Connect with us

Gázellátás

MAGYARORSZÁGOT IS MEGEMLÍTETTE PUTYINNAK: A szerbek most 3-szor, télen pedig 10-szer kevesebbet fizetnek az orosz gázért, mint más európai országok
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az orosz-szerb elnöki egyeztetés során létrejött az új gázszállítási megállapodás, amely 3 évre szól, és érintetlenül hagyja az árkalkulációs képletet, vagyis a szerbek ugyanolyan feltételek mellett szerezhetik be az orosz gázt a következő három éves időszakban, mint eddig. Erről Aleksandar Vučić beszélt, miután a Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetést követően felkereste az árurtartalékok belgrádi raktárát, ahol egyebek között a cukortartalékokat is felmérte, de most nem ez a fő téma.

1 hónap helyett 3 év

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy jó beszélgetést folytatott Putyinnal, akivel több témáról is egyeztetett. A legfontosabb napirendi pontnak a kétoldalú kapcsolatokat, azon belül pedig a gázszerződéssel kapcsolatos kérdést nevezte, mivelhogy “nehéz ősz, és még nehezebb tél következik”.

– Megállapodtunk a főbb elemekben, amelyek kedvezők Szerbia számára. Megegyeztünk abban, hogy nem egy hónapra, hanem 3 évre kötjük meg a szerződést, ami szerintem igencsak megfelel nekünk, a másik kérdés pedig az ár számításának módja volt, ezen a téren a képlet változatlan marad

– mutatott rá Vučić, aki arra emlékeztetett, hogy Szerbia eddig a 100%-os “olajképlet” alapján kapta a gázt az oroszoktól, ami nem követi a gázpiaci árak alakulását.

– A Gazprommal folytatott további tárgyalásoktól függően tudjuk megmondani a pontos árat. Számításaink szerint ez jelenleg háromszor kevesebb, télen pedig 10-szer kevesebb lesz, mint amennyit Európa fizet

– mondta Vučić, aki szerint a téli időszakban télen ezer köbméterenként 310-408 dollárért fizetnek a gázért. A most lejáró szerződés alapján Szerbia ezer köbméterenként 270 dollárt fizetett, ami a világpiaci ár töredéke.

– Előfordulhat, hogy csak Örményország és Fehéroroszország kapja valamivel olcsóbban a gázt. Ha figyelembe vesszük, hogy ma 960 dollár körül van a gáz ára, mert most nyár van, télen viszont több mint 3000 dollárba került, de attól félek, hogy a következő télen elérheti a 4000 vagy 5000 dolláros árat is, vagyis mi 10-szer kevesebbet fogunk fizetni érte

– jelentette ki a szerb elnök, aki megjegyezte, hogy máris levelet küldött Alekszej Millernek, akinek jelezte, hogy a szerbiai ipari fejlődés megerősödésére tekintettel több gázra van szükségük. Vučić arról is beszélt, hogy gáztároló építésébe kezdenek, de amíg az nem készül el, addig a magyar tárolókapacitásokat veszik igénybe.

– Arról is beszéltem Putyin elnökkel, hogy újabb gáztároló építését kezdjük meg, de időközben 500 millió köbméteres nagyságban tárolási kapacitások állnak rendelkezésünkre, ennyit bérelünk Magyarországon, ami különösen fontos Szerbia számára a következő két-három évben

– nyilatkozta a szerb elnök, aki tehát Magyarországot is megemlítette az orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során.

Különösen titkos

Vlagyimir Putyin arról ismert, hogy nem használ mobiltelefont, így az amerikaiak nehezebben tudják lehallgatni, mint más országok vezetőit, mint például annak idején Angela Merkel német kancellárt.

Az oroszok ráadásul Putyin Oroszországon belüli hivatalos beszélgetéseit is titkosítják. Az orosz elnök fontos témákról tehát csak védett telefonvonalon beszél, amelyen hangját bonyolult kriptográfiai algoritmus segítségével digitális jellé kódolják.

Médiabeszámolók szerint minden egyes algoritmus megfejtése több mint egy évet venne igénybe, de mivel az algoritmusok a véletlenszerű kiválasztás elve alapján a beszélgetés során különböző időközönként többször is változnak, Putyin telefonos beszélgetései feltörhetetlennek számítanak.

A rendszert orosz biztonsági szakértők tervezték, és 2015-ben, mindössze egy év alatt 230 millió rubelt, vagyis akkori értéken több mint hárommillió eurót különítettek el az orosz költségvetésből a védett “kvantumkapcsolati vonal” fejlesztésére.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava