Connect with us

Szerbia

AJÁNDÉK: Belgrád központjában felállították az Oroszországtól kapott fenyőt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Moszkva és Belgrád barátságát jelképező fenyő
Fenyő Belgrád sétálóutcájában (Forrás: N1)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Oroszország újabb módját találta meg annak, hogy éreztesse jelenlétét Szerbiában, Belgrádban ugyanis felállították azt a fenyőt, amelyet Oroszország ajándékozott Szerbiának. Nem túl nagy, nem túl szép, de ajándék fenyőnek, ne nézd a tüskéjét!

Oroszország ajándéka

Az Oroszországtól kapott “újévi fenyőt” a Belgrád legismertebb sétálóutcájának számító Knez Mihailován állították fel, ahol egészen január 27-ig köszönti az arra járókat. A fenyő körül faházak is vannak, amelyekben teát, hagyományos orosz ételeket és ajándéktárgyakat árulnak. Egyik-másik házacska tetején a Moszkva és Belgrád neve díszeleg nagy fehér betűkkel.

Oroszország most először ajándékozott újévi fenyőt Szerbiának, amit Belgrádban egyesek az oroszbarát érzések fokozására irányuló kísérletnek tartanak, mások pedig szimplán orosz propagandának tekintenek az orosz állam részéről, bár a fenyő állításának körülményeit és sok részletét egyelőre homály fedi.

Az “Oroszok, ukránok, fehéroroszok és szerbek együtt a háború ellen” nevet viselő egyesület elítélte az újévi falállítást, közleményükben ugyanis leszögezték, hogy ez a fa “nem a szeretet és a tisztelet kifejezése, hanem az orosz propaganda cinikus eszköze”, ezért kérték az eltávolítását.

A szervezett arra emlékeztetett, hogy továbbra is tart Oroszország kíméletlen agressziója a szomszédos Ukrajna ellen, ami miatt ukránok milliói teljes sötétségben és fűtetlen lakásokban ünnepelték a karácsonyt, miután az orosz támadások az utóbbi időben éppen az ország energiarendszere ellen irányultak.

A fenyőőrök

A Belgrád központjában felállított fenyő őrséget is kapott, ismeretlen személyek ugyanis “vigyáznak a biztonságára”, a Fonet hírügynökség munkatársa három “fenyőőrrel” is találkozott a helyszínen.

– Őrizzük a fenyőt, nem szabad a közelébe menni, és fényképezni is tilos

– mondta az egyik őrtálló férfi. Egyelőre az sem világos, hogy milyen szervezethez tartoznak a fát őrző személyek, de belgrádi liberális körökben úgy vélik, hogy ugyanazokról van szó, akik korábban a háborús bűnök miatt a scheveningeni börtönben raboskodó Ratko Mladićról készült falfestményt vigyázták.

A szerb elnök akkor egyik nyilatkozatában arra utalt, hogy a murált/muráliát a Partizán labdarúgó klub szurkolói és a Népi Járőrség tagjai őrizték, az utóbbi kapcsolatot tart fenn a Sasok (Orlovi) szerb-orosz kulturális egyesülettel, amely nemrégiben költözött be a Wagner Csoport szentpétervári irodaházába.

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a fenyőt őrzők között vannak a Levijatan csoport, vagy a betiltott szerb Nemzeti arcvonal (Nacionalni stroj) tagjai, tehát elég széles a paletta.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Gyertyagyújtás a koszovói szerb területeken és Szerbiában, estére a boszniai szerbeknél

Közzététel:

a megjelenés dátuma

gyertya
Mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Nagy számban gyűltek össze az észak-koszovói szerbek, hogy tisztelegjenek tragikusan elhunyt honfitársaik előtt, és hogy gyertyát gyújtsanak a tiszteletükre. A szerbiai médiabeszámolókból egyértelműen kiderül, hogy a szerbek jelentős része hősöknek tekinti a három férfit, akikről biztosan tudni, hogy életüket áldozták a “szerb ügyért”. Állítólag van egy negyedik áldozat is, de az ő kilétéről egyelőre nincsenek információk. Természetesen mindenkinek megvan a joga, hogy a saját halottját csendesen elsirassa, függetlenül attól, hogy ki milyen szerepet játszott a vasárnapi eseményekben.

Gyertyagyújtás Koszovóban

Észak-Mitrovicában az emberek nagy számban gyűltek össze Lázár kenéz emlékművénél, hogy gyertyát gyújtsanak a vasárnap Banjskában életüket vesztett lázadók emlékére, miután a Szerb Lista három napos gyászt rendelt el a szerb területeken.

Az észak-mitrovicai csendes megemlékezésen megjelent Goran Rakić, a belgrádi kormányzat koszovói fiókszervezetének számító Szerb Lista elnöke, aki a többiekhez hasonlóan megcsókolta a fegyveres harcban elesett három szerb férfi fotóját, majd meggyújtotta az emlékezés gyertyáját.

gyertya

Milan Rakic, a Szerb Lista vezetője megcsókolja a három elesett “szerb hős” fotóját (Forrás: YouTube)

Zvečan központjában, a Milutin király emlékmű közelében szintén gyertyát gyújtottak a helyiek a három szerb áldozatért, aki közül az egyik erről a településről származik, a másik kettő pedig Leposavićból.

Médiajelentések szerint Zvečanban több száz ember gyújtott gyertyát, a megjelent szerbek közül többen sírtak is, ez bizonyára vonatkozik a helyi áldozat családtagjaira is, akik szintén jelen voltak a megemlékezésen.

gyertya

Egy helyi áldozatról is megemlékeztek Zvečan központjában (Forrás: YouTube)

Helyszíni tudósítások szerint Zvečan központjában ugyanakkor sem a koszovói rendőrség, sem a KFOR vagy az EULEX missziójának tagjai nem tűntek fel.

Leposavićban is hasonló megemlékezést tartottak az elesett hősök emlékművénél, amelyet még korábbi hősöknek emeltek. A csendet itt a két helyi áldozat feleségeinek zokogása törte meg, miközben a polgárok egymás után haladtak a kijelölt helyszín felé, hogy gyertyát gyújtsanak.

A megemlékezés során helikopterek repültek át a falu felett, de azt nem tudni, hogy ki folytatott légi tevékenységet.

Gyertyagyújtás volt a Štrpciban lévő Szent Miklós-templom bejáratánál, ahol a szerbek lerótták kegyeletüket a Banjskában meggyilkoltak előtt.

A tűzpárbaj koszovói albán áldozatát, Afrim Bunjakut már tegnap eltemették, természetesen az ő emlékére is fellobbantak az “emlékezés lángjai”, és a maga környezetében őt is hősnek tekintik.

gyertya

Albin Kurti koszovói miniszterelnök is meggyújtotta a maga gyertyáját, illetve mécsesét a lelőtt rendőr emlékére (Forrás: X-platform)

Gyertyagyújtás Szerbiában

A szerbiai városokban is megemlékeztek az elesett koszovói szerbekről, Belgrádban a Szent Száva templom előtt többszáz ember rótta le kegyeletét a három áldozat kihelyezett képénél.

Szerbia kormánya keddi rendkívüli ülésén a koszovói tragikus események miatt gyásznappá nyilvánította szeptember 27-ét, ami az interneten is észlelhető, a portálok fekete logókkal és/vagy fejléccel jelentek meg.

Ez alól nem kivétel még az ellenzéki Nova sem, amely a szerbiai kormányzat legnagyobb kritikusa.

A kimondottan kormánybarát Informer nyomtatott verziója vörös-fekete (vér és gyász) színekben jelent meg, miután a szerb kormány szeptember 27-ét gyásznappá minősítette.

gyertya

Az Informer központi helyen közölte a három áldozat fényképét, a képek alatt pedig öles betűkkel hirdette, hogy “ők a mi koszovói hőseink”.

A jobb alsó sarokban látható három férfit elfogták a koszovói rendőrök, a jobboldali a zvečani származású Vladimir Tolić kórházban van, mert súlyosan megsebesült.

A szerb elnök kedvenc lapja szerint a pristinai bíróság “a szerb fiatalembereket egyetlen bizonyíték nélkül az úgynevezett koszovói alkotmányos rend erőszakos megdöntésével vádolta meg, és harminc napos börtönt rendelt el számukra”, ami nyilván vizsgálati fogság.

Ez a cikk ezzel nem fejeződhetett be, mert közben megérkezett a hír, hogy a boszniai szerb kormány kissé megkésve ugyan, de telefonos ülést tartott, és azon gyásznapot hirdetett, ami alapján ott is megemlékeznek a koszovói tragikus eseményekről, természetesen esti gyertyagyújtással egybekötve.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava