Connect with us

Koszovó

VOLT-E ZÁRJEGY NÉLKÜLI MISEBOR? Belgrád azt fontolgatja, hogy rendőröket küld Koszovóba egy szerb borászat „zaklatása miatt”

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

velika hoca
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Koszovóval foglalkozó szerb kormányhivatal vezetője csütörtökön este 11 órakor, vagyis nem sokkal éjfél előtt, sürgős sajtóértekezletet tartott Belgrádban, amelyen felengedett egy igencsak veszélyes lufit. Petar Petković ezen a késői órán bejelentette, hogy Szerbia az ENSZ Biztonsági Tanács 1244-es határozatának értelmében fontolóra veszi, hogy 1000 fős „biztonsági egységet” küld Koszovóba. Mindez történik amiatt, hogy a koszovói hatóságok több, mint 40 ezer liter zárjegy nélküli bort foglaltak le egy koszovói szerb borászatban, és már ki is küldték a ciszternát annak elszállítására.

Védelmezik a jogsértést(?)

Petković a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a szerb biztonságiak Koszovóba küldését azért vették fontolóra, mert Albin Kurti (koszovói miniszterelnök) „Koszovó északi részének elfoglalásával kapcsolatban törvénytelen és erőszakos döntést” hozott.

A Beta belgrádi hírügynökség jelentése szerint a hivatalvezető azzal vádolta meg a koszovói miniszterelnököt, hogy el akarja űzni a szerbeket, és (erővel) helyhatósági választások megtartását tervezi négy észak-koszovói településen, aminek a feltételei még az Egyesült Államok pristinai nagykövetének véleménye szerint sem teremtődtek meg.

A hivatalvezető elmondta azt is, hogy információ szerint este fél nyolckor, vagyis néhány órával korábban a koszovói rendőrség 300-350 tagja tűnt fel Mitrovica északi ( lakta) oldalán, majd felsorakozott a város egyes részein.

Petković szerint a koszovói rendőrség állig felfegyverzett különleges egységei páncélozott járművekkel vonultak ki, és ezzel megszegték a brüsszeli megállapodásnak azt a pontját, amely szerint az északi szerb területeken csak az ottani rendőrigazgatóság rendőrei tartózkodhatnak.

A szerb kormányhivatal vezetője szerint mindez azzal összefüggésben történt, hogy a koszovói rendőrség Velika Hočában „sikeresen letartóztatott” több mint 40 ezer liter bort, és zaklatta a pincészet szerb tulajdonosait, a Petrović családot.

Petković itt emlékeztetett Aleksandar Vučić szerb elnök többször elismételt kijelentésére, miszerint a hivatalos Belgrád nem engedi, hogy a szerb lakosság a horvátországi Viharhoz hasonló pogromnak legyen kitéve.

Úgy értékelte, hogy a nemzetközi közösség „a jelek szerint nem értette meg eléggé Vučić kijelentéseit”, és felszólította a nemzetközi tényezőket, hogy – mint mondta – „térítsék észhez Kurtit”.

A sajtótájékoztató előtt a szerbiai hivatalvezető a Twitteren azt írta, hogy Albin Kurti újabb csapást mért az Ibar folyótól északra élő szerbekre, de a helyi lakosság összefogott, és nem engedi meg, hogy Kurti terrorizálja a szerbeket, és „kiélje magát rajtuk”.

Velika Hoča egyébként Prizren közelében van, és nem az északi szerb területeken, és ezúttal szórványban élő szerbekről van szó, de e felett Belgrádban nagyvonalúan elsiklanak, elvégre a szerbiai alkotmány szerint az egész Koszovó Szerbiához tartozik.

Zárjegy nélküli borok

Az ügy előzménye, hogy a koszovói rendőrség az ottani vámhatósággal együttműködve bortermelőket ellenőrzött Velika Hočaban, ami során nagy mennyiségű, több mint 40 ezer liter bort foglalt le a Petrović pincészetben.

– Ez szörnyű. A bort nem bocsátottuk kereskedelmi forgalomba. Eljöttek megnézni, mindent feljegyeztek, és azt mondták, holnap elviszik

– mondta tegnap Milena Petrović, a borászat egyik tulajdonosa, akinek édesapja úgy nyilatkozott, hogy a borosüvegeken azért nem volt zárjegy, mert az italt „saját felhasználásra”, és nem eladásra szánták. Itt jegyzendő meg, hogy ha egy ember naponta egy liter bort iszik meg, száz év alatt sem képes elfogyasztani ennyi italt.

Srđan Petrović a borászat másik tulajdonosa a bor- és pálinkaelkobzás után azt mondta, hogy tisztában van a mulasztásával, de meg van győződve arról, hogy „mindezt meg lehetett volna oldani békésen is”.

– Felajánlottam a pénzt, mi a probléma? Szabálysértést követtem el, mennyibe kerül ez a szabálysértés? Tessék, mindent rendesen kifizetek. A koronavírus előtt regisztrált cégem volt, amelynek a működését a járvány miatt egy-két évig szüneteltettem

– magyarázta el a visszaélés okait a családi borászat másik tulajdonosa, aki ezzel azt is beismerte, hogy nem jogkövető tevékenységet folytattak, de ő is azzal védekezett, hogy nem bocsátották kereskedelmi forgalomba a borokat, és szabálysértést csak azzal követtek el, hogy ekkora mennyiségű italt halmoztak fel.

Ennek kapcsán azonban beszélt arról is, hogy Koszovóban ugyan nem helyezték forgalomba a bort, de voltak Szerbiából érkező barátai és a vendégei, akik ünnepi alkalmakra vásároltak tőle, az pedig mindenképpen figyelemre méltó, hogy az szerb egyházi vezetés éppen most emelte fel a hangját a „fokozódó koszovói albán erőszak” miatt.

Azt ugyan nem tudni, hogy a szerb egyház is megkereste-e a borászatot, és hogy esetleg zárjegy nélküli miseborral imádta-e Istent, a történteket követően azonban közleményt adott ki, amelyben megállapította, hogy „nap mint nap aggasztó hírek érkeznek a hívektől, akik szerint egyre inkább növekszik a koszovói hatóságok nyomása a szerbekre, ezért mindenkit békére és önmérsékletre szólított fel”.

A szerb ortodox egyház információs szolgálata egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet az erőszak eszkalációjához vezethet, ami senkinek sem jó. Ezek után Isten tudja, hogy mi lesz, mert már megjelent a ciszterna a bor elszállítására.

Koszovó

BÜNTETÉS: Az amerikaiak lemondták Koszovó részvételét a Defender Europe 23 hadgyakorlaton

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

büntetés, nagykövet
Az amerikai nagykövet szerint Washington a továbbiakban nem kíván aktívan dolgozni azon, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az Egyesült Államok megbüntette Koszovót a feszültség szítása miatt. Az USA pristinai nagykövete bejelentette, hogy törölték Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton. Jeffrey Hovenier szerint ez az első következménye annak, hogy a pristinai kormány nem vette figyelembe a washingtoni figyelmeztetéseket, amelyek arra vonatkoztak, hogy ne eszkalálják a helyzetet a szerbek lakta északi területeken.

Ez csak az első büntetés

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter május 26-án figyelmeztette a koszovói vezetést, hogy a szerb többségű területeken lévő önkormányzatokkal kapcsolatos intézkedései hatással lesznek a koszovói-amerikai kapcsolatokra.

Hovenier szerint ennek első jele az amerikai hadsereg európai parancsnokának tegnap esti döntése volt, amellyel amerikai részről lemondták Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton.

– Koszovó számára ezek a gyakorlatok véget értek

– tette hozzá az amerikai nagykövet, aki szerint az Egyesült Államok más döntéseken is gondolkodik a történtek miatt.

– Arra kértük Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az északi területeken uralkodó helyzet enyhítésére. Ezekre a kérésekre nem válaszolt. Ezért most azt fontolgatjuk, hogy mi lesz a következő lépésünk

– nyilatkozta Hovenier, és egyúttal megjegyezte, hogy ez egy „nagyon közvetlen” kérés volt a koszovói kormányfő irányába.

Az uniós is elakad

Az amerikai nagykövet hangsúlyozza, hogy jelenlegi körülmények között az USA nem lelkesedik azért, hogy reagáljon a Koszovó egyéb érdekeivel kapcsolatos kérdésekre.

– Például azoknak a kapcsolatfelvételeknek a vonatkozásában, hogy azok is ismerjék el Koszovó függetlenségét, akik ezt eddig nem tették meg

– mondta Hovenier, aki szerint az USA a történteket követően azon sem kíván aktívan dolgozni, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén.

büntet, nagykövet

Jeff Hovenier május 21-én Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani államfő társaságában részt vett a Koszovóban kezdődött Defender Europe 23 nemzetközi hadgyakorlat megnyitóján

Az amerikai nagykövet reméli, hogy Kurti megfogadja az Egyesült Államok tanácsát, és azonnali lépéseket tesz az északi szerb többségű területeken kialakult helyzet deeszkalációja érdekében.

Az Egyesült Államok ezzel kapcsolatban két dolgot követel a koszovói miniszterelnöktől, az egyik, hogy az április 23-án megválasztott polgármesterek ne a községházáról dolgozzanak, és hogy vonják ki a rendkívüli alakulatokat ezekből az épületekből.

A nagykövet azt szeretné, hogy a három százalékos részvétellel megválasztott polgármesterek csak adminisztratív feladatokat lássanak el, mert – mint mondta – „nem rendelkeznek erős mandátummal”.

Szerinte a „felesleges északi konfliktus” elvonja a figyelmet a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának kérdéséről is.

Hovenier a tegnapi zvečani incidensekre hivatkozva leszögezte, hogy „mélyen frusztrált” a történtek miatt, és sajnálja, hogy a KFOR tagjai megsérültek, és azt is, hogy „békefenntartókat ért támadás”.

Kurti közben fasisztázott

Albin Kurti koszovói miniszterelnök közben beszélt Lord Stuart Peach brit balkáni megbízottal, a rendőrség, a KFOR és az újságírók elleni „felháborító támadásokról”.

– Egy demokráciában nincs helye a fasiszta erőszaknak, a golyók nem válthatják fel a szavazólapokat

– írta a Twitteren a koszovói miniszterelnök, majd hozzátette, hogy bármely nemzetiségű polgárnak joga van ahhoz, hogy választott tisztségviselői teljes körű és zavartalan szolgálatot teljesítsenek.

Kurti beszélt Antonio Tajani olasz külügyminiszterrel is, akinek kormánya és népe nevében mélységes háláját fejezte ki a KFOR katonáinak bátor tevékenységéért, amellyel megőrizték a békét az erőszakos szélsőségesekkel szemben.

A koszovói miniszterelnök teljes és gyors felépülést kívánt a hétfői zavargásokban megsérült olasz katonáknak.

Arra vonatkozóan nincsenek információink, hogy Albin Kurti esetleg kezdeményezett-e beszélgetést Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, vagy netalán Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava