Connect with us

Szerbia

RÁKENTÉK VALAKIRE? Hivatalos közlés szerint egy nagykereskedő idézte elő a szerbiai cukorhiányt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

secer uj
Listen to this article

Hivatalos közlés szerint stabilizálódott a szerbiai cukorpiac, miután a belgrádi kabinet két intézkedést is hozott. A belgrádi vezetés rendeletet adott ki, amelyben 89,9 dináron (300 forint) maximálta a cukor új árát a korábbi 83 dinár (277 forint) helyett, függetlenül a kiszerelés nagyságától. A hiány enyhítésére az állam 260 tonna cukrot biztosított a tartalékokból a kereskedők részére. Kérdés azonban, hogy ezáltal megszüntethető-e a cukorhiány, amely az ukrajnai háborút miatt bevezetett (téves) korlátozó intézkedések következménye.

Uroš Kandić a szerbiai kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium államtitkára úgy nyilatkozott a szerbiai állami televíziónak (RTS), hogy a helyzet normalizálódik, és a következő napokban már lesz elegendő cukor.

Szerb médiajelentések szerint kiderült, hogy az egykilós csomagolású cukor azért tűnt el a szerbiai boltokból, mert egy vállalkozó nagy mennyiségeket tartott vissza belőle az ár korlátozására vonatkozó kormányrendelet miatt.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a szóban forgó vállalkozó székhelye a nyugat-szerbiai Kolubara járásban van, a céget azonban nem nevezete meg. Azt viszont elárulta, hogy egy nagykereskedőről van szó, akinél az ellenőrzések során mintegy 2000 tonna cukrot találtak egykilós csomagolásban, miközben a termelőknél további 30.000 tonna cukor halmozódott fel.

Az említett kereskedő az utóbbi időben mindössze 25 tonna cukrot bocsátott piacra védett áras kiszerelésben, és tízszerannyit ömlesztve (rinfúz), vagyis kimérésre, mert úgy jobban keresett, vagy éppenséggel nem veszített rajta. A rinfúz módon piacra dobott cukor ára 140-190 dinár között mozgott, így a kimérés során kétszerannyiba került, mint védett áras csomagolásban.

Kandić elmondta, hogy a cégnél tovább folyik az ellenőrzés, de hozzátette, hogy nincs olyan törvény, amely bárkit is megakadályozna abban, hogy spekuláns legyen, ha erre adja a fejét.

Az üggyel foglalkozott Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki szerint két cukorgyár és 20 kiskereskedelmi lánc tulajdonosával beszéltek, és meggyőződése szerint “minden rendben lesz”.

Erre azonban nem lehet mérget venni, mert a 89,9 dináros ár sem fedezi az a cukor előállításának költségeit. A cukorrépa termesztéssel foglalkozó Matijević vállalat véleménye szerint egy kilogramm cukor valódi ára ugyanis 110 dinár körül mozog, a hozzáadottérték-adó (PDV), vagyis áfa nélkül.

A megoldást sokak szerint az jelentené, ha a cukrot levennék a védett áras termékek listájáról, mivel nem számít alapvető közfogyasztási cikknek, bár a háziasszonyok – akik most a befőttek körül sürgölődnek – ezzel valószínűleg nem értenek egyet.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava