Connect with us

Szlovákia

Ócskavasnak minősített MiG-ekkel kötött bombaüzletet Szlovákia

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

MiG–29
Találkozó Szlovákia barátaival ma Kijevben arról, hogy mire van szükség az igazságos béke eléréséhez, de egyben a közös jövőnkről is az EU-ban - írta a fenti képhez fűzött bejegyzésében Eduard Heger szlovák miniszterelnök (Forrás: Twitter, Eduard Heger)
A cikk meghallgatása

Harkiv légterét védi már a négy MiG–29-es, amelyet Szlovákia Ukrajnának adományozott – mondta Olena Kondratiuk, az ukrán parlament alelnöke, aki személyesen jött Pozsonyba megköszönni a gesztust. Szlovákiában hosszú út vezetett a kudarcos haderőreformtól a jogi akadályokon keresztül addig, hogy a vadászgépek ukrán pilótákkal a fedélzetükön elhagyták a szlovák légteret.

Kétszer ad, aki gyorsan ad

Szlovákiára ebből a szempontból nem lehet panaszuk az ukránoknak, hiszen nem a MiG-ek voltak az első eszközök, amelyeket Szlovákia átadott Ukrajnának az orosz invázió kezdete óta, és szinte mindig az elsők között volt az egyes fegyverfajták esetében.

Az elsők között a Zuzana 2 önjáró lövegeket, illetve az S300-as légvédelmi rendszereket küldték a szlovákok keleti szomszédjuknak (utóbbi 67 millió eurós árának 60 százalékát kifizette az Európai Unió).

Ezt követte mintegy 30 páncélozott szállítójármű (ezek helyére 2023 végéig 15 darab Leopard 2A4 harckocsi érkezik Németországból), számos helikopter, legújabban pedig két Kub közepes hatótávolságú csapatlégvédelmi rakétaüteg.

A tervek között szerepel harminc darab szovjet gyártmányú T–72-es tank átadása is, amelyért cserébe Szlovákia ugyanannyi nyugati harckocsit kér.

Szlovákia emellett segít az ukrán haditechnika javításában, a nyugatról érkező fegyverek transzportjában, megosztja Ukrajnával az EU- és NATO-csatlakozási folyamat során szerzett védelmi tapasztalatait, cserébe az ukránok viszonossági alapon tájékoztatást adnak az orosz kapcsolatokkal rendelkező szélsőséges csoportokról és pártokról.

Szlovákia a lőszergyártás szempontjából is kulcsfontosságú ukrán szempontból: ötszörösére kívánják növelni a 155 mm-es lőszer gyártási mennyiségét, és ehhez EU-s támogatást is szeretnének szerezni.

Elhúzódó haderőreform

A szlovák hadsereg reformjáról a 2010-ben felálló Radičová-kormány idején kezdődött nyilvános vita, amikor kiderült, hogy a szárazföldi erők felszerelésének több mint 70%-a elavult.

A repülőgépek lecserélésére az előző kormányzati ciklusban érett meg az idő.

2018-ban az amerikai F-16-osok és a svéd Gripenek versenyfutása elhúzódott, és ennek köszönhetően továbbra is a MiG-ek maradtak használatban, amelyeket az oroszok tartottak karban.

2018-ban végül F16-osokat rendeltek meg, de ezeket mai napig nem szállították le, így fordulhatott elő, hogy egy NATO-tagállam hadserege környékén rendszeresen jelentek meg orosz szakemberek.

A MiG-ek alkonya

Az átmeneti állapotnak Oroszország Ukrajna elleni támadása vetett véget, amikor beszüntették a MiG–29-esek használatát, már csak azért is, mert nem tudtak alkatrészekhez jutni, a szervizelést végző orosz technikusokat pedig 2022 szeptemberében hazaküldték.

MiG, MiG-29

A szlovák védelmi miniszter szerint Ukrajna megsegítése összhangban van az ENSZ-alapokmányával (Forrás: Facebook, Jaroslav Nad’)

A döntés azonban nem volt magától értetődő, hiszen így Szlovákia nem tudta ellátni saját légterének védelmét, és ezért a lengyelek, csehek és magyarok segítségére szorult.

Március elején a szlovák megbízott honvédelmi miniszter megbeszélést folytatott lengyel kollégájával, és megegyeztek, hogy meglépik azt, amit eddig egyik NATO-tagállam sem mert megtenni.

A lengyelek jelentették be először 30 darab MiG–29-esük átadását, de már akkor tudni lehetett, hogy a szlovákok is követni fogják őket.

Szlovákia összesen 13 vadászrepülő átadását vállalta, amelyből négy a levegőben hagyta el Szlovákiát ukrán pilóták vezetésével, a többi valószínűleg földön, szétszerelve követte őket.

A maradék kilencből egyes források szerint még három, más források szerint még hat lehet működőképes.

De ki döntsön?

A szándék a megbízott honvédelmi miniszter részéről határozott volt, de a kormány 2022 decemberi bukása óta közjogi szempontból nem is olyan egyszerű válaszolni arra, hogy ki dönthet a kérdésben.

A kormány ugyanis azóta megbízott kormányként működik, csak a köztársasági elnöknek köszönhetően maradt hivatalban, és elvileg alapvető külpolitikai kérdésekben nem dönthet.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök egyetértett a vadászgépek átadásával, de szerette volna, ha a parlament is jóváhagyja a döntést.

Sokáig úgy tűnt, hogy a parlament zárt ülésen megvitatják a kérdést, de végül csak a kormány és a parlament honvédelmi bizottsága hagyta jóvá.

A megbízott kormányfő, Eduard Heger jogászokkal konzultálva úgy vélte, hogy az alkotmány alapján erre mégiscsak felhatalmazása van a megbízott kormánynak is, de az is lehet, hogy egyszerűen nem merték az előrehozott választások lázában égő parlament elé vinni a dolgot.

Jó biznisz volt, de vajon jogsértő-e?

A döntés végül hivatalosan is megszületett, és hamar kiderült, hogy Szlovákia rendkívül kedvező feltételekkel kötötte meg a tranzakciót.

Ahogy már fentebb említettük, a rendelkezésre álló MiG–29-esek rövid időn belül ócskavassá váltak volna, amelyeknek még a szétszerelése is költségekkel jár.

MiG, MiG-29 helyett

Bell AH-1Z Viper támadóhelikopter (Forrás: YouTube, screenshot)

Az üzlet részeként Szlovákia 12 vadonatúj Bell AH-1Z Viper támadóhelikoptert kap az Egyesült Államoktól teljes felszereléssel, a pilóták és a műszak kiképzésével, ezen felül pedig 500 AGM-114 Hellfire II. rakétát, amiért Szlovákia 340 millió eurót fizet, de ezzel csaknem 900 millió eurót spórol.

Az ellenzék második legerősebb pártjának elnöke, a volt kormányfő, Peter Pellegrini is jó üzletnek nevezte a megállapodást.

Az ellenzék legerősebb pártjának vezetője, a korábbi háromszoros kormányfő, Robert Fico azonban alkotmánysértőnek tartja a MiG-ek átadását, ezért pártja feljelentést tett a kormány tagjai ellen hatalommal való visszaélés, hűtlen kezelés és szabotázs miatt.

Fico Ukrajna kapcsán Orbán álláspontjára helyezkedett, és kijelentette, hogy ha kormányra kerül, még egy töltényt sem adna Ukrajnának, csak humanitárius segítség jöhet szóba.

Oroszország a neki kedves szavak mellett saját maga is reagált a szlovák lépésre.

Barátságtalan lépésnek és a nemzetközi kötelezettségek megsértésének nevezte a MiG-ek átadását, arra hivatkozva, hogy 1997 áprilisában a két ország szerződést kötött, amely megtiltja haditechnika átadását a másik fél írásos beleegyezése nélkül.

A döntés utóéletéhez tartozik még, hogy egy orosz hackercsoport túlterheléses támadást indított a szlovák parlament és más közintézmények ellen, ami akár az oroszok bosszújának is tekinthető.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava