Connect with us

Migráció

BEÉPÜLT: Rendőrségi tolmácsként dolgozó személy csempészte a migránsokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában
ŠIKARA: Migránsok főzőcskéznek a zombori befogadó központ szomszédságában lévő erdőben 2022 februárjában (Kép forrása: BALK)
?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 11 perc

Egy szíriai származású szerb állampolgár hozta létre azt a csempészhálózatot, amely zsarolta a konkurenciát és terrorizálta a menekülteket/migránsokat Zomborban, és mindezt rendőrségi támogatással – írja a Balkan Insight (BIRN) oknyomozó hírportál, amely az esettel kapcsolatban számos bizonyítékot: titkosan rögzített beszélgetéseket, videókat, leveleket és vallomásokat tárt az olvasók elé. A zombori születésű Alen Basil Dajub (44) egy szerb nő és egy szír férfi gyermeke, akit az arab befektetések lobbistájaként ismert a közvélemény, és aki számára az arab nyelvtudás lehetővé tette, hogy tolmácsként dolgozzon a rendőrségnél, és ezáltal kapcsolatba kerüljön a migránsokkal.

Rendőrségi tolmács

Az arab nyelvtudás lehetővé tette Alen Basil Dajub számára, hogy tolmácsi tevékenységet folytasson számos migrációval foglalkozó szervezetnél, köztük a szerbiai migrációs hivatalnál is. Amikor 2015-ben kitört a migránsválság Európában, az egyik szerbiai televíziós csatorna beszámolót közölt a Szerbiai-Szíriai Baráti Klubként megalakuló helyi nonprofit szervezetről, és annak elnökéről, aki humanitárius csomagokat osztogatott a migránsoknak és menekülteknek. Ez nem volt más, mint a szóban forgó személy.

Segítenem kell a háború elől menekülő népemet

– mondta Alain Basil Daub, a szervezet alapítója, aki később bírósági tolmács lett, majd a szerb rendőrségnek kezdett dolgozni, amelynek az arab menekültek és migránsok előállításával kapcsolatos akciókban segített.


Taxis üldözés BALK-stílusban

Az embercsempészek természetesen nem maguk hordják-viszik a migránsokat, amiről a végén számlát állítanak ki. Erről szó sincs: amikor egy „embercsempész lebukik” a határon vagy bárhol Magyarországon, valójában egy balek kerül rendőrkézre, aki bizonyos szakaszon aprópénzért vagy más szolgáltatásért cserében szállítja, esetleg vezeti a migránsokat. Tehát csak egy láncszem esik ki, amelyet könnyű helyettesíteni. A migránsokat Kelebiától Babapusztáig szállító taxisnak valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy a „barna audis” hova vitte a migránsokat, és hogy kinek adta tovább őket. További részletek itt olvashatsz.


A BIRN információ szerint azonban a rendőrséggel történő együttműködés itt nem fejeződött be, néhány rendőr ugyanis valójában Basilnak dolgozott, aki az egyik legerősebb embercsempész banda vezetője lett, miután rendőrségi kapcsolatait használta fel arra, hogy megerősítse pozícióit ezen a jól jövedelmező bűnözői piacon.

Bennfentes információk szerint Basil csoportja ellenőrzi az ország északnyugati részén található csempészútvonalakat, és díjazás fejében nyitja meg a hozzáférést bizonyos határmenti helyekhez. A terepi munkát állítólag Basil legközelebbi munkatársa, Abu Omar irányítja.

A banda teherautókkal és személygépkocsikkal is szállít embereket az Európai Unióba. A csoport egyik tagja, aki a sofőrök felkutatására irányuló „HR-munkát” végezte, egy titkosan rögzített felvétel tanúsága szerint úgy nyilatkozott, hogy „Basilnak semmi sem volt elég, volt amikor 15 sofőr dolgozott neki”.

Más források szerint maga az a tény, hogy Basil rendőrökkel indult akcióba, hatalmas tekintélyt biztosítanak számára a migránspopulációban.

Deki őrnagy

A BIRN birtokába került hangfelvételek szerint Alen Basil korábbi „munkatársai” közül többen úgy nyilatkoztak, hogy a csempészhálózat vezetőjét a rendőrségen belül egy „Deki őrnagynak” nevezett személy fedezi, ő Alen legfőbb védelmezője rendőri körökben. Ezt az információt a szerbiai Biztonsági és Információs Szolgálathoz (BIA) és a szerb rendőrséghez közeli informátorok is megerősítették.

A feltételezések szerint „Deki őrnagy” a szerb rendőrség Bűnügyi Felderítési és Fedett Nyomozói Szolgálatának (SKOP) tagja, és ezáltal a Bűnügyi Rendőri Igazgatóság alá tartozik (UKP).

Ha mások szeretnének dolgozni a térségben, és nem fizetnek Alennek, akkor rájuk küldi a rendőrséget

A BALK többször is beszámolt arról, hogy a szerbiai táborok többé-kevésbé “etnikailag tiszták”, és hogy a szerbiai menekültügyi hatóságok Zomborban csak arabokat helyeztek el, akiknek többsége – majdnem 80 százaléka Szíriából érkezett. Lehet, hogy nem véletlenül alakult ez így.


– mondta egy szír embercsempész, aki szerint Alen Basil gyakran hivatkozik az Aleksandar Vulin szerb belügyminiszterrel való ismeretségére.

A csoport tagjai fel vannak fegyverezve, és erőszakosan lépnek fel a vetélytársakkal, de a migránsokkal és a menekültekkel szemben is, ha nem akarják igénybe venni a „szolgáltatásaikat” a határátlépéshez. A BIRN olyan videókhoz és fotókhoz jutott hozzá, amelyeken egy Abu Omar által irányított csoport menekültekre támad, amihez fabotokat és bozótvágó késeket (machete) használ. Az üggyel kapcsolatban a BIRN felhívta Basilt, ő azonban cáfolta bármiféle érintettségét.

Bírósági tolmács vagyok, a bíróságnak dolgozom, és természetesen megemlítenek ebben az összefüggésben, mert ott vagyok az ügyészekkel és a bíróságnál

– mondta a telefonba Basil, aki tagadta, hogy ismeri Abu Omart, pedig erről fotók és hangfelvételek tanúskodnak.

Nem ismerem, Várjon csak! Ön nyomozó… vagy újságíró? Viszont látásra!

– mondta Basil, és letette a telefont. A BIRN ezzel kapcsolatban kérdéseket intézett a szerb belügyminisztériumhoz, de a cikk megjelenéséig nem kapott választ.

„Szíriából jöttem”

Alen Basil édesanyja Bácspalánkáról (Bačka Palanka) származik, édesapja pedig az egyik leghíresebb szíriai plasztikai sebész volt, aki egykoron Moammer Kadhafi szíriai vezetőt is fiatallá varázsolta.

Azt kérdezik, honnan jöttél, én azt mondom Szíriából, azt mondják – Szőregről? Nem, Szíriából
Abu Omar és Alen Basil

Abu Omar és Alen Basil (Forrás: BIRN)

– jelentette ki Basil a B92 belgrádi csatornának adott interjújában még a távoli 2015-ben. Akkor arról is beszélt, hogy családjának szíriai befolyása miatt keresik meg honfitársai Szerbiában, hogy segítséget kérjenek tőle, bár a BIRN szerint a menekülteknek nyújtott segítség messze nem az, amivel Alen nyilvánosan kérkedik.

A szerbiai menekültügyi hivatal egyik volt munkatársa, aki korábban együtt dolgozott Basillal, azt mondta, hogy 2016-ban a migránsok panaszkodtak neki, mert Basil pénzt kér tőlük azért, hogy a nevüket a magyarországi belépésre várakozók listájának élére helyezzék. Korábban Magyarország napi, majd heti rendszerességgel engedélyezte kis számú menekült/migráns legális belépését.

Basil a rendőrséggel együttműködve legálisan került a rendőri tevékenység közelébe, hogy végül a rendőrséggel végeztesse el a piszkos munkát. Az általa vezetett humanitárius szervezet éppen a migránsokkal foglalkozott

– mondta egy hangfelvétel tanúsága szerint egy korábbi bokszoló (V. Š.), aki Alen Basilnál „biztonsági tevékenységet” végzett, és aki ezzel be is ismerte érintettségét.

Bérelni kell a zöldhatárt

Számos forrás állítja, hogy Alen csempészcsoportja az egyik legerősebb a Vajdaságban, az egy embercsempész szerint Basil legalább 500 000 eurót keresett a tavalyi év során.

Az általa vezetett (bűn)szervezet helyeket ad bérbe más csempészeknek a határon, amiért havi 20 ezer eurós egyszeri díjat, valamint további 5000 euró havi „bérleti díjat” számít fel.

A megállapodásoktól és a „vevők” számától függően, egyes csempészek fejenként 200-300 eurót kötelesek fizetni a csoportnak, ami egy embercsempész szerint a következőképpen zajlik.

Felhívom Abu Omart, azt mondom neki, hogy adj egy helyet Regőcénél (Riđica). Azt mondja: Rendben, csak fizesd be a pénzt Alennak, 20 000 eurót! Aki a határ közelében szeretne helyet foglalni, annak ennyit kell fizetnie

– jelentette ki az embercsempész egy hangfelvétel szerint, amelyhez a BIRN jutott hozzá. A csempész arról is beszélt, hogy aki nem fizet Alen Basilnak, arra ráküldte a rendőrséget. Előfordult, hogy az „engedetlen” csempészt lépre csalták, letartóztatása előtt lopva fegyvert helyeznek el nála, így aztán tiltott fegyverbirtoklás miatt állították elő. (Aminek nincs köze az embercsempészethez.)

Ezerszer tanúja voltam annak, amikor listát készítettek arról, hogy kit kell letartóztatni
– mondta a csoport egykori munkatársa, egy szerb állampolgár, akit szintén embercsempészetben való részvétel miatt tartóztattak le. Szavai szerint mindenkinek fizetnie kellett azért, hogy a határon dolgozhasson, nem volt kivétel.

Amikor megtudta, hogy valaki ott dolgozik, akkor odament, és azt mondta, hogy nem dolgozhatsz itt, ha nem adod le a pénz bizonyos százalékát, hiszen Szerbiában dolgozol, és én vagyok itt a hatalom. Így mutatkozott be

– mondta a Szerbiában őrizetbe vett szíriai embercsempész, aki „értett Alen nyelvén”, vagy talán mégsem, mivelhogy rendőrkézre került.

Magyarországon is dolgozik

Alen Basil státuszára utal az a videó is, amelyen egy Safiknak nevezett állítólagos csempész beszél, Alennal, és helyettesével, Abu Omarral.

A BIRN birtokába került videón jól hallható, hogy a többször is „főnöknek” szólított Alent közvetítőnek kérik fel egy fegyverviselési konfliktusban egy olyan térségben, amelyet mindketten saját területüknek tekintenek.

Kérlek, főnök, hinned kell nekem

– mondta többször a beszélgetés során Safik, aki szerint Abu Omar embereinél volt fegyver, és nem náluk.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi

Egy másik hangfelvételen több személy hallható, akik a szabadkai embercsempészettel hozhatók összefüggésbe, és akik arról beszélnek, hogy sofőrökre van szükségük a migránsok Magyarországra történő szállításához. Egyik közülük, egy bizonyos A.H., úgy emlegeti Alent, mint aki a szerb rendőrség Elleni Igazgatóságának (UBPOK) is dolgozik.

Van egy emberem, aki az UBPOK-nak is dolgozik. És ez a barátom. 300 darabot dolgozott fel

– mutat rá a némileg „kódolva beszélő” A.H.

A források szerint Alen Basil csoportja Magyarországon is működik. Ahogy egyikük állítja, Alen folyamatosan keres embereket, akik „A pontból B pontba mennek”. A menekülteket és a migránsokat „árunak” vagy „sörnek” nevezik a „belső kommunikációban”.

Alen például pénzt ad nekem autóbérlésre, üzemanyagra, vagyis úgymond a költségekre, például a szállodára, ahol a sofőr alszik. Én ezt továbbítom a sofőrnek, hogy készen álljon, amikor szólunk neki

– jelentette ki Alen egyik volt munkatársa azon a felvételen, amelyhez a BIRN hozzájutott.

Abu Omar szerepe

Alen Basil fő partnere a már említett Abu Omar nevű szír férfi, ők nemcsak együtt dolgoznak, hanem közeli barátok is. Egyes források szerint Abu Omarnak több külföldi útlevele van, és ezek egy része természetesen hamisított.


A BALK 2020 februárjában írt arról, hogy miként működött az embercsempészet Magyarkanizsán.

A “kontakt személyek” nemcsak hárman vannak, és nem is maradnak tartósan a városban, a BALK értesülései szerint az utóbbi időben gyakrabban váltják egymást… A kontakt személyek osztják szét a migránsokat különböző csoportokra. A legfőbb szempont természetesen a pénz. Aki tud fizetni, az különleges bánásmódban részesül

– írtuk akkor. A további részletek itt olvashatók.


Egy rendőrséghez közeli forrás szerint Alen és Abu Omar csoportja dominánssá vált az ország északi részén, lenyomták az afgánokat is, akik nemrégiben még uralták a térséget.

Az Abu Omar ellenőrzése alatt álló csoport idén márciusban megtámadta a pakisztániakat is, előbb csak ökölharc dúlt, de később előkerültek a botok és a bozótvágó kések is. Állítólag áprilisban és májusban is voltak hasonló incidensek.

A megtámadott személyek az esettel kapcsolatban feljelentést tettek a rendőrségen, amihez csatolták az Abu Omar autójáról készült fényképeket is, állításuk szerint azonban nem történt semmi. A fent már említett szír embercsempész egyik volt társa így jellemezte az Alen-féle csoport második emberét:

Ez a Abu Omar szerintem őrült, nem tudom, hogy honnan veszi a jogot, hogy így viselkedjen Szerbiában. Úgy értem, mindenkinek megvan a maga szabadsága, de neki igencsak nagy van.

A bizonyítékok szerint az Alen Basil és az Abu Omar irányítása alatt álló csoport által előidézett incidensek igencsak gyakoriak. Az előbb említett volt bokszoló, aki egyéb feladatai mellett a migránsok határon keresztül történő átjuttatását „szokta kilogisztikázni”, egy esetet is elmesélt egy Abu Alinak nevezett személlyel kapcsolatban, akinek az volt a feladata, hogy a zombori befogadó központban toborozzon klienseket.

A fickó Franciaországba akart szökni, miután harmincezer eurót gyűjtött össze, a szállítására fogadott taxis azonban beárulta, így Alen Basil és Abu Omar keresztezte az útját, akik betuszkolták egy dzsipbe, amellyel Regőcére szállították.

Alen azt mondta neki, hogy szálljon be, mutat neki valamit a telefonján. Abu Ali beszállt, de a lábát betette az ajtó alá, én pedig megfogtam a fejét és behúztam, bár vergődött, és löködte ki magát a lábával, miközben Omar nyomta befelé

– mesélte el az emberrablás történetét a volt bokszoló. A történet bizonyára tanulságos véget ért, ám a „mesefa” már ránk bízta, hogy a részleteket magunk képzeljük el: ez az igazi szabad újságírás, amikor az olvasó is alkothat.

V.Š., a bokszoló, alias „mesefa” és mindenes, arról is beszélt, hogy Regőce és Őrszállás (Stanišić) között egy alkalommal megütköztek az afgán csapatokkal, amelyekkel Alen Basil már korábban is összecsapott. Basil a csata helyszínére érkezve bekapcsolta a rendőrségi villogót.

Alen bekapcsolta a villogót a Mercedes 350-en amikor közéjük hajtottunk, az afgánok azt se tudták, hogy mit csináljanak. Azt hitték, hogy az állami rendőrség. Ő meg verte, taposta őket

– írta le a történteket V.Š., aki szerint erről az eseményről videó is készült.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3

Mezopotámia Kávéház

A BIRN szerint számos független forrás beszámolt arról, hogy Alen Basilnak nem egy kapcsolata volt a szerb rendőrséggel, amit megerősített a szerb titkosszolgálat (BIA) egyik meg nem nevezett tagja is, aki szerint a szerb belügyi vezetés védelmét élvezte.

Az esettel kapcsolatos felvételekből az derült ki, hogy a legfőbb „munkatárs” Deki őrnagy volt. A volt bokszoló & mesefa testőreként is funkcionált, amikor Alen Basil és Abu Omar tízezer eurót adott át Deki őrnagynak a magyar határ közelében lévő tavankúti EKO benzinkúton.

Egy másik felvételen egy szíriai embercsempész azt állította, hogy Deki őrnagy is jelen volt, amikor egy migráns a zombori befogadó táborban 5000 eurót adott át Alen Basilnak, hogy elkerülje a letartóztatást.

Azt mondta, hogyan jött Alen és Deki, hogy adjon nekik 5000 eurót. Amikor kérdeztem, hogy miért, akkor azt mondta: azért, hogy ne menjen börtönbe, mint a többiek

– jelentette ki az embercsempész. Egy másik beszélgetőpartner szerint, Dejan rendőr, azaz Deki őrnagy pénzt fogad el, Alen pedig Dekin keresztül szervez mindent, de még ő is fél tőle.

Egy, a szerbiai migrációval foglalkozó rendőri egységekhez közel álló forrás is megerősítette, hogy létezik együttműködés Alen Basil és Deki őrnagy között. A BIRN által meg nem nevezett forrás úgy tudja, hogy Alen és Deki állítólag együtt mentek el a belgrádi buszállomással szemközti Mezopotámia Kávéházba, hogy pénzt vegyenek fel. Ez a kávéház része annak az „iroda- illetve bankhálózatnak” a balkáni útvonalon, ahol a migránsok az embercsempészek által megjelölt összeget hagyják, ezzel biztosítva ki magukat az ellen, hogy a csempészek kirabolják őket.

Ugyanez a forrás azt mondta a BIRN-nek, hogy több alkalommal is tájékoztatta a rendőrséget a rendőrök, köztük Deki őrnagy bűncselekményeiről, de soha nem történt semmi.

Ezzel párhuzamosan több forrás is azt állítja, hogy Alen fizikailag is bántalmazza a migránsokat a rendőri akciók során, amire több eset is utal. A BIRN birtokába került videón az egyik csempész azt az incidenst idézi fel, amely a magyar és a román határ közelében lévő Majdánynál történt:

Verekszenek, leszedik róluk a dolgokat. A rendőrök csak nézik, Alen meg veri őket.

Vulin és a többiek

Alen Basil az évek során jó kapcsolatokat épített ki az üzleti és politikai körökkel. Több forrás is azt állította, hogy Basil dicsekedett Aleksandar Vulin rendőrminiszterrel fennálló baráti kapcsolatával is.

Azt mondja, hogy a főfelügyelő, vagyis Aleksandar Vulin, szóval, hogy Vulin, a barátja

– mutatott rá a már sokat idézett szíriai csempész a BIRN birtokába került hangfelvételen.

A beszámoló szerint Basil kapcsolata a szerb belügyminiszterrel, ha valóban van ilyen, Milenko Nikić révén jöhetett létre. Vulin korábban akkor működött együtt Nikićtyel, amikor az a szerb kormány koszovói irodájának vezetője volt, majd Vulin migránsügyi tanácsadója lett: a jelenlegi belügyminiszter akkortájt a szociális tárcát vezette, amelyhez akkor a migráció is tartozott, és amit belügyminiszterként is ő vitt tovább. Alen Basil akkoriban a szerbiai menekültügyi hivatalnak is dolgozott, amellyel Vulin – egyik és másik minisztérium irányítása alkalmával is – szorosan és szorgosan együttműködött.

A migrációval foglalkozó szerbiai civil szervezetek közül több is „ellentmondásos személyként” írja le a most másodszor említett Milenko Nikićet, akit 2019-ben tartóztattak le, mert pénzt csalt ki egy humanitárius szervezettől. A Legfelsőbb Ügyészség megerősítette a BIRN-nek, hogy Nikić ellen befolyással való üzérkedés miatt vádat emeltek, amiért három évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. Nikić tagja volt annak a migrációval foglalkozó bizottságnak is, amelyet Vulin vezetett.

Egy alkalommal Alen Basil még Vulinhoz is elment, a rendőrminiszterhez. Erről fotót is készített és videózott is. A telefonjával rögzítette, hogy tényleg Vulinnál volt

– mondta a BIRN birtokába került hangfelvételen a már többször említett bokszoló, aki szerint ezt a látogatást követte az úgynevezett „Plázs” (Plaža) rendőri akció, amely során a rendőrök 2021 júliusában migránsokat tartóztattak le a Tisza partján, ami lehetővé tették Alen Basil számára, hogy átvegye az ellenőrzést abban a térségben, a BIRN-nek azonban nincsenek információi arról, hogy ez valóban megtörtént-e?

A cikket közlő BIRN szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze azzal kapcsoltban, hogy egy embercsempész a szerb rendőrségen belül, és a rendőrök segítségével (vagy igénybe vételével) komoly csempészhálózatot szervezett, amire az ügyészségnek reagálnia kell.

Az Alen Basilról szóló szöveg közzététele után tegnap este lövöldözés történt Zombor Šikara városrészében lévő migránsközpont közelében, aminek következtében egy ember megsebesült. A BIRN újságírói szerint a csempészcsoport most azokat keresi, akik segítették a fenti információk nyilvánosságra kerülését.
Horvátország

Egy grúziai embercsempész kis híján elgázolta az őt megállítani akaró horvát rendőrt

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Grúziai sofőr
A horvát rendőrök előállították a grúziai sofőrt (Forrás: Nova TV, screenshot)
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 3 perc

A horvát rendőrség közzétette annak a csütörtöki incidensnek a részleteit, amely során egy migránsokat szállító grúziai embercsempész majdnem elgázolt egy rendőrt a Horvátország és Bosznia-Hercegovina határán lévő Metković közelében. A horvát rendőr elugrott a közeledő jármű elől, és ezzel kerülte el, hogy a kerekek alá kerüljön. A sofőr ellen hivatalos személlyel szemben ellövetett emberölési kísérlet miatt indulhat eljárás. Egy zágrábi civil szervezet az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a törökországi és szíriai földrengéseket követően megnövekedhet a térségből érkező migránsok száma, miután az embercsempész Szíriából és Törökországból érkezett migránsokat szállított.

Magyar rendszámú kombit vezetett

A nyomozást végző Dubrovnik-Neretva Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya és a metkovići határrendészeti kirendeltség közölte, hogy egy magyar rendszámú kombi sofőrje nem állt meg a rendőr jelzésére, hanem belelépett a gázba, és a járművel neki akart hajtani az őt megállásra felszólító rendőrnek.

A rendőr elugrott a jármű elől, majd elővette a pisztolyát, amellyel rálőtt a távolodó járműre.

A szolgálatban lévő rendőr két lövést adott le a jármű bal első kerekére, hogy megakadályozza az elkövető távozását. Az incidens során szerencsére senki sem sérült meg, sem a rendőr, sem az elkövető, de sértetlenek maradtak a migránsok is

– jelentette ki Zoran Tikvica, a Dubrovnik-Neretva Redőrség vezetője a zágrábi Nova tévének nyilatkozva.

A migránsokat szállító jármű a lövések ellenére folytatta az útját, és csak két kilométerrel később állt meg. A sofőr kiugrott a kombiból, és beszaladt az erdőbe, ahol hat órás keresés után találták meg.

A rendőrségi vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a járművet egy 43 éves grúziai állampolgár vezette, aki hét szíriai és török állampolgárságú migránst szállított.

Itt jegyzendő meg, hogy a grúziai és a török állampolgároknak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy belépjenek Bosznia-Hercegovinába, ezért a törökök gyakran használják a bosznia-hercegovinai útvonalat, hogy bejussanak az Európai Unióba.

Ugyanez vonatkozik az Orosz Föderáció állampolgáraira is, az utóbbi időben ezért szaporodtak meg a boszniai-horvát határon a csecsenek és az oroszok, akik sok esetben a katonai behívó elől menekülve szeretnének bejutnia Horvátországba, ahol menedéket kérnek.

Brüsszel január 30-án szólította fel Bosznia-Hercegovinát, hogy tagjelölt országként hangolja össze vízumpolitikáját az Európai Unióval, miután tavaly december 15-én megkapta az említett státuszt.

Ennek a hosszabb kitérőnek az a lényege, hogy mind a török migránsok, mind a grúziai embercsempészek könnyedén bejuthattak Bosznia-Hercegovinába, viszont a horvát határt átlépve fennakadtak a „rendőrségi hálón”.

A „felvezető autó”

A horvát rendőrök a fent említett magyar rendszámú kombin kívül, de még annak feltartoztatását megelőzően, a Metkovićhoz közeli Čarapine fizetőkapunál egy lengyel rendszámú személyautót is megállítottak, amelyben három grúziai állampolgár tartózkodott.

Grúzia

A Čarapine fizetőkapu (Screenshot)

A nyomozás megállapította, hogy ők voltak a magyar rendszámú kombi előfutárai, esetleg „felvezetői”, akiknek az volt a dolguk, hogy a migránsokat szállító járművezetőt információkkal lássák el a horvátországi rendőrök mozgásáról az Nyugat-Európába vezető útvonalon.

A grúziai embercsempészek közül a legkomolyabb büntetésre a migránsokat szállító kombi vezetője számíthat, mert őt „súlyos gyilkossági kísérlet elkövetésével vádolják szolgálatot teljesítő hivatali személlyel szemben, a többiek megússzák a tiltott határátlépés és a tiltott horvátországi tartózkodás bűncselekményének elkövetése miatt történő meggyanúsítással.

A hét török és szíriai állampolgárt, akikről kiderült, hogy illegálisan lépték át a horvát államhatárt, kitoloncolják, vagyis visszafogadási eljárás keretében visszaküldik őket abba az országba, amelyből illegálisan beléptek Horvátországba, azaz Bosznia-Hercegovinába.

Vagyis adnak nekik még egy lehetőséget, hogy újra próbálkozzanak egy másik embercsempész banda segítségével, amely ügyesebb lesz, mint amilyenek a grúziaiak voltak.

A földrengést követően több migráns érkezhet

A migránsokat segítő Are You Syrious zágrábi civil szervezet arra figyelmeztet, hogy a szíriai és törökországi földrengések követően megnövekedhet a térségből Európa felé tartó migránsok száma, erre utaló jelek állítólag már tapasztalhatók a török határon.

Az Európai Unió most is hozhatna olyan döntést, mint Ukrajna esetében, és ennek alapján ideiglenes védelmet nyújthatna azoknak a személyeknek, akik a földrengések miatt hagyják el Törökországot

– jelentette ki Marko Ćušić, az Are You Syrious munkatársa, aki hangsúlyozta, hogy a földrengések, a természetei csapások, vagy például az éhínség elől menekülök nem élveznek semmiféle nemzetközi védelmet, ezért az illegális migránsok számát növelik, és könnyen válnak az embercsempészek áldozatává.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Migráció

Mohammed Tetouani Horgosi Királysága, és annak művészeti élete

Közzététel:

a megjelenés dátuma

A királyság bélyegzője
A királyság bélyegzői (Forrás: N1)
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 5 perc

Szerbia és Magyarország határán működött Mohammed Tetouani Horgosi Királysága, amelynek uralkodója egy marokkói férfi, bizonyos Mohammed Tetouani volt. Ez a királyság saját címerrel és pecséttel is rendelkezett, ráadásul saját „udvari művészei” is voltak, akik a királyukat dicsérték, és éltették. Erről a belgrádi N1 televízió készítette egy hosszú dokumentumfilmet, amelyet hétfőn este mutattak be annak örömére, hogy a film riporterét a Vajdasági Független Újságírók Szövetsége díjazta. Ez a cikk nem tartalmazza a filmben bemutatott makkhetesi és zombori eseményeket, azokról a BALK olvasói már korábban értesülhettek. Itt inkább arra törekedtünk, hogy azokat a háttértevékenységeket tárjuk fel, amelyeket az embercsempészek folytatnak.

Mohammed Tetouani Horgosi Királysága

Szerbia területén az utóbbi időben több csempészhálózat is működött, illetve működik ma is, amelyek közül az egyik annyira megerősödött, hogy Vajdaság területén létrehozta a maga „királyságát”, és azt az egyik vezető embercsempészről neveztek el Mohammed Tetouani Horgosi Királyságának.

Momammed – aki az egyik vajdasági csempészbanda vezetője volt – a Marokkó északi részén fekvő mediterrán kikötőből, Tetouan városából származik – és Horgos mellett hozta létre a maga „harabáját”, vagyis csempésztáborát, amelyet a szerbiai rendőrség 2022 novemberében számolt fel.

Ez a „haraba” több mint két éven át a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkezett menekültek ezreinek volt ideiglenes otthona, amíg azok arra vártak, hogy az embercsempészek átvigyék őket a magyar-szerb határon, amely mindössze „pár lépésre” volt az úgynevezett Horgosi ​​Királyságtól.

Hallottam a harabáról. Azt mondták, hogy egy jó hely, ahol meg lehet szállni, de amikor odamentem, láttam, hogy ez nem igaz, olyan, mint egy dzsungel

– nyilatkozta a belgrádi N1-es televíziónak egy bizonyos Magbul, aki Szíriából érkezett.

A „hamis állam hamis útleveleket” is állított ki, amelyekre a migránsoknak Európába érve lehet szükségük, miután Tetouani bandája bejutta őket az „ígéret földjére”.

A harabában az emberek, amikor kifizetik a 3000 eurós összeget, eltölthetnek egy-két, vagy esetleg három napot, amíg a főnökök mindent előkészítenek, és kiküldik az embereket (a migránsokat) a határra
Csak néhány videó a YouTube-ról, amelyek Mohammed Tetouani Horgosi Királyságáról szólnak

Csak néhány videó a YouTube-ról, amelyek Mohammed Tetouani Horgosi Királyságáról szólnak (Screenshot)

– tette hozzá Magbul, aki megjegyezte, hogy akinek nincs pénze, annak esélyei sincs arra, hogy haladjon előre, merthogy ez egyedül nagyon nehéz.

A helyzetismerők szerint a „királyságban” élt egy személy, aki arról gondoskodott, hogy az embereknek legyen elegendő élelmük és vízük, minden rendben menjen, és ne legyenek konfliktusok.

Egy szíriai migráns elmondta a dokumentumfil készítőinek, hogy „a főnököknek voltak beosztottjaik”, – olyan 18-20 éves fiatalok, akik a hivatalos táborokba is bejáratosak voltak.

Igen. Ott is vannak embereik, hivatalos személyek, vagy éppen mások. Mindenhol. Szerbiában mindenhol vannak embereik

– mondta egy meg nem nevezett migráns, aki arról is beszélt, hogy a „főnökök” a magyar rendőrökkel is kapcsolatban lehettek.

A főnököknek vannak kapcsolataik, nem tudom, hogy pontosan kikkel, de lehet, hogy a magyar rendőrökhöz is van kapcsolatuk, nem tudom pontosan. De meg vannak a módszereik. Minden patronnak (főnöknek) megvan a módszere, hogy mikén jusson át a határon

– tette még hozzá a migráns, aki szerint ezeket a módszereket a főnökök a tökélyre fejlesztették.

Mit tudunk Mohammed Tetouaniról?

Eltekintve attól, hogy marokkói származású, keveset, vagyis majdhogynem semmit – nem tudjuk, hogy Mohammed Tetouani hogy néz ki, és hogy valóban ez-e az igazi neve. De országának igazi pecsétje van/volt, igazi királyi címerrel.

Telefonszáma könnyen elérhető, az elküldött üzenetre viszont automatikus válasz érkezik, főleg ha szerbül ír neki a buzgó riporter.

Köszönjük az érdeklődést. Jelenleg nem vagyunk elérhetőek, de a lehető leghamarabb válaszolunk

– jött az automatikusan generált üzenet, igazi válasz azonban soha nem érkezett.

A közösségi oldalakon viszont találhatók olyan videók, amelyekkel egyes migránsok/menekültek köszönetet mondanak Tetouani országának, például így:

Azok, akik meg akarnak érkezni, akik Tetouaniban vannak, azok épségben megérkeznek. Köszönöm.

Vagy így:

Mohammed Tetouani országának, Yusefnek, Shinuinak és Bilalnek, Isten óvjon meg benneteket a szenvedéstől és a gyötrelemtől, minden tisztelet mindenkinek.
A királyság vidám alattvalói az alábbi videóból

A királyság vidám alattvalói az alábbi videóból (Screenshot)

Egy harmadik videó szerint a marokkóiak a „világ királyai”, így persze nem csoda, hogy Tetouaniát is ők uralják.

Azonban a több tucat profilon lévő több száz videó sem volt elegendő a szerb rendőrségnek ahhoz, hogy a „Horgosi ​​Királyságra” felfigyeljen. Ahhoz lövéseknek kellett eldördülniük, mert mint minden király, Mohammed Tetouani sem szereti, ha a területét, vagyis modern politikai kifejezéssel élve, „területi integritását” veszélyeztetik.

Hirtelen történt valami, amit nem értettünk, mert olyan emberek támadtak ránk, akiket nem ismertünk, ránk támadtak, kalasnyikovokkal, és pisztolyokkal lőttek ránk

– mesélte egy marokkói migráns, aki ezzel megerősítette, hogy egy darab földért indult a háború, merthogy a rivális csempésztábor mindössze néhány kilométerre volt Mohammed harabájától.

Az ezt követő razziában a szerb rendőri erők csak Horgos területéről 600 embert „szállítottak el”, és ezáltal Mohammed harabáját kiürítették.

A Vajdaságban nem a horgosi volt az egyetlen „királyság”, amelyen keresztül migránsok százai, vagy inkább ezrei haladtak át, és taposták le egymás sarkát az Európa felé vezető úton.

Bánátban, Ókeresztúr (Srpski Krstur) környékén, a Gyála és Tiszasziget közötti átkelő közelében szintén volt egy hasonló haraba, kommuna vagy nevezzük akárminek, amelyet szintén a marokkóiak hoztak létre, mert mint már fenn kiderült, ők a világ királyai.

A Horgosi Királyság művészeti élete

Mohammed Tetouani Horgosi Királyságában szépen fejlődött a kulturális élet, aminek az egész világ a szemtanúja lehetett, és lehet még ma is.

A YouTube-n most is látható az a videó, amelyet Mohammed Tetouani Horgosi Királyságában forgatott Dadlee tunéziai és Lady Miro algériai rapper, mindössze 50 méterre a magyar határtól.

A történet azzal indul, hogy Dadlee a telefonján nézi még odahaza, hogy valaki hogyan mássza meg a magyar kerítést, és ennek láttán kedve támad ahhoz, hogy maga is útra keljen.

Lady Miro és Daddle megénekelte Tetouaniát, forrás: YouTube. Az indításhoz kattints a videóra!

Közben Lady Miro is megérkezik Tetouaniába, útja során egy fekete pólót visel, amelyen az a szerb felirat volt olvasható, hogy „üdvözöljétek az anyátokat”, miközben a dalban név szerint is megemlítésre kerül a tetouani birodalom.

Még mondja valaki, hogy a magyar kerítésnek semmiféle hatása nem volt az arab művészetre!

A videóból az is kiderült, hogy a Horgosi Királyságban jutott bőven pénz a kultúrára, és fegyver is akadt szép számmal, miközben a migránsok csöppet sem szomorúak amiatt, hogy útra keltek.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html

Végül előkerültek a létrák is, amelyekkel a dalos kedvű migránsemberek megrohamozzák a magyar kerítést.

Királyság

Lady Miro egy másik dalát ezzel a Szabadkán készült fotóval reklámozza az egyik zenei csatornán (Forrás: Spotify)

A videó akár propagandaanyagnak is tekinthető, amellyel a „horgosi birodalom” népszerűsítette magát. Hasonló „társadalmi hirdetésekkel” tele vannak a közösségi csatornák, ami azt jelzi, hogy az embercsempészek egy kis művészettel és „oktatófilmek” garmadával „tolják meg” az üzletet.

A népszerűsítésnek ez a módja arra utal, hogy a Szerbiában, illetve a Vajdaságban embercsempészettel foglalkozó bandák határokon átnyúló szervezetek, amelyek a Balkántól távol veszik rá későbbi áldozataikat – mondjuk egy videóval, mint Dadlee-t -, hogy minél többen keljenek útra, így aztán jól lenyúlhatják őket, amikor Tetouaniába, vagy egy hasonló, általuk ellenőrzött átmeneti táborba érkeznek.
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: