Connect with us

Koszovó

VOLT-E ZÁRJEGY NÉLKÜLI MISEBOR? Belgrád azt fontolgatja, hogy rendőröket küld Koszovóba egy szerb borászat “zaklatása miatt”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A Koszovóval foglalkozó szerb kormányhivatal vezetője csütörtökön este 11 órakor, vagyis nem sokkal éjfél előtt, sürgős sajtóértekezletet tartott Belgrádban, amelyen felengedett egy igencsak veszélyes lufit. Petar Petković ezen a késői órán bejelentette, hogy Szerbia az ENSZ Biztonsági Tanács 1244-es határozatának értelmében fontolóra veszi, hogy 1000 fős “biztonsági egységet” küld Koszovóba. Mindez történik amiatt, hogy a koszovói hatóságok több, mint 40 ezer liter zárjegy nélküli bort foglaltak le egy koszovói szerb borászatban, és már ki is küldték a ciszternát annak elszállítására.

Védelmezik a jogsértést(?)

Petković a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a szerb biztonságiak Koszovóba küldését azért vették fontolóra, mert Albin Kurti (koszovói miniszterelnök) “Koszovó északi részének elfoglalásával kapcsolatban törvénytelen és erőszakos döntést” hozott.

A Beta belgrádi hírügynökség jelentése szerint a hivatalvezető azzal vádolta meg a koszovói miniszterelnököt, hogy el akarja űzni a szerbeket, és (erővel) helyhatósági választások megtartását tervezi négy észak-koszovói településen, aminek a feltételei még az Egyesült Államok pristinai nagykövetének véleménye szerint sem teremtődtek meg.

A hivatalvezető elmondta azt is, hogy információ szerint este fél nyolckor, vagyis néhány órával korábban a koszovói rendőrség 300-350 tagja tűnt fel Mitrovica északi (szerbek lakta) oldalán, majd felsorakozott a város egyes részein.

Petković szerint a koszovói rendőrség állig felfegyverzett különleges egységei páncélozott járművekkel vonultak ki, és ezzel megszegték a brüsszeli megállapodásnak azt a pontját, amely szerint az északi szerb területeken csak az ottani rendőrigazgatóság rendőrei tartózkodhatnak.

A szerb kormányhivatal vezetője szerint mindez azzal összefüggésben történt, hogy a koszovói rendőrség Velika Hočában “sikeresen letartóztatott” több mint 40 ezer liter bort, és zaklatta a pincészet szerb tulajdonosait, a Petrović családot.

Petković itt emlékeztetett Aleksandar Vučić szerb elnök többször elismételt kijelentésére, miszerint a hivatalos Belgrád nem engedi, hogy a szerb lakosság a horvátországi Viharhoz hasonló pogromnak legyen kitéve.

Úgy értékelte, hogy a nemzetközi közösség “a jelek szerint nem értette meg eléggé Vučić kijelentéseit”, és felszólította a nemzetközi tényezőket, hogy – mint mondta – “térítsék észhez Kurtit”.

A sajtótájékoztató előtt a szerbiai hivatalvezető a Twitteren azt írta, hogy Albin Kurti újabb csapást mért az Ibar folyótól északra élő szerbekre, de a helyi lakosság összefogott, és nem engedi meg, hogy Kurti terrorizálja a szerbeket, és “kiélje magát rajtuk”.

Velika Hoča egyébként Prizren közelében van, és nem az északi szerb területeken, és ezúttal szórványban élő szerbekről van szó, de e felett Belgrádban nagyvonalúan elsiklanak, elvégre a szerbiai alkotmány szerint az egész Koszovó Szerbiához tartozik.

Zárjegy nélküli borok

Az ügy előzménye, hogy a koszovói rendőrség az ottani vámhatósággal együttműködve bortermelőket ellenőrzött Velika Hočaban, ami során nagy mennyiségű, több mint 40 ezer liter bort foglalt le a Petrović pincészetben.

– Ez szörnyű. A bort nem bocsátottuk kereskedelmi forgalomba. Eljöttek megnézni, mindent feljegyeztek, és azt mondták, holnap elviszik

– mondta tegnap Milena Petrović, a borászat egyik tulajdonosa, akinek édesapja úgy nyilatkozott, hogy a borosüvegeken azért nem volt zárjegy, mert az italt “saját felhasználásra”, és nem eladásra szánták. Itt jegyzendő meg, hogy ha egy ember naponta egy liter bort iszik meg, száz év alatt sem képes elfogyasztani ennyi italt.

Srđan Petrović a borászat másik tulajdonosa a bor- és pálinkaelkobzás után azt mondta, hogy tisztában van a mulasztásával, de meg van győződve arról, hogy “mindezt meg lehetett volna oldani békésen is”.

– Felajánlottam a pénzt, mi a probléma? Szabálysértést követtem el, mennyibe kerül ez a szabálysértés? Tessék, mindent rendesen kifizetek. A koronavírus előtt regisztrált cégem volt, amelynek a működését a járvány miatt egy-két évig szüneteltettem

– magyarázta el a visszaélés okait a családi borászat másik tulajdonosa, aki ezzel azt is beismerte, hogy nem jogkövető tevékenységet folytattak, de ő is azzal védekezett, hogy nem bocsátották kereskedelmi forgalomba a borokat, és szabálysértést csak azzal követtek el, hogy ekkora mennyiségű italt halmoztak fel.

Ennek kapcsán azonban beszélt arról is, hogy Koszovóban ugyan nem helyezték forgalomba a bort, de voltak Szerbiából érkező barátai és a vendégei, akik ünnepi alkalmakra vásároltak tőle, az pedig mindenképpen figyelemre méltó, hogy az szerb egyházi vezetés éppen most emelte fel a hangját a “fokozódó koszovói albán erőszak” miatt.

Azt ugyan nem tudni, hogy a szerb egyház is megkereste-e a borászatot, és hogy esetleg zárjegy nélküli miseborral imádta-e Istent, a történteket követően azonban közleményt adott ki, amelyben megállapította, hogy “nap mint nap aggasztó hírek érkeznek a hívektől, akik szerint egyre inkább növekszik a koszovói hatóságok nyomása a szerbekre, ezért mindenkit békére és önmérsékletre szólított fel”.

A szerb ortodox egyház információs szolgálata egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet az erőszak eszkalációjához vezethet, ami senkinek sem jó. Ezek után Isten tudja, hogy mi lesz, mert már megjelent a ciszterna a bor elszállítására.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 óra telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország8 óra telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia1 nap telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország1 nap telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékVédelmezik a jogsértést(?)Zárjegy nélküli borok A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik kabinetjére hivatkozva arról...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó1 nap telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava