Connect with us

Bosznia

A Crvena Zvezda keménymagja jelképesen elfoglalta a Drinán átívelő műemlékhidat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A "zvezdás keménymag" színes fáklyákkal riogatta a bosnyákokat
A "zvezdás keménymag" színes fáklyákkal riogatta a bosnyákokat Višegradban (Forrás: Twitter)

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az “éjszakai farkasok” és a “szurkolói keménymag” riogatta a bosnyákokat a boszniai szerbek “állami ünnepén”. A boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából idén január 9-én is felvonultak a szerb & orosz nacionalista csoportok. A Kelet-Szarajevóban megtartott központi rendezvényen az orosz Éjszaka Farkasai csoport képviseltette magát, míg a Drina-parti Višegradban a Crvena Zvezda Delije nevű ultrái foglalták el a város jelképének számító ottomán kőhidat, amelyet sokan az A híd a Drinán (Na Drini ćuprija) címet viselő Ivo Andrić-regényből ismernek.

Nacionalista “csakazértis”

Január 9-én a boszniai Szerb Köztársaság vezetése Kelet- Szarajevóban ünnepi felvonulással emlékezett meg a szerb entitás függetlenségének 1992. évi kikiáltásáról.

A boszniai alkotmánybíróság által tavaly alkotmányellenesnek minősített eseményt az idei évben a szerb entitás egész területén kisebb-nagyobb megemlékezések kísérték.

A boszniai közvélemény horvát és bosnyák nemzetrészeit a korábbi években is felpaprikázta a szerbség államilag el nem ismert ünnepnapjának megülése, az előző években azonban ez megmaradt a szerb entitásban zajló lokális eseménynek, mert lényegében a Banja Lukában megtartott parádéra szorítkozott.

Az igazi keménymag: az Éjszaka Farkasai, háttérben Milorad Dodik & Co.

Az igazi keménymag: az Éjszaka Farkasai, háttérben Milorad Dodik & Co. (Forrás: Twitter)

Az idei évben a boszniai kormány koalícióba újfent bekerülő, Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) dafke igyekezett országos megemlékezéssé duzzasztani a rendezvényt, fügét mutatva ezzel a boszniai alkotmánybíróságnak.

Ennek megvalósítása érdekében a szerbiai nacionalista szervezetek érkeztek a Drina jobb partján élő testvéreik támogatására, beleértve ebbe a Crvena Zvezda keménymagját, a Daliákat (Delije) is.

A Kelet- Szarajevóban megtartott díszszemlén is felvonultak olyan szélsőséges politikai nézeteket valló csoportok, mint a hírhedt Éjszaka Farkasai motoros banda oroszországi, szerbiai és boszniai szerb tagjai.

Keménymag a fáklyák fényénél

A leglátványosabb megmozdulást azonban kétség kívül a nagy múltú belgrádi Crvena Zvezda futball csapat szurkolóinak keménymagja, a Delije mutatta be a szerb entitást és Szerbiát összekötő még nagyobb múltú višegradi hídon, amelyet Mehmet Paša Sokolović neve fémjelez, hasonlóan egy trebinjei hídhoz.

A szerbiai, boszniai szerb és orosz nemzeti színeket egyszerre imitáló fáklyák meggyújtása közben a hídon transzparenseket feszítettek ki a szurkolói csoport tagjai.

Ezeken az “Isten karja erősebb, mint a bíróság” (Božija ruka jača od suda!) és a magyarra kissé nehezen átültethető “Az egyetlen boszniai Szerb Köztársaság te vagy” (Jedina Srpska si ti!) feliratok voltak olvashatók. De ezért átültettük! Lásd a fenti a nyitóképet!


A Zvezda keménymagja

A Zvezda keménymagjának zászlaja/logója. A Delije szurkolói csoport 1989. január 7-én (szerb karácsony napján) alakult több marakanai (a Zvezda stadionjának közhasználatú neve) tábor egyesülésével egyetlen nagy szervezetté. Tagjai részt vettek a horvátországi és boszniai háborúban többek között Željko Ražnatović Arkan parancsnoksága alatt. A Zvezda keménymagjának a zászlaja/logója. A Delije szurkolói csoport 1989. január 7-én (szerb karácsony napján) alakult több marakanai (a Zvezda stadionjának közhasználatú neve) tábor egyesülésével egyetlen nagy szervezetté. Tagjai részt vettek a horvátországi és boszniai háborúban többek között Željko Ražnatović Arkan parancsnoksága alatt.


A fáklyás rendezvény helyszínválasztása több okból is komoly indulatokat váltott ki a nacionalista bosnyákok körében.

A Višegradban lévő ottomán kőhíd a bosnyákok egyik legfontosabb nemzeti szimbóluma, ami az ottomán kor legalább annyira fontos építészeti műremeke, mint a világörökségi védelem alatt álló mostari Öreghíd.

A másik fontos tényező, hogy a hídnak helyt adó Višegrad városa közül 1992-1993 között komoly harcok folytak a szerbeket támogató Jugoszláv Néphadsereg és a bosnyák gerillák között.

A városban 1992. júniusában megközelítőleg 3000 bosnyák nemzetiségű lakost öltek meg a szerb félkatonai alakulatok tagjai, ami “višegradi mészárlás” néven (Pokolj u Višegradu) maradt ki a történelemkönyvekből.

A mészárlás csak az egyik mozzanata volt annak a módszeres etnikai tisztogatásnak, amellyel a jórészt a szurkolói keménymagból verbuválódó felkatonai alakulatok és a Jugoszláv Néphadseregből létrejövő boszniai szerb hadsereg rémtettek százával tisztította meg a Drina-medencét a muszlim lakosságtól, amivel végleg megváltoztatták a terület etnikai összetételét. Ennek volt az egyik utolsó akkordja a srebrenicai népirtás.

A hágai bíróság a tömeggyilkosságok kivizsgálását követően 18 személyt ítélt el, és velük szemben összesen 247 évnyi büntetést szabott ki.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava