Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Oroszország

FIGYELMEZTETTÉK SZERBIÁT: Az EU-ba történő belépés nem Moszkván keresztül történik

selakovic logikus
LOGIKUS? Két uniós parlamenti jelentéstevő is nekiment Szerbiának az orosz-szerb konzultációs terv aláírása miatt, amiben a szerb külügyminiszter nem lát semmi kivetnivalót

Olvasási idő: 2 perc

a nemzetközi jogi normákkal összhangban nem fogadhatja el az ukrajnai régiókban tartott eredményét. Ezt szerb külügyminiszter jelentette be, aki válaszolt azokra a nemzetközi bírálatokra is, amelyek Szerbiát érték az orosz-szerb konzultációs terv New York-i aláírását követően. A szerb tárcavezető szerint technikai jellegű megállapodásról van szó, amelyet Szerbia és Oroszország 1996 óta folyamatosan aláír, és nem tartalmaz biztonságpolitikai témákat.

Az orosz népszavazási bohózat

Első hallásra lehet, hogy meglepőnek tűnik az a szerb álláspont, miszerint a nemzetközi jogi normákkal összhangban Szerbia nem ismeri el az oroszok által elfoglalt területeken tartott népszavazást, ebben az esetben Belgrád nem vádolható következetlenséggel részéről.

Szerbia képviseletében a “mindenes” többször is elmondta, hogy Szerbia tiszteletben tartja területi integritását, ebből kiindulva a belgrádi kormánynak nem volt más választása, mint az oroszok által szervezett népszavazási komédia elutasítása, persze ők ezt nem nevezik komédiának.Ennek elfogadása teljesen ellentétes lenne nemzeti és állami érdekeinkkel, a (szerbiai) szuverenitás és a területi integritás megőrzésével, valamint a határok sérthetetlenségével

– indokolta a belgrádi döntést Selaković, aki egy másik témában ázkodásra kényszerült, nevezetesen a következő két évre szóló orosz-szerb konzultációs terve aláírása miatt, ami többekben is ellenérzést váltott ki.

Itt mindenekelőtt azokról van szó, akik gyakran bírálják Szerbiát más kérdésekben is, ezek Selaković szerint most is csak az okot keresik arra, hogy a hazáját támadják.

A konzultációs terv

Közben az Oroszország és Szerbia közötti új konzultációs terv aláírása több külföldi reakciót is kiváltott, az elsők között reagált Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője, aki szerint a szóban forgó New York-i megállapodás nagy csapás a Nyugat-Balkánra.

Én, aki támogatok minden lépést az európai Szerbia felé, úgy gondolom, hogy a Szerbia és Oroszország között tervezett konzultációkról szóló hírek komoly csapást mérnek a nyugat-balkáni csatlakozási folyamatra. Legyünk tisztában azzal, hogy Oroszország egy tagjelölt állam megtámadására mozgósít, ezzel pedig az EU-bővítést támadja!

– fogalmazott Bilčík, aki ezzel azt is megmagyarázta, hogy miért volt szükség a tagjelölti státus megadására Ukrajna (és ) számára: talán azért, hogy az Európai Unió közvetlenül is támadva érezhesse magát Oroszország, illetve az orosz rezsim által, miközben semmiféle katonai akcióra nem képes.VIOLA

Megszólalt közben a Szerbiában nem túl nagy szimpátiának örvendő Viola von Cramon-Taubadel, az Európai Parlament jelentéstevője is, aki “komoly skandalumnak” nevezte a két évre szóló konzultációs terv aláírását az oroszok és a szerbek között.

Ez komoly skandalum. Az éppen tomboló háború közepette Szerbia külügyminisztériuma tervet ír alá a jövőbeni együttműködésről az orosz agresszorral. Vagy talán ez csak egy jelzés, hogy be kell fagyasztanunk az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásokat (Szerbiával), mert az EU-ba való belépés nem Moszkván keresztül történik

– nyilatkozta a uniós parlamenti képviselő, aki egy másik bejegyzésében a liberális Frankfurter Allgemeine Zeitungot idézi. A lap szerint Putyin egy Nyugathoz kötődő országot támad (Ukrajna esetében), amellyel az EU-nak “mély és átfogó” társulási megállapodása van, és amelynek szuverenitását Washington és London a Budapesti Memorandumban garantálta.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: