Connect with us

Bűnügy

BŰNÖZŐI MIGRÁCIÓ: Az Emírségekbe viszik a pénzüket a balkáni bűnözők

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

dubai sivatag
orosz zsoldosok 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

A balkáni bűnözői csoportok vezetői az Egyesült Arab Emírségekben rejtőködnek, és a oda viszik a pénzüket is – írja a “Globális kezdeményezés a transznacionális szervezett bűnözés ellen” elnevezésű szakportál. Feltételezések szerint az összes albán bandavezér kétharmada az Egyesült Arab Emírségekben bujkál.

Bűnözői migráció

Az elmúlt 20 évben a nyugat-balkáni bűnözői csoportok a globális kábítószer-kereskedelem kulcsszereplőivé váltak.

A balkáni hálózatok részt vesznek a heroinkereskedelemben, a kannabisz előállításában és kereskedelemében, valamint a kokain Latin-Amerikából Nyugat- és Délkelet-Európa kikötőibe történő csempészésében.

Ennek során jelentős vagyonra, félelmetes hírnévre és számos ellenségre tesznek szert. Bár kapcsolatot tartanak fenn hazájukkal, tevékenységük nagy része a Nyugat-Balkánon kívül zajlik.

Az üzletkötők a beszerzési források közelében dolgoznak (például Ecuadorban, Brazíliában és Kolumbiában); ezzel párhuzamosan Belgiumban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban “gyalogos drogkatonák” irányítják az elosztási hálózatokat; a főnökök ugyanakkor tartják a kellő távolságot a “műveleti területektől”: székhelyüket és a pénzüket az Egyesült Arab Emírségekbe helyezik ki.

Az Europol 2020 szeptemberében jelentős hadműveletet jelentett be egy albán ajkú bűnözői csoport ellen, amely az egyik legaktívabb az európai kokainkereskedelemben.

A nyomozás eredményeként kilenc országban 20 személyt tartóztattak le. Egyikük egy Dubajban élő albán, Eldi Dizdari volt, ő azonban csak az egyike azoknak az albánoknak, akiket nemzetközi kábítószer-kereskedelemmel vádolnak, és akik az Egyesült Arab Emírségekben találtak menedéket.

Feltételezések szerint az összes albán bűnözői vezető kétharmada az Egyesült Arab Emírségekben bujkál. Úgy tűnik, hogy az általuk végrehajtott ingatlanvásárlások és a helyi gazdaságba történő befektetéseik megkönnyítik ottani tartózkodásukat.

A balkáni azzal vásárolják meg biztonságos ottlétüket, hogy nagy összegeket fektetnek be az országban, és sokat költenek, fényűző életmódot folytatva. Az egyetlen szabály, amit be kell tartaniuk, hogy ne vegyenek részt kábítószer-kereskedelemben vagy más bűncselekményekben a befogadó országban

– magyarázta egy albániai oknyomozó újságíró, aki úgy döntött, hogy elhallgatja a nevét.

Sok bűnöző annyira biztonságban érzi magát az Egyesült Arab Emírségekben, hogy odaviszi a családját, és meghívja a barátait, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Nem adják ki őket


SERGIO NAZZARO, az olasz parlament maffiaellenes bizottságának szóvivője: Sehova sem lehet eljuttatni nagyobb mennyiségű kábítószert korrumpált állami tisztségviselők vagy vezetők segítsége nélkül.

A közel-keleti ország azért is vonzó a balkáni alvilág számára, mert egészen a közelmúltig nagyon nehéz volt elérni, hogy az Emírségek kiadja az otthon keresett bűnözőknek számító személyeket.

A dubaji rendőrség 2021-ben letartóztatott öt nemzetközi drogbárót az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Dániából; miközben Olaszország több mint 18 hónapja várja a választ az előbb említett Dizdari kiadatásával kapcsolatos kérelmére, akinek az esetében időközben lejárt az előzetes letartóztatására vonatkozó parancs.

De nem csak az albán drogbárók érzik otthon magukat az Egyesült Arab Emírségekben!

Bosznia-hercegovinai médiaforrások szerint a hírhedt Tito & Dino kartell vezetője, a bosnyák származású Edin Gačanin 2019 óta használja póthazaként az Öböl-államot.

Az „Európai Escobarnak” nevezett Gačanint azzal vádolják, hogy jelentős “ellátási hálózatot” épített ki, amely összeköti a latin-amerikai kokaintermelőket a nyugat-európai fogyasztókkal.

A jelek szerint az ebből származó nyeresége lehetővé tette számára, hogy ingatlant vásároljon, és ezáltal védelmet élvezzen az Emírségekben. Eddig sikerült elkerülnie a letartóztatást, bár számos vizsgálat indult ellene, többek között az Egyesült Államok Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (DEA) által is.

Costa del Crime

A balkáni bűnözői csoportok döntése, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe költöznek, egy szélesebb tendencia része. A brit sajtó az új Costa del Crime-nak nevezte el Dubajt – ez váltja fel Spanyolország hírhedt búvóhelyét, a Costa del Solt.


SERGIO NAZZARO, az olasz parlament maffiaellenes bizottságának szóvivője: A szervezet bűnözés számára az építőipar elsődleges célpont, mert rajta keresztül mossa tisztára a pénzt, és mert általa az emberek és a városok tulajdonosává válik, az árak ellenőrzésével pedig megvalósul a munkaerőpiac feletti kontroll. A nap végén pedig már ők irányítják az embereket, és ők mondják meg, hogy kire adják le a vokasikat. Amikor elérkeznek a helyhatósági választások, akkor már megvan a saját privát városuk, és a saját privát polgármesterük.

Mivel sok bandavezér van kis helyen, ezért egyre többen a bűnözők menedékhelyének tekintik az Emírségeket, ahonnan azok alacsony kockázat mellett koordinálhatják tiltott tevékenységüket a külföldi követekkel; ráadásul a “bűnözői koncentráltság” miatt ez jó hely számukra a társasági élethez és az új üzletek megkötéséhez.

2022 márciusában a Financial Action Task Force globális felügyeleti szervezet szürke listára helyezte az Egyesült Arab Emírségeket, mivel aggodalmaik szerint nem lép fel elvárható módon az illegális pénzügyi tevékenységek ellen.

Hasonlóképpen, a Transparency International korrupcióellenes civil szervezet is azt állítja, hogy a közel-keleti ország „kulcsfontosságú eleme” a globális pénzmosási hálózatnak.

A tendencia, hogy a bűnözők távoli országokba költöznek a bűncselekményekből származó jövedelmek tisztára mosása céljából, a balkáni drogbárók fokozott “kifinomultságára” utal, de azt is jelzi, hogy mennyire rugalmasak és üzletközpontúak lettek ezek a szervezetek.

A cikket közlő szakportál szerint a bűnüldöző szerveknek holisztikus és hosszú távú megközelítést alkalmazva kell együttműködniük az Egyesült Arab Emírségekkel a probléma megoldása érdekében.

Ezen túlmenően többet kell tenni azért, hogy ne kerüljenek vissza a bűncselekményekből származó, tisztára mosott jövedelmek a törékeny nyugat-balkáni “politikai gazdaságba”.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a bíróság egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis-Jugoszlávia elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

Kézzel festett farmerek
Az olvasás folytatása

Szerbia

OSTROMÁLLAPOT A BELGRÁDI REPTÉREN: Spanyolország kitoloncolta a zimonyi klán vezetőjét, akit Szerbiában az alvilág fejének tartanak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

2bojovic 2ndard scale
visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Spanyolország kitoloncolta a zimonyi klán vezetőjét, aki tegnap este tért vissza Szerbiába, miután letöltötte 18 éves büntetésének nagyobbik részét. Luka Bojović a mellette ülő rendőrrel sorozatokat nézett egy tableten a Madrid és Belgrád közötti háromórás repülőút során. A maffiózó a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Željko Ražnatović Arkan követője és barátja volt. A zimonyi klán ölte meg Zoran Đinđić volt szerbiai miniszterelnököt, a csoport tagjait Bojović is bújtatta.

Ostromállapot a belgrádi reptéren

Bojovićot a spanyol kommandósok kísérték a madridi repülőtérre, és adták át annak a két szerb rendőrnek, aki érte ment. A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren erős rendőri biztosítás közepette fogadták a Spanyoloroszágból kitoloncolt bűnözőt, aki a Pék (Pekar) ragadványnéven ismert a szerb alvilágban.

Bojović ellen Szerbiában nem folyik bírósági eljárás, és elfogatóparancsot sem adtak ki ellene. Érkezése után az igazságügyi hatóságok szerint “szabad ember”.

Az “egykori” maffiafőnök 20 óra 30 perc körül érkezett meg a Nikola Tesla belgrádi repülőtérre. A leszállást követően a reptéri rendőri kirendeltségre kísérték, ahol “elbeszélgettek” vele. A rendőrök nyilván arra voltak kíváncsiak, hogy milyen tervekkel érkezett haza, erről kérdezték az újságírók is.

Egyelőre nyilvánosan nem mondhatok semmit, de hamarosan lesz rá alkalom. Köszönöm a megértésüket

– jelentette ki Bojović, aki egy újságírói kérdésre válaszolta úgy fogalmazott, hogy örül a hazatérésnek, habár korábban azt mondta, hogy sohasem akar visszatérni Szerbiába, oda csakis koporsóban vihetik vissza. Erről még a spanyolországi fogságban beszélt, miután Szerbiában felmentették az összes vád alól.

Örülök a felmentő ítéletnek, mert bebizonyítottam, hogy nem vagyok bűnöző, és végre szabad ember vagyok a hazámban. De soha nem térek vissza Szerbiába

– közölte egy barátjával folytatott telefonbeszélgetés során Luka Bojović, aki Spanyolországban szerette volna folytatni az életét a szabadulása után, mert úgy gondolta, hogy Szerbiában sem ő, sem a családja nem érezheti magát biztonságban. Ebben van némi tapasztalata, mert a maffiaharcok során ellenfelei 2013-ban húsz golyóval megölték a testvérét, Nikola Bojovićot, hogy így okozzanak neki fájdalmat.

Csalódtam néhány barátomban és általában abban, ami a hazámban uralkodik

– üzente akkortájt Bojović, akit Szerbiában a zimonyi klán vezetőjének, Spanyolországban pedig az Arkan-féle “Tigrisek” nevet viselő félkatonai alakulat parancsnokának tartanak. Ez a félkatonai formáció Kelet-Szlavóniában gyilkolt és hajtott végre rablásokat a kilencvenes években.

A fentieknek ellentmond, hogy Bojović ügyvédjei négy évvel ezelőtt kérelmezték a bandavezér hazaszállítását, miután az kifejezte szándékát, hogy maradék büntetését egy szerbiai börtönben töltse le, amint annak a feltételei teljesülnek.

A belgrádi repülőtéren egykori védőügyvédje Borivoje Borović és egy ismeretlen férfi várta. Borović a szerb állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Bojović átesett a reptéri azonosítási eljáráson, és miután a dokumentumai körül minden rendben volt, “elment haza”, amiről azonban nemigen tudni, hogy pontosan mit is kell alatta érteni.

Miután a volt maffiafőnököt a szerbiai sajtó a montenegró škaljari klánnal hozza összefüggésbe, aligha zárható ki, hogy hallunk még róla, sokan ugyanis attól tartanak, hogy Bojović hazatérése újabb lendületet ad a szerbiai, illetve a belgrádi bandaháborúnak, amely egyre inkább elfajultóban van, és amelyben eddig a kavači klán volt előnyben.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Balkán

SZUPERKARTELL: Világszerte 49 bűnözőt kaptak el, sokan közülük a Balkánról származnak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Europol e1669721700687
visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi Blic úgy tudja, hogy 115 kilogramm kokain csempészésével összefüggésben tartóztattak le két szerb férfit Amsterdamban. Mindketten “ismert” szülőktől származnak, illetve maguk is ismeretségre tettek szert, egyikük válogatott focista volt, a másik pedig neves alvilági szereplő. Sok szálat próbálunk itt felgöngyölíteni, és a cikk végére az derül ki, hogy a napokban Európa-, illetve világszerte 49 került rendőrkézre, akik állítólag Titónak dolgoztak, és az Európába érkező kokain egyharmadát mozgatták. A “Sivatagi fény” műveleti nevet viselő akcióban 30 tonna kokaint foglaltak le a rendőrök.

Hogyan működött?

Nyolc embert kaptak el a szerbiai szervezett bűnözés elleni ügyészség, a szerb titkosszolgálat, a BIA és a szerb rendőrség, valamint Belgium, Hollandia, az Europol és az Eurojust együttműködése révén, ennek során 115 kilogramm kokaint foglaltak le.

A gyanú szerint a bűnözői csoport tagjai nagy mennyiségű, dél-amerikai eredetű kokain szállítását szervezték meg Rotterdam kikötőjébe, ahonnan a belgiumi Arlon városába vitték tovább a drogot.

A bűnözők fedőtevékenységet is folytattak egy bejegyzett betonlap viszonteladó cégen keresztül, amely Luxemburgban vásárolta a lapokat. Ezeket egy arloni raktárban cseréltek le olyan lapokra, amelyekbe a kábítószert rejtették.

A belga rendőrők összesen 22 betonlapot találtak, amelyek mindegyike három, egyenként 1120 gramm súlyú kokaint tartalmazott, a hangárban összesen 103 ilyen csomag volt.

A szerbiai ügyészség közlése szerint az Arlonban talált kábítószer következő állomása a németországi Trier lett volna, majd a betonlapokat árusító cég londoni raktára, ahonnan a kábítószer piacra dobását szervezték.

A montenegrói kapcsolat

A nyolc letartóztatott személy közül kettő a belgrádi Vračarci csoport tagja, a többiek közvetlenül a kavači klánnak “dolgoztak”.

A bűnözői csoport valójában a montenegrói kavači klán nyugati nyúlványa, a nyolc őrizetbe vett személy közül kettőnek felmenői is ismertek voltak, így vagy úgy.

Az egyik Dušan Petković, aki a Kis-Jugoszlávia focicsapatában vett részt a 2006-os világbajnokságon, a csapat szövetségi kapitánya édesapja, Ilija Petković volt.

A másik őrizetbe vett személy Damjan Roganović, akinek az apja, Milan Roganović az alvilágból “emelkedett ki”, és Rogo néven tevékenykedett az Amerika nevet viselő bűnözői csoportban, amíg 1997-ben nem ölték meg Belgrádban.

Ez a gyilkosság része volt a 1997-ben dúló bandaháborúnak, a most őrizetbe vett Damjan Roganović mindössze három éves volt, amikor a két támadó több tucat golyót röpített az apjába.

Petković – aki évek óta Roganović anyjával élt együtt – korábban az OFK Beograd labdarúgó csapat vezetésével működött együtt, de már régen nincs a klubban.

Belgrád és Dubaj

Szombaton Belgrádban kapták el a szerb sajtóban Vuk V. néven emlegetett férfit, aki a fent említett nyolc személy egyike.

Vuk V. szerb állampolgár, de életvitelszerűen régóta Luxemburgban tartózkodott, Belgrádban bérelt lakása volt, amelyben elfogták. A lakásban több laptopot és telefont találtak, amelyek titkos kódokat használtak, ezek megfejtése folyamatban van.

A holland rendőrség és az Europol együttműködésének köszönhetően közben őrizetbe vettek egy boszniai számazású férfit, aki a volt jugoszláv diktátor, Tito nevét használta fedőnévként.

Az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA) már tavaly azt állította, hogy egy titokzatos balkáni férfi, aki a Tito nevet viselte, szervezi Közép-Európa kábítószerrel történő ellátását. Egy nagy nemzetközi akció során tavaly szeptemberben 2,6 tonna kokaint zsákmányoltak a rendőrök, és 61 embert vettek őrizetbe, állítólag ennek a kábítószernek a beszerzése is Tito nevéhez köthető.

Balkáni sajtóértesülések szerint a Tito név mögött a boszniai származású Edin Gačanin bújik meg, aki ugyan holland állampolgár, de Dubajban élt mindezidáig, és onnan szervezte a nagy szállítmányok célba juttatását, alakját a mexikói El Chapóhoz, vagyis a Köpcöshöz hasonlították.

Állítólag ő áll annak a piramisnak a csúcsán is, amely a kavači klánt és Vračarci bűnözői csoportot is magában foglalja, és “Tito és Dino”, vagy egyszerűen csak “Szuperkartell” néven vált ismertté.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: