Connect with us

Gázellátás

BARÁTSÁG: Magyarországon tárolják a Szerbiának szánt orosz gáz egy részét, a szerb elnök a jövő héten tárgyal Putyinnal

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

egeto kerdes
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök ezúttal nem utazik el Putyinhoz, hogy a május 31-én lejáró gázszerződésről tárgyaljon vele – jelenti a szerb média. Aleksandar legutóbb november 25-én Szocsiban találkozott az orosz elnökkel, akkor Putyin a szerbek, de leginkább Vučić legnagyobb örömére, fél évig igencsak alacsonyan hagyta a Szerbiának szánt gáz árát. Ez a megállapodás jár le most május 31-én. Az már most biztosra vehető, hogy a szerbek Magyarországon tárolják a nekik szánt gáz egy részét.

Három szempont

A szerb média a kormányközeli Novosti értesüléseire hivatkozva számolt be arról, hogy a szerb elnök a jövő hét közepén telefonon beszél Vlagyimir Putyinnal a gáz áráról, tehát nem találkozik vele személyesen sem Moszkvában, sem Szocsiban.

A Novosti azt jelentette, hogy Vučić és Putyin a jövő héten sorra kerülő telefonbeszélgetése döntő jelentőségű lesz a két ország gázmegállapodását illetően, hiszen ennek a beszélgetésnek a kimenetelétől függ, hogy a jövőben Szerbia mennyit fizet a gázért, és hogy az új megállapodás mekkora időszakra szól.

Itt jegyzendő meg, hogy a most lejáró gázszerződést tíz évvel ezelőtt kötötték, nem számítva a féléves meghosszabbítást, és hogy vállalati szinten már hetekkel ezelőtt megkezdődtek az egyeztetések a két fél között, vagyis Putyin és Vučić csak pontosítja a feltételeket, amelyek alapján Szerbia a gázt kapja az egyik „legbizonytalanabb tél előtt”, miután a világot erős energiaválság rázta meg az ukrajnai háború és a Moszkva ellen bevezetett nyugati szankciói miatt.

Persze, a Novosti által jelzett pontosítás leginkább azt jelenti, hogy Putyin mondja ki a utolsó szót, Szerbia ugyanis igencsak kiszolgáltatott helyzetben van ebben a kérdésben: szinte 100%-ban az orosz gáztól függ.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke úgy fogalmazott, hogy szerdán vagy csütörtökön beszél Putyin orosz elnökkel, és felvázolta, hogy ezzel kapcsolatban mire számít.

– Először is tisztességes és kulturált beszélgetésre számítok. Ennek a beszélgetésnek három aspektusa van. Számunkra a mennyiség, az ár és az ellátás biztonsága a legfontosabb

– mondta a szerb elnök, akinek figyelembe kell vennie, hogy a hazai igények megnövekedtek, így a a szerbek az eddiginél nagyobb mennyiségű gázt szeretnének kapni, nyilván a lehető legalacsonyabb áron. Ez Vučić számára különösen fontos, mert ha Szerbia nem jut olcsón hozzá az orosz gázhoz, akkor értelmetlenné válnak azok az erőfeszítések, amelyek az Oroszország elleni nyugati szankciók elutasítását eredményezték.

A mennyiség és az ár mellett azonban felmerül a biztonság kérdése is.

– Az első két szempont kulcsfontosságú számunkra, a harmadik viszont nemcsak az oroszokon és rajtunk múlik, hanem a bolgárokon is. Beszéltem a magyarokkal is, egyelőre biztonságban vagyunk ezen a téren. És ha mindez megvan, akkor meg kell tölteni a tárolókat, azt is, amit Magyarországon béreltünk

– jegyezte meg a szerb államfő, aki még hozzátette, hogy elővigyázatosnak kell lenniük, különösen a decemberi és januári időszak miatt, mivel az országnak nincs elegendő szén- és vízpotenciálja.

Gázellátás

TESTVÉRISÉG: A szlovákok nem spórolnak a gázzal, pedig lehet, hogy jobban tennék

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Minden olyan országban aggódva figyelték a Testvériség gázvezetéket ért csuvasföldi robbanást, amely erősen függ az orosz gázszállítástól, így Szlovákiában is. Még akkor is, ha egyelőre átlag feletti készletekkel rendelkeznek, és hosszabb távon próbálnak függetlenedni a nagy orosz testvértől. Az érintett gázvezeték az orosz gáz fő szállítási útvonala Európába, amelyet 1967-ben adtak át, és Nagykaposnál érkezik Szlovákiába, majd a fővezetékek folytatják útjukat Ausztriába és Csehországba. A riadalmat megelőzendő a Gazprom közölte, hogy a gázszállítás párhuzamos vezetékeken folyik tovább.

Ezen a télen nem is lesz gond

Szlovákia a többi EU-s államhoz hasonlóan felkészült a télre, és szinte 100%-ra feltöltötte a gáztárolóikapacitásait. December 20-a körül ez az arány még mindig kb. 80%-ot ért el (Csehországban 84%), ami az év adott szakaszában átlag felettinek tekinthető.

Ez a kedvező helyzet elsősorban a viszonylag meleg ősznek köszönhető, és nem a megtakarításoknak.

Az Eurostat adatai szerint ugyanis míg az Európai Unióban augusztus és november között a 2017 és 2021 közötti hasonló időszakokkal összehasonlítva 20,1%-kal csökkent a gázfogyasztás, addig Szlovákia a közé a hat tagállam közé tartozik, ahol viszont nőtt (2,6%-kal).

Fékezett gázáremelkedés

A kormány az utóbbi időben inkább magával volt elfoglalva, és szinte egyedüli EU-s tagállamként még nem nyújtottak segítséget a lakosságnak a gázszámlák kifizetéséhez.

Bejelentették ugyan, hogy legfeljebb 15%-kal nőhet a gáz ára, azonban ehhez el kellene fogadni a költségvetést, ami a kormány bukása miatt kérdésessé vált.

Ha el is fogadják az év törvényét, és a lakosság meg is kapja végre a várva várt segítséget, az még mindig nem azt jelenti, hogy rendben lesz az ország gázfogyasztása, ugyanis a kedvezmények általánosan járnának, és nem ösztönöznének megtakarításra.

Szlovákiának már van tapasztalataa gázkimaradásokkal, hiszen 2009-ben egy rövid ideig akadozott a gázellátás, az ország közvéleménye pedig már akkor megismerkedett a protokollal, hogy a gázhiány egyes fázisaiban mely területek gázellátását korlátozzák.

Magyarországhoz hasonló helyzet – hasonló megoldásokkal?

Oroszországnak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekkel kapcsolatos tervei érzékenyen érintették Szlovákiát, ezért folyamatosan igyekeztek más forrásokból biztosítani az ország gázellátását, amit Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója tovább erősített.

Szlovákiának nincs tengerpartja, így az LNG-terminálok közvetlenül nem biztosítanak számára megoldást, ám az alternatív gázvezetékek kiépítésével mégis meg fogják tudni oldani az ország gázellátását.

A szándék az euroatlanti elkötelezettségű kormánynál legalábbis megvan, azonban ez a kormány épp a napokban veszítette el a parlament bizalmát, és ha a kilátásba kerülő előrehozott választásokon az oroszokkal barátibb viszonyt ápoló pártok kerülnek hatalomra, akkor Szlovákia is a Magyarországéhoz hasonló energiapolitikába kezdhet.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava