Connect with us

Szerbia

AZ ÚJ SZERB MINISZTERELNÖK, A KORMÁNYA ÉS A VMSZ: Aki nem akar krumpliföldet, az nem kap krumpliföldet

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

A szerb miniszterelnök
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 5 perc

Belgrádban nyilvánosságra hozták az új kormány névsorát, amelyet a megbízott szerb miniszterelnök a Szerb Haladó Párt elnöksége elé terjesztett, a közvéleménnyel azonban Aleksandar Vučić ismertette, ezzel is jelezvén, hogy ki az úr a házban, és hogy mekkora súlya van tulajdonképpen Ana Brnabićnak, körülbelül akkora, mint egy hópehelynek. A kormány továbbra is a szerb elnök barátaiból és kiszolgálóiból áll, függetlenül attól, hogy 13 új személy van benne az előző összetételhez képest, a VMSZ ugyanakkor nem kap miniszteri posztot, miután arra nem is tartott igényt.

A szerb miniszterelnök és Vucic

Forrás: Szabad Magyar Szó

Kik a miniszterek?

Az új szerb kormánynak 25 minisztere lesz, amivel a szerb elnök a klientúrájának jelentős részét ki is elégítette, így Szerbia a világ egyik legnagyobb kormányával rendelkező országgá avanzsál, Magyarországnak, Németországnak, Franciaországnak, Horvátországnak például sikerült húsz alá szorítani a minisztériumok számát, csak Nagy-Britanniában volt 23 tárca, de ott a kormány gyorsan meg is bukott, persze, nem a minisztériumok száma, hanem a miniszterelnök asszony alkalmatlansága miatt. Ilyesmi persze, Szerbiában nem fordulhat elő, ott a kormány kizárólag akkor bukik meg, amikor a szerb elnök akarja.

Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt egyik legellentmondásosabb figurája, az új kabinetet már egy héttel ezelőtt „háborús kormánynak nevezte”, és egyúttal kiszivárogtatta a fél kormánynévsort, valamint az új kabinetből kihagyott személyek kilétét, ami többé-kevésbe be is jött. Az új kabinetbe azok nem kerültek be, akik a kormánypárti és egyéb médiában leginkább elhasználódtak, a nyugatbarát Zorana Mihajlović, a fent említett Đukanović személyes ellenségének számító Nebojša Stefanović, és Aleksandar Vulin, aki az utóbbi időben a baráti médián keresztül próbálta bizonygatni az ország lakosságának, hogy ő mennyire megkerülhetetlen személyiség. De minden nevetséges kísérlete értelmét vesztette, mert kitették a szűrét a kormányból. Vele kapcsolatban nemrég azt írtuk, hogy „róla nem tudni, hogy jön vagy megy, de ő legszívesebben maradna”. Hát nem maradt.

A legnagyobb come-back Ivica Dačić szocialista vezető nevéhez kötődik, akinek az előtörését már az is bizonyította, hogy a szerb elnök nemrégiben Ana Brnabić helyett vele sörözött a belgrádi Vízivárosban (Beograd na vodi). A BALK éppen erről íródott cikkében jegyezte meg, hogy Dačić úgy beszél, mintha már külügyminiszter lenne. És láss csodát, külügyminiszter lett, ráadásul ő ellenőrzi a titkosszolgálatokat is.

Bicskanyitogató stílusa a kilencvenes évek óta ismert. Ő váltja az egészen más habitusú, de a Vučić iránti hűségben folytatott verbális versenyben előkelő helyet elfoglaló Nikola Selakovićot, aki nem nagyon vetette magát észre a külügyminiszteri poszton, ezért hiányát aligha lehet majd érezni. Jelenlétét sem nagyon, merthogy az eléggé jelentételen munkaügyi, veteránügyi és szociális tárcát viszi majd, ebből viszont kiderül, hogy a szerb elnök díjazza a hűséget.

A pénzügyi tárca élén maradt Siniša Mali, akit az ellenzék plagizálással vádol tanulmányi előmenetelét illetően, de ez természetesen nem akadályozta meg abban, hogy együtt autózzon a szerb elnökkel, amikor a sofőr nem D. Tóth Kriszta, hanem személyesen Aleksandar Vučić. Amikor korábban felmerült, hogy esetleg Mali lesz a szerb miniszterelnök, akkor a szerb államfő valahogy úgy fogalmazott, hogy nem jött el még annak az ideje, amiben azért az is benne van, hogy a későbbiek folyamán Mali a miniszterelnöki poszt várományosának számít, mondjuk két év múlva, amikor lejár Ana Brnabić szavatossága.

Az autókázás alkalmával a hátsó ülésen foglalt helyet Tomislav Momirović, aki eddig építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter volt, és akinek az új kormányban is szorítottak helyet, ő lesz a bel- és külkereskedelmi miniszter. Ezek után már szinte biztosra vehető, hogy aki beülhet Vučić autójába, az aligha marad ki a kormányból, kivéve a negyedik utast, Zoran Drobnjakot, aki a Putevi Srbije (Szerbiai Utak) igazgatójaként nőtt Vučić szívéhez, merthogy ő építi az autókázáshoz szükséges utakat. Az itt felvázoltakból az is kiderül, hogy ha magyar külgazdasági és külügyminiszter legközelebb Belgrádba látogat, akkor két emberrel kell tárgyalnia Dačić és Momirović személyében, mert hogy Magyarországon a szerb megközelítés szerint Szijjártó Péter kettő az egyben.

Az új védelmi miniszter Miloš Vučević újvidéki polgármester lett, akinek legnagyobb eredménye a politikában, hogy személyesen adhatta át Vlagyimir Putyin elnöknek Újvidék díszpolgári címét, és életre keltette a kiszáradt fákat, hogy a Vihar hadműveletre emlékezve a szerb elnök minél jobban érezhesse magát azon a nagygyűlésén, amelyen nem csak a háborús áldozatokra emlékezett, hanem elpanaszolta azt is, hogy a „bújtatott alany” mennyire sarokba szorította őt, és ezáltal a szerb népet. Ha eltekintünk az új újvidéki híd építése körüli antagonizmusoktól, aligha mondhatjuk, hogy Vučević nem érdemelte ki a bizalmat, általa Vučić egy hűséges szolgát kapott a védelmi miniszteri poszton.

Visszatér a kormányba Szerbia legszexistáb minisztere, Aleksandar Vučić esküvői komája, az előéletében kávépörköléssel is foglalkozó Bata Santos, azaz Bratislav Gašić, aki évekkel ezelőtt védelmi miniszteri mivoltában egy alkalommal azt találta mondani egy újságírónőnek, hogy szereti, ha a nők térdelnek előtte. Emiatt a szerb elnök a szerb titkosszolgálat (BIA) élére „vonta vissza”, most viszont ismét az első sorokba rendelte, miután rá osztotta ki a belügyminiszteri pozíciót, a „szerb világot” propagáló, a horvátokat gyakran leusztasázó, az Európai Uniót pedig megtagadó Aleksandar Vulin ugyanis kegyvesztett lett, de ő ezt biztosan nem érti.

Bekerült az új szerb kormányba Goran Vesić is, aki 2013-ban a Demokrata Pártból emigrált a Szerb Haladó Pártba, és a belgrádi polgármesterek helyetteseként ő működtette a szerb fővárost, az új polgármester, Aleksandar Šapić azonban nem tartott igényt a szolgálataira, így más pozíciót kellett neki biztosítani.


Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter vasárnap azt mondta, bízik abban, hogy a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének (DSHV) vezetője, Tomislav Žigmanov miniszterként hozzájárul a horvátok helyzetének megerősítéséhez Szerbiában.


Az is látszik, hogy Vučić életében nem múltak el nyomtalanul a Szerbiai Radikális Pártban töltött idők, így hát az új kormányba is bekerült Maja Gojković, aki korábban szintén volt Újvidék polgármestere, még radikális színekben, Újvidéket ezek után lassacskán a miniszterek inkubátorának tekinthetjük.

Túl hosszúra nyúlna ez a cikk, ha minden minisztert sorra vennénk, és részletesen bemutatnánk, viszont nem szabad elmennünk a mellett, hogy az új szerb kormányban a nagy sikerre való tekintettel fennmarad a 2020-ban létrehozott kisebbségi tárca, amely hosszabban az emberi és kisebbségi jogokért, valamint a társadalmi párbeszédért minisztérium nevet viseli. Ennek élére Tomislav Žigmanov vajdasági horvát politikus kerül, miután István, a VMSZ elnöke magát eléggé meg nem hazudtoló módon évek óta azt hajtogatta, hogy a Vajdasági

Magyar Szövetség nem tart igényt miniszteri posztra, amiből logikusan következett, hogy aki nem akar krumpliföldet, az nem kap krumpliföldet. A következetes pásztori magatartás azt eredményezte, hogy Žigmanov előtt megnyílt az út, a bunyevácoknak viszont annyi, mert ők a žigmanovi világképbe nem igen férnek bele kisebbségként.


grecso krisztian lanyos apa 728 nagy ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Szerbia

Őrizetbe vettek egy szerb férfit, mert 3 ezer euróért eladta a kiskorú lányát

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Állítólag házasság céljából adta el a lányát egy szerb férfi
RENDŐRSÉGI AKCIÓ: Állítólag házasság céljából adta el a lányát egy szerb férfi (Kép forrása: Blic)
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 2 perc

A belgrádi belügyminisztérium közlése szerint őrizetbe vettek egy szerb férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy 3000 euróért eladta a kiskorú lányát. Ugyancsak rendőrkézre került az a férfi is, aki megvette az apától a gyereket, mindkét férfit emberkereskedelemmel gyanúsítják, a pedofília vádja egyelőre nem merült fel. Szerbiában ezekben a napokban nem ez az egyetlen rendőri , amelyet gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények miatt hajtottak végre, a rendőrök és a szolgálatok ugyanis kilenc személyt vettek őrizetbe pedofil tartalmak megosztása miatt az egész országban.

Eladta az apja

A brusi rendőrkapitányság munkatársai megállapították, hogy egy 44 éves szerb férfi, Duško J. eladta a 13 éves lányát egy másik korabeli szerb férfinak, a 47 éves Bojan S.-nek.

Ez az ember-, illetve leánykereskedelem Szerbia déli részén zajlott, az „eladó” Brusban élt, a „vevő” pedig az attól száz kilométerre délre lévő Crkvicében.

A belgrádi Informer beszámolója szerint a kislányt házasság céljából adta el az apja, akinél a letartóztatás alkalmával ezer eurót találtak, amit elkoboztak tőle.

Szerb férfi

Szerv rendőri akció (Forrás: Alo)

A rendőrök a „vevő”, vagyis inkább a leendő vő házában megtalálták a 13 éves lányt, akit a brusi szociális központban helyeztek el.

Az illetékes kruševaci ügyészség mindkét mindkét férfit 48 órás őrizetbe helyezte emberkereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A szerb törvények szerint, ha bűnösnek találják őket, akkor öttől tizenkét évig terjedő börtönt is kaphatnak.

Ami a kislányt illeti, részletes orvosi vizsgálatnak vetik alá, hogy megállapítsák, bántalmazta-e az apja, vagy éppenséggel a kiszemelt férj, de pszichológusok is foglalkoznak vele.

Problémás alakok

A nyomozás megállapította, hogy a két férfi már korábbról ismert a rendőrség előtt, sajtójelentések szerint a „vevőt” korábban választási eredmények meghamisítása miatt tartóztatták le, eddig más nem volt a rovásán.

Az apa, vagy inkább „örömapa” ugyanakkor erőszakos magatartás miatt került korábban a rendőrség látókörébe, miután alkoholista volt, és részegen gyakran verekedett.

Az őrizetbe vétele során arrogáns viselkedett, és azt mondta, hogy azt csinálhat a lányával, amit akar.

Az Alo szerb lap szerint az apa arra kényszerítette a lányát, hogy férjhez menjen a nála sokkal idősebb ismerőséhez, akit értesített, hogy a lánya 3000 euróba kerül.

Az ismerős pedig fizetett, és magával vitte a kiskorú lányt a falujába. A „férjjelölt” a rendőrök kiérkezésekor úgy viselkedett, mintha semmi rosszat nem tett volna.

Azt állította, hogy tisztességesen megfizette a menyasszonyt, és teljesen normális, hogy a lányok fiatalon férjhez mennek.

Pedofilok is horogra akadtak

Szerbiában ezekben a napokban nem ez az egyetlen akció, amelyet gyermekek kárára elkövetett bűncselekmények miatt hajtottak végre, a szervezett bűnözés elleni rendőrség tagjai ugyanis kilenc személyt vettek őrizetbe pedofil tartalmak megosztása miatt.

Szerb férfiak

Pedofilkodó szerb férfiakat állítanak elő (Forrás: Alo)

Azzal gyanúsítják őket, hogy fájlmegosztó alkalmazások segítségével gyermekek pornográf célú kizsákmányolása során készített tartalmakat töltöttek le, mentettek le a számítógépükre, ahonnan azokat később megosztottak.

Az is felemerült, hogy kiskorúakkal léptek kapcsolatba a közösségi oldalakon.

A rendőrök a lefoglalt számítógépeken szexuális tartalmú üzeneteket is találtak, amelyekkel a gyanúsítottak gyermekeket és kiskorúakat zaklattak az interneten.

A szerb belügyminisztériuma 2010-ben állandó kampányt indított „Armageddon” fedőnévvel, amelynek célja az internetes gyermekpornográfia elleni küzdelem.

Csak 2022-ben – tehát egyetlen év alatt – ennek az akciónak a keretében a bűnüldöző szervek 81 büntetőeljárást indítottak 78 személlyel szemben 101 bűncselekmény elkövetése miatt.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Az olvasás folytatása

Szerbia

Moszkva hivatalos magyarázatot vár az Ukrajnába küldött szerb fegyverekről

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Moszkva aggódik
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az orosz RBK televíziónak nyilatkozott (Forrás: Screenshot)
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte, hogy Moszkva hivatalos állásfoglalást kért a belgrádi vezetéstől az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban. Szavai szerint Oroszország ezúttal nem elégszik meg azzal, hogy Belgrád a médián keresztül, vagy információk szivárogtatása által adjon magyarázatot az esetre.

Szerbiának hivatalosan kell tisztáznia magát

A napokban a moszkvai rezsimhű mash.ru hírportál tette közzé egy beszámolót, amely szerint a „kellemetlen valóság része”, hogy az ukránok Szerbiából származó rakétákkal lövik az orosz ellenőrzés alatt lévő területek Ukrajnában.

Moszkva aggódik

Az orosz külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban az RBK (РБК) orosz hírtelevíziónak nyilatkozott.

Zaharova úgy fogalmazott, hogy Szerbiának „hivatalosan kell tisztáznia álláspontját” az ukrajnai szerb lőszerszállításokról, vagyis a Grad-rakétákról szóló jelentésekkel kapcsolatban.

Ezt nem a médián, nem a Telegram-csatornán, nem információszivárogtatáson, hanem a hivatalos állásponton keresztül kell megtennie a szerb félnek. A tényeket fel kell tárni

– jelentette ki az orosz külügyi szóvivő, aki szerint Moszkva a hivatalos szerb álláspont közlését követően vonja le a megfelelő következtetéseket, mivel ez a kérdés a kétoldalú kapcsolatok „rendkívül fontos témája”.

Ez egyebek mellett az orosz-szerb kapcsolatok szempontjából túl komoly kérdés ahhoz, hogy erre most érdemi választ adjunk. A tényekre kell támaszkodni
Az RBK moszkvai televízió logója

– nyilatkozta az orosz külügyi szóvivő az RBK csatornának a február végén megjelent hírekkel kapcsolatban.

Zaharova azt mondta, hogy Moszkvát „mélyen aggasztják” a Törökországon és Szlovákián keresztül Ukrajnába küldött fegyverszállítással kapcsolatos információk, és megjegyezte, hogy az Orosz Föderáció szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet.

A cáfol, a védelmi miniszter magyarázkodik

Korábban a BALK is beszámolt arról, hogy egy kanadai cég rakétákat vásárolt Szerbiából, amelyeket aztán Törökországon és Szlovákián keresztül küldött az ukrán csapatoknak.

A rakétákat gyártó Krušik szerb fegyvergyár cáfolta a sajtóértesüléseket, Miloš Vučević szerb védelmi miniszter pedig hétfőn parlamenti felszólalásban utasította el, hogy Szerbia hivatalosan fegyvereket exportál Ukrajnába.

Vučević megfogalmazása ugyanakkor az nem tartozik Szerbiára, hogy a magáncégek harmadik piacokon vásárolnak-e szerb fegyvereket, amelyeket aztán más országok cégeinek adnak el.

Számunkra ez titkosszolgálati szempontból lehet érdekes információ, és nem a törvényi kötelezettség vagy a szabályozás szempontjából

– mondta Vučević a szerb parlamentben egy ellenzéki képviselői kérdésére válaszolva.

Az N1 Televízió szerbiai csatornája közben arról számolt be egy korábbi fegyvergyári alkalmazottra hivatkozva, hogy a fegyverszállítással kapcsolatos ügyletet Slobodan Tešić fegyverkereskedő cégei bonyolították le, amit nem tudtak volna megtenni az állami vezetők tudta nélkül.


danyi zoltan a dogeltakarito 728 120 ?c=4784&m=0&a=438898&r=DanyiZolt%C3%A1n%3AAd%C3%B6geltakar%C3%ADt%C3%B3&t=pi

Az olvasás folytatása

Szerbia

A szerbiai albánok Washingtonban lobbiznak saját közösségük létrehozásáért

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Washingtoni találkozó
A Presevo-völgy küldöttsége találkozott Ritchie Torres amerikai képviselővel, az amerikai képviselőház albán kérdésekkel foglalkozó csoportjának társelnökével. Erről a képen szintén látható Shaip Kamberi számolt be. (Forrás: Facebook, Shaip Kamberi)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Újabb fordulat Szerbia és Koszovó viszonyában: a Szerbiához tartozó Preševo-völgyben élő albánok Washingtonban követelik a szerbiai albánok közösségének létrehozását, amivel egyértelműen a koszovói szerb önkormányzatok létrehozására vonatkozó elképzelésekre reagálnak. Szerbia déli részén, a macedón-szerb-koszovói hármashatár térségében három község van, amelyben a lakosság többsége nemzetiségű. Az ott élő albánok már korábban szerettek volna bekapcsolódni az Egyesült Államok által diktált, és az Európai Unió által kivitelezett rendezési folyamatba, miután az előző évtizedben kudarcot vallottak a területcserére vonatkozó elképzelések.

Washingtonhoz fordulnak

A szerbiai albánok nem Brüsszelbe, hanem egyenesen Washingtonba mentek, hogy harcoljanak a maguk igazáért, és egyúttal támogassák Koszovó ügyét is Szerbiával szemben.

A medveđai, bujanovaci és preševoi albánok küldöttsége munkalátogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban, ahol Shaip Kamberi, albán származású szerbiai parlamenti képviselő vezetésével felkeresik a szenátusát, hogy elpanaszolják, milyen diszkriminációnak vannak kitéve Szerbiában.

Kamberi kijelentette, hogy követelik a Preševo-völgyben élő albánok közösségének létrehozását, ezzel a koszovói szerbek által támasztott igényekre válaszolnak a maguk módján.

Amit a szerbek kérnek Koszovóban, azt nekünk, szerbiai albánoknak is meg kell kapnunk. Ha a koszovói Szerb Községek Közösségét kérik, akkor mi kérjük a Szerbiában élő albánok közösségének létrehozását

– jelentette ki Kamberi, aki szerint erre annál is inkább igényt tarthatnak, mert a Preševo-völgyben több albán él, mint amennyi szerb van Koszovóban.

A szerbiai albán politikus ennél is továbbment a reciprocitás elvének szellemében.

Ha a koszovói szerbek a Koszovótól történő elszakadásra törekednek, akkor mi kérjük az egyesülést Koszovóval az 1992. március 1-én és 2-ánt tartott népszavazás értelmében

– mondta Washingtonban Kamberi, aki szerint már megkezdték a találkozókat az amerikai illetékesekkel.

Ezeknek a találkozóknak az előkészítésében részt vett Joni Ernst republikánus és Gary Peters demokrata szenátor, ők az amerikai szenátus albán ügyekkel foglalkozó választmányának társelnökei.

A szerbek nem tartják be az egyezményeket

Kamberi egyébként azzal vádolta meg a belgrádi vezetést, hogy nem tartja be azokat kötelezettségeit, amelyeket a Preševo-völgyben élő albánokkal kötött három szerződésben vállalt magára, amit szintén beleng a „reciprocitás szelleme”.

Ahelyett, hogy megoldanák a jogos igényeinkkel kapcsolatban felmerülő problémáit, a különböző helyi tényezők évek óta akadályoznak minden egészséges kezdeményezést és erőfeszítést, ezért szükségünk van a belső koordinációra
A völgy küldöttsége Washingtonban

A völgy küldöttsége Washingtonban, Ritchie Torres amerikai képviselő irodája és egy amerikai zászló előtt (Forrás: Facebook, Shaip Kamberi)

– indokolta meg a Facebookon Kamberi, hogy miért kérik a Szerbiában élő albánok közösségének létrehozását.

A szerbiai albán politikus fontosnak tartja a szoros együttműködést a koszovói kormánnyal is, valamint politikájuk összehangolását a „nemzetközi barátaikkal”, nehogy feledésbe merüljenek a Preševo-völgyi albánok követelései.

Kamberi egyúttal köszönetet mondott a pristinai kormánynak, amiért lehetővé tette az általa vezetett küldöttség számára, hogy zsinórban immár harmadszor látogasson el az Egyesült Államokba.

Az albánok másutt is mozgolódnak

A Koszovóval szemben támasztott szerb követelések hatására Észak-Macedóniában is mozgolódni kezdtek egyes albán pártok.

Az Alternativa nevet viselő ottani albán politikai szervezet felkérte az albán származású községi (önkormányzati) vezetőket, hogy kezdeményezzék az észak-macedóniai Albán Községek Közösségének megalakítását, annak az elvnek az alapján, amelyet Szerbia szeretne érvényesíteni Koszovóval szemben.

Erre a felvetésre reagált Dimitar Kovacsevszki macedón miniszterelnök is, aki szerint a koszovói folyamatokat semmiképpen sem lehet Észak-Macedóniára kivetíteni, miután az önkormányzatok közötti együttműködésnek Észak-Macedóniában nincsenek törvényes akadályai.

Minden önkormányzat bármilyen formában együttműködhet bármelyik önkormányzattal, ha megtalálják a közös témát. Úgy gondoljuk, hogy ez a kérés komolytalan, politikai hangulatkeltést szolgál, és így végső soron elfogadhatatlan is

– közölte Kovacsevszki szociáldemokrata uniójának egyik illetékese.

Az Alternativa kezdeményezése elfogadhatatlan a legnagyobb macedón párt, a VMRO DPMNE vezetője, Hrisztian Mickoszki számára is, aki úgy ítélte meg, hogy az ilyen elképzelések csak ronthatják az etnikumok közötti kapcsolatokat.

Az Alternativa javaslatát a macedóniai albán pártok egyike-másika szintén elutasítja, az észak-macedóniai Albán Szövetség (Aleanca për Shqiptarët, AS) szerint is komolytalan és napi politikai célokat szolgál a kezdeményezés, indoklásuk szerint ugyanis az albánok Észak-Macedóniában tömbben, összefüggő területen, és nem enklávékban élnek.

Kamberi Washingtonban

Egy észak-macedóniai albán párt támogatja a szerbiai magyarokat és bosnyákokat

Az észak-macedóniai párt ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a koszovói szerbek, akárcsak a szerbiai albánok kisebbségeknek számítanak, ezért a kisebbségi normáknak kölcsönösen érvényesülniük kell, és ezt a maguk részéről teljes mértékben támogatják is, amivel kizárják a szerbek által prioritásként kezelt „egyirányú forgalmat”, amit a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozása jelentene.

A párt a Facebookon közzétett közleményében azt is megjegyezte, hogy véleményük szerint a szerbiai magyaroknak és a szerbiai bosnyákoknak szintén ennek megfelelő jogokkal kellene rendelkezniük.

Ezek a fejlemények mindenképpen arra utalnak, hogy a Balkánon a „túlhevített politizálás” rejt magában némi veszélyeket, és egyre inkább kirajzolódik, hogy hova vezet a belgrádi kormány követelése a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozásával kapcsolatban, a Pristinával szemben támasztott elvárások ugyanis bumerángként üthetnek vissza, csak előbb kapnak egy gellert Észak-Macedóniában.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: