Connect with us

Szerbia

AJÁNDÉK: Belgrád központjában felállították az Oroszországtól kapott fenyőt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Moszkva és Belgrád barátságát jelképező fenyő
Fenyő Belgrád sétálóutcájában (Forrás: N1)
Olvasási idő: 1 perc

Oroszország újabb módját találta meg annak, hogy éreztesse jelenlétét Szerbiában, Belgrádban ugyanis felállították azt a fenyőt, amelyet Oroszország ajándékozott Szerbiának. Nem túl nagy, nem túl szép, de ajándék fenyőnek, ne nézd a tüskéjét!

Oroszország ajándéka

Az Oroszországtól kapott „újévi fenyőt” a Belgrád legismertebb sétálóutcájának számító Knez Mihailován állították fel, ahol egészen január 27-ig köszönti az arra járókat. A fenyő körül faházak is vannak, amelyekben teát, hagyományos orosz ételeket és ajándéktárgyakat árulnak. Egyik-másik házacska tetején a Moszkva és Belgrád neve díszeleg nagy fehér betűkkel.

Oroszország most először ajándékozott újévi fenyőt Szerbiának, amit Belgrádban egyesek az oroszbarát érzések fokozására irányuló kísérletnek tartanak, mások pedig szimplán orosz propagandának tekintenek az orosz állam részéről, bár a fenyő állításának körülményeit és sok részletét egyelőre homály fedi.

Az „Oroszok, ukránok, fehéroroszok és szerbek együtt a háború ellen” nevet viselő egyesület elítélte az újévi falállítást, közleményükben ugyanis leszögezték, hogy ez a fa „nem a szeretet és a tisztelet kifejezése, hanem az orosz propaganda cinikus eszköze”, ezért kérték az eltávolítását.

A szervezett arra emlékeztetett, hogy továbbra is tart Oroszország kíméletlen agressziója a szomszédos Ukrajna ellen, ami miatt ukránok milliói teljes sötétségben és fűtetlen lakásokban ünnepelték a karácsonyt, miután az orosz támadások az utóbbi időben éppen az ország energiarendszere ellen irányultak.

A fenyőőrök

A Belgrád központjában felállított fenyő őrséget is kapott, ismeretlen személyek ugyanis „vigyáznak a biztonságára”, a Fonet hírügynökség munkatársa három „fenyőőrrel” is találkozott a helyszínen.

Őrizzük a fenyőt, nem szabad a közelébe menni, és fényképezni is tilos

– mondta az egyik őrtálló férfi. Egyelőre az sem világos, hogy milyen szervezethez tartoznak a fát őrző személyek, de belgrádi liberális körökben úgy vélik, hogy ugyanazokról van szó, akik korábban a háborús bűnök miatt a scheveningeni börtönben raboskodó Ratko Mladićról készült falfestményt vigyázták.

A szerb elnök akkor egyik nyilatkozatában arra utalt, hogy a murált/muráliát a Partizán labdarúgó klub szurkolói és a Népi Járőrség tagjai őrizték, az utóbbi kapcsolatot tart fenn a Sasok (Orlovi) szerb-orosz kulturális egyesülettel, amely nemrégiben költözött be a Wagner Csoport szentpétervári irodaházába.

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a fenyőt őrzők között vannak a Levijatan csoport, vagy a betiltott szerb Nemzeti arcvonal (Nacionalni stroj) tagjai, tehát elég széles a paletta.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Vámos Miklós: Visz a vonat

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: