Connect with us

Bosznia

FAKE SZPONZOROK: A Dodikkal szemben induló Trivićet is azzal vádolják, hogy a kampányát külföldről támogatták

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sassa hatter gigapiel standard scale
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Alig egy hete számoltunk be a BALK-on arról, hogy az Amerika Hangja (VoA) “leleplezte” Dodikot, vagyis részletes cikkben mutatta rá, hogy az orosz kormány kiknek juttatott, illetve juttat komolyabb pénzügyi támogatást. Az USA hírszerzésére hivatkozó írás tovább növelte a feszültséget a választási kampány miatt egyébként is viharos hangulatú boszniai politikai légkörben. Dodik pártjának válasza sem váratott sokáig magára, mert pár nappal később tiltott külföldi finanszírozás elfogadásával vádolták meg a boszniai szerb baloldal közös ellenzéki jelöltjét, Jelena Trivićet.

Kicsit elhasználódott

A boszniai választási kampány egyik meglepetése, hogy a boszniai Szerb Köztársaság elnöki tisztségéért szállt ringbe Milorad Dodik, az államelnökség jelenlegi szerb tagja, és a legnagyobb boszniai szerb párt, a Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socialdemokarata, SNSD) elnöke.

A közvélemény a nyár folyamán még meg volt győződve arról, hogy a februárban bevezetett amerikai-angol szankciós csomagot a maga hasznára fordítani tudó Dodik újra jelölteti magát az államelnökségi tagságért. Ezzel szemben Dodik arra a döntésre jutott, hogy az országos szint helyett a szerb entitás vezetésében akar inkább szerepet betölteni.

A legtöbb politikai elemző szerint Dodik van annyira erős a pártján belül, hogy saját maga hozhatta meg ezt a döntést.

Ennek hátterében elsődlegesen politikai-taktikai okok állhattak. A legvalószínűbb, hogy a szerb nemzet Miléje az elmúlt négyéves ciklusban folyamatosan komoly politikai konfrontációkon volt kénytelen keresztül menni, amiket keményen állt is, túlélve a bosnyák nacionalisták, a boszniai multietnikus baloldal támadásait, illetve két ellene is irányuló nemzetközi szankciós csomagot.

Azonban mostanra a személye a nacionalista szerb politika jelképe lett, ahogy hidat képzett a jobbközép pártja és a szerb szélsőjobb csoporttok között Bosznia- Hercegovinában.

Madam Medvegyev

Dodik számára egyáltalán nem lenne újkeletű az entitási elnöki poszt, mert 2010. és 2018. között már két cikluson keresztül betöltötte azt. Mindezek ellenére meglepetésként hatott, hogy nem a jelenlegi elnök és “dalárdatárs”, Željka Cvijanović került jelölésre, hanem Dodik.

Cvijanović egyfajta boszniai szerb Madam Medvegyevként a pártvezér és erős-ember Dodik helyét venné át az államelnökségi szerb pozícióban, illetve “lőállásban”.

A csere két hónappal ezelőtt még formális megoldásnak tűnt, tekintettel arra, hogy mind Dodik, mind Cvijanović komoly népszerűségnek örvendett a szerb entitás szavazói körében. Azonban ez az előny mostanra elfogyni látszik.

Dodik pártjának népszerűsége a közvélemény kutatások szerint visszaesett. Ennek kisebb részben az oka az, hogy a Dodik holdudvarához köthetőpolitikai szereplők és üzletemberek sorra kerültek összefüggésbe különböző visszaélésekkel, korrupciósgyanús ügyekkel, ám a választókra nagyobb hatást gyakorolhatott, hogy a februári angol-amerikai szankciós csomagokban olyan intézkedések léptek életbe, amelyek nem csak a boszniai szerbek egyes vezetőinek jelenttettek korlátozást, hanem az entitás gazdasági életében is zavarokat okozhattak.

A közelmúltban derült ki, hogy a Szerb Köztársaság kormánya újabb kötvénykibocsátást eszközölt a költségvetési egyensúly fenntartására, miután az uniós, arab és török befektetők bizalmát élvező bosnyák-horvát entitás gazdasága szárnyal a szerb területekhez képest.

Elég csak megemlíteni, hogy önmagában Szarajevó Kantonnak akkora a GDP-je, mint a lényegesen nagyobb lakosságú és alapterületű szerb entitásé egészében.

Ez azt jelzi, hogy Dodik a nacionalista, populista politikai irányvonallal a korábbi években a belső és külső nyomás ellenére meg tudta ugyan őrizni a szerb entitás nagyfokú autonómiáját, azonban mindez jelentős nemzetközi elszigetelődést eredményezett számára (mínusz Putyin).

Fake news, és a nép hangja

Ebben a helyzetben a sokkal szebb napokat is látott boszniai szerb baloldali pártok népszerűsége növekedésnek indult.

A baloldal közös ellenzéki jelöltjeként Dodikkal szemben induló Jelena Trivić eddig leginkább úgy volt ismert, mint a liberális Demokratikus Fejlődés Pártjának (Partija Demokratskog Progresa, PDP) elnökhelyettese, mint a korrupció elleni fellépés élharcosa, és mint a boszniai szerb kormány gazdasági döntéseinek kritikusa.

A legutóbbi hivatalos felmérések alapján is jelentősen közeledett a támogatottága Dodikéhoz, majd a sajtóba kiszivárgott egy közvélemény kutatás eredménye, aminek az eredménye alapján az elmúlt 30 napban Trivić majd 10%-al átvette a vezetést Dodik előtt, ami ebben a legmegdöbbentőbb, azt a felmérést éppen Dodik pártja készíttette.

Dodik ekkor kapta az újabb, sorozatban sokadik pofont az USAától azzal, hogy a VoA lehozta az orosz pénzügyi támogatásról szóló cikket.

A válaszlépés nem várhatott sokáig Dodik részéről. Így a zavaros hátterű, szélsőjobbos “Nép hangja” (Glas Naroda) honlap jelentetett meg egy cikket a liberális Demokratikus Fejlődés Pártjának juttathatott amerikai támogatásról. Eszerint az USA kormánya 10 millió amerikai dollár összeggel támogatta Jelena Trivić kampányát, ráadásul készpénzben.

amerkiai dokumentum

Az angol helyesírási hibákkal teli, állítólagos amerikai dokumentum, forrás: Klix.ba

Az említett hírportál jól értesültségét jelzi, hogy olyan információkhoz hozzájutott, amelyek szerint a liberális párt vezetői és az amerikai diplomaták között 2021. szeptemberében folytatott találkozón született döntés az említett szép, kerek összeg átadásáról.

Ennek alátámasztására a Glas Naroda leközölt egy “eredetinek tűnni akaró” dokumentumot, amit állítólag az USA egyik kormányzati hivatala állított ki a PDP támogatása kapcsán.

Nos, a fenti dokumentum, ha másra nem is volt elég, ahhoz biztosan, hogy a Trivić kapcsán megfogalmazott vádat a boszniai Szerb Köztársaság hivatalos televízió csatornája, az RTRS és az entitás hírügynökségeként működő SRNA átvegye.

Dodik a hír megjelenését követően adott nyilatkozatában kijelentette, hogy ő már korábban is tudta, hogy a PDP külföldi pénzeket kap, de addig nem akart erre hivatkozni, amíg nincs rá bizonyíték.

A boszniai szerb jobboldal legfőbb vezetője kijelentette azt is a választói megnyugtatása végett, hogy “mindez a külföldi támogatás nem lesz elegendő ahhoz, hogy elvegyék tőle és pártjától a hatalmat.”

Ettől függetlenül intő jel kell legyen Dodik számára, hogy a saját pártja által szervezett közvéleménykutatás – mint már említettük – nem mérte túlzottan acélosra a vezér támogatottságát.

A Demokratikus Fejlődés Pártjának vezetése azzal utasította el a vádakat, hogy jobb lett volna a hevenyészett angolsággal megfogalmazott dokumentum szerzőjének Željka Cvijanović segítségét kérni a szöveg ellenőrzéséhez, mivel Cvijanović, alias Madam Medvegyev végzettsége szerint angoltanár.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Európai Unió

Az Európai Unió tényleg komolyan gondolja a 2030-as bővítést?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bővítés
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 7 perc

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke újraizesített rágócsontként dobta be a résztvevők közé nemrégiben Bledben, hogy az Európai Uniónak 2030-ig fel kell készülnie a további bővítésre, amivel az új tagországok felvétele ismét a brüsszeli politikai menetrend egyik kiemelt témája lesz. Természetesen csak akkor, hogy ha ezt bárki is komolyan veszi, mert hogy most a Nyugat-Balkánnak csúfolt térségben minden és bármi közelebbnek tűnik, mint a bővítés, illetve az uniós csatlakozás.

Hogyan került elő a bővítés?

Az Európai Unió sosem szeretett időpontot említeni, amikor a nyugat-balkáni bővítésről volt szó. A brüsszeli illetékesek inkább olyan üres frázisokat pufogtattak, mint például az “érdemeken alapuló integráció”, vagy mint “az uniós elvárások teljesítése”, ez az utóbbi sok esetben mozgócélpontnak számított.

Charles Michel augusztus végén Bledben arról beszélt, hogy az Uniónak 2030-ra készen kell állnia az új tagok integrálására, és hozzátette, hogy ha az EU hiteles akar maradni, akkor beszélni kell a menetrendről. Michel szózatának elhangzása óta el lehetett tűnődni azon, hogy vajon 2030 reális határidő-e, merthogy az Európai Tanács elnöke könnyen ígérget, neki 2026-ban lejár a mandátuma, így a bővítési folyamatot nem neki kell levezényelnie, kudarc esetén pedig nem neki kell magyarázkodnia.

Ráadásul nem ő az első uniós vezető, aki nyilvánosan licitált a nyugat-balkáni országok felvételének időpontjára, 2018-ban az Európai Bizottság volt vezetője, Jean-Claude Juncker tette ugyanezt, amikor egy bővítési stratégiai dokumentumban bejelentette, hogy Szerbia és Montenegró “2025-ig” csatlakozhat az EU-hoz, felsorolva az ehhez vezető szakaszokat.

bővítés

SÖTÉT LÓRA TETT: Amikor még nagy, illetve nagyobb volt az egyetértés Brüsszel és Belgrád között, a kép 2018. februárjában készült (Forrás: X-platform, EcoDev EU)

A tagállamok azóta diszkréten elutasították a dokumentumot, a 2025-ös határidő pedig feledésbe merült, ahogy Jean-Claude Juncker támolygó alakja is eltűnt a történelem gomolygó ködében. Csakhogy 2018 és 2023 között nincs semmi hasonlóság, az ukrajnai háború kitörésével ugyanis új dinamika alakult ki Európában.

Angela Merkel politikai jelenléte talán lassította az agresszív orosz politika előre nyomulását, az viszont biztos, hogy a Mutti a Berlini Folyamattal képes volt összecsődíteni a balkáni vezetőket, amely által valósulhatna meg egyébként az a német elképzelés, amely alapján a Nyugat-Balkán az uniós közös piacba integrálódna, és ez lehetne az Európai Unió bővítésének egyik lehetséges forgatókönyve, amiről még majd szó lesz.

Az ukrajnai háború kitörését követően az Európai Unió részéről ugyan nagyobb a politikai akarat a bővítésre, ami azonban nem garantálja a sikert, bár a jelen pillanatban nem vagyunk abban a helyzetben, hogy végtelenül sokat lehessen szórakozni a bővítéssel, mondjuk újabb húsz évet, mint a 2003-as Thesszaloniki Nyilatkozat után. Szerbia és Montenegró több mint egy évtizede, Észak-Macedónia pedig még régebb óta várakozik.

A közvélemény és a politikai elit ellenállása a bővítéssel szemben azóta sem szűnt meg sem itt, sem ott, és a vita előrehaladtával ismét növekedhet akár az Európai Unióban (Franciaország, Hollandia, Bulgária, Horvátország), akár a “szerb világban”, ahol a belgrádi és a banjalukai vezetésnek sikerült redukálnia a csatlakozási kedvet a szerb népesség körében. További problémát jelenthet, hogy a jelölteknek igazodniuk kell az európai külpolitikai álláspontokhoz, miközben Szerbia európai szempontból erős szimpátiákat táplál Moszkvával szemben.

Charles Michel bledi kiállását vagy elszólását követően – nézőpont kérdése – az uniós vezetők bővítési hajlandóságának első nagy próbája az október 6-i granadai csúcstalálkozó lesz. Az állam- és kormányfők Granadában az új tagok befogadására való hajlandóságot tesztelik majd a három fő kérdés megvitatásával, aminek keretében azzal foglalkoznak, hogy milyen legyen a döntéshozatal a bővített unión belül, mit tartalmazzon az európai szinten követendő politika és hogy azt miből finanszírozzák.

Szegényházi vásár

Hat nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia és Koszovó), Ukrajna és Moldova pályázik a csatlakozásra (Törökország esetében az eljárás befagyasztásra került). A volt Jugoszlávia néhány országa már évekkel ezelőtt megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, míg az EU decemberben dönt arról, hogy ezt lehetővé teszi-e Kijev és Kisinyov számára is. Charles Michel szerint Grúzia, amelynek jelenleg csak “európai perspektívája” van, még felzárkózhat a többiekhez, “ha megteszi a szükséges előrelépéseket”.

A nagyszámú szegény tagjelölt ország felvétele elkerülhetetlenül hatással lesz a közös költségvetésre. A tagjelölt országok bruttó hazai terméke jóval az európai átlag alatt van, ami azt jelenti, hogy az uniós költségvetés nettó kedvezményezettjei lesznek. Ugyanakkor néhány jelenlegi kedvezményezett országnak a bővítést követően nagyobb mértékben kell hozzájárulnia az EU költségvetéséhez. Lehet barkóbázni, hogy melyik korábban csatlakozott országnak tetszik majd a legkevésbé, hogy mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, miközben a balkáni bővítés gyengítheti az ukrán csatlakozásra fordítható támogatást, és ez további turkálást jelenthet a zsebekben.

Önmagában a nyugat-balkáni bővítés nem jelentene különösen nagy pénzügyi kihívást, mivel a régió összlakossága 17 millió körül van, ami egy közepes méretű tagállamnak felel meg. Ukrajna viszont különleges eset a többi tagjelölt országhoz képest több mint 40 milliós lakossága, és a tönkrement, illetve szétbombázott infrastruktúrája miatt.

Egy másik nehezen megoldható kérdés a döntéshozatali folyamat esetleges megváltoztatása és az egyhangúság elvének elhagyása bizonyos területeken. Ez a vita éles ellentéteket válthat ki a tagországok között, különösen, ha a jelenlegi európai szerződések módosításának kérdése is felmerül. Ez tovább késleltetheti a bővítési döntést, és meghosszabbíthatja a tagjelölt országok várakozási idejét, tehát egyáltalán nem abba az irányba mutat, amit Charles Michel Bledben felvázolt.

A bővítési dinamika gyorsulását észlelve a francia elnök a nagykövetek párizsi értekezletén elővette a többsebességű Európára vonatkozó elképzelést, miközben az Európai Bizottság bejelentette, hogy október közepén közzéteszi a progresszív integrációval kapcsolatos tervet, amelynek alapján a tagjelölt országok lépésről lépésre csatlakozhatnának az EU különböző intézményeihez: a közös piachoz és az európai politikákhoz azokon a területeken, ahol sikeresen lezárták a tárgyalásokat – mindeközben pedig Ursula von der Leyen az előcsatlakozási alapok növelését és egy “növekedési tervet” is bejelentett a Nyugat-Balkán számára.

bővítés

Brüsszeli elképzelések szerint ez a megközelítés segíthetné a jelölteket abban, hogy útközben néhány kisebb győzelmet arassanak, ami keményebb munkára ösztönözné őket a végső cél elérése érdekében. Ez szép elgondolás, csak nem biztos, hogy a Balkán erre a srófra működik, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a tagjelölt országok megrekednek a csatlakozás valamelyik szakaszában, megfelelő szabályok hiányában pedig folytatják az egymással való acsarkodás, vagy éppen elárasztják magukkal Európát.

A nyár elején a német Kereszténydemokrata Unió (CDU/CSU) arra az álláspontra helyezkedett, hogy az uniós tagság nincs napirenden, helyette a tagjelölt országoknak inkább azt ajánlják fel, hogy 2030-ig csatlakozhassanak az európai közös piachoz. Ez egy “köztes szakasz” lenne a tagsághoz vezető úton, de ez a köztes szakasz határozatlan ideig is tarthatna. Ez a megközelítés – a progresszív integrációhoz hasonlóan – megszabadítaná a tagjelölt országokat a jelenlegi mindent vagy semmit logikától, vagyis a bent vagy kint állapottól.

Szkepticizmus a Nyugat-Balkánon

A nyugat-balkáni országok politikai vezetőinek hozzáállása sem elhanyagolható az új bővítési terveket és időpontokat illetően. Edi Rama albán miniszterelnök és Ivica Dačić szerb külügyminiszter szkeptikusan reagált a 2030-as bővítési dátumra, Ana Brnabić szerb miniszterelnök pedig azzal vádolta meg az EU-t, hogy folyamatosan változtatja a szabályokat és a feltételeket.

Az észak-macedóniai politikusok ugyanakkor rámutattak arra, hogy az integráció folyamatos halogatása miatt csökken az EU-támogatottsága az országban. Montenegróban némi beképzeltséggel úgy vélik, hogy ők tekinthetők a tagsághoz legközelebb álló országnak, így akár 2030 előtt csatlakozhatnak az EU-hoz, ezért úgy gondolják, hogy a fokozatos tagsággal kapcsolatos elképzelések feleslegesen elterelnék a figyelmet a fő célról.

bővítés

Ugyanakkor, ha ezek az országok a tükörbe néznének, akkor azt látnák, hogy tele vannak megoldhatatlan problémákkal, kezdve a foglyul ejtett államtól, a diszfunkcionális gazdaságon keresztül a befagyott konfliktusokig, amelyekkel mindegyik ország küzd a múlt terhes örökségeként, arról nem is beszélve, hogy jócskán megerősödtek a térségben azok az erők, amelyek kitöltötték az Európai Unió által az utóbbi húsz évben üresen hagyott teret.

Amennyire örömteli lehet a 2030-as csatlakozási időpont meghatározása, az legalább annyira frusztrálhatja is a balkáni vezetőket, az előttük álló hat-hét évben ugyanis teljesíteniük kellene, amihez egyáltalán nem voltak hozzászokva, besöpörték ugyanis az ilyen-olyan címen érkező támogatásokat, majd tettek is valamit, meg nem is.

Nekik egyáltalán nem lesz könnyű hozzászokniuk ahhoz, hogy várnak is tőlük valamit, és ezért idegesek az olyan javaslatoktól, mint amilyet Charles Michel tett Bledben, mert az időpont meghatározása visszahelyezi a hangsúlyt a reformok terén elért, illetve el nem ért eredményekre, és elejét veszi a további időhúzásnak a Balkánon, egyúttal pedig megszünteti a vernyogást, miszerint ők készen állnak a csatlakozásra, csak az EU nem akarja a bővítést – ezekután mindenkinek egy dolga van: forduljon arccal 2030 felé!

(A Les Echos és a Le Courrier des Balkans nyomán)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava