Connect with us

Gázellátás

BARÁTSÁG: Magyarországon tárolják a Szerbiának szánt orosz gáz egy részét, a szerb elnök a jövő héten tárgyal Putyinnal

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

egeto kerdes
A cikk meghallgatása

A szerb elnök ezúttal nem utazik el Putyinhoz, hogy a május 31-én lejáró gázszerződésről tárgyaljon vele – jelenti a szerb média. Aleksandar Vučić legutóbb november 25-én Szocsiban találkozott az orosz elnökkel, akkor Putyin a szerbek, de leginkább Vučić legnagyobb örömére, fél évig igencsak alacsonyan hagyta a Szerbiának szánt gáz árát. Ez a megállapodás jár le most május 31-én. Az már most biztosra vehető, hogy a szerbek Magyarországon tárolják a nekik szánt gáz egy részét.

Három szempont

A szerb média a kormányközeli Novosti értesüléseire hivatkozva számolt be arról, hogy a szerb elnök a jövő hét közepén telefonon beszél Vlagyimir Putyinnal a gáz áráról, tehát nem találkozik vele személyesen sem Moszkvában, sem Szocsiban.

A Novosti azt jelentette, hogy Vučić és Putyin a jövő héten sorra kerülő telefonbeszélgetése döntő jelentőségű lesz a két ország gázmegállapodását illetően, hiszen ennek a beszélgetésnek a kimenetelétől függ, hogy a jövőben Szerbia mennyit fizet a gázért, és hogy az új megállapodás mekkora időszakra szól.

Itt jegyzendő meg, hogy a most lejáró gázszerződést tíz évvel ezelőtt kötötték, nem számítva a féléves meghosszabbítást, és hogy vállalati szinten már hetekkel ezelőtt megkezdődtek az egyeztetések a két fél között, vagyis Putyin és Vučić csak pontosítja a feltételeket, amelyek alapján Szerbia a gázt kapja az egyik “legbizonytalanabb tél előtt”, miután a világot erős energiaválság rázta meg az ukrajnai háború és a Moszkva ellen bevezetett nyugati szankciói miatt.

Persze, a Novosti által jelzett pontosítás leginkább azt jelenti, hogy Putyin mondja ki a utolsó szót, Szerbia ugyanis igencsak kiszolgáltatott helyzetben van ebben a kérdésben: szinte 100%-ban az orosz gáztól függ.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke úgy fogalmazott, hogy szerdán vagy csütörtökön beszél Putyin orosz elnökkel, és felvázolta, hogy ezzel kapcsolatban mire számít.

– Először is tisztességes és kulturált beszélgetésre számítok. Ennek a beszélgetésnek három aspektusa van. Számunkra a mennyiség, az ár és az ellátás biztonsága a legfontosabb

– mondta a szerb elnök, akinek figyelembe kell vennie, hogy a hazai igények megnövekedtek, így a a szerbek az eddiginél nagyobb mennyiségű gázt szeretnének kapni, nyilván a lehető legalacsonyabb áron. Ez Vučić számára különösen fontos, mert ha Szerbia nem jut olcsón hozzá az orosz gázhoz, akkor értelmetlenné válnak azok az erőfeszítések, amelyek az Oroszország elleni nyugati szankciók elutasítását eredményezték.

A mennyiség és az ár mellett azonban felmerül a biztonság kérdése is.

– Az első két szempont kulcsfontosságú számunkra, a harmadik viszont nemcsak az oroszokon és rajtunk múlik, hanem a bolgárokon is. Beszéltem a magyarokkal is, egyelőre biztonságban vagyunk ezen a téren. És ha mindez megvan, akkor meg kell tölteni a tárolókat, azt is, amit Magyarországon béreltünk

– jegyezte meg a szerb államfő, aki még hozzátette, hogy elővigyázatosnak kell lenniük, különösen a decemberi és januári időszak miatt, mivel az országnak nincs elegendő szén- és vízpotenciálja.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava