Connect with us

Szerbia

BELHÁBORÚ: Az ukrán titkosszolgálat egyik vezetőjét vették őrizetbe Szerbiában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ukran titkosszolgalat
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A napokban a Hírcentrumban számoltunk be arról, hogy a szerb ök előállították a 36 éves német állampolgárságú A. A.-t és a 40 éves ukrán, A. N.-t, miután 607 990 eurót, 124 924 dollárt, valamint két smaragdot találtak náluk a preševoi határátkelőhelyen. A szerb sajtó akkor feltételezte, hogy a pénz valószínűleg bűncselekményből származik. Az Ukrajinska Pravda pénteken azt írta, hogy ukrán részről Andrij Naumovról, az ukrán titkosszolgálat, az SBU egyik vezetőjéről van szó.

Időben lelépett

Andrij Naumov, aki az ukrán titkosszolgálat belbiztonsági osztályát vezette, február 23-án hagyta el hazáját, mindössze órákkal azelőtt, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 31-én hazaárulással vádolta meg Naumovot, akit egyúttal menesztett is, ha ennek egyáltalán van még valamilyen jelentősége.

Naumov 2019 nyarától 2021 júliusáig vezette az SBU Belső Biztonsági Főosztályát. 2020-ban Zelenszkij elnök dandártábornoki rangot adományozott neki, amelytől március végén megfosztotta. Az „utolsó pillanatban” külföldre távozott ukrán titkosszolgálati vezető néhány héttel korábban már kimenekítette a családját az országból.

Az Ukrajinszka Pravda most arról számolt be, hogy a szökésben lévő tábornokot pénzmosás gyanújával vették őrizetbe a napokban Szerbiában egy német férfival egyetemben, miután 607 990 eurót, 124 924 dollárt, valamint két smaragdot találtak náluk a preševoi határátkelőhelyen, amikor el akarták hagyni Szerbiát. A BMW 6 típusú autót a német Aleksander Akst vezette, aki állítólag Naumov sorfőrje volt.

A két férfi a feltételezések szerint Észak- Macedóniába igyekezett, ki tudja, mi céllal, a fenti összegek láttán azt viszont bátran állíthatjuk, hogy tartósan akartak távozni Szerbiából.

Miután a nagy mennyiségű pénzt és a két drágaköveket nem jelentették be, mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy bűncselekmények útján jutottak hozzá a „szajréhoz”, amellyel megpróbálták elhagyni Szerbiát.

Naumovot és társát Szerbiában 1-től 12 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik, de az ukrán sajtó attól tart, hogy a szerbek átadják az ukrán titkosszolgálati tábornokot az oroszoknak, ami elég sok „kellemetlenséget okozhat”, mert Naumov számos ukrán államtitok birtokában lehet. Kijevben ezzel összefüggésben megjegyzik, hogy a szerbiai belügyminisztériumot Aleksandar Vulin vezeti, aki „Kreml-közeli” politikus.

A szerbiai politikai életben járatlanabbak számára a BALK részéről itt megjegyeznénk, hogy az általunk néha „Sándor 2” néven emlegetett szerb politikus Aleksandar Vučić szerb elnök „diktafonja”, aki aligha tesz bármit is államfői engedély nélkül.

Naumov sorsának kulcsa tehát Vučić kezében van, annál is inkább, mert a szerb titkosszolgálat, a BIA „szexista igazgatója”, Bratislav Gašić, a szerb elnök közeli embere.

Az ügy felgöngyölítése

Az ukrán sajtó arról ír, hogy Naumov az ukrán titkosszolgálatot irányító Ivan Bakanov jobb keze és „pénzügyminisztere” volt. Az Ukrajinszka Pravda forrásai szerint az ukrán katonai-politikai vezetés a háború első heteiben nem tudta, hol található Bakanov, tehát az ügy Naumov letartóztatásával bizonyára nem ér véget, és a háborús körülmények között bármilyen fordulatot vehet.

Az Ukrajinska Pravda máris leporolta a Naumov-dossziét, amely szerint a titkosszolgálati vezető 2020 októberében a piaci árnál négyszer olcsóbban vásárolt egy három szobás lakást egy elit lakókomplexumban Kijev központjában. Ne feledjük, hogy Európa második legkorruptabb országában járunk, ami persze, nem jelenti azt, hogy ilyesmi máshol ne fordulna elő.

Néhány hónappal később, 2021 januárjában Kijevben őrizetbe vették Andrej Raszjukot, az SBU egyik tisztjét, a Terrorelhárítási Központ egyik alkalmazottját, akit Naumov meggyilkolásának előkészítésével vádoltak meg.

Az ukrán titkosszolgálat ezt követően video- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek szerint Dmitrij Neszkoromnij az SBU helyettes vezetője bízta meg Raszjukot Naumov meggyilkolásával. Rasjuk 2020 októbere és 2021 januárja között megtalálta azokat a személyeket, akik végrehajtják a gyilkosságot, biztosította a finanszírozásukat, és megszervezte Naumov megfigyelését.

A nyomozás során kiderült, hogy a bűncselekmény fő motívuma az volt, hogy Naumov akadályozta Neszkoromnij visszatérését a szolgálat vezetői pozíciójába, és ellenezte a Neszkoromnij csapatához tartozó személyek előléptetését.

Az ügynek persze, vannak oldalágai, viszont az most mindennél aktuálisabb lehet, hogy a hangfelvételeken Neszkoromnij – aki ellen közben vádat emeltek – Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját dicsérte. Egyelőre arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy Neszkoromnij és a többi titkosszolgálati vezető milyen kapcsolatban volt Zelenszkij elnökkel vagy környezetével, aki – mint tudjuk – kitüntette, majd most lefokozta a Szerbiában horogra akadt Naumovot.

Koszovó

Gyanús albán ellentüntetés és Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Wagner
Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg zászlaját terítették magukra (Forrás: KosSev)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A koszovói albánok is demonstráltak a megosztott Mitrovica déli részén. A megmozdulást a világháló felhasználásával készítették elő, és annak ellenére megtartották, hogy a koszovói belügyminisztérium „szükségtelennek” minősítette a demonstrációt, mert állítólag rosszindulatú portálok szervezték. Közben a koszovói portálok arról számoltak be, hogy a Wagner Csoport szimbóluma is feltűnt a szerbek lakta észak-koszovói területeken.

Az interneten szervezték a „szerbezést”

Annak ellenére, hogy a koszovói rendőrség felszólította a koszovói albánokat, hogy ne reagáljanak a közösségi médiában közzétett „szükségtelen gyülekezésre” vonatkozó felhívásra, csütörtökön mégis kisebb volt Mitrovicában (Kosovska Mitrovica), az Ibar folyó déli oldalán.

Mitrovicát az Ibar folyó szeli ketté, az északi, dombosabb oldalon a szerbek élnek, a déli, jóval simább terület lakossága ugyanakkor albán.

A délben kezdődött és körülbelül egy órás megmozduláson mintegy száz személy, többnyire fiatal férfi vett részt, akik kifejezték támogatásukat Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, és azt üzenték neki, hogy megvédik Koszovót, ha arra szükség mutatkozna.

A hét elején Zvečanban, Mitrovica észak-nyugati szomszédságában, a szerbek és a KFOR-csapatok tagjai csaptak össze, ennek következtében a közösségi médiában szerdától felhívások jelentek meg, amelyek a „Menetelés Északért” elnevezésű megmozdulásra szólítottak fel.

A tiltakozásokat Koszovóban is be kell jelenteni a rendőrségnek ahhoz, hogy jogszerűek legyenek, erre a tiltakozásra senki nem kért, és nem is kapott engedélyt.

A koszovói belügyminiszter közlése szerint a megmozdulással kapcsolatos információkat megosztó profilok közül több is „rosszindulatúnak” tekinthető.

– A dél-mitrovicai tüntetésre és az ország északi részébe történő menetelésre vonatkozó felhívások szükségtelenek, és nem segítik Koszovót

– jelentette ki Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter, aki szerint a felhívásokat ismeretlen személyek tették közzé és osztották meg a közösségi médiában különböző „gyanús profilokon”, amelyek külföldi csoportok befolyása alatt állnak.

A belügyminiszter a közösségi médiában, vagyis a Facebookon, felszólított minden állampolgárt, hogy ne üljön fel ezeknek a gyanús felhívásoknak.

A helyszínen készült riportokból kiderült, hogy a résztvevőknek fogalmuk sincs arról, hogy ki szervezte a megmozdulást, viszont közölték, hogy ők mindig készen állnak, ha hív a haza.

Wagner

Fáklyát is gyújtottak a mitrovicai „gyanús” tüntetésen résztvevő albánok (Forrás: N1)

Fokozott rendőri jelenlét

A tüntetésen fokozott rendőri és KFOR-jelenlét volt, talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy több volt a rendőr, mint a résztvevő.

A demonstráción megjelenők azt kiabálták, hogy „a rendőrség a miénk”, és időnként szitkozódások és szerbeket becsmérlő szavak is elhangzottak.

A megmozdulás résztvevői albán zászlót, valamint Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) zászlaját lengették vagy feszítették ki.

A tiltakozók felszólították Koszovó szövetségeseit, hogy állítsák helyre a „normális állapotokat” északon.

Énekeltek és skandáltak, de nem indultak el a két városrészt elválasztó híd felé, amelyet a KFOR olasz tagjai egy időre teljesen lezártak.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) oknyomozó civilszervezet szerint a koszovói rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy valójában ki kezdeményezte a megmozdulást.

A Wagner Csoport is jelen van?

A koszovói szerbek három helyszínen tüntetnek, a Leposavićban készült felvételek szerint az ottani megmozduláson négy olyan személy is megjelent, akik az orosz Wagner Csoporthoz kapcsolódó szimbólumokkal ellátott pólót viseltek.

A felvételeket szerdán készítették a BIRN munkatársai.

Adelina Ahmeti, a BIRN újságírója az esettel kapcsolatban elmondta, hogy négy személyre lettek figyelmesek, akik a Wagner Csoport jelvényeivel ellátott ruházatot viseltek.

– Egy belgrádi rendszámú autóból szálltak ki a leposavići önkormányzat közelében, ott sikerült kettőt közülük lencsevégre kapni

– jelentette ki a BIRN munkatársa.

wagner

Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Kreshnik Gashi, a koszovói Kallxo hírportál főszerkesztője arra figyelmeztetett, hogy a Wagner Csoportot az Egyesült Államokhoz hasonlóan a koszovói kormány is terrorista szervezetnek minősítette, ezért a jelképével ellátott pólót viselő személyeket le kellene tartóztatni.

A másik – kevésbé erőteljes megoldásként Gashi azt ajánlotta, hogy a rendőröknek legalább igazoltatniuk kellene a Wagner Csoport jelvényeit viselő személyeket, és meg kellene kérniük őket arra, hogy a szóban forgó jelvényeket távolítsák el a ruházatukról.

A hétfői összecsapások helyszínén a korábbi szerb polgármester Dragiša Milović elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a szerbek között a Wagner Csoport tagjai is ott vannak.

– Nincsenek itt közöttetek illegális struktúrák, nincsenek szervezett bűnbandák, és az úgynevezett Wagner Csoport tagjai, fiatal férfiak, akik – ahogy Pristinában állítják – mindent fel akarnak égetni, ami nem szerb

Wagner

Dragiša Milović korábbi polgármester azt bizonygatja, hogy a demonstrációnak nincs „wagneros” résztvevője

– mondta a szerdán, a hétfőitől sokkal békésebb szerb megmozdulás résztvevőihez szólva a volt polgármester, aki a tavalyi „nagy szerb lemondások” alkalmával távozott posztjáról.

Milović szerint Zvečanban csak azok a helyi polgárok demonstrálnak, akik évek, évszázadok óta ott élnek, no meg az észak-mitrovicai testvérek.

A volt polgármester – a szerb elnökhöz hasonlóan – azt üzente, hogy a tiltakozások nem a KFOR és a NATO ellen irányulnak, és sajnálja, hogy nekik tulajdonítják a konfliktus előidézését.

Most már csak az a kérdés, hogy akkor hétfőn ki verte a KFOR-katonákat, akik a szerbiai udvari sajtó szerint rátámadtak a védtelen szerbekre, vagyis a „meztelen kezű népre” (goloruki narod)?

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava