Connect with us

Törökország

ROBBANTÁS UTÁN INTERVENCIÓ: Lesz-e török hadjárat Szíriában a kurdok ellen, mit szól hozzá Amerika és Oroszország?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ekrem İmamoğlu isztambuli polgármester virágot helyez el a robbantás színhelyén
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 5 perc

Vasárnap délután robbantás rázta meg Isztambul forgalmas „Váci utcáját”, az Istiklalcaddesit. A halottak és sebesültek számáról szóló különböző híradások között végül a belügyminiszter bejelentése vágott rendet: a támadásban hat ember veszítette életét és nyolcvanan megsebesültek. Ezzel Törökország 2016 szilvesztere óta a legnagyobb terrortámadását élte meg. A mindenki által elítélt robbantást követően a hatóságok kiterjedt akció keretében 46 főt fogtak el, köztük egy szíriai állampolgárságú nőt, akit mint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) által kiképzett személyt gyanúsítják a merénylet elkövetésével.

A kurdokat vádolják

Az eddig nyilvánosságra hozott információk szerint a török hatóságok a kurdokat vádolják az isztambuli támadás elkövetésével, a támadó állítólag Észak-Szíriából, a török ellenőrzés alatt lévő Afrínból jutott át az ország terülétre. Megindultak a támadással kapcsolatos fejtegetések és találgatások. Minden esetre a robbantással vádolt PKK és a szíriai Demokratikus Unió Pártja (PYD) tagadják az érintettségüket.

Törökország számos szervezettel áll hadilábon. Ezek közül kiemelkedik a PKK, amelyet még az 1970-es évek végén hoztak létre radikális, baloldali kurd fiatalok Abdullah Öcalan vezetésével. A szervezet akkor egyáltalán nem számított újdonságnak, abból a szempontból, hogy számos szélsőbaloldali csoport nyúlt az erőszakhoz, s az országban valóságos leszámolás zajlott a radikális csoportok között (a másik oldalon jellemzően a Szürke Farkasok álltak). Ilyen csoportot persze, még mindig találni, ez a DHKP-C (Forradalmi Nép Felszabadító Párt-Front), amely azonban az előző évek terrorellenes műveletei miatt erősen visszaszorult.

Az 1980-as puccsot követő tömeges letartóztatásokat viszont a PKK vezetése megúszta, Szíriában talált támogatást és menedéket, ahonnan 1984-ben indította hadjáratát Törökország ellen a kurd függetlenség kivívása érdekében. Mivel a szervezet baloldali ideológiával átitatva beavatkozott a délkelet-törökországi helyi hatalmi viszonyokba (pl. kiszolgáltatott parasztok védelme a hatalmaskodó földbirtokosokkal szemben, finoman szólva sem a legkifinomultabb eszközökkel), emiatt viszonylag gyorsan biztos támogatói bázisra tett szert.

A harcok az 1990-es években már komoly vérveszteséghez vezettek mindkét oldalon, a PKK pedig terrortámadásokat hajtott végre az ország nyugati részén is – igaz, ezzel később leálltak, mivel rájöttek, hogy nem célszerű a turistákat felrobbantaniuk, mert akkor Nyugat-Európából semmi politikai támogatásra nem számíthatnak (Németországban a helyi merényleteik miatt már 1994-ben terrorszerezetté nyilvánították őket).

A PKK helyzete 1999-ben változott, amikor Kenyában sikerült elfogni Öcalant, akit azóta is Imrali börtönszigetén tartanak fogva. A szervezet pár évre jelentős mértékben meggyengült, de 2004 után aktivizálta magát, s komoly pozíciókat szerzett. A folyamatos török támadások ellenére még mindig jelentős bázisokkal rendelkezik Észak-Irakban, illetve a 2011-ben kezdődő szíriai polgárháború óta ennek az országnak az északi részén de facto jelentős autonómiára szert tevő Demokratikus Unió Pártja (PYD) amerikai (nemzetközi) támogatással nagyobb területeket foglalt el.

Mivel a PYD-et Ankara a PKK szíriai szárnyaként kezeli, több hadjáratot is indított ellene az elmúlt években. Legutóbb 2019 őszén, amikor Donald Trump kivonta Szíriából az amerikai csapatok egy részét. Ebben az évben pedig a török államfő jelezte, hogy egy határmenti biztonsági zóna érdekében újabb katonai intervenciót hajtanak végre – az oroszok és az amerikaiak ellenkezése miatt azonban eddig ebből nem lett semmi.

Kampánynyitó robbantás

A mostani „terrortámadás-érzékeny” időszakban érte Törökországot: már gyakorlatilag kampányüzemmódban történik minden, mivel jövő júniusban egyszerre tartják az elnök- és parlamenti választásokat. Az ellenzék hat pártja (amiből a kurdokat kihagyták) már év elején létrehozta a maga összefogását, s a jelenlegi inflációs környezetben a kormánypártok és az államfő támogatottsága sem túl magas, bár Erdoğannak sikerült az utóbbi időben javítania a megítélésén, köszönhetően a nemzetközi sikereknek (lásd gabonamegállapodás), az infláció lassulásának és néhány jól mediatizált hazai gazdasági sikereknek (új török autómodell), ami mindig jól jön.

Ezzel együtt persze, az illegális migráció elleni harc is folyamatosan zajlik, a kormány erőteljesen kommunikálja, hogy nem hagyja, hogy menekülttáborrá váljon az ország.

A mostani robbantás után sokan úgy vélik, hogy a 2015-ös események valósulhatnak meg. A 2015. júniusi választásokon a kormánypártnak nem sikerült parlamenti többséget megszereznie, s mivel az államfő nem engedte, hogy egy másik párttal kormánykoalíció jöjjön létre, új választásokat írtak ki. Eközben megindult egy látványos harc a különböző terrorcsoportok, elsősorban a PKK ellen, ami számos akció és merénylet után megváltoztatta a közhangulatot: a 2015-ös novemberi választást végül toronymagasan az AKP nyerte. Ugyan még nem lehet látni, hogy a mostani merényletet mennyire követik majd újabb akciók – a török biztonsági erők minden esetre aktivizálták magukat –, de szinte borítékolható, hogy a PKK elleni hadjárat intenzívebbé fog válni az ország határain belül és kívül is.

Ebből a szempontból a nagy kérdés az, hogy Észak-Szíriában újabb, büntetőhadjáratot fog-e indítani a török hadsereg. Ebben az esetben Tel-Rifat és Manbics környékén várhatóak harcok (mindkettő az Eufrátesztől, az orosz „érdekszférában” helyezkedik el), ami attól függ majd, hogy Moszkva rábólint-e az akcióra. Bár Oroszországnak semmiképp nem érdeke, hogy az utóbbi évek legnagyobb külpolitikai eredményében, a jelenlegi szíriai helyzetben megboroljun a status quo, de Oroszország nemcsak katonai jelenlétét csökkentette az országban, hanem napról napra elkönyvelni kényszerült presztízsvesztesége miatt a megítélése is romlik.

A korábban jóval erősebb alkupozíciója Ankarával szemben is gyengül, ahogy egyre jobban izolálódik nemzetközileg. Ráadásul a Szíriában szintén komoly érdekeltségekkel rendelkező, és az ukrajnai háborúban Oroszországot támogató Irán pont az utóbbi évek legkomolyabb belpolitikai válságával kénytelen szembenézni. Minden esetre újabb Putyin-Erdoğan találkozók várhatók, s vélhetően a török államfő megpróbál majd Joe Bidennel is tárgyalni most zajló G20 örve alatt.

Adott tehát egy jól felkészült, tapasztalt, komoly technológiai fölénnyel (lásd drónok) rendelkező török hadsereg (s vele együtt több tízezer kiképzett szíriai zsoldos), egy gyengülő és izolálódó Oroszország és Irán, és egy komolyabb nemzetközi támogatás nélküli szíriai kurd entitás. S a terrortámadás után „könnyen biztonságiasítható” a közbeszéd; a választók egy része pedig a gazdasági nehézségek ellenére is bosszúért fog kiáltani. Elméletileg tehát több tényező adott egy korlátozott szíriai beavatkozáshoz – a következő hónapok megmutatják, ezzel a gyakorlatban mit fog kezdeni a török kormányzat.

Akár lesz intervenció, akár nem, a szomszédos országban, a baloldali, jellemzően kurd szavazatokra számító Népek Demokratikus pártja (HDP) újfent kényelmetlen helyzetbe kerül, ahogy 2015-ben is történt. Mivel szavazói körében sok a PKK-szimpatizáns, emiatt a szervezettől nehéz elhatárolódnia, így viszont újra médiaössztűz irányulhat rá – s újra tömegével kerülhetnek őrizetbe politikusai, ahogy az előző években párszor már volt erre példa.

Mindez annak a tükrében különösen kellemetlen, hogy a közelmúltban megindult egy közeledés az AKP és a párt között egy lehetséges alkotmánymódosítás kapcsán, mivel a kormánypártnak és nemzeti radikális szövetségesének, a Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) nincs meg a megfelelő parlamenti többsége a változáshoz. Vélhetően ennek a közeledésnek egyelőre vége.

Ezzel együtt a támadást követő internetlassítás, melyet a dezinformáció terjedésének megakadályozásával magyaráznak, sokak számára azt is jelenti, hogy a következő pár hónapos időszakban, pontosan a kampány idején újabb korlátozásokra kell számítani. Ezzel pedig újra sérülhet a sajtószabadság, amelyet a biztonság oltárán áldoznának fel. A nyomozás még tart és a következő hetekben újabb információk fognak kiderülni, de a nagy kérdés az, hogy ez egy újabb merényletsorozat előfutára, vagy pedig csak egyszeri akció volt.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Törökország

Erdoğan népszerűsége alacsony, történelmi lehetőség a török ellenzéknél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Erdogan népszerűsége
A legnagyobb választási kihívás előtt a török elnök, nem neki áll a zászló (Forrás: AK Párt)
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 5 perc

Egy héttel ezelőtt egy marathóni, ötórás egyeztetés után végül az egy éve alakult hatpárti ellenzéki összefogásnak sikerült megállapodni a közös államfőjelölt személyéről: Kemal Kılıçdaroğlu, a legnagyobb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetőjére esett a választás. A nehéz döntést több fordulóból álló egyeztetés előzte meg, sőt úgy tűnt, ezúttal sem jutnak dűlőre a pártok, mivel Meral Akşener az egyik nemzeti radikális párt, a Jó Párt (İYİ Parti) vezetője nem akarta elfogadni Kılıçdaroğlu személyét – de az utolsó pillanatban párttársai nyomására visszatért a tárgyalóasztalhoz, s rábólintott a CHP elnökére. Azzal a feltétellel, hogy a népszerűségi listákon előrébb lévő két személy, az isztambuli és az ankarai főpolgármester megkapja az esélyt arra, hogy győzelem esetén alelnökök legyenek – ezzel próbálván bekapcsolni őket a kampányba, s remélhetőleg mozgósítani azokat, akik szívesebben látnák őket, mint a kevésbé karizmatikus pártelnököt az államfői székben.

Erdoğan népszerűsége alacsony

A felmérések szerint Erdogan több mint 10 ponttal lemaradt az ellenzéktől a májusi szavazás előtt

Az ellenzék vitája érthető: 2002 óta még sosem állt ennyire rosszul választás előtt a török kormánypárt, Erdoğan népszerűsége alacsony, elutasítottsága viszont magas, egy vereség szintén történelmi lenne, nemcsak a győzelem.

Erdoğan korábbi népszerűségét nemcsak az infláció és általában gazdasági nehézségek tépázták meg, de a február 6-i földrengés is, amely rengeteg kritikát váltott ki, nemcsak a mentés hiányosságai és bizonyos esetekben lassúsága, de az állami szabályozás hiányosságai, vagy még inkább a szabályok be nem tartatása miatt.

Erdogan egy tábori kórházban

A török elnök ellátogatott a hatayi Defne kerületben létesített tábori kórházba (Forrás: AK Párt)

Mindezt egy olyan helyzetben, amikor a közvélemény-kutatások szerint Erdoğannak és pártjának egyébként sem lenne könnyű hatalmon maradni, de így kifejezetten borúsak a kilátások.

Persze ennek ellenére az ellenzék sincs könnyű helyzetben.

Hatalmas teljesítmény volt a hatpárti koalíció létrehozása – a folyamatos viták és egyeztetések viszont már azt is jelzik, hogy nem lesz egy stabil koalíció.

Az idősebb török választópolgár vissza is emlékezhet az 1990-es évekre, amikor két-három párt szövetsége gyakorlatilag egyik válságból a másikba vitte az országot, egészen addig, amíg meg nem jött az AKP és Erdoğan 2002-ben.

A hatpárti koalíció pedig tényleg megosztott és gyakorlatilag csak az Erdoğan-ellenesség az egyetlen közös nevező.

Az összefogás szivárványos jellegét mi sem bizonyítja jobban, hogy vannak benne kemalisták, nemzeti radikálisok, iszlamisták, centristák, s még Erdogan két korábbi miniszterének pártjai is helyet kaptak benne.

Egy ilyen színes, sok esetben eltérő gondolkodású pártokat összefogni nem volt könnyű, mert egy iszlamista-kemalista együttműködésre még nem volt példa.

Mekkora a támogatottság?

Persze, az igazi erőt a CHP-İYİ tandem adja, míg az előbbi a szavazatok 23-26 százalékára számíthat, az utóbbinál 15 százalék körüli támogatottságot mérnek, ami már több mint az AKP támogatottsága.

A többi párt szavazótábora jóval kisebb: az iszlamista Saadet 3-5 százalékon áll, még sosem jutott be a parlamentbe, a centrista Demokrata Párt marginális szereplő, s a korábbi külügyminiszter Ahmet Davutoğlu konzervatív Jövő Pártja, valamint az Erdoğan anno népszerű gazdasági miniszterének, Ali Babacannak 2020 elejére összegründolt pártját sem mérik 2-3 százaléknál többre.

Erdogan népszerűsége

A március eleji közvélemény-kutatások szerint Erdoğan több, mint tíz százalékos hátrányban van

Kicsi a bors, de erős: ez a pár százalék viszont pont a kormánypártnál fog hiányozni. Az ellenzéki összefogásnál elvileg összességében 40-45 százalék is összejöhet, ha sikerül mozgósítani.

A koalíció a protest-szavazatokra és az elégedetlenségre épít.

A felvázolt tervek egyrészt a jelenlegi vezetéshez kapcsolódó, meglehetősen megosztó projektek, mint egy új isztambuli csatorna építésének eltörlését, sajtószabadságot, alacsonyabb munkanélküliséget, csökkenő inflációt hirdetnek.

De a legfontosabb üzenet a „megerősített parlamentáris rendszer” bevezetése, vagyis az elnöki rendszer eltörlése.

Az AKP ezzel szemben 30-35 százalékra számíthat, bár egyelőre komoly küzdelem zajlik a (közösségi) médiában a földrengéskezelés és az újjáépítés megítéléséért, de a kormány inkább népszerűségvesztésre, mint növekedésre számíthat, legjobb esetben is a határozott újjáépítési műveletek szavazatvesztés-minimalizálást jelentenek.

A kormánypárt helyzetét nehezíti, hogy korábbi szövetségese, a nemzeti radikális Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) jelentősen veszített népszerűségéből, s a 7,5 százalékos parlamenti küszöb környékén egyensúlyoz.

Az igazi tét az elnökválasztás

A 2017-ben elfogadott alkotmánymódosítások révén bevezetett elnöki rendszer persze másodhegedűssé tette a parlamentet, az igazi tét ezért tehát az államfőválasztás – nem hiába húzódott el az ellenzéki jelöltállítás, most pedig mindent elkövetnek ezért, hogy az első fordulóban győzzenek.

Erdogan népszerűsége apad

Nem alszik palotákban, jön az elnök, aki sátrakban alszik – ezt fűzte hozzá a mellékelt képhez
Kemal Kılıçdaroğlu, ellenzéki elnökjelölt (Forrás: Twitter,
Kemal Kılıçdaroğlu)

Az államfő maga választja az alelnökeit, a minisztereit, s rendeleti úton is kormányozhat – a török rendszert egy erős politikusra szabták.

Kılıçdaroğlut, aki egy alevi kurd (így egy szunnita Törökországban duplán is a kisebbséghez tartozik), aki igazi bürokrata karrier után lépett be bő két évtizede a politikába, s leginkább jámborságáról vált híressé – bár a kormányzati sajtó inkább gyenge, súlytalan politikusként mutatja be, a jelenlegi államfő esélytelen kihívójaként.

Ha a szekuláris pártvezető karizmája hiányzik is (noha a kritikusoknak érdemes észben tartani, hogy a választási győzelmek elmaradása ellenére több, pártján belüli leváltási kísérletet is sikeresen megakadályozott) nem feltétlenül esélytelen.

Az utóbbi két elnökválasztás megmutatta, hogy sem egy jobboldali, de iszlamista vonalhoz is közel álló jelölt, aki az AKP-s szavazóknak is szimpatikus lehet (2014-ben Ekmeleddin İhsanoğlu), sem egy jóval karizmatikusabb CHP-jelölt (2018-ban Muharrem İnce) sem tudta érdemben az első fordulóban 51-52 százalékot kapó Erdoğant megszorongatni.

Az látható, hogy amennyiben a 74 éves Kılıçdaroğlunak sikerül győzni, az nem az ő népszerűségének, hanem a sok protestszavazatnak lesz az eredménye, de – Erdoğant parafrazálva: a meccs végén mindegy, hány góllal győznek.

A média szerepe

Az infláció, a menekültkérdés, a földrengés okozta újabb válság, ami az utóbbi hónapok kormányzati költekezési politikáját is újradefiniálásra késztette, az utóbbi választásokhoz képest nagyon is realitássá teszi, hogy véget érjen Erdoğan két évtizedes uralma.

Persze, a kormányzat mindent meg fog tenni a kiköltekezéssel, a médiaharc megnyerésével, ami a kormányközeli és kormányzati médiafölényből kiindulva nem is lehetetlen feladat Törökországban.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html

Ráadásul az sem egyértelmű, hogyan fogják kivitelezni a földrengés sújtotta, azóta rendkívüli állapotot hirdetett megyékben a választást, mennyire lesznek a végeredmény legitimitását akár zárójelbe tévő méretű visszaélések.

S ott húzódik a kérdés, hogy a „szivárványos koalíció” jelöltjeire mennyire lesznek hajlandók leszavazni a legkülönfélébb társadalmi csoportok. Mit fog mondani egy iszlamista a szekuláris államfőjelöltre? Egy török nacionalista egy kurd hátterű politikusra? Akinél kevéssé hihető, hogy képes lesz rendet tenni egy ilyen rossz gazdasági helyzetben, s irányítani egy meglehetősen vegyes ideológiai beállítottságú, ugyanakkor eléggé határozott politikusokból kialakítandó kormányt.

Ráadásul a mérleg nyelvét, már most látható, hogy a szekuláris, baloldali kurdok fogják eljátszani (a konzervatív, vallásos társaik jellemzően a kormánypártra szavaznak), akikkel eddig nem volt ildomos összeállni, mivel egy nyílt szövetség a nacionalista tábort (İYİ szavazóit) idegenítette volna el.

Kívülről persze támogathatják az államfőjelöltet, ahogy 2019-ben az isztambuli polgármesterválasztáson is tették, kérdés, mit tud ajánlani a hatpárti koalíció. Az eddigiek alapján többet, mint a jelenlegi kormány.
Az olvasás folytatása

Görögország

A görög légierő a francia Rafale után amerikai F-35 típusú vadászgépeket is beszerez

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Merőlegesen leszálló amerikai F-35-ös amerikai vadászgép
Merőlegesen leszálló F-35-ös amerikai vadászgép (Forrás: YouTube, The Daily Aviation)
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Görögország megkapta az amerikai szenátus jóváhagyását az F-35 típusú vadászgépek beszerzéséhez. A görög kormány a most megrendelt 20 db gép mellé egy ugyanekkora kontingens jövőbeli beszerzése mellett is döntött. A törökök eközben pénzt és energiát nem kímélve a saját TF-X jelzésű ötödik generációs vadászgép projektjüket erőltetik, azonban a hírek szerint a típus 2025-re tervezett első repülése legalább három évet késik.

Amerika vadászgépekkel segít

Nikosz Panajótopulosz görög védelmi miniszter tájékoztatása alapján Görögország 20 db F-35 Lightning II típusú vadászgép vásárlására adott ajánlatot az amerikai gyártónak. Az első darabot az ötödik generációs vadászgép típusból 2028-ban veszi át a görög légierő.

A miniszter nyilatkozata alapján a görög fél összesen 40 db F-35 gépből álló egység felállítását tervezi, a második 20-as kontingens konkrét megrendelése azonban még várat magára.

Az USA kormánya február 8-án tájékoztatta az athéni vezetést, hogy az amerikai szenátus jóváhagyta a görög vételi ajánlatot.

A hellén légierő már a nyolcvanas évek eleje óta nagyrészt az USA által fejlesztett eszközökre támaszkodva próbálja ellensúlyozni a török irányból érkező fenyegetést.

Az elmúlt három évtizedben a görögök az F-16 típusú vadászbombázóra támaszkodva védték a honi légteret. A világszerte alkalmazott F-16 utolsó megrendelt példányát 2008-ban vette át a görög légierő.

Görög légifölény a Balkánon

A most bejelentett beszerzés mellett a görög fél komoly lépéseket tett a légi erejének fejlesztésére. Legutóbb 2021 januárjában kötöttek szerződést a francia kormánnyal Dassault Rafale vadászrepülők beszerzésére.

Akkor a szerződést több kritika érte, mert a fokozódó török fegyverkezés mellett meglehetősen „kényszer szülte” megoldásnak mutatkozott a 18 db „gall kakas” megvásárlása.

A görög kormány végül 6 további Rafale megvásárlása mellett határozta el magát a növekvő társadalmi nyomás, illetve az orosz-ukrán háború miatt megnövekedett regionális feszültség hatására.

Egy F-16-os vadászgép Houston felett

Egy F-16-os vadászgép Houston felett női pilótával (Forrás: YouTube)

Az athéni kormány az F-35 gépek beszerzése előtt 2021-ben szerződést kötött az amerikai Lockheed Martin céggel a 83 darab görög F-16 repülőgép „Viper” altípussá történő modernizálására. Az első Viper már Athénban van, a maradékra pedig a jelenlegi tervek szerint körülbelül egy évet kell várni.

A görög védelmi minisztérium nem titkolt célja, hogy a közös NATO tagság ellenére a török légierő érdemi ellenfeleinek bizonyuljanak. A jelenleg zajló beszerzések alapján 2030-ba ténylegesen a görög légierő lesz a legmodernebb a Balkánon.

Törökország lassított

A legfeljebb kutya–macska barátsághoz hasonlító görög-török NATO szövetségesi viszonyt kellő fenntartással kezelik Athénban.

Így fellélegezhettek a görög védelmi minisztériumban, amikor a törökök és az USA között hosszas diplomáciai adok-kapok eredményeként kenyértörésre került sor, és megszakadtak a tárgyalások az F-35 beszerzésről 2019-ben.

Akkor a török vezetés által képviselt külpolitikai irányvonal miatt az USA elzárkózott attól, hogy Ankara is vásárolhasson az egyre nagyobb hírnévnek örvendő F-35 típusból.

A törökök évekkel ezelőtt mintegy 100 db F-35 vadászgép megvásárlását próbálták nyélbe ütni Washingtonban, az Erdoğan-rezsim és az amerikai külügyminisztérium között a gülenista csoportokkal szembeni török fellépés, valamint az orosz irányú török közeledés érdemi elhidegüléshez vezetett, az évek óta diplomáciai viták miatt húzódó repülőgép-beszerzésnek pedig az orosz S-400 típusú légvédelmi rakétarendszer vásárlása adta meg a kegyelemdöfést.

Az elnehezült diplomáciai kapcsolatok miatt a török fél maga kezdete meg az F-16 repülőgépek modernizációját.

Ennek egyik legkomolyabb eredménye, hogy az amerikai típusban lévő korábbi radart török cégek által kifejlesztett új radarberendezéssel váltották fel.

A török T-FX vadászgép

A török T-FX vadászgép (Forrás: YouTube, animációs videó)

Ez azonban még mindig nem oldotta meg a török vezetésnek az ötödik generációs vadászgép beszerzése kapcsán kialakult problémáját. A helyzet áthidalására a török légierő saját típus fejlesztésébe kezdett T-FX elnevezéssel.

A teljesen honi gyártású ötödik generációs török vadászgép a tervek szerint az első repülését 2025-ben tette volna meg. Mostanra ez a céldátum 2028-ra változott, mert a műszaki kihívások mellett a török gazdaság problémái is lassításra kényszerítették a fejlesztőket.

A teljesen hazai gyártmányú gép melletti politikai elhatározás miatt Törökország lemaradhat a görögöktől a légierő fejlesztése terén, mert a TF-X első repülésének idejére a görög légierő már rendelkezni fog F-35 típussal és a francia Rafale-okkal.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: