is figyelmeztetett, hogy a szerbiai szélsőbal azt várja, hogy a Szerbia ismerje el Koszovó függetlenséget, a szélsőjobb pedig a „meleg kávéházakból” azt üzeni, hogy a szerb tankoknak már Koszovóba kellene lenniük, egészen Prizrenig.

Szerbia

Ha a buszvezető eltéved, akkor az utasok igazítják útba Belgrádban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Belgrádban mindig élmény a buszozás, a kép nem most készült, viszont jól látható rajta a Kentkart jegykezelő automatája (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Belgrádban nem a GPS, hanem az utasok segítik ki a buszvezetőket. A káoszhoz nem csak az ellenzéki és kormánypárti tüntetők járulnak hozzá, hanem a polgármesteri hivatal is, amely felmondta az együttműködést a városi közlekedésben használt szoftvereket gyártó török Kentkart céggel. Ezt követően elég kalandossá vált a buszozás Belgrádban, ahol több, mint húsz sofőrt is alkalmaznak.

Ki a sofőr a buszon?

A szerződés felmondását követően a Kentkart leszerelte a jegykezelő készülékeket, így az utasok jó része – akik korábban nem váltottak bérletet – akár ingyen is utazhatnak a belgrádi buszokon.

344727360 784922182859731 7484021065860411039 n transformed

A bajt még tetézi, hogy a török cég működtette a buszvezetők számára készített szoftvereket is, amelynek segítségével a sofőr kritikus és kevésbé kritikus szituációkban tájékozódott, miután azok speciális, GPS jellegű navigációs programot is tartalmaztak, amely az útlezárások esetén alternatív útvonalat kínált fel a buszvezetőnek.

Olyan készülékekről van szó, mint amilyen a mellékelt képen is látható. Ezeknek a készülékeknek a leszerelését követően könnyen bajba kerülhettek azok a sofőrök, akik nem ismerik a várost, ilyenekből pedig egyre több.

buszvezető

Az utasokat a helyi virágárus így tájékoztatja az 52-es, 53-as és 56-os busz útvonalának módosulásáról (Forrás: Twitter)

Belgrádban a városi közlekedési vállalat (GSP) külső szolgáltatóknak szervezte ki a buszvezetői tevékenység egy részét, ezek a vállalkozások pedig Srí Lankából vagy Indiából érkező munkaerőt alkalmaznak, mert olcsóbb, és mert a szerbek is külföldön keresik a boldogulást, nem pedig a „tejjel-mézzel folydogáló szerbiai Kánaánban.

A mindinkább szaporodó tüntetések – kormánypártiak vagy ellenzékiek, ebben az esetben teljesen mindegy – csak tetézik a problémákat, mert módosítani kell egyes járatok útvonalát.

A külföldről érkezett sofőrök a saját járatuk vonalát ugyan ismerik, de ha kerülőútra kényszerülnek, akkor gyakran eltévednek.

Eddig segítették őket Kentkart által üzemeltetetett készüléket, de miután azokat leszerelték, így támasz nélkül maradtak.

Csak nemrég jöttek

A világháló szerbek által lakott részén terjedni kezdett egy videó, amelyen jól látható, hogy az egyik utas igazítja útba a sofőrt, és mondja meg neki, hogy hol álljon meg, vagy hogy hol forduljon jobbra.

A belgrádi stadionoknál (Crvena Zvezda, Partizan), vagyis az Autokomandánál közlekedő 48-as járatnak valami okból kifolyólag módosult az útvonala, és az egyik utas Instagram-bejegyzése szerint még mindig a városban kerengenének, ha egy másik utas nem igazítja útba a külföldi sofőrt.

Miután a magánvállalkozók tavaly ősszel hoztak be buszvezetőket Srí Lankából, így a sofőrtől aligha várható el, hogy az egész város a fejében legyen, így egy útvonalmódosítás esetén – szó szerint – el van veszve.

Ivan Banković, a belgrádi buszvezetők szakszervezetének egyik illetékese ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott az N1 televíziónak, hogy ez nem az első ilyen eset, és nem is az utolsó.

Banković szerint a közlekedési vállalatnál nincsenek külföldi buszvezetők, viszont a magánvállalkozók legalább huszonötöt alkalmaznak.

A káoszgyáros Aleksandar Šapić, belgrádi polgármester azt ígérte, hogy május 30-ára elkészül az új jegykezelő applikáció, a járatellenőrző szoftvert pedig június végéig üzembe helyezik.

A szakszervezeti vezető ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet elkészíteni egy komoly szoftvert, szerinte arra még több hónapig kell várni.

Addig pedig maradnak az autóbuszos kalandozások Belgrádban.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava