Connect with us

Szerbia

BELHÁBORÚ: Az ukrán titkosszolgálat egyik vezetőjét vették őrizetbe Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A napokban a Hírcentrumban számoltunk be arról, hogy a szerb rendőrök előállították a 36 éves német állampolgárságú A. A.-t és a 40 éves ukrán, A. N.-t, miután 607 990 eurót, 124 924 dollárt, valamint két smaragdot találtak náluk a preševoi határátkelőhelyen. A szerb sajtó akkor feltételezte, hogy a pénz valószínűleg bűncselekményből származik. Az Ukrajinska Pravda pénteken azt írta, hogy ukrán részről Andrij Naumovról, az ukrán titkosszolgálat, az SBU egyik vezetőjéről van szó.

Időben lelépett

Andrij Naumov, aki az ukrán titkosszolgálat belbiztonsági osztályát vezette, február 23-án hagyta el hazáját, mindössze órákkal azelőtt, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 31-én hazaárulással vádolta meg Naumovot, akit egyúttal menesztett is, ha ennek egyáltalán van még valamilyen jelentősége.

Naumov 2019 nyarától 2021 júliusáig vezette az SBU Belső Biztonsági Főosztályát. 2020-ban Zelenszkij elnök dandártábornoki rangot adományozott neki, amelytől március végén megfosztotta. Az “utolsó pillanatban” külföldre távozott ukrán titkosszolgálati vezető néhány héttel korábban már kimenekítette a családját az országból.

Az Ukrajinszka Pravda most arról számolt be, hogy a szökésben lévő tábornokot pénzmosás gyanújával vették őrizetbe a napokban Szerbiában egy német férfival egyetemben, miután 607 990 eurót, 124 924 dollárt, valamint két smaragdot találtak náluk a preševoi határátkelőhelyen, amikor el akarták hagyni Szerbiát. A BMW 6 típusú autót a német Aleksander Akst vezette, aki állítólag Naumov sorfőrje volt.

A két férfi a feltételezések szerint Észak- Macedóniába igyekezett, ki tudja, mi céllal, a fenti összegek láttán azt viszont bátran állíthatjuk, hogy tartósan akartak távozni Szerbiából.

Miután a nagy mennyiségű pénzt és a két drágaköveket nem jelentették be, mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy bűncselekmények útján jutottak hozzá a “szajréhoz”, amellyel megpróbálták elhagyni Szerbiát.

Naumovot és társát Szerbiában 1-től 12 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik, de az ukrán sajtó attól tart, hogy a szerbek átadják az ukrán titkosszolgálati tábornokot az oroszoknak, ami elég sok “kellemetlenséget okozhat”, mert Naumov számos ukrán államtitok birtokában lehet. Kijevben ezzel összefüggésben megjegyzik, hogy a szerbiai belügyminisztériumot Aleksandar Vulin vezeti, aki “Kreml-közeli” politikus.

A szerbiai politikai életben járatlanabbak számára a BALK részéről itt megjegyeznénk, hogy az általunk néha “Sándor 2” néven emlegetett szerb politikus Aleksandar Vučić szerb elnök “diktafonja”, aki aligha tesz bármit is államfői engedély nélkül.

Naumov sorsának kulcsa tehát Vučić kezében van, annál is inkább, mert a szerb titkosszolgálat, a BIA “szexista igazgatója”, Bratislav Gašić, a szerb elnök közeli embere.

Az ügy felgöngyölítése

Az ukrán sajtó arról ír, hogy Naumov az ukrán titkosszolgálatot irányító Ivan Bakanov jobb keze és “pénzügyminisztere” volt. Az Ukrajinszka Pravda forrásai szerint az ukrán katonai-politikai vezetés a háború első heteiben nem tudta, hol található Bakanov, tehát az ügy Naumov letartóztatásával bizonyára nem ér véget, és a háborús körülmények között bármilyen fordulatot vehet.

Az Ukrajinska Pravda máris leporolta a Naumov-dossziét, amely szerint a titkosszolgálati vezető 2020 októberében a piaci árnál négyszer olcsóbban vásárolt egy három szobás lakást egy elit lakókomplexumban Kijev központjában. Ne feledjük, hogy Európa második legkorruptabb országában járunk, ami persze, nem jelenti azt, hogy ilyesmi máshol ne fordulna elő.

Néhány hónappal később, 2021 januárjában Kijevben őrizetbe vették Andrej Raszjukot, az SBU egyik tisztjét, a Terrorelhárítási Központ egyik alkalmazottját, akit Naumov meggyilkolásának előkészítésével vádoltak meg.

Az ukrán titkosszolgálat ezt követően video- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek szerint Dmitrij Neszkoromnij az SBU helyettes vezetője bízta meg Raszjukot Naumov meggyilkolásával. Rasjuk 2020 októbere és 2021 januárja között megtalálta azokat a személyeket, akik végrehajtják a gyilkosságot, biztosította a finanszírozásukat, és megszervezte Naumov megfigyelését.

A nyomozás során kiderült, hogy a bűncselekmény fő motívuma az volt, hogy Naumov akadályozta Neszkoromnij visszatérését a szolgálat vezetői pozíciójába, és ellenezte a Neszkoromnij csapatához tartozó személyek előléptetését.

Az ügynek persze, vannak oldalágai, viszont az most mindennél aktuálisabb lehet, hogy a hangfelvételeken Neszkoromnij – aki ellen közben vádat emeltek – Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját dicsérte. Egyelőre arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy Neszkoromnij és a többi titkosszolgálati vezető milyen kapcsolatban volt Zelenszkij elnökkel vagy környezetével, aki – mint tudjuk – kitüntette, majd most lefokozta a Szerbiában horogra akadt Naumovot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava