Connect with us

Bosznia

Mégsem tüntetnek a Szerb Köztársaság napján a bosnyák félkatonai szervezetek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Szerb Köztársaság nemzeti ünnepe 2022
A 2022 január 9-i "nemzeti ünnep" részlete, katonás rendben vonultak fel (Forrás: Trebinje Danas)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Az idei évben is sor kerül a tavaly alkotmányellenesnek nyilvánított boszniai Szerb Köztársaság napjának megtartására. A rendezvény kapcsán a horvát-bosnyák Föderáció belügyminiszterének kellett békíteni a bosnyák veteránokat. A szerbiai vezetés újra Danilo szintjén képviselteti magát két miniszter és a házelnök mellett. Danilo a szerb elnök első házasságából származó fia, aki apjával töltötte a karácsonyt a szerbek szent helyének számító Hilandar-kolostorban.

Jogellenes, de a Szerb Köztársaság megtartja

A katolikus karácsonyi időszak végeztével beköszöntött Bosznia- Hercegovinában is a pravoszláv rítus szerinti ünnepi időszak. A Julián naptár alapján az ortodox hívők január hetedikén és nyolcadikán ünneplik a megváltó születését.

Az ünnepi készülődésre a boszniai Szerb Köztársaságban az elmúlt években erősen rányomta a bélyegét, hogy a szerb entitás vezetése foggal-körömmel ragaszkodik a január 9-re eső függetlenségi emléknap, félhivatalos nevén a boszniai Szerb Köztársaság napja megtartásához.

Milorad Dodik, a Szerb Köztársaság elnöke is részt vett a banjalukai Megváltó Krisztus templomban tartott karácsonyi istentiszteleten

Milorad Dodik, a Szerb Köztársaság elnöke is részt vett Banja Lukában, a Megváltó Krisztus templomban tartott karácsonyi istentiszteleten

A bosnyák pártok és a multietnikus politikai csoportok évek óta tiltakoznak a január 9-én Banja Lukában megtartott ünnepség ellen.

Maga az esemény leginkább az oroszországi győzelem napi felvonulásra emlékeztet, mert ilyenkor a szerb entitás belügyminisztériuma felvonultatja a teljes eszközparkját a boszniai szerbség megnyugtatására és a bosnyákok rémisztgetésére.

Az ünnep dátuma kapcsán röviden annyit érdemes megjegyezni, hogy 1992. január 9-én a boszniai Szerb Köztársaság akkori vezetése egyoldalúan kikiáltotta a függetlenségét, amit a jugoszláv háborús konfliktust 1995-ben lezáró Daytoni Békeszerződés szüntetett meg, illetve mondta ki annak érvénytelenségét visszamenőleges hatállyal.

Hova tovább, maga a békeszerződés tartalmazza Bosznia- Hercegovina alkotmányát, amiben szerepelnek a hivatalos állami ünnepek.

Ez a daytoni dokumentumban szereplő rendelkezés az, ami alapján 2021-ben a boszniai alkotmánybíróságon megtámadták a Szerb Köztársaság által hivatalos ünneppé nyilvánított megemlékezést.

Az alkotmánybíróság másfél éves politikai vitáktól terhelt jogi adok-kapok végén arra a megállapításra jutott, hogy Dayton olyan, mint a piros hetes az ultiban, vagyis mindent üt.

Így a szerb entitás vezetése túlterjeszkedett a hatáskörén, amikor új entitási ünnepet kiáltott ki.

A január 9-i dátum kapcsán pedig megállapítható, hogy az sértheti a másik két államalkotó nemzet tagjainak nemzeti érzületét, így a szimbolikus dátum önmagában alkalmas a nemzeti egység megkérdőjelezésére.

Röviden, az alkotmánybíróság sommásan összefoglalt döntése alkotmányellenesnek minősítette január 9-e ünnepnappá nyilvánítását.

Milorad Dodik, a Szerb Köztársaság elnöke már novemberben jelezte, hogy január 9-et meg fogja ünnepelni az RS lakossága a döntéstől függetlenül.

Fenyegettek a zöldsapkások

A január 9-i megemlékezés megtartását január 2-án jelentette be a boszniai Szerb Köztársaság kormánya. A hír hallatán komolyabb népfelkelés előkészületeibe kezdtek Szarajevóban a bosnyák félkatonai szervezetek.

Az idei esemény amiatt is váltott ki élénkebb indulatokat, mint tavaly, mert a boszniai szerb kormány az elszántsága jeleként a központi megemlékezést nem Banja Lukában, hanem Kelet- Szarajevóban tartja meg, ami lényegében a boszniai főváros szerb entitásba eső kerülete.

A boszniai háborúban komoly hírnevet szerző zelene beretke (zöldsapkások) nevű alakulat túlélő tagjait, és az azokhoz csatlakozó lelkes fiatalokat tömörítő veteránszervezet addig ment, hogy a szarajevói médiában bejelentette: január 9-én barikádokat emelnek a fővárosban a bosnyák-horvát Föderáció és a boszniai Szerb Entitás határán.

Ennek ellentmond, hogy a Facebook által ugyanakkor cáfolták, hogy ezt terveznék, és rosszindulatú médiának nevezték azokat a sajtóorgánumokat, amelyek ilyen híreket terjesztenek.

– Kedves polgártársak, mi nem vagyunk szeparatisták, hogy barikádokat emeljünk! Barikádokat a szerb szeparatisták emelnek, ez az ő a módszerük

– írták a csoport vezetői a világhálón, ahol a tagság egy része lázongott a zöldsapkások “tapintatossága” ellen.

A helyzet eszkalációjának megakadályozása végett a Föderáció belügyminisztere, Aljoša Čampara egyeztetésre hívta az egymást hergelő bosnyák veteránszervezetek vezetőit.

A megbeszélés eredményeként a veteránok elálltak a barikádépítési terveiktől, és ígéretet tettek arra is, hogy a megemlékezést más módon sem fogják megzavarni.

Újra bevetik Danilót

A belgrádi vezetés számára is komoly fejtörést okoz, hogy milyen szinten képviseltesse magát a Drina jobb partjára szakadt testvérek ünnepén, ami alkotmányellenes.

A Szent Hegy után a Szerb Köztársaság

A szerb elnök a fiával együtt karácsonyozott a szerb Szent Hegyen (Forrás: Instagram, szerb elnöki profil)

A gordiuszi csomó átvágása érdekében Aleksandar Vučić szerb elnök a tavalyi évben Danilo nevű fiát küldte egy kisebb delegációval a megemlékezésre. Az idei évben Vučić jónak látta lemásolni a tavalyi forgatókönyvet, így újra bevetik Danilót a Drinán túl.

A jelenlegi sajtóinformációk szerint a szerb elnök fia mellett Nikola Selaković korábbi külügyminiszter, jelenlegi munkaügyi tárcavezető, Danica Grujičić egészségügyi miniszter és a szerb parlament elnöke, Vladimir Orlić vesz részt.

Porfirije pártiárka, a Szerb Pravoszláv Egyház vezetője is részt vesz az ünnepi rendezvényen, vagyis Koszovó után Bosznia- Hercegovinába is bejut.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia8 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava