Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

SZERB VÉDELMI MINISZTER: Elég egy gyufa, hogy Koszovó lángra lobbanjon

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

milos vucevic prva
A cikk meghallgatása

A szerb védelmi miniszter szerint Koszovóban annyira gyúlékony és feszült a légkör, hogy elegendő egy gyufa is ahhoz, hogy minden lángra lobbanjon, és hogy nem kívánt irányba mozduljanak el a dolgok. Miloš Vučević a belgrádi Prva televízióban úgy nyilatkozott, hogy a Koszovóban élő szerbek mindennapos terrornak vannak kitéve.

A kontextus

Miloš Vučević kinevezése óta lassan már többet szerepel a a szerbiai baráti televíziókban, mint Aleksandar Vučić köztársasági elnök. Szerdán délelőtt a Prva televízióban volt jelenése, miközben a szerb kormánypárti sajtó arról számolt be, hogy a koszovói rendőrség Kosovska Mitrovicában egy kézigránátot hatástalanított, amelyet a helyi választási bizottság egyik irodájában találtak.

A belgrádi Politika szerint Észak- Mitrovicában több robbanás is történt, amikor a helyi választási bizottság albán tagjai a pristinai rendőrség fegyveres különleges erőinek közreműködésével erőszakkal hatoltak be a helyi választási bizottság által használt helyiségekbe.

Vjosa Osmani koszovói elnök november közepén rendkívüli helyhatósági választásokat írt ki december 18-ra Kosovska Mitrovica szerbek lakta északi részén, valamint Zubin Potokban, Leposavićban és Zvečanban, miután a szerb tisztségviselők kivonultak a koszovói intézményrendszerből.

A belgrádi kormányzathoz hű koszovói szerb erők arra törekszenek, hogy diszkreditálják, esetleg ellehetetlenítsék ezeket a választásokat, amihez hathatós támogatást kapnak a szerb kormánytól, például a médiában zajló albán- és Koszovó-ellenes propaganda terén.

Az egyre inkább durvuló médiakampányban a szerb elnök mellett fő szereplővé lépett elő Miloš Vučević védelmi miniszter, ebben a kontextusban érdemes vizsgálni és értelmezni a nyilatkozatait.

A kijelentések

A szerb védelmi miniszter mai (december 7-i) televíziós szereplését azzal kezdte, hogy most éppen nyugalom van, de annyira “gyúlékony és feszült a légkör, hogy egy gyufa is elegendő, hogy minden lángra lobbanjon, és a nem kívánatos irányba induljon el”.

Vučević szerint ezen nem is kell csodálkozni, amikor Albin Kurti (koszovói miniszterelnök) mandátumának megkezdése óta egy sor egyoldalú lépést tett, amelyek célja a destabilizáció és az összes eddig megkötött megállapodás be nem tartása.

– Ez egyértelmű üzenet a szerbeknek, hogy ott nem kívánatos személyek számítanak. Ez a kormánya által szervezett terror, ez a politikája. Az a politikájuk, hogy Koszovót etnikailag teljesen megtisztítsák attól a kevés szerbtől, aki még ott maradt, és ez mindenek előtt a négy szerb községre vonatkozik

– jelentette ki a szerbiai védelmi miniszter, aki szerint nem könnyű lenyugtatni a Koszovóban élő szerbeket, és ne üljenek fel a provokációknak, és ugyanakkor megóvni őket a jogfosztásoktól és a megaláztatásoktól.

– Minden akció célja az, hogy nyugtalanságot és félelmet keltsenek a szerbek körében, és hogy elűzzék őket

– nyilatkozta a szerb védelmi miniszter, aki ezzel hozta összefüggésbe a legfrissebb történéseket is.

– Tegnap azzal az indokkal foglalták el a választási bizottságok helyiségeit, hogy ott robbanóanyagok vannak. Ez nonszensz, ami felrobbant, az mind az övéké volt

– tette hozzá a szerb tárcavezető, aki megjegyezte, hogy a nemzetközi közösség ugyan párbeszédre és a helyzet normalizálásra szólít fel, de nehéz normális viselkedésre bírni azt, aki erre nem hajlandó.

Vučević itt természetese a koszovói miniszterelnökre gondolt, majd hozzátette, hogy további nyomásra számít a december 18-i választásokkal kapcsolatban, amelyeken (a Belgrádból patronált) szerbek nem akarnak részt venni.

– A jelenlegi állás szerint a Szerb Lista (Srpska lista) nem vesz részt ezeken a választásokon. Nem zárhatom ki, hogy találnak három szerencsétlen szerbet név szerint Rašićot és Trajkovićot. De tudja, hányan fognak rájuk szavazni. Nos, senki

– mondta a szerb védelmi miniszter, aki arra is figyelmeztetett, hogy a szerbiai szélsőbal azt várja, hogy a Szerbia ismerje el Koszovó függetlenséget, a szélsőjobb pedig a “meleg kávéházakból” azt üzeni, hogy a szerb tankoknak már Koszovóba kellene lenniük, egészen Prizrenig.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava