Connect with us

Oroszország

FIGYELMEZTETTÉK SZERBIÁT: Az EU-ba történő belépés nem Moszkván keresztül történik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

selakovic logikus
Olvasási idő: 2 perc

Szerbia a nemzetközi jogi normákkal összhangban nem fogadhatja el az ukrajnai régiókban tartott népszavazás eredményét. Ezt Nikola Selaković szerb külügyminiszter jelentette be, aki válaszolt azokra a nemzetközi bírálatokra is, amelyek Szerbiát érték az orosz-szerb konzultációs terv New York-i aláírását követően. A szerb tárcavezető szerint technikai jellegű megállapodásról van szó, amelyet Szerbia és Oroszország 1996 óta folyamatosan aláír, és nem tartalmaz biztonságpolitikai témákat.

Az orosz népszavazási bohózat

Első hallásra lehet, hogy meglepőnek tűnik az a szerb álláspont, miszerint a nemzetközi jogi normákkal összhangban Szerbia nem ismeri el az oroszok által elfoglalt területeken tartott népszavazást, ebben az esetben Belgrád nem vádolható következetlenséggel Moszkva részéről.

Szerbia képviseletében a „mindenes” szerb elnök többször is elmondta, hogy Szerbia tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, ebből kiindulva a belgrádi kormánynak nem volt más választása, mint az oroszok által szervezett népszavazási komédia elutasítása, persze, ők ezt nem nevezik komédiának.

Ennek elfogadása teljesen ellentétes lenne nemzeti és állami érdekeinkkel, a (szerbiai) szuverenitás és a területi integritás megőrzésével, valamint a határok sérthetetlenségével

– indokolta a belgrádi döntést Selaković, aki egy másik témában magyarázkodásra kényszerült, nevezetesen a következő két évre szóló orosz-szerb konzultációs terve aláírása miatt, ami többekben is ellenérzést váltott ki.

Itt mindenekelőtt azokról van szó, akik gyakran bírálják Szerbiát más kérdésekben is, ezek Selaković szerint most is csak az okot keresik arra, hogy a hazáját támadják.

A konzultációs terv

Közben az Oroszország és Szerbia közötti új konzultációs terv aláírása több külföldi reakciót is kiváltott, az elsők között reagált Vladimír Bilčík, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője, aki szerint a szóban forgó New York-i megállapodás nagy csapás a Nyugat-Balkánra.

Én, aki támogatok minden lépést az európai Szerbia felé, úgy gondolom, hogy a Szerbia és Oroszország között tervezett konzultációkról szóló hírek komoly csapást mérnek a nyugat-balkáni csatlakozási folyamatra. Legyünk tisztában azzal, hogy Oroszország egy tagjelölt állam megtámadására mozgósít, ezzel pedig az EU-bővítést támadja!

– fogalmazott Bilčík, aki ezzel azt is megmagyarázta, hogy miért volt szükség a tagjelölti státus megadására Ukrajna (és Moldova) számára: talán azért, hogy az Európai Unió közvetlenül is támadva érezhesse magát Oroszország, illetve az orosz rezsim által, miközben semmiféle katonai akcióra nem képes.

VIOLA

Megszólalt közben a Szerbiában nem túl nagy szimpátiának örvendő Viola von Cramon-Taubadel, az Európai Parlament koszovói jelentéstevője is, aki „komoly skandalumnak” nevezte a két évre szóló konzultációs terv aláírását az oroszok és a szerbek között.

Ez komoly skandalum. Az éppen tomboló háború közepette Szerbia külügyminisztériuma tervet ír alá a jövőbeni együttműködésről az orosz agresszorral. Vagy talán ez csak egy jelzés, hogy be kell fagyasztanunk az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásokat (Szerbiával), mert az EU-ba való belépés nem Moszkván keresztül történik

– nyilatkozta a német uniós parlamenti képviselő, aki egy másik bejegyzésében a liberális Frankfurter Allgemeine Zeitungot idézi. A lap szerint Putyin egy Nyugathoz kötődő országot támad (Ukrajna esetében), amellyel az EU-nak „mély és átfogó” társulási megállapodása van, és amelynek szuverenitását Washington és London a Budapesti Memorandumban garantálta.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Szerbia

VUČIĆ: Éljen a szerbek és a magyarok, Szerbia és Magyarország barátsága!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Barátság
BARÁTSÁG: A szerb-magyar-orosz háromszögben vajon ki kinek a barátja? És Magyarországnak vissza kellene-e vonnia Koszovó elismerését?
Olvasási idő: 3 perc

Aleksandar Vučić szerb államfő – aki erős barátsággal viseltetik a magyar miniszterelnök iránt – még hétfőn este tette közzé Instagram-profilján, hogy beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, de a rövid bejegyzésből nem derült ki, hogy a beszélgetés milyen formában és körülmények között zajlott. Közben a kormánybarát Informer némi kommentárral megspékelve számolt be a Bloomberg értesüléséről, miszerint Magyarország megvétózta az EU tagállamainak közös állásfoglalásfoglalását az orosz elnök ellen elfogató parancsot kiadó Nemzetközi Büntetőbíróság támogatására.

Nagyon rövid hír

A szerb elnöknek több profilja van a különböző közösségi oldalakon, a „hivatalos csatornának” azonban az egyik Instagram-fiók számít, a szerb államfő ezen keresztül kommunikál a sajtóval és a szervezett csápolókkal, ám ez nem az egyetlen vučići fiók az Instán.

Igazi baráti beszélgetés Orbán Viktorral a régió, Európa és a világ minden kulcsfontosságú kérdéséről. Találkozó hamarosan Belgrádban. Éljen a szerbek és a magyarok, Szerbia és Magyarország barátsága!

– írta még hétfő este Vučić, aki semmilyen más részletet nem árult el sem a beszélgetéssel, sem a találkozóval kapcsolatban.

A közlemény tehát mindössze ennyi volt, a rövidségnek köszönhetően viszont szinte minden szerb hírportál átvette abban a formában, amelyben a szerb elnöki Instagramon megjelent, a szorgalmasabbak a bejegyzést eredeti formájában építették be a saját honlapjukba.

De részletekre senki sem volt kíváncsi, és miután részletek nem voltak, így a kommentárok is elmaradtak, a keddi nap eseményei pedig maguk alá temették ezt a hírt.

Szerbiában az utóbbi napokban elég magas hőfokon zajlik az élet, ennek folytán folyamatosan túltermelés van az információgyártás terén – ezerrel zakatolnak a gépek – főleg ami a Koszovó körüli iszapbirkózást illeti.

Barátság extrákkal

Az Orbánnal folytatott „titokzatos” beszélgetés hírét így sehol sem taglalták a médiatérben, viszont nagy tetszést aratott a „szervezett csápolók” körében, szerda hajnalig 3344 szívecskét kapott a bejegyzés, ami az átlagosnál némileg nagyobb kedveltséget jelent.

Orbán úr jó államférfi, kivételes ember, és amennyire én tudom, nagyon elvszerű, nagyon örülök, hogy kivételes együttműködést alakított ki vele! ÉLJEN SZERBIA ❤️

– olvasható az egyik egyáltalán nem „kivételes” hozzászólás az elnöki bejegyzés alatt, amelyet viszont egy olyan követ, amely már elég erős elvárást fogalmaz meg Magyarország irányában.

Magyarországnak vissza kellene vonnia Koszovó elismerését

– írta valaki a trollfarm tagjai közül, akinek a thomastano92 néven található profilját minden bizonnyal azzal a céllal hozták létre, hogy pozitív bejegyzések érkezzenek róla a vučići Instagramra.

Barátság

Egy kamu profil, amelyről erős állásfoglalást fogalmaztak meg Magyarországgal szemben (Forrás: Instagram, https://www.instagram.com/thomastano92/)

Az ilyen internetes magatartás miatt korábban a Meta már több mint ezer úgynevezett „belföldi befolyási műveletekkel” foglalkozó fiókot törölt az Instagramról, amelyeknek az volt a feladatuk, hogy „koordinált, nem hiteles viselkedéssel” széles körű és alulról jövő támogatást mutassanak fel Aleksander Vučić szerb elnök és a Szerb Haladó Párt mellett.

Miután thomastano92 valószínűleg egy „vučići Avatar”, ezért az üzenetet is úgy kell felfogni, mint a szerb elnök, vagy a belgrádi vezetés, és nem az „Avatar” kívánságát, vagyis valószínűleg nem thomastano92 őszinte meggyőződéséről van szó, hanem egy olyan belgrádi politikai álláspontról, amelynek népszerűsítése ma még csak az Instagramon történik, de ki tudja, hogy mikor jön el a pillanat, amikor a hivatalos elvárás szintjére emelkedik Magyarországgal szemben.

Az Informer kommentárja

Néhány szerbiai hírportál közzétette a Bloomberg információját, amely szerint Magyarország megvétózta, hogy a közelgő EU-csúcson a résztvevők közösen támogassák a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, amellyel elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen.

Az viszont valamilyen oknál fogva nem került bele a szerbiai hírforgalmazásba, hogy Paczolay Máté külügyi szóvivő hazugságnak nevezte a vétózással kapcsolatos hírt, vagy nem hitték el, vagy nem jutott el a hír Szerbiáig. Vagy nem volt elég bombasztikus.

Egyébként a szerb portálok a Bloomberg által világgá röpített hírhez sem fűztek kommentárt, általában csak magát a tényt rögzítették, ha egyáltalán rögzítették.

Barátság

Kivéve az erőteljesnél is erőteljesebben kormánypárti Informert, amely úgy reagált, hogy a hírbe ugyan „nem babrált bele”, viszont a címben erőteljes véleményt fogalmazott meg, miszerint „Orbán nem adja Putyint, a Nyugat magánkívül (van)”.

A baráti hírportál azonban rövidnek találta ezt a címet, ezért a fenti álláspontot azzal toldotta meg, hogy „a magyarok fellázadtak az orosz vezető letartóztatására vonatkozó terv ellen”.

Az Informernek még ez sem volt elég, mert még hozzátette, hogy ezt a lépést a „Nyugat nem bocsátja meg nekik”, mármint a magyaroknak.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Mihail Hodorkovszkij: Az Oroszország-feladvány

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: