Connect with us

Magyarország

HADIIPARI EGYÜTTMŰKÖDÉS: Orbán és Erdoğan nem adja fel a közös célokat a háborús válság idején sem

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orban erdogan
play icon A cikk meghallgatása

Kétoldalú tárgyalást folytatott az üzbegisztáni Szamarkandban Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdoğan, Törökország elnöke pénteken – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Közlése szerint a két vezető sikeresnek értékelte a türk államok Szamarkandban megtartott csúcstalálkozóját. A Hürryet török lap ugyanakkor arról ír, hogy a török elnök a találkozón közös biztonsági koncepció kidolgozását sürgette az illegális migráció megoldására.

Ukrajnai háború

A magyar-török kapcsolatokról Orbán Viktor elmondta: “nem adják fel közös céljaikat a háborús válság idején sem.

– Elkötelezettek vagyunk a kétoldalú kereskedelem és a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett; folytatjuk valamint újabb területekre terjeszthetjük ki a hadiipari együttműködést is

– emelte ki a magyar kormányfő miután találkozott a török elnökkel.

A megbeszélést követően Erdoğan leszögezte: Magyarország energiabiztonságának Törökország biztos háttere marad a jövőben is.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban a két vezető egyetértett abban, hogy mielőbb fegyverszünetre, tárgyalásokra és békére van szükség.

Erdoğan úgy fogalmazott, hogy a kilenc hónapja tartó ukrajnai háborús során Törökország mindent megtett azért, hogy a konfliktust igazságos békével zárják le, de ez vonatkozik az élelmiszerválság megelőzésével kapcsolatos török szerepvállalásra is.

Illegális migráció

A Hürryet török napilap közben arról számolt be, hogy Recep Tayyip Erdoğan államfő pénteken (november 11-én) sürgette a Török Államok Szervezetének vezetőit, hogy dolgozzanak ki közös biztonsági koncepciót az illegális migráció ellen.

A Türk Tanács államfőinek kilencedik, szamarkandi csúcstalálkozóján Erdoğan hangsúlyozta, hogy 2014 óta Törökország fogadja be a legtöbb menekültet a világon.

– Körülbelül 5 millió elnyomottat látunk el, akik közül 3,6 millióan Szíriából származnak. Ezért előnyös lehet számunkra, ha fokozzuk az együttműködésünket az illegális migráció megelőzése és kezelése terén

– mondta a török elnök, aki ugyanakkor leszögezte, hogy Törökország mindaddig folytatja a harcot az ellenségeivel szemben, amíg nem szűnik meg teljesen az országot fenyegető terrorveszély.

Ez a közeljövőben azonban aligha valószínű, bár ezt a török elnök nem mondta, viszont felsorolta Törökország ellenségeit (a kurd PKK, PYD, YPG, a török FETÖ, valamint az Iszlám Állam és al- Kaida), amelyek közül a törökök többel is éppen Szíriában küzdenek, így bizonyos értelemben ők is hozzájárulnak a menekültválság generálásához.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava