Connect with us

Energia

EGY NEMZETI STADIONT SPÓROLTAK MEG: Vučić nem tudta leplezni az örömét, miután Putyin nem emeli a szerbeknek a gáz árát

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

acdcvucic 2 s
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Oroszország fél évre meghosszabbította Szerbia számára a jelenlegi gázárat, ami magyarán azt jelenti, hogy Belgrád a fűtési szezon végéig ezer köbméterenként 270 dollárt fizet – ami körülbelül a világpiaci ár egynegyede. Aleksandar Vučić szó szerint vigyorogva nyilatkozott a szerbiai sajtónak (Pink Televízió), miután csütörtökön Szocsiban mintegy három órás megbeszélést folytatott négyszemközt hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal.

Jól jön egy barát

Az orosz elnök már a találkozó előtt azzal bátorította vendégét, hogy találnak olyan megoldást, amely elfogadható lesz szerb barátaik számára.

Érdekes a szóhasználatra figyelni, Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a találkozó előtt például fontosnak nevezte a mai megbeszélést Oroszország „barátjával és szövetségesével”.

Ezt csak azért érdemes észben tartani, mert Szerbia folyamatos semlegességét hangsúlyozza politikai és katonai téren egyaránt.

Putyin megelégedéssel nyugtázta, hogy az egy évvel korábbi visszaesést követően most ismét növekszik a kereskedelmi együttműködés a két ország között, és hogy a szerbiai iskolákban tanítják az orosz nyelvet. Putyin azonban tudta, hogy a szerb elnök nem azért utazott Szocsiba, hogy ezt hallja tőle.

– Tudom, hogy néhány kérdés különösen nyugtalanítja Önt azzal összefüggésben, hogy lejár a Szerbiába irányuló gázszállításokról megkötött szerződés. Úgy gondolom, hogy meg fogunk állapodni. Megbízzuk a gazdálkodó szervezeteket, hogy végigvigyék ezt a munkát

– mondta Putyin a találkozó előtt, és még hozzátette, hogy biztosan találnak olyan megoldást, ami elfogadható lesz „szerb barátaik” számára.

Az orosz elnök nem tévesztette szem elől azt sem, hogy áprilisban választásokat tartanak Szerbiában.

– Szeretnék köszönetet mondani azért a személyes hozzájárulásért, amelyet az orosz-szerb barátság fejlesztéséért tesz, és remélem, hogy ezt a szerb választók is értékelni fogják, sok szerencsét kívánok Önnek ezeken a választásokon

– jelentette ki Vlagyimir Putyin, és ezzel alighanem el is oszlatott minden kétséget afelől, hogy a választásokon Oroszország kit támogat.

Barátot nem hagyunk cserben

Ha a Kreml netalán meg akarta volna buktatni Aleksandar Vučićot, azt most nagyon könnyen megtehette volna a gáz árának emelésével, ám a találkozó után a szerb elnök sugárzott a boldogságtól.

A folyamatosan vigyorgó Vučić szerint Putyin megértette, hogy Szerbia számára mennyire fontos a gáz ára, mennyisége, és az úgynevezett rugalmassági tényező azokban az esetekben, amikor a fogyasztás átlép bizonyos mennyiségi korlátokat.

– Putyin elnök kimondottan baráti hozzáállást tanúsított Szerbia iránt, és a következő hat hónapra a hihetetlen 270 dollárban határozta meg a gáz árát (ezer köbméterenként), vagyis nem változik a mostani ár, ugyanaz marad. Ezen kívül megnövelte a rendelkezésünkre álló mennyiséget, és jóváhagyta a rugalmasságot is, amit külön kéretem tőle.

– nyilatkozta a szerb elnök, aki azt is elmondta, hogy Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója szinte ugrált örömében, amikor értesült a találkozó eredményéről, mert nem hitt abban, hogy egy ilyen alku elérhető.

Vučić „kiszivárogtatta”, hogy szóba került a hosszútávú gázmegállapodás is, amellyel kapcsolatban azonban csak annyit árult el, amennyit „elvi értelemben” Putyin mondott neki.

– Sándor (Aleksandar)! Minden jó lesz, és elégedettek lesztek

– bíztatta az orosz államfő szerb kollégáját, és megígérte neki, hogy Szerbia a hosszútávú szerződésben is kivételesen jó árat kap, de a másik két vonatkozásban, tehát a mennyiség és a rugalmasság tekintetében is kedvezők lesznek a feltételek.

A szerb elnök azok számára is lefordította, hogy mekkora számokról van szó, akik „mértékegységként a stadiont” használják.

– Putyin baráti hozzáállásának köszönhetően egy nemzeti stadion árát spóroltuk meg, de nem csak pénzről van szó, hanem az ország lakosságának biztonságáról is

– nyilatkozta a találkozót követően adott első interjújában a szerb elnök, aki korábban úgy fogalmazott, hogy ha ő lenne Putyin, akkor maga sem teljesítené a saját kéréseit.

A Putyin és Vučić közötti találkozónak számtalan olyan vonatkozása van még, amelyről érdemes lenne beszélni, de az már túlfeszítené egy ilyen tudósítás kereteit.

Egyelőre az viszont nem derült ki, hogy a szerb atomerőmű kérdése szóba került-e, bár az a mondat elhangzott a szerb elnök szájából, miszerint Putyin biztosította őt, hogy Oroszország segíteni fog Szerbiának, amiben csak tud.

Végezetül még csak annyit jegyezzünk meg, hogy Vučić szerint Putyin megmentette Szerbiát, így hazájának nem lesznek problémái sem a gáz, sem az áram tekintetében, vagyis ettől kezdve a szerbek energiafronton igencsak jól állnak.

Románia

ROMÁN SAPKA: Három árkategóriára az áramra, miközben – Pakstól eltérően – amerikai pénzből bővül Csernavoda

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

sarm kerry iohannis gigapixel standard scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Romániában a fogyasztás mértékét veszik alapul az áram árának kiszámításakor, és ezzel összefüggésben három árkategóriát szabtak meg. Egyúttal ideiglenesen központosított beszerzést vezettek be az energiapiacon, az erről szóló sürgősségi rendeletet pénteki ülésén (november 11-én) fogadta el a bukaresti kormány.

Fogyasztói sapka

Nicolae Ciucă miniszterelnök a pénteki kormányülésen is megerősítette: a bukaresti kormánykoalíció pártjai megegyeztek a villamos energia árának kategóriánkénti maximálásáról. A koalíciós megállapodás szerint a fogyasztás függvényében három árkategóriát szabtak meg.

A száz kilowattóra (kWh) alatti átlagos havi fogyasztású háztartásoknak 0,68 lejt (55,87 forint), a 100 és 255 kWh közötti havi fogyasztású háztartásoknak 0,8 lejt (65,73 forint) kell fizetniük egy kilowattóra villamos energiáért. A 255 kWh fölötti fogyasztásúaknak a küszöb alatti energia 0,8 lej, az azt meghaladó rész kilowattóránként 1,3 lej (106,80 forint).

Marian Neacșu kormányfőtitkár a pénteki kormányülést követő sajtóértekezleten elmondta: a központosított beszerzésre az energiaárak kompenzálását célzó kormányzati intézkedések fenntarthatósága érdekében volt szükség.

Újságírói kérdésre Neacșu elmondta: nem bocsátanak már ki új sürgősségi kormányrendeletet azért, hogy az áprilisban bevezetett, augusztusban módosított árplafon-rendszert a nagy ipari fogyasztókra is kiterjesszék. Ezt a döntést a parlament lépteti majd hatályba, amikor – módosításokkal – jóváhagyja a kormány augusztusi energiaársapka-rendeletét.

A koalíciós megállapodás értelmében jövő évtől a kis- és közepes vállalatoknak fennmarad az egy lejes (82,16 forint) ársapka, a nagy ipari fogyasztók pedig 1,3 lejt fizetnek majd Romániában egy kilowattóra villamos energiáért.

Termelői sapka

Romániában ideiglenesen központosított beszerzést vezetnek be az energiapiacon. A román miniszterelnök szerint a jogszabály megteremti a feltételeket, hogy (az energiaárak drasztikus emelkedésétől) megvédjék a lakosságot és biztosítsák a román gazdaság versenyképességét.

A rendelet a központosított beszerzést a romániai nagybani földgáz- és villamosenergia-piacot működtető OPCOM állami vállalatra bízta. Az OPCOM 2023. január 1. és 2025. március 31. között megawattóránként 450 lejes (37 ezer forint) szabályozott áron veszi át a villamos energiát a termelőktől, és ugyanezen az áron adja tovább a lakossági és ipari ügyfelekkel rendelkező villamosenergia-szolgáltatóknak.

A jogszabály a 10 megawattnál nagyobb névleges teljesítményű termelőkre vonatkozik, a megújuló energiaforrásokat hasznosító termelőkre és az új beruházásokra azonban nem.

Az indoklásban a román kormány egy uniós rendeletre hivatkozott, rámutatva, hogy a jogszabállyal ideiglenesen korlátozzák a – leginkább állami tulajdonban lévő – termelők bevételeit.

Az indoklás kitér arra, hogy a nagybani átlagos energiaárak tavaly óta a korábbi történelmi csúcsok két-háromszorosára (megawattóránként 3970 lejig) emelkedtek, a román másnapi (spot) villamosenergia-piacon pedig, amely augusztusban a fogyasztás 52 százalékát fedezte, az árak megközelítették az 1000 eurót megawattóránként.

Két új reaktor

Az Egyesült Államok közben több mint hárommilliárd dolláros kölcsönt ad Romániának arra, hogy növelje az energiafüggetlenségét.

A román miniszterelnök csütörtökön (november 9-én) jelentette be, hogy két új atomreaktort építenek az ország délkeleti részén található csernavodai atomerőműben, amit amerikai hitelből finanszíroznak, a pénzt a US Exim Bank biztosítja a harmadik és negyedik blokk megépítéséhez.

Nicolae Ciucă közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy az amerikai finanszírozás megközelítőleg a harmadrészét biztosítja a két új erőműblokk építési költségeinek, a fennmaradó kétharmad részt más forrásokból kell előteremteni.

A román miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy a hitel újabb bizonyítéka annak a szoros kapcsolatnak, amely és az Amerikai Egyesült Államok között a 25 éve tartó stratégiai partnerség során alakult ki.

A hitelnyújtással kapcsolatos szándéknyilatkozatokat az egyiptomi Sarm-es- Sejkben zajló klímakonferencián nyújtotta át még szerdán Reta Jo Lewis, az US Exim Bank elnöke Virgil Popescu román energiaügyi miniszternek. Az eseményen Klaus Iohannis román államfő, valamint az Egyesült Államok elnökének klímaügyi megbízottja, John Kerry volt amerikai külügyminiszter is részt vett.

Az egyik szándéknyilatkozat egy ötvenmillió dolláros hitelről szól, amelyből az előkészítési munkálatok második szakaszát finanszíroznák, a második egy hárommilliárd dolláros hitelről, amelyet az erőműbővítés harmadik szakaszára, a tényleges építkezésre fordítanának.

– Szükségünk van az energiabiztonságra, de ez csakis akkor lehetséges, ha rendelkezésünkre áll az energia

– jelentette ki a román elnök. Iohannis hozzátette, hogy a beruházás lehetővé teszi Románia energiafüggetlenségét, és segíti az országot a zöld energiára való átállásban, hiszen lehetővé teszi a fosszilis üzemanyagok kiváltását.

John Kerry azt hangsúlyozta: nem lehet 2050-ig elérni a klímasemlegességet anélkül, hogy az atomenergia is része legyen az energiamixnek.

A tervek szerint a csernavodai atomerőmű bővítése három fázisban történik. Az első, előkészítő fázisnak a jövő év első negyedében kell befejeződnie. A második előkészítő szakasz 2023 márciusában-áprilisában kezdődik, és 2025 őszéig tart. A harmadik szakasz, amely során ténylegesen megépülnek az új blokkok, 2030-ban fejeződik be.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava