Connect with us

Migráció

FECSKÉK MAGYARKANIZSÁN: Egy migránselosztó központ mindennapjai

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lasta bus beograd kanjiza
Listen to this article

A tompai események után valamelyest megfogyatkoztak a migránsok a határmenti területeken. A február 6-i incidenst követően a szerb hatóságok 12 busszal vitették el őket Preševóba, bár ebben többen is kételkednek. A szóbeszéd szerint a Kelebiánál begyűjtött migránsokat a szerbek valahol a közelben rakták le, ezért hamarosan visszatérnek. És ennél a pontnál érdemes egy kicsit elidőzni. A határmentén egyelőre ugyan megszűnt a “kritikus tömeg”, amely különböző akciók végrehajtására képes. A kérdés azonban nem az: lesznek-e megint annyian, hogy nekimenjenek a magyar kerítésnek, hanem inkább az, hogy mikor duzzad fel ismét a migránshullám, és mikor lesz ismét valaki, aki a migránsokat cselekvésre késztesse. Mert vannak, akiknek ez az érdekük. Róluk szól a következő helyszíni tudósítás.

Fecskék Magyarkanizsán

A vasárnap délután negyed ötkor érkező Lasta (Fecske) busszal 15 újabb migráns jött Magyarkanizsára. A Lasta egy belgrádi buszvállalat, amelynek a tevékenysége gyakran közbeszéd tárgya a Tisza-menti városban.

A buszállomásra gyalog is érkeztek migránsok, kérdés azonban, hogy ők miként jutottak el Magyarkanizsára, amely kétségkívül a migránsok elosztóközpontja.

Esetleg egy másik busszal, amely nem jött be a központba? Erre is volt már példa.

lasta bus

Forrás: Internet

A Lastával utazók azt hallották, hogy a sofőrök nem tagadhatják meg a migránsok szállítását, “muszáj felvenniük őket”.

Szemtanúk szerint az ellenőrök viszont nem kérik a jegyeket a migránsoktól, úgy csinálnak, mintha a Magyarkanizsán gyakran csak “turistának” nevezett migránsok ott sem lennének.

A Tisza-parti városban olyan történeteket is hallani, hogy a migránsok elállták egy másik busztársaság járművének az útját, mert a sofőr nem akarta felvenni őket.

Nova Viktorija

Vasárnap délután már várták az újonnan érkezőket a “kontakt személyek”, akik az ötven méterre lévő Nova (Új) Viktorija elnevezésű szállodában laknak. Onnan sétáltak át a buszhoz.

Vannak, akik úgy tudják, hogy a szálloda korábban egy rendőrtiszté volt, akkor a Viktorija nevet viselte. A rendőrtiszt később eladta, és ezért kapta a szálloda a Nova Viktorija nevet. Egyes források szerint a szálló mostani tulajdonosa egy szlovák, mások szerint viszont ruszin nemzetiségű építési vállalkozó.

Megint mások nagy biztonsággal állítják, hogy a Nova Viktorija szállót Verbászon élő montenegróiak tartják. Az épületet az előző tulajdonostól állítólag adósság fejében szerezték meg, vagyis gyakorlatilag elvették tőle. Ennek alapján rendőrtiszt soha nem volt tulajdonosa a szállónak, csak a szomszéd üzletnek.

A negyed ötös belgrádi busz érkezése előtt, vagy közvetlenül utána három “kontakt személy” is feltűnt a téren, hogy fogadja a migránsokat.

A “kontakt személyek” nemcsak hárman vannak, és nem is maradnak tartósan a városban, a BALK értesülései szerint az utóbbi időben gyakrabban váltják egymást, illetve visszahívják őket, és a helyükre másokat küldenek.

Kivételes bánásmód

A kontakt személyek osztják szét a migránsokat különböző csoportokra. A legfőbb szempont természetesen a pénz.

Aki tud fizetni, az különleges bánásmódban részesül.

A vasárnap délután Magyarkanizsára érkezett csoportból két migráns átmehetett a diadalív alatt, vagyis beléphetett a Nova Viktorija szállodába, oda irányították őket a térről a kontakt személyek.

Nem sokáig voltak azonban a migránstanyának számító szállodában, rövid idő múlva ugyanis elindultak a magyarkanizsai fürdő irányába.

De fél órával később ismét megjelentek a téren egy harmadik személy társaságában, aki állítólag a “migránsbuli” magyarkanizsai szervezője.

Egy ötven-hatvan éves arab férfiról van szó: aki vele egyeztet, az aligha fog a tíz körmével alagutat vájni a magyar kerítés alatt.

migransfonok

A migránsfőnök, és akik nem fognak alagutat vájni

A két legfontosabb szó

A magyarkanizsai buszállomás tehát a migránsok elosztóközpontja. Itt találkoznak az érdekek ebben a sokszereplős játszmában.

Megjelennek a színen az embercsempészek helyi megbízottjai, a haszonleső belgrádi buszvállalat alkalmazottai, a migránsválságból hasznot húzó helyi és nem helyi taxisok, a migrációs hivatal megbízottjai, a migrációs kérdésekkel foglalkozó helyi megbízott emberei, és végül, de nem utolsó sorban a háború, a nyomor és az akármi elől menekülő migránsok.

A migránsok egy része két, csak két szót ismételget bármit is kérdezzenek tőlük: Syria és Germany.

Az első nyilván a származási, a másik pedig az érkezési országot jelenti, és nem fordítva, elvégre nem német nyugdíjasok van szó, akik úgy döntöttek, hogy életük utolsó napjait Szíriában szeretnék tölteni, és ezért minden megpróbáltatást készek vállalni.

A Magyarkanizsán átutazó migránsok 90%-a Szíriából származik, és 90%-uk Németországba igyekszik. Legalábbis ezt mondják.

Természetesen a marokkói migráns is Szíriából származik, ebben nincs semmi meglepő, hiszen messziről jött migráns azt mond, amit akar.

Csoportos városnézés

A magyarkanizsai elosztóközpontban a migránsok arra várnak, hogy érdemeik szerint, illetve pénztárcájuk vastagsága alapján “útba igazítsák” őket.

Amíg ez nem történik meg, addig egy részük “idegenvezetőt” kap, aki mutatja a “helyes utat”. Vagy összehozza őket azokkal, akik tovább viszik őket, esetleg “ideiglenes szállást” biztosít számukra az elhagyatott házakban.

Vasárnap ez az idegenvezető az egyik kontakt személy volt.

Nem messze vihette a csoportot, mert a migránsok egy része nem sokkal később az Idea kereskedelmi lánc helyi szupermarketjében “vált ismét láthatóvá”.

Ráadásul a szupermarket előtti forgalmas parkolóban a migránsok bárkivel találkozhatnak, aki segít nekik, de ez már csak feltételezés.

novav viktorija lasta

A Nova Viktorija szálló, a sarkon a Lasta irodája

A sokadik fecske

Amint az már kierült, a migránsokat, a Lasta elnevezésű belgrádi utasszállító vállalat “transzportálja” Magyarkanizsára.

A cég már kirendeltséget is nyitott a magyarkanizsai buszállomáson, nyilván jól megy az üzlet!

Az utolsó napi szállítmány általában este nyolc után érkezik, ilyenkor ismét benépesül a tér, és megkezdődik a leosztás.

Ez a napvégi “grand finale”, amikor a színen ismét feltűnik az összes szereplő, természetesen gyakran változó szereposztásban.

A migránsok szerepét estéről-estére mások alakítják.

Ilyenkor megkezdődik a terítés, a taxisok terítik a migránsokat a környező településeken, illetve olyan helyeken, amelyeket csak ők ismernek. És amelyekről nem beszélnek.

A taxisok jó része a közeli Csókáról származik, és úgy tudjuk, hogy a Lasta magyarkanizsai képviseletét ellátó férfi is egy csókai vállalkozó, ezáltal a migránsok utaztatása “csókai kézben” van.

Ezért jelennek meg az esti órákban a nagykikindai rendszámú taxik Magyarkanizsán, hiszen Csóka a nagykikindai járáshoz tartozik.

A BALK értesülései szerint egy “reményteli út” 10 ezer dinár, vagyis 30 ezer forint fordulónként, és nem fejenként.

Aztán másnap kezdődik minden elölről, mert Magyarkanizsán “a fecskék” télen is gyakran megjelennek.

Fotó: Migránsokat hoz a “Fecske” Magyarkanizsára
A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English1 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékFecskék MagyarkanizsánNova ViktorijaKivételes bánásmódA két legfontosabb szóCsoportos városnézésA sokadik fecske Listen to this article Marko Đurić, who previously served as...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English3 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékFecskék MagyarkanizsánNova ViktorijaKivételes bánásmódA két legfontosabb szóCsoportos városnézésA sokadik fecske Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékFecskék MagyarkanizsánNova ViktorijaKivételes bánásmódA két legfontosabb szóCsoportos városnézésA sokadik fecske Listen to this article The Serbian government has made the...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékFecskék MagyarkanizsánNova ViktorijaKivételes bánásmódA két legfontosabb szóCsoportos városnézésA sokadik fecske Listen to this article In recent days, there has been...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékFecskék MagyarkanizsánNova ViktorijaKivételes bánásmódA két legfontosabb szóCsoportos városnézésA sokadik fecske Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister...

Egy hét legjava