Connect with us

Szerbia

ÁLMODOZÁS: A szerb elnök szerint sikerült kiharcolni a szerb államiságot Koszovóban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic sajto
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök a Szerbia és Koszovó között létrejött szóbeli megállapodással kapcsolatban azt mondta, hogy sikerült kiharcolni a szerb államiságot Koszovóban. A szerb ellenzék szerint ugyanakkor Aleksandar Vučić elismerte a koszovói szecesszionisták dokumentumait, ami akár művészetnek is tekinthető, mert szakított az eddigi hagyományokkal.

A Megváltó

Josep Borrell uniós külügyi biztos „csillagos glóriával” a feje körül, mint valami Megváltó, jelentette be egy Twitteren közzétett videóban, hogy Szerbia és Koszovó megállapodott, így a szerbek ezentúl nem követelik meg, a koszovói hatóságok viszont nem vezetik be a különdokumentum kitöltését a két ország, illetve a két terület közötti határon áthaladni kívánó állampolgárok számára, érkezzenek is az egyik vagy a másik országból.

Az Instagramra felköltözött Vučić ezzel kapcsolatban rövid videót tett közzé, amelyben elmagyarázza, hogy a mostani szóbeli egyezmény közel sem jelenti a koszovói államiság elismerését, amiről egy hat négyzetméteres (2 x 3 méter) óriásplakáton tájékoztatják a Szerbiába érkező koszovói albánokat, valószínűleg azért, hogy nehogy elbízzák magukat. Sőt, éppen ellenkezőleg.

Ezzel a megállapodással sikerült kiharcolni a szerb államiságot Koszovó és Metóhiában, hogy a Szerb Köztársaság dokumentumai érvényesek legyenek Koszovó és Metóhiában, főleg a Koszovó és Metóhiában élő szerbek esetében

– jelentette ki a szerb államfő, aki egyes számítások szerint hat éve nem volt nyaralni, de valahol mégis napszúrást kaphatott, és azért vesztette el egy pillanatra a realitásérzékét.

Nem szabad azonban nem észrevennünk, hogy az egy perces videóban volt egy „tiszta pillanata”, amikor azt mondta, hogy „nem szállhat úgy síkra a Nyitott Balkánért, hogy mindenki mást bezár”. Ebben teljesen igaza van.

Nacionalisták és nacionalistábbak

Miután semmiféle dokumentum nem született, így nehéz bármit is felhánytorgatni, vagy bármiféle megfogalmazást kritizálni. Szerbia és Koszovó kapcsolatában azonban vannak mindenféle furcsaságok, gondoljunk csak az „aszimmetrikus” washingtoni szerződésre.

Ha időnként talán némi túlzással vagy éppen visszafogottsággal (ami hozzáállás kérdése) nacionalizmussal vádoljuk a szerbiai vezetést, akkor pestiesen szólva, a szerb ellenzékről „simán elmondhatjuk”, hogy „nacionalistább a nacionalistáknál”, vagyis a kormánynál.

A félig-meddig királypárti, de mindenképpen erősen jobboldali „Remény” Szerb Koalíció (Srpska Koalicija NADA), amelynek 15 képviselője van a szerbiai parlamentben, közleményében úgy fogalmazott, hogy a koszovói dokumentumok elismerésével a (koszovói) „szecesszionisták” újabb engedményt kaptak.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a leköszönő kormány parlamenti vita nélkül hozzon meg olyan jelentős döntéseket, amelyek a szerb nép kárára vannak

– írta közleményében a jobboldalról betámadó „Remény”, amely nyilván szem elől téveszti, hogy ezt a döntést nem a kormány, hanem személyesen a szerb elnök „szülte meg”, aki általában csak a látszat és a formalitás kedvéért kéri ki nagy néha a parlament véleményét.

Vuk Jeremić, a 12 parlamenti képviselővel rendelkező Néppárt (Narodna stranka, NS) vezetője, a szerb ellenzék második számú személyisége, vagy inkább alakja, már többször jelét adta nacionalista beállítottságának, amiről most is tanúbizonyságot tett.

Jeremić a szóbeli megállapodással kapcsolatban megjegyezte, hogy egyetlen változás történt a korábbi helyzethez képest, aminek alapján Szerbia megkezdi az „úgynevezett Koszovó” dokumentumainak elismerését, ez pedig eddig nem így volt.”

Cserébe Vučić dicséretet kap az uniós tisztségviselőktől. És zöld fényt ahhoz, hogy tovább törtessen/taposson

– jelentette ki a jobb időket is megért Jeremić, aki volt már szerb külügyminiszter és az ENSZ Közgyűlésének elnöke is.

Itt most a további reagálásokra nem térünk ki, mert reggelig nem fejeznénk be, mi azonban nem vagyunk abban a szerencsés/szerencsétlen helyzetben, mint a szerb parlament, hogy szükség esetén két napig foglalkozzunk a koszovói kérdéssel.

Vladimir Orlić szerb házelnök elnök éppen ma nyilatkozott a valamikori Jugoszláviából visszamaradt Tanjug szerb hírügynökségnek, hogy szeptember 13-án tartják meg a szerb parlament Koszovóról szóló ülését, amelyet szükség esetén másnap folytatnak.

Az ülésen részt vesz Aleksandar Vučić szerb államfő is, akinek nem lesz könnyű dolga, mert szokatlan helyzet vár rá a szerb parlamentben, a jobbról és szélsőjobbról jövő támadásokat kell ugyanis kivédenie, amelyek nemcsak az ellenzék, hanem a saját pártján belüli nacionalisták és soviniszták részéről érik/érhetik majd.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Szerbia

Szerb elnöki közlés szerint közös Stratégiai Tanácsot hoz létre Szerbia és Magyarország

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Stratégiai Tanács
Magyar-szerb Stratégiai Tanács létrehozását jelentette be a szerb elnök (Forrás: Pink)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök egy televíziós műsorban vasárnap arról beszélt, hogy Szerbia és Magyarország közös Stratégiai Tanácsot hoz létre, és ezzel új szintre emelik a két ország közötti együttműködést, miután gazdasági téren már eddig is jelentős előrelépések történtek. Aleksandar Vučić szerint az ezzel kapcsolatos első együttes ülést már májusban megtartják Szerbiában. A jelek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombaton (március 25-én) nem csak egy biliárdpartira ugrott le Belgrádba.

A Stratégiai Tanács létrehozása

A szerb elnök a belgrádi Pink Televízió vendége volt, ahol egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy „stratégiai párbeszédet” folytatott a magyar a miniszterelnökkel.

Vučić ezzel kapcsolatban annak a várakozásának adott hangot, hogy hamarosan egy új szerv jön létre a két ország közötti együttműködés keretében.

A szerb elnök jelezte, hogy májusban (kibővített) csúcsértekezletet tartanak, amelynek keretében a két államfő mellett a két kormány teljes létszámban ül le tárgyalni.

Ezt a csúcstalálkozót Belgrádban vagy Újvidéken tartjuk meg, hogy létrehozzuk a Stratégiai Tanácsot

– mondta a szerb elnök, aki hozzátette, hogy a biztonság tekintetében még inkább szorosra lehetne fűzni a Szerbia és Magyarország közötti együttműködést.

Ez érintheti a terrorizmus elleni küzdelmet, ami aztán megnyitja az együttműködés lehetőség a két rendőrség és a két hadsereg között, valamint katonai technikai tekintetben is

– jelentette ki a szerb államfő, aki utalt Orbán Viktornak arra a kijelentésére, hogy soha nem volt ilyen erős a két ország közötti együttműködés, a kapcsolatok történelmi magaslatokban vannak, amit „fantasztikus dolognak” nevezett.

Pásztort külön kiemelte

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy mindez a két ország állampolgárainak az érdeme, szerbeknek és magyaroknak egyaránt, Pásztor Istvánt, a Vajdasásig Magyar Szövetség elnökét viszont név szerint is kiemelte, mint azt a személyt, aki ebben a tekintetben sokat segített, de fél szóval megemlítette Orbán Viktor és a maga érdemeit is.

Minden téren együttműködünk, Magyarország ma már Szerbia ötödik kereskedelmi partnere, korábban a tizenharmadik volt, drámai az előrelépés, ami a Szerbiába történő nagy magyar befektetésekről szól

– húzta alá Vučić, aki úgy látja, hogy ez az együttműködés nagyon hasznos lesz a két ország lakosságának a szempontjából.

stratégiai

A szerb elnök itt említette meg azt is, hogy Szerbia a múlt télen biztonságban volt, mert jelentős gáztartalékokkal rendelkezett, amelyek ma is elérik az 520 millió köbmétert, amit 700 millió köbméterre szeretnének emelni, hogy „gondtalanul menjenek neki” a következő télnek.

Vučić kitért arra is, hogy Bulgária felé épül az interkonnektor, hogy az ország más irányból is gázhoz juthasson, nem csak a Balkáni Áramlaton keresztül, miközben az oroszok megengedték Szerbiának, hogy a törzsudvarnoki tároló hozzájuk tartozó részében további 100 millió köbméter gázt tartalékoljanak.

A szerb elnök innen más témák felé kanyarodott el, és a sportról kezdett beszélni, nem először a műsor során, mivel az interjú elején már megemlítette, hogy a Crvena Zvezdának szurkol, nem titkolva azt sem, hogy a vezető szerbiai klubok mennyivel tartoznak az államnak.

hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: