Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

RÁKENTÉK VALAKIRE? Hivatalos közlés szerint egy nagykereskedő idézte elő a szerbiai cukorhiányt

secer uj
CUKORFRONT: Továbbra is védett áras marad a cukor Szerbián
Olvasási idő: 2 perc

Hivatalos közlés szerint stabilizálódott a szerbiai cukorpiac, miután a belgrádi kabinet két intézkedést is hozott. A belgrádi vezetés rendeletet adott ki, amelyben 89,9 dináron (300 forint) maximálta a új árát a korábbi 83 dinár (277 forint) helyett, függetlenül a kiszerelés nagyságától. A hiány enyhítésére az állam 260 tonna cukrot biztosított a tartalékokból a kereskedők részére. Kérdés azonban, hogy ezáltal megszüntethető-e a , amely az ukrajnai háborút miatt bevezetett (téves) korlátozó intézkedések következménye.

Uroš Kandić a szerbiai kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium államtitkára úgy nyilatkozott a szerbiai állami televíziónak (RTS), hogy a helyzet normalizálódik, és a következő napokban már lesz elegendő cukor.

médiajelentések szerint kiderült, hogy az egykilós csomagolású cukor azért tűnt el a szerbiai boltokból, mert egy vállalkozó nagy mennyiségeket tartott vissza belőle az ár korlátozására vonatkozó kormányrendelet miatt.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a szóban forgó vállalkozó székhelye a nyugat-szerbiai járásban van, a céget azonban nem nevezete meg. Azt viszont elárulta, hogy egy nagykereskedőről van szó, akinél az ellenőrzések során mintegy 2000 tonna cukrot találtak egykilós csomagolásban, miközben a termelőknél további 30.000 tonna cukor halmozódott fel.

Az említett kereskedő az utóbbi időben mindössze 25 tonna cukrot bocsátott piacra védett áras kiszerelésben, és tízszerannyit ömlesztve (rinfúz), vagyis kimérésre, mert úgy jobban keresett, vagy éppenséggel nem veszített rajta. A rinfúz módon piacra dobott cukor ára 140-190 dinár között mozgott, így a kimérés során kétszerannyiba került, mint védett áras csomagolásban.

Kandić elmondta, hogy a cégnél tovább folyik az ellenőrzés, de hozzátette, hogy nincs olyan törvény, amely bárkit is megakadályozna abban, hogy spekuláns legyen, ha erre adja a fejét.

Az üggyel foglalkozott Aleksandar Vučić szerb is, aki szerint két cukorgyár és 20 kiskereskedelmi lánc tulajdonosával beszéltek, és meggyőződése szerint “minden rendben lesz”.

Erre azonban nem lehet mérget venni, mert a 89,9 dináros ár sem fedezi az a cukor előállításának költségeit. A cukorrépa termesztéssel foglalkozó vállalat véleménye szerint egy kilogramm cukor valódi ára ugyanis 110 dinár körül mozog, a hozzáadottérték-adó (PDV), vagyis áfa nélkül.

A megoldást sokak szerint az jelentené, ha a cukrot levennék a védett áras termékek listájáról, mivel nem számít alapvető közfogyasztási cikknek, bár a háziasszonyok – akik most a befőttek körül sürgölődnek – ezzel valószínűleg nem értenek egyet.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: