Connect with us

Szerbia

ÁLMODOZÁS: A szerb elnök szerint sikerült kiharcolni a szerb államiságot Koszovóban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic sajto
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök a Szerbia és Koszovó között létrejött szóbeli megállapodással kapcsolatban azt mondta, hogy sikerült kiharcolni a szerb államiságot Koszovóban. A szerb ellenzék szerint ugyanakkor Aleksandar Vučić elismerte a koszovói szecesszionisták dokumentumait, ami akár művészetnek is tekinthető, mert szakított az eddigi hagyományokkal.

A Megváltó

Josep Borrell uniós külügyi biztos “csillagos glóriával” a feje körül, mint valami Megváltó, jelentette be egy Twitteren közzétett videóban, hogy Szerbia és Koszovó megállapodott, így a szerbek ezentúl nem követelik meg, a koszovói hatóságok viszont nem vezetik be a különdokumentum kitöltését a két ország, illetve a két terület közötti határon áthaladni kívánó állampolgárok számára, érkezzenek is az egyik vagy a másik országból.

Az Instagramra felköltözött Vučić ezzel kapcsolatban rövid videót tett közzé, amelyben elmagyarázza, hogy a mostani szóbeli egyezmény közel sem jelenti a koszovói államiság elismerését, amiről egy hat négyzetméteres (2 x 3 méter) óriásplakáton tájékoztatják a Szerbiába érkező koszovói albánokat, valószínűleg azért, hogy nehogy elbízzák magukat. Sőt, éppen ellenkezőleg.

– Ezzel a megállapodással sikerült kiharcolni a szerb államiságot Koszovó és Metóhiában, hogy a Szerb Köztársaság dokumentumai érvényesek legyenek Koszovó és Metóhiában, főleg a Koszovó és Metóhiában élő szerbek esetében

– jelentette ki a szerb államfő, aki egyes számítások szerint hat éve nem volt nyaralni, de valahol mégis napszúrást kaphatott, és azért vesztette el egy pillanatra a realitásérzékét.

Nem szabad azonban nem észrevennünk, hogy az egy perces videóban volt egy “tiszta pillanata”, amikor azt mondta, hogy “nem szállhat úgy síkra a Nyitott Balkánért, hogy mindenki mást bezár”. Ebben teljesen igaza van.

Nacionalisták és nacionalistábbak

Miután semmiféle dokumentum nem született, így nehéz bármit is felhánytorgatni, vagy bármiféle megfogalmazást kritizálni. Szerbia és Koszovó kapcsolatában azonban vannak mindenféle furcsaságok, gondoljunk csak az “aszimmetrikus” washingtoni szerződésre.

Ha időnként talán némi túlzással vagy éppen visszafogottsággal (ami hozzáállás kérdése) nacionalizmussal vádoljuk a szerbiai vezetést, akkor pestiesen szólva, a szerb ellenzékről “simán elmondhatjuk”, hogy “nacionalistább a nacionalistáknál”, vagyis a kormánynál.

A félig-meddig királypárti, de mindenképpen erősen jobboldali “Remény” Szerb Koalíció (Srpska Koalicija NADA), amelynek 15 képviselője van a szerbiai parlamentben, közleményében úgy fogalmazott, hogy a koszovói dokumentumok elismerésével a (koszovói) “szecesszionisták” újabb engedményt kaptak.

– Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a leköszönő kormány parlamenti vita nélkül hozzon meg olyan jelentős döntéseket, amelyek a szerb nép kárára vannak

– írta közleményében a jobboldalról betámadó “Remény”, amely nyilván szem elől téveszti, hogy ezt a döntést nem a kormány, hanem személyesen a szerb elnök “szülte meg”, aki általában csak a látszat és a formalitás kedvéért kéri ki nagy néha a parlament véleményét.

Vuk Jeremić, a 12 parlamenti képviselővel rendelkező Néppárt (Narodna stranka, NS) vezetője, a szerb ellenzék második számú személyisége, vagy inkább alakja, már többször jelét adta nacionalista beállítottságának, amiről most is tanúbizonyságot tett.

Jeremić a szóbeli megállapodással kapcsolatban megjegyezte, hogy egyetlen változás történt a korábbi helyzethez képest, aminek alapján Szerbia megkezdi az “úgynevezett Koszovó” dokumentumainak elismerését, ez pedig eddig nem így volt.”

– Cserébe Vučić dicséretet kap az uniós tisztségviselőktől. És zöld fényt ahhoz, hogy tovább törtessen/taposson

– jelentette ki a jobb időket is megért Jeremić, aki volt már szerb külügyminiszter és az ENSZ Közgyűlésének elnöke is.

Itt most a további reagálásokra nem térünk ki, mert reggelig nem fejeznénk be, mi azonban nem vagyunk abban a szerencsés/szerencsétlen helyzetben, mint a szerb parlament, hogy szükség esetén két napig foglalkozzunk a koszovói kérdéssel.

Vladimir Orlić szerb házelnök elnök éppen ma nyilatkozott a valamikori Jugoszláviából visszamaradt Tanjug szerb hírügynökségnek, hogy szeptember 13-án tartják meg a szerb parlament Koszovóról szóló ülését, amelyet szükség esetén másnap folytatnak.

Az ülésen részt vesz Aleksandar Vučić szerb államfő is, akinek nem lesz könnyű dolga, mert szokatlan helyzet vár rá a szerb parlamentben, a jobbról és szélsőjobbról jövő támadásokat kell ugyanis kivédenie, amelyek nemcsak az ellenzék, hanem a saját pártján belüli nacionalisták és soviniszták részéről érik/érhetik majd.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava