Connect with us

Szerbia

A RENDŐRÖK MOZIZNAK: Szubotika tele van migránssal

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Szubotikán, mint ahogy a messziről jött emberek nevezik, rengetek a migráns, bármerre indultam, szinte mindenütt beléjük botlottam. A rendőrök meg moziznak, vagyis nézik a migránsok felvonulását, és nem csinálnak semmit. Már csak a pattogatott kukorica hiányzik. Mindeközben egyre több a belgrádi rendszámú autó a magyar határ mentén.

Migránsjárás Szubotikán

A szabadkai felsőügyészség a Pannon RTV megkeresésére hétfőn közölte, hogy “emberölés minősített vádjával” indítottak eljárást az ellen az afgán férfi ellen, aki másfél héttel ezelőtt lelőtt valakit a makkhetesi erdőben. De ki tudja, hogy kit?

Az afganisztáni férfit 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték. A szabadkai felsőügyészség közleményében valami olyan közhelyet is eleresztett, hogy “folytatják a nyomozást a további intézkedésről szóló döntés meghozatala céljából”. Ha jobb lenne a fordítás, ez akkor is lózung maradna.

A migránsok ettől még érkeznek, mert “sürgősségi eljárással” szeretnék átlépni a határt. Kedden annak a nevetséges jelenetnek lehettem szemtanúja, hogy négy-belgrádi taxis a szubotikai bíróság épülete előtti buszmegállóban tett ki mintegy 10-15 jóságos képű indiai migránst, meg néhány kevésbé jóságos képű más nemzetiségű alakot, akik hallgatással védekeztek, vagyis nem válaszoltak a kérdéseimre. Meg termetre is nagyobbak voltak, mint az indiaiak.

A migránsok tíz percig sem heverésztek a fűben, majd úgy eltűntek, mintha a föld nyelte volna el őket, amiből arra a következésre jutottam, hogy jöttek értük a taxisok és az akárkik, akik a következő váltóhelyig viszik őket, mint a stafétát. Bár az egyik migráns azt mondta, hogy a szabadkai befogadó központba igyekeznek, csakhogy “eltévesztették az irányt”.

De akárhogy is veszzük, az mindenképpen orcátlanság/pofátlanság, hogy az embercsempészek egyik váltóhelye éppen a “szubotikai” bíróság épület előtt van.

Hétfőn este 10 órakor a makkhetesi erdőben is találkoztam zombori és belgrádi rendszámú autókkal, kíváncsi lettem volna rá, hogy netalán egy kis éjszakai szalonnasütésre ugrottak-e ki a makkhetesi erdőbe Zomborból és Belgrádból, de mivel ellentétes irányba haladtunk, én ki az erdőből, ők meg be, így egy karambollal ért volna fel, ha meg akartam volna őket állítani egy kérdésre.

Pásztor is rágyúrt

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke közben beharangozta, hogy pénteken találkozik Aleksandar Vučić államfővel, aki az április 3-i parlamenti választásokat követő “nevetségesen gyors kormányalakítás” érdekében lezavar egy-egy megbeszélést minden parlamenti erő vezetőjével, az elsők között a kisebbségiekkel.

A BALK-on már korábban javasoltam, hogy a VMSZ elnöke esetleg felvethetné a “nemzeti mindenes” elnöknek a migránsügyet, amely vagy már hét éve aktuális, de nem hiszem, hogy Pásztor az én ösztökélésemre szánta volna rá magát erre a lépésre, ő is pontosan tudja, hogy mi történik a Vajdaságban ezen a téren, de azt is tudja – jobban mint én – hogy a téma miért kerül minduntalan szőnyeg alá.

A VMSZ elnöke már többször megemlítette, legutóbb talán éppen Kishegyesen, hogy a déli határon kellene erőteljesebben fellépni a migránsokkal szemben, mert, akit nem engednek be Szerbiába, azt nem kell a magyar határnál megállítani. Más kérdés, hogy ha minden migránst sikerült volna feltartóztatni a magyar kerítésnél, akkor jelentősen megugrott volna a népszaporulat a Vajdaságban.

Pásztor a Pannon RTV hazajáró vendégeként kijelentette, hogy a Vučić elnökkel tartandó péntek délelőtti megbeszélésen felveti a határ menti településeken uralkodó tarthatatlan migránshelyzetet. Esetleg azt is megmondhatná Vučićnak, hogy ha ő nem tesz semmit, akkor teret nyit a Népi Járőrség általa olyannyira gyűlölt vezetőjének, Damjan Kneževićnek, aki szombaton felemás kísérletet tett arra, hogy bevezesse az embereket az erdőbe.

-(Az emberek) úgy érzik, joggal, hogy lemondott róluk a saját országuk, lemondott róluk a saját államuk, lemondott róluk az az állam, amelynek ők szolgáltak katonaként, alkalmazottként, nővérként, pedagógusként, kétkezi munkásként, adót fizetve, abban reménykedve, hogy normális körülmények között lehet élni

– jelentette ki a VMSZ elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy “ezzel az áldatlan helyzettel az országnak kezdenie kell valamit, és ezt a tarthatatlan állapotot felül kell vizsgálni”.

– Ennek a fölülvizsgálásnak pedig az kell, hogy legyen a végeredménye, hogy ezek az emberek ne tudjanak az országba bejönni.

Vagyis, mint fentebb említettem.

Ezt most nem is ragoznám tovább, mert végre történik valami, az eddigieknél talán egy fokkal bátrabb kísérlet, a helyzet kordában tartására, ezért várjuk ki a pénteket. Illúzióink persze, ne legyenek, nem a szerb elnök fogja megoldani az Európára rázúdított migránsválságot. Ezt most itt nem fejtegetném.

Addig viszont legfeljebb annyit tehetnének a szubotikai illetékesek, hogy a bíróság elé kitennének néhány táblácskát, hogy fűre lépni tilos, de ezt ne cirill betűkkel tudassák a messziről jött emberekkel, hanem valami nemzetközi egyezményes jelrendszerrel, hogy a migránsok is megértsék.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava