Connect with us

Gázellátás

SZERBIAI GÁZELLÁTÁS: Szerbia kihasználná a szabad magyar tárolási kapacitásokat is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mihajlovic
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerbiai bányászati ​​és energiaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy hazájának meg kell védenie az energiastabilitást, akár a szerbiai olajcég, a „Szerbiai Olajipar” (NIS) tulajdonosváltásának árán is. Zorana Mihajlović a gázellátással kapcsolatban megjegyezte, hogy Szerbia szívesen kihasználná a szabad magyar kapacitásokat is. A szerbek a napokban kezdik meg meg a tárgyalásokat az oroszokkal az új gázszerződésről, miután lezajlott a május 9-i moszkvai hacacáré.

Gáz és olaj, nem ugyanaz

Az emberek gyakran keverik a gáz- és a kőolajellátást, ezért röviden érdemes tisztázni az alapfogalmakat, hogy mindenki számára „könnyen emészthető legyen” a hír, amely Magyarországot is érinti.

Szerbia olajellátását a már említett NIS végzi, amely a Horvátországot átszelő Adriai Kőolajvezetéken (Jadranski naftovod, Janaf) szerzi be a „fekete aranyat”. A csővezeték a Belgrád közelében lévő pancsovai (Pančevo) finomítóba viszi az olajat.

Ez az egyetlen beszerzési útvonal, viszont ezen az útvonalon keresztül nem csak Oroszországból származó olaj érkezhet, eddig is jött máshonnan is, volt amikor több is, mint orosz. A szerbiai igények 20%-a elégíthető ki a hazai olajmezőkről, a többit kell külföldről behozni.

Miután a NIS többségi orosz tulajdonban van, így az oroszok ellenőrzik az olaj beszerzését, ami viszont a többségi orosz tulajdon miatt uniós szankciók alá esik Horvátországban. Az Európai Unió egyelőre kivonta a Szerbiának történő olajszállítást, illetve az orosz többségi tulajdonban lévő szerbiai olajcéget a szankciók alól, ám kérdés, hogy a „jószándékból meddig lehet rendszert csinálni”.

Az oroszok a múlt héten ugyan hajtottak végre „némi kozmetikázást” a tulajdonosi struktúrán, amiről itt írtunk, de kérdés, hogy Brüsszel beéri-e ennyivel?

A gáz beszerzésével a Srbijagas foglalkozik. A gáz két irányból érkezhet, Bulgária és Magyarország felől, de mindkét irányból kizárólag orosz gáz szerezhető be, Szerbia Oroszországtól való gázfüggősége tehát 100 százalékos.

Az ország rendelkezik ugyan gáztárolóval a vajdasági Törzsudvarnokon (Banatski Dvor), ám annak egy része szintén az oroszok (Gazprom) tulajdonában van, és a napi kinyerési lehetőség meglehetősen korlátozott.

Maga a hír, előbb a gáz

Mindkét energiahordozó – tehát a gáz és az olaj – a bányászati ​​és energiaügyi minisztériumhoz tartozik, amelynek irányítását 2020-ban vette át a sokak által Nyugat- illetve Amerika-barát politikusnak tartott Zorana Mihajlović, amivel megtört a szocialista egyeduralom a szóban forgó tárcánál. A minisztériumot hat évig a szocialista Aleksandar Antić vezette, és szocialista politikus van a Srbijagas élén is Dušan Bajatović személyében, a NIS (korábban Naftagas) orosz vezetőkkel dicsekedhet, vagy nem dicsekedhet, de ez mindegy is, viszont a tény, az tény.

A Biznis.rs szerbiai hírportál beszámolója szerint Zorana Mihajlović az oroszokkal kezdődő gáztárgyalások előestéjén kijelentette, hogy a két , Aleksandar Vučić és Vlagyimir Putyin most lejáró megállapodása nagyban hozzájárult a szerbiai energiabiztonság megerősítéséhez.

– A tárgyalások jelenleg a gázszállítási szerződést aláíró két cég, nevezetesen a Srbijagas és az orosz Gazprom között folynak. Tudnunk kell, hogy Szerbia teljes mértékben attól a gáztól függ, amely Oroszországból érkezik hozzánk, akár a Balkáni-áramlaton, akár azon a gázvezetéken keresztül, amely Ukrajnán és Magyarországon át halad

– jelentette ki a miniszter, aki maga is beismerte, hogy Oroszországon kívül egyszerűen nincs más forrás, ahonnan Szerbia gázhoz juthatna. Ehhez még hozzátette, hogy a beszállítók diverzifikálása kulcsfontosságú a biztonság szempontjából, és nagy kár, hogy ezt sok évvel ezelőtt nem hajtották végre.

– Most az egyik legfontosabb projektje a Niš–Dimitrovgrad interkonnektor befejezése, mert azt követően Szerbia kevésbé függ az oroszországi gáztól

– mondta Mihajlović, aki itt jelezte, hogy megpróbálják feltölteni a törzsudvarnoki tárolót, de gondolkodnak a magyarországi és a bulgáriai szabad kapacitások kihasználásában, valamint a Bulgartransgas és a Török Áramlat kapacitásainak megszerzésében, amivel bizonyos mennyiségű gázt tartalékolhatnak.

A szerb miniszter arra is utalt, hogy a mostani tárgyalásokon Szerbia a megnövekedett gázfogyasztás, valamint a felhasználók számának intenzív bővülése és a gazdasági növekedés által fokozódó igény miatt több gázt kér az oroszoktól, mint korábban.

– Ennek megfelelően az új gázszerződés mindezeket az elemeket figyelembe veszi majd. Biztosan nem lesz könnyű, mert ma a gáz a leginkább politikai fegyver

– jelentette ki a szerb miniszter.

Maga a hír, végül az olaj

A Biznis.rs szerbiai hírportál beszámolója szerint Mihajlović azt mondta, nagyon jó az együttműködés az állam és a NIS között, viszont tanúi lehetünk annak, hogy Európa egyre inkább szankcionálja az orosz cégeket, és ez olyan realitás, amelyet mindenkinek figyelembe kell vennie.

A szerb bányászati ​​és energiaügyi miniszter ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy Szerbiának meg kell védenie az energiastabilitását, akár a Szerbiai Olajipar (NIS) tulajdonosváltásának árán is.

Mihajlović – aki a Szerb Haladó Párt elnökségének tagja – ezzel szembe megy Aleksandar Vučić államfővel, aki nem akarja visszavásárolni, vagy még kevésbé lefoglalni az orosz tulajdont, mint ahogy azt számos nyugati ország teszi.

– Senkitől sem fogunk ellopni semmit sem, de vigyáznunk kell magunkra

– szögezte le Mihajlović, aki egyúttal emlékeztetett arra, hogy egyike volt azoknak a keveseknek, aki ellenezték a szerbiai olajcég eladását az oroszoknak.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy „az ukrajnai háború megváltoztatta a világot, és meg fogja változtatni Szerbiát is”, és hozzátette, hogy két dolog rendkívül fontos Szerbia számára, a politikai stabilitás és az energiabiztonság.

– A NIS Szerbia energiaellátásának egyik fontos láncszeme, és ezt az energialáncot meg kell őriznünk, de egyetlen láncszem sem lehet gyenge

– jelentette ki Mihajlović, aki – mint fentebb láthattuk – számít Magyarország segítségére is ennek a szerbiai energiabiztonság megőrzésében.

Gázellátás

TESTVÉRISÉG: A szlovákok nem spórolnak a gázzal, pedig lehet, hogy jobban tennék

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
INTERKONNEKTOR Lengyelország és Szlovákia között. A két országot összekötő vezeték teljes hossza 165 km, és ez az egyetlen gázhálózati összeköttetés a két országok között (Forrás: CINEA)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Minden olyan országban aggódva figyelték a Testvériség gázvezetéket ért csuvasföldi robbanást, amely erősen függ az orosz gázszállítástól, így Szlovákiában is. Még akkor is, ha egyelőre átlag feletti készletekkel rendelkeznek, és hosszabb távon próbálnak függetlenedni a nagy orosz testvértől. Az érintett gázvezeték az fő szállítási útvonala Európába, amelyet 1967-ben adtak át, és Nagykaposnál érkezik Szlovákiába, majd a fővezetékek folytatják útjukat Ausztriába és Csehországba. A riadalmat megelőzendő a Gazprom közölte, hogy a gázszállítás párhuzamos vezetékeken folyik tovább.

Ezen a télen nem is lesz gond

Szlovákia a többi EU-s államhoz hasonlóan felkészült a télre, és szinte 100%-ra feltöltötte a gáztárolóikapacitásait. December 20-a körül ez az arány még mindig kb. 80%-ot ért el (Csehországban 84%), ami az év adott szakaszában átlag felettinek tekinthető.

Ez a kedvező helyzet elsősorban a viszonylag meleg ősznek köszönhető, és nem a megtakarításoknak.

Az Eurostat adatai szerint ugyanis míg az Európai Unióban augusztus és november között a 2017 és 2021 közötti hasonló időszakokkal összehasonlítva 20,1%-kal csökkent a gázfogyasztás, addig Szlovákia a közé a hat tagállam közé tartozik, ahol viszont nőtt (2,6%-kal).

Fékezett gázáremelkedés

A szlovák kormány az utóbbi időben inkább magával volt elfoglalva, és szinte egyedüli EU-s tagállamként még nem nyújtottak segítséget a lakosságnak a gázszámlák kifizetéséhez.

Bejelentették ugyan, hogy legfeljebb 15%-kal nőhet a gáz ára, azonban ehhez el kellene fogadni a költségvetést, ami a kormány bukása miatt kérdésessé vált.

Ha el is fogadják az év törvényét, és a lakosság meg is kapja végre a várva várt segítséget, az még mindig nem azt jelenti, hogy rendben lesz az ország gázfogyasztása, ugyanis a kedvezmények általánosan járnának, és nem ösztönöznének megtakarításra.

Szlovákiának már van tapasztalataa gázkimaradásokkal, hiszen 2009-ben egy rövid ideig akadozott a gázellátás, az ország közvéleménye pedig már akkor megismerkedett a protokollal, hogy a gázhiány egyes fázisaiban mely területek gázellátását korlátozzák.

Magyarországhoz hasonló helyzet – hasonló megoldásokkal?

Oroszországnak az Ukrajnát elkerülő gázvezetékekkel kapcsolatos tervei érzékenyen érintették Szlovákiát, ezért folyamatosan igyekeztek más forrásokból biztosítani az ország gázellátását, amit Oroszország Ukrajna ellen indított inváziója tovább erősített.

Szlovákiának nincs tengerpartja, így az LNG-terminálok közvetlenül nem biztosítanak számára megoldást, ám az alternatív gázvezetékek kiépítésével mégis meg fogják tudni oldani az ország gázellátását.

A szándék az euroatlanti elkötelezettségű kormánynál legalábbis megvan, azonban ez a kormány épp a napokban veszítette el a parlament bizalmát, és ha a kilátásba kerülő előrehozott választásokon az oroszokkal barátibb viszonyt ápoló pártok kerülnek hatalomra, akkor Szlovákia is a Magyarországéhoz hasonló energiapolitikába kezdhet.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava