Connect with us

Koszovó

ÉBEREK, DE NEM FÉLNEK: A koszovói miniszterelnök szerint Oroszország érdeke a háború

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

albin kurti video
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 3 perc

Koszovó kész szembeszállni egy esetleges szerbiai támadással, ha a kisebbségi szerbekkel fennálló viszály fokozódása újabb fegyveres konfliktushoz vezet. Ezt Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerdán nyilatkozta a Reutersnek adott interjújában. Közben a YouTube segítségével azt sejtette, hogy szeptember 1-től végrehajtják a személyi igazolványokkal és a rendszámtáblákkal kapcsolatos intézkedéseket, bár ezt konkrétan nem mondta ki.

Mikor támadnak?

A koszovói miniszterelnök szerint „despota” orosz elnök a „háború embere”, így érdeke lenne a vérontás kiterjesztése, miután februárban már megtámadta a szomszédos Ukrajnát.

A Koszovó elleni esetleges támadással kapcsolatban Kurti konkrét időpontot nem tudott mondani.

Nem azt mondom, hogy ezen a héten vagy a jövő héten megtámadnak minket, de nagy felelőtlenség lenne kizárni a feszültség növekedését és az újabb konfliktusok lehetőségét

– jelentette ki Kurti a brit hírügynökségnek nyilatkozva. A koszovói miniszterelnök úgy vélte, hogy ma már nem 1998-at írnak, Koszovónak állami státusa van, ennek köszönhetően pedig megvannak a biztonsági és védelmi intézményei és szervei.

Most 2022 van, így sokkal felkészültebbek vagyunk szuverenitásunk, területi integritásunk, demokráciánk, jogállamiságunk, alkotmányosságunk és haladásunk védelmére

– nyilatkozta a koszovói miniszterelnök, aki várhatóan augusztus 18-án Brüsszelben találkozik Aleksandar Vučić elnökkel, hacsak nem jön közbe valami.

A koszovói ellenzéki pártok ezzel párhuzamosan megvádolták Kurtit, hogy elijeszti a befektetőket azzal, hogy nyíltan beszél a Belgráddal való esetleges újabb konfliktusról, amit a koszovói miniszterelnök természetesen visszautasít.

A másik nyilatkozat

A fenti nyilatkozat mellet Kurti fontosnak találta, hogy az anyanyelvükön üzenjen a koszovói szerbeknek, és felkészítse őket arra, hogy a pristinai vezetés szeptember 1-én bevezeti azokat az intézkedéseket, amelyeket uniós, de főleg amerikai nyomásra a hónap elején elhalasztott.

Júliusban szerbül is közzétettük a belügyminisztériumi határozatot és az ahhoz kapcsolód tájékoztatást, sőt magam is bekapcsolódtam a tájékoztató kampányba. Ennek ellenére a kormány július 29-i döntésével kapcsolatban félrevezető tájékoztató hadjárat kezdődött a döntéssel kapcsolatban, amely félelmet keltett, és az instabilitás előidézése volt a célja, végül pedig barikádok emeléséhez vezetett

– állapította meg a koszovói miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy büntetett előéletű emberek védték a barikádokat, akik ezzel azt akarták elérni, hogy folytathassák a szervezett bűnözést Koszovó északi részén.

Kurti nem konkretizálta, hogy kikre gondolt a félrevezető kampánnyal és a bűnözői múlttal rendelkező személyek esetében, de ezzel kapcsolatban aligha lehetnek kétségeink.

A koszovói miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Szerbiában kiadott illegális táblák lecserélése a jogállam megteremtését, a biztonság szavatolását, valamint a mozgásszabadság biztosítását szolgálja, ugyanakkor a koszovói hatóságok eltekintenek az átírás minden költségétől, ami járművenként mintegy 5000 eurós kedvezményt jelent.

Azt is megemlítette, hogy a szerb személyi igazolványokkal utazóktól nem veszik el a dokumentumaikat, hanem csak egy kísérő okmányt csatolnak hozzájuk, amelynek kiadása ingyenes, és mindössze 20 másodpercet vesz igénybe, ellentétben ezzel a szerb oldalon a hasonló dokumentum kiadására 20-60 percet kell várni, és ez már így megy 11 éve.

Senki sem immunis a hamis hírekre, a dezinformációk a nemzetbiztonságot fenyegetik, ezért ne engedjék meg hogy félretájékoztassák Önöket azok, akik a célja az instabilitás előidézése

– tette hozzá Kurti, aki a több mint négy perces videó végén megjegyezte, hogy a barikádok emelése nem alulról, hanem felülről érkező kezdeményezésre történt, azok részéről, akik se nem képviselik, se nem védik a koszovói szerbeket.

A YouTube segítségével közzétett videóban ugyan konkrétan nem mondta ki, hogy szeptember 1-től végrehajtják a személyi igazolványokkal és a rendszámtáblákkal kapcsolatos intézkedéseket, de maga a videó minden kétséget kizáróan ennek tudatosítását szolgálta.

A koszovói helyzet

A feszültség Szerbia és Koszovó között a múlt hónap végén, ennek a hónapnak az elején lángolt fel ismét, miután a pristinai kormány bejelentette: kötelezi a Belgrád által támogatott szerbeket, akik nem ismerik el a koszovói intézményeket, hogy a koszovói hatóságok által kiadott rendszámokat használják.

A helyzet némileg megnyugodott, miután Kurti az Egyesült Államok és az Európai Unió nyomására szeptember 1-ig elhalasztotta az autók átregisztrálását, a szerbek pedig a NATO békefenntartóinak felügyeltével elbontották az általuk felállított útzárakat.

Koszovó 1,8 milliós lakosságának 5 százaléka szerb, közülük mintegy 50 ezren élnek tömbben Észak-Koszovóban, a szerb határ közelében. A maradék 40 ezer szerb szorványban él az Ibar folyótól délre, az utóbbiak a koszovói kormány által kiadott rendszámokat használják.

Szerbia tagadja, hogy Belgrádból szítják a koszovói feszültséget, ugyanakkor azzal vádolja a pristinai vezetést, hogy lábbal tiporja a kisebbségi szerbek jogait.

A NATO mintegy 3700 katonát állomásoztat Koszovóban, és a múlt héten bejelentette, hogy megbízatásának megfelelően beavatkozik, ha a stabilitás veszélybe kerül.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Egyesült Államok

BLINKEN: Az 5 vonakodó EU-tagállam is elismeri Koszovót, ha lesz alku Szerbiával

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Blinken a szenátusban
Az amerikai külügyminiszter egyebek között a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolatokról is beszélt az amerikai szenátusban (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)
hajnal bolygo 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=IsaacAsimov%3AAHajnalbolyg%C3%B3robotjai&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Anthony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az amerikai szenátus külügyi bizottságának ülésén kijelentette, hogy ha megvalósul a Koszovó és Szerbia közötti ideiglenes megállapodás, akkor meggondolná magát az az öt uniós tagország is, amely eddig vonakodott Koszovó függetlenségének elfogadásától, és maga is elismerné Koszovót. Blinken mindezt Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére válaszolva mondta, aki arról érdeklődött, milyen erőfeszítéseket tesz a külügyminiszter annak az öt uniós tagállamnak a meggyőzésére, amelyek még nem ismerik el Koszovó függetlenségét.

Öt ország helyett gondolkodik

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Görögország nem ismeri el Koszovót függetlenségét, bár az utóbbi időben Görögország és Koszovó között történt némi közeledés.

Blinken szerint az öt európai országot érintő kérdés valóban felvetődik, de ha Szerbia és Koszovó között létrejön a megállapodás, akkor az megnyitja az utat abba az irányba, hogy az említett öt uniós ország is elismerje Koszovót.

Ha normalizálódnak a kapcsolatok, akkor az pozitív hatással lesz, és azt hiszem, hogy idővel eljutunk oda, hogy ezek az országok elismerjék Koszovót. Ha Koszovó és Szerbia megállapodásra jut, és feltételezve, hogy a megállapodás életbe is lép, ez az öt uniós országot az elismerés felé löki

– mondta az amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor nem kételkedett abban, hogy Koszovó függetlenségének elismerése Szerbia részéről más kérdés, és egy ilyen lépés megtétele szerb részről még biztosan időbe fog telni.

Blinken és az ohridi megállapodás

Az amerikai külügyminiszter az ülésen reménykeltőnek nevezte a Szerbia és Koszovó között elért előrelépést, különösen az ohridi megállapodást, amely szerint a szerb elnök (szóban) beleegyezett a két ország közötti kapcsolatok rendezésére vonatkozó európai (korábban francia-német) útiterv végrehajtásába.

Azt hiszem, hogy ami fontos, az nem más, minthogy mindkét ország elvben egyetértett ezzel, és így ez az elköteleződés bekerült a két ország uniós csatlakozását érintő tervekbe, és remélem, hogy ez ösztönző lesz számukra a végrehajtásban

– mondta a demokrata külügyminiszter a demokrata szenátornak, az utóbbi pedig úgy vélte, hogy mind a koszovói, mind a szerbiai emberek számára az lehet fontos, hogy lássák, milyen előnyökkel jár egy ilyen megállapodás a saját életükre való tekintettel, és remélte, hogy ez mindkét országot közelebb viszi az EU-hoz.

Blinken, szenátusi meghallgatás

Blinken, szenátusi meghallgatás (Forrás: Twitter, Anthony Blinken)

Erre Blinken megjegyezte, hogy „az Egyesült Államok nagyon részt vett ebben a folyamatban”.

Ebben a tekintetben tárgyaltam (Albin) Kurti miniszterelnökkel és (Aleksandar) Vučić elnökkel is, ezért úgy gondolom, hogy ez egy pozitív pillanat

– jelentette ki az amerikai külügyminiszter, aki szerint „óriási segítség lenne, ha a két ország törvényhozóival folytatott kapcsolataiban az amerikai kongresszus
& szenátus például egyértelműen támogatná az előrelépést a Szerbia és Koszovó közötti megállapodások végrehajtásában.

Ez kulcsfontosságú lenne

– jegyezte meg Blinken, aki nyomatékként még hozzátette, hogy határozottan támogatja a szenátorok és a kongresszusi képviselők kapcsolatát a két ország parlamentjeivel, valamint a két ország vezetőivel.

Ezekután aligha kell meglepődni majd azon, hogy a közeljövőben különböző amerikai politikusok – főleg a demokrata sorokból – netalán szétspriccelnek a Balkánon és környékén, hogy előmozdítsák a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök közötti szóbeli megállapodások végrehajtását.

Az pedig még inkább biztosra vehető, hogy az amerikai szenátorok & képviselők szívesen fogadják a térségből érkező delegációkat, akik lobbizni kívánnak a maguk ügye mellett, mint ahogy erre már mindkét részről volt példa, bár a koszovói albán küldöttségek gyakrabban fordulnak meg Amerikában.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Szerbia

Szerbiának Vučić kézfájása ellenére is végre kell hajtania a megállapodásokat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Kézfájás
A szerb elnök "fájós jobb kezével" nem tud egyetlen Koszovóval kapcsolatos megállapodást sem aláírni (Forrás: szerb elnöki Instagram)
?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök „krónikus kézfájására” hivatkozva nem bújhat ki a Koszovóval kötött szóbeli megállapodások végrehajtása alól, a nemzetközi közvetítők ugyanis megüzenték neki, hogy Szerbiának akkor is végre kell hajtania azt, amire ő rábólintott, ha semmit sem írta alá. Aleksandar Vučić vasárnapi sajtótájékoztatóján azzal viccelődött, hogy „elviselhetetlen fájdalmat” érez a jobb kezében, amellyel alá tudná írni a megállapodásokat Koszovóval. Hozzátette még, hogy „ez az elkövetkező négy évben így is marad”, vagyis részéről semmiféle aláírásra nem kerül sor.

Kézfájással küszködik

Vučić kijelentéseit követően az „elnöki jobban” érzett fájdalommal és a szóbeli megállapodás részleges végrehajtásával kapcsolatban – miszerint Szerbiának megvannak a maga vörös vonalai – a közvetítők azt üzenték, hogy a mostanában kötött szóbeli megállapodásokat be kell tartani.

A szerb elnök nyilatkozatára először Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja reagált, aki elmondta, hogy Szerbia és Koszovó Ohridban „jogi értelemben kötelező érvényű megállapodást kötött”, és a továbbiakban felesleges a megállapodás aláírásával kapcsolatos kifogásokra koncentrálni.

Az aláírásra való összpontosítás szükségtelen, mert nincs lényeges hatása arra, hogy létezik a megállapodás. Van egy megállapodás, ezt így is kezeljük, és ebben mindkét fél komolyan érintett

– mondta az amerikai közvetítő egy online sajtókonferencián.

Escobar hozzátette, hogy az Ohridban kötött megállapodás „azonnali végrehajtását” várja mindkét féltől, és megismételte, hogy a cél nem a kölcsönös elismerés, hanem a kapcsolatok normalizálása.

Az elsődleges szándék az volt, hogy (az ohridi találkozó résztvevői) megfogalmazzák a két ország közötti interakció alapszabályait, miszerint a rendszámtáblák és a barikádok körüli problémák ezentúl ne fenyegessenek azzal, hogy a dolgok kicsúsznak az ellenőrzés alól, és instabilitást keltenek a térségben

– mondta az amerikai megbízott, aki szerint „az alá nem írt megállapodás(ok) a Szerbia és Koszovó közötti megbékélés kezdetét jelenti(k)”.

Escobar értelmezése szerint Szerbia kötelezettséget vállalt a koszovói dokumentumok és nemzeti jelképek elismerésének megkezdésére, Pristina pedig a koszovói szerb többségű településekre vonatkozó megoldások végrehajtásának megkezdésére.

Escobar ezzel a két legkritikusabb területet érintette, amelyek közül az egyik az egyiknek, a másik pedig a másiknak fáj, ami Vučićnál ráadásul „aláírási artritiszben” csúcsosodott ki.

Az amerikai közvetítő felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és az EU nagyobb részvétele várható a tárgyalási folyamatban azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak Szerbiának és Koszovónak a megállapodások végrehajtásához, vagyis nincs megállás, a gyors megoldás érdekében a közvetítők tekintettel vannak a szerb elnök betegségére, és elfogadják a szóbeli beleegyezését is.

A megállapodásokat végre kell hajtani

A szerb elnök kézfájdalmának gyógyítására bejelentkezett EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szintén „megnyugtatta” Vučićot, hogy a szóbeli megállapodás(oka)t anélkül is végre lehet, sőt: végre is kell hajtani, hogy azok aláírása jogi, vagy éppen „egészségügyi megfontolásból” nem történt meg.

Hangsúlyoznám, hogy az elfogadott rendelkezések beépítésre kerülnek az EU-hoz történő csatlakozási folyamatba, Szerbia esetében ez a 35. fejezetet jelenti

– mondta a Szerbia és Koszovó között közvetítő uniós főképviselő.

Itt érdemes tisztázni, hogy a 35. fejezet a főszabály szerint minden olyan kérdést tartalmaz, amely nem sorolható be más fejezetekbe. Szerbia esetében ebbe a fejezetbe került a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása.

Borrell hangsúlyozta, hogy a szóban vállalt kötelezettségek végrehajtása „konkrét és kifejezett mutatója lesz” az EU felé vezető út iránti elkötelezettségnek, és azoknak a végrehajtását gondosan nyomon követik.

Az újságírók megkérdezték a főképviselőt, hogy Szerbia köteles-e végrehajtani a szóban elfogadott szerződés minden pontját, különös tekintettel a néhány héttel ezelőtt kötött, szintén szóbeli brüsszeli megállapodás 4. cikkelyére, amely kimondja, hogy Szerbia nem akadályozza Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben, ami értelemszerűen vonatkozik az ENSZ-tagságra is.

Josep Borrell erre némileg kitérő, de egyértelmű választ adott azzal a kijelentésével, hogy a „megállapodás(ok)t végre kell hajtani”, amihez még hozzátette, hogy lesz valamiféle ütemterv, ami természetesen vonatkozik a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozására is, ami viszont Koszovónak nincs igazán ínyére.

Az Egyesült Államok továbbra is aktív

Kézfájás

Blinken szerint Amerika továbbra is aktív marad (Forrás: State Department)

Washingtonból nem csak a fentebb már említett Escobar üzent, hanem Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok üdvözli a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legutóbbi, ohridi fordulója során elért megállapodást.

Blinken konkrétan nem tért ki arra, hogy Vučić a kézfájásával forduljon orvoshoz, de amíg nem gyógyul meg, az amerikai külügyminiszter is hajlandó elfogadni a szóbeli megállapodásokat. Az amerikai külügyminiszter egyúttal megdicsérte a szerb elnököt és a koszovói miniszterelnököt azért, hogy vezető szerepet játszottak a megállapodás elérésében.

Az alapmegállapodásban vállalt koszovói és szerb kötelezettségek teljesítése a megbékélés iránti tartós elkötelezettség részeként jelentős lehetőségeket biztosít mindkét ország lakosságának számára, és felgyorsítja az európai uniós tagság felé vezető útjukat.

– szögezte le közleményében az amerikai külügyminiszter, aki ezt azzal toldotta meg, hogy „az Egyesült Államok továbbra is aktívan – az uniós partnerekkel együttműködve – támogatja Szerbiát és Koszovót abban, hogy a végrehajtás működőképes legyen a kiszámítható és békés kapcsolat kialakítása érdekében.

A jelek szerint a nemzetközi közvetítők nem foglalkoznak azzal, hogy a felkínált dokumentumokat az érintettek nem írták alá, így hiába szimulál a szerb elnök holmiféle aláírási artritiszt, elég ha csak bólint. A következő problémát az jelenheti, ha Vučićnak netalán begörcsöl a nyaka.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Vámos Miklós: Visz a vonat

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: