Connect with us

Magyarország

TÖBBSZÖRI HALASZTÁS: Kétszázzal jött, mégis késett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

buviv orban vonat
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök a magyar miniszterelnökkel akart utazni, azért többször is elhalasztották a „Sólyom” névre keresztelt „szupervonat” első útjának indulását. Orbán Viktor tehát nem tudott lekésni róla – ha netalán lett is volna ilyen szándéka – a Belgrádból induló első gyorsvonat ugyanis megvárta a miniszterelnököt, aki végül Aleksandar Vučić szerb államfővel együtt szállt fel arra a szerelvényre, amely ezentúl a Belgrád– nemzetközi gyorsvasút eddig befejezett szakaszán közlekedik.

Az ünnepéllyel indított és tömeges fogadtatásban részesített Soko (sólyom) névre keresztelt gyorsvonat 33 perc alatt ért Újvidékre, mint ezt már itt megírtuk. A rekordnak emlegetett sebesség körül keltett hírverést némileg csorbítja, hogy a majd egy hetes késés mellett még szombaton is 20 perccel később indult a hivatalos menetrendhez képest.

A gyorsvonat érkezését ugyanis már év eleje óta emlegeti a szerb politikum. Az első komolyabb bejelentést Újvidék polgármestere, Miloš Vučević tette március elején. Ekkor még arról volt szó, hogy az első gyorsvonat vasárnap, március 13-án fut be Belgrádból a tartományi székvárosba.

Ez a dátum reálisabbnak tűnt a korábban elhangzott március 15-től, amelyet maga a szerb elnök jelentett be még januárban. Ahogyan beszámoltunk róla, a tesztutak egyikén Vučić nyomatékosan kijelentette, hogy az első utazásra Orbán Viktor magyar miniszterelnököt hívja meg. Mi már akkor feltételeztük, hogy a magyar forradalom és szabadságharc emléknapján Orbán akkor sem szállna fel a szerbiai vonatra, ha ettől függne az április 3-ra bejelentett választások kimenetele.

Időközben a szerbiai hatóságok azonban az elsőként emlegetett március 13-ai érkezést sem erősítették meg, így Újvidék polgármestere kénytelen volt másnap egymagában „megtekinteni” a tartományi székváros felújított vasútállomását, bár a felújítás valójában a mai napig nem fejeződött be.

Üresen maradt az állomás

Az újvidéki vasútállomást az 1964-es átadás óta nem újították fel, így most teljes tatarozásra volt szükség ahhoz, hogy a Sólyom „méltó helyre” fusson be.

A vágányok feletti huzalokat tartó oszlopokat újakra cserélték, az áramellátó acélsodrony helyett pedig a hatékonyabb villanyáram-felhasználás és a kopásegyütthatók csökkentése érdekében különleges ötvözetből készült vezetékeket feszítettek ki. Új peronalapzatot és a perontetőt építettek, és felszíni szennyvízelvezető-csatornarendszert is kialakítottak. A peronok alatt vezető folyosót is meghosszabbították, így az aluljáró 60 méteres lett. A mozgássérültekre is gondoltak, akik liftekkel juthatnak majd a peron szintjére.

Az előcsarnokban három pénztárablak működik, posta nyílt és egy csomagautomatát is elhelyeztek, de a Postatakarék Bank is nyitott egy fiókintézetet. Az első emeleten a peron mellett rendőrségi őrs, étterem, orvosi rendelő, képtár, Covid–19 információs helyiség is helyet kapott. Szerbiai viszonylatban újdonságnak számít, hogy a kerékpárosok és a kisállatok tulajdonosai számára is biztosítottak egy-egy várótermet, de gyermekek részére is kialakítottak egy helyiséget.

Egy vonaton „eveznek”

Ekkor már azt is tudni lehetett, hogy a próbaidőszakban egy irányban 375 dinárért lehet jegyet váltani, a menettérti jegyért viszont 750 dinárt kell fizetni. A teljes árat is közzétették már, egy menettérti jegy 1600 dinár lesz, vagyis mintegy 5000 forint, egy irányba pedig 1000 dinár, vagyis valamivel több, mint háromezer forint.

A Szerbiai Vasutak közleményeiből az is kiderült, hogy a szóban forgó szakaszon az intercity, a régióexpress és a helyi érdekű, vicinális vonatok közlekednek majd. Az intercity vonatok csak az újbelgrádi megállón állnak meg és 36 perc alatt teszik meg a távot. A régióexpress 49 perces menetidővel számol, amelybe hét megállót iktat be. A leglassabbak a vicinális szerelvények lesznek, 55 perces menetidővel – tették közzé az illetékesek.

Kedden pedig már azt is tudni vélte a szerb sajtó, hogy másnap, március 15-én robog be a 200-zal száguldó szerelvény az új állomásra. Így többen is összegyűltek annak reményében, hogy elsőként várhatják be a „hihetetlenül pontos és gyors” vonatot.

Mindhiába… Míg az újságírók az új állomáson vesztegeltek, Siniša Mali pénzügyminiszter nemes egyszerűséggel bejelentette: a Belgrád–Újvidék gyorsvasutat március 19-én fogják megnyitni. A március 15-ei átadás elmaradásának okáról egy szót sem szólt. És mivel a sajtó az állomásokon vesztegelt, nem is faggathatta senki az „álmok későbbi megvalósulását” beharangozó pénzügyminisztert.

– Eddig csak álmodhattunk arról, hogy Szerbiában olyan gyorsan közlekednek majd a vonatok, mint Európa szinte minden országában. Vagy arról, hogy sok-sok autópálya hálózza be az országot, hogy annyi gyár épül, mint amennyi épül, meg arról, hogy a fizetések és a nyugdíjak is emelkednek

– sorolta videójában Mali ahelyett, hogy magyarázatot volna a csúszásra.

Az újságírók így szombaton már nem bízták a véletlenre a dolgot, és Belgrádba utaztak, hogy jelenlétükkel biztosítsák: valóban felszáll a 200-zal száguldó Sólyomra a szerb elnök és (mint időközben kiderült) a magyar miniszterelnök is.

Orbán és Vučić tehát egy vonaton utazott, és utazik továbbra is. Minden szinten: jelképesen és valóságban, sólyom szárnyán, és anélkül, egymást dicsőítve az ugyanarra a napra meghirdetett választások előtt.

Szerbia

VUČIĆ THE GREAT: A koszovói miniszterelnök elrontotta a szerb államfő játékát

Közzététel:

a megjelenés dátuma

államfő, elnök
A VEZÉR ÖKLE: Az "elázott" szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen (Forrás: Instagram)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

A szerb elnök hetekig készítette elő a péntek esti nagygyűlést, amellyel azt akarta bizonyítani, hogy neki van a legnagyobb követőtábora. A szerb kormánypárti sajtó szerint Aleksandar Vučić a mostani belgrádi szeánszra 200 ezer embert trombitált össze, ami lehet, hogy kevesebb, mint a „nagy előd” Slobodan Milošević gazimestani csődülete, amellyel 1989-ben a rigómezei (vesztes) csata hatszázadik évfordulójáról emlékeztek meg. Az a nagygyűlés a balkáni háborúk nyitánya volt, és a feszültséget most is sikerült felsrófolni, amiben a szerb államfő segítségére sietett Albin Kurti koszovói miniszterelnök, így alkotnak ők ketten „halálos párost”.

Elázott harcosok

A szerb elnök híveit az sem riasztotta vissza, hogy még az időjárás sem volt hozzájuk kegyes. Vučić azzal kezdte a nagygyűlést, hogy „végtelen háláját” fejezte ki a híveinek, akik „lelkesen eláztak” azért, hogy a vezér szájából ismét halhassák, amit már a balkáni gerlék is turbékolnak Szerbiában.

A szerb elnök méltatta, hogy hívei megmutatták mennyire kitartók, mert még esőben is készen állnak a harcra a „tisztességes Szerbiáért”, ahogy Vučić nevezi az általa kitűzött célt.

A nagygyűlés kezdetén megemlékeztek a két május eleji lövöldözés áldozatairól, és reagáltak a Koszovóban néhány órával korábban lejátszódott eseményekre is.

A koszovói rendőrség tagjai a nagygyűlés előtt akcióztak a szerb többségű Zubin Potok, Zvečan és Leposavić településeken, de megszólaltak a szirénák Észak-Mitrovicában is.

A koszovói rendőrség tagjai erővel „iktatták be” a korábbi koszovói albán választási cirkusz alkalmával két-három százalékkal polgármesteri tisztséghez jutott albánokat, és a községi intézményekről eltávolították a szerb zászlókat, helyükbe kitűzték a koszovói lobogót.

elnök, államfő

MINDIG FRISS: Albán polgármesteri bevonulás a koszovói szerb területeken, a bódén látható felirat jelentése magyarul: mindig friss (Forrás: Tanjug)

A zvečani önkormányzat épületébe történt behatolás alkalmával a koszovói rendőrök a könnygáz mellett sokkbombát is bevetettek, és szpréjel lefújták az összegyűlt szerbeket, akik meg akarták akadályozni a községháza általuk illegálisnak tartott elfoglalását.

A rendőri akciót követően az orvosok mintegy tíz embert láttak el az észak-mitrovicai kórházban. Ezt követően Vučić elrendelte a legnagyobb készenlétet a szerbiai hadseregnél, szombaton délelőtt pedig „haditanácsot” tartottak Belgrádban, vagyis összeült a Nemzetbiztonsági Tanács, amely úgy döntött, hogy a további intézkedésig a legmagasabb „készültségi fokozatban” maradnak.

Ezeket a koszovói előzményeket követően kezdődött meg a belgrádi nagygyűlés, amelyen a szerb elnök azt mondta, hogy a pristinai vezetés szándékosan akciózott pénteken, kivárták ugyanis a napot, amikor a férfiak a „reményteli Szerbia” megteremtését célzó nagygyűlésen tartózkodnak Belgrádban, vagyis nem lesznek otthon.

A szándék mindenképpen egyértelmű: a koszovói vezetés, illetve Albin Kurti koszovói albán miniszterelnök el akarta rontani Aleksandar Vučić játékát, és ezért időzítette a nagy csinnadrattával szervezett „legnagyobb nagygyűlés” napjára a „választási kabaré” folytatását, a szerb elnök azonban azzal a közhellyel nyugtatta le az „elázott harcosokat”, vagyis a nagygyűlés résztvevőit, hogy „amikor Szerbia egységes, akkor számtalan problémát képes megoldani”.

Ugyanakkor ismét elővette azt a tavaly augusztusi szófordulatot, hogy Szerbiát a „bújtatott alanyt” falhoz szorította, és ezért nincs más kiút, mint a haza és a nép védelme.

– Harcolni fogok a béke minden másodpercéért, de azt kijelentem, hogy Szerbia nem nézi tétlenül, ha támadás éri a szerbeket Koszovó északi részén. Ki akarják űzni a szerbeket Koszovóból? Nem űzik ki őket!

– mondta igazi „békeharcosi hévvel” Vučić The Great.

Párbeszéd a legrosszabbakkal is

A szerb államfő elmondta, hogy a nagy beszolgáltatási akció során már ötvenezer fegyvert és robbanószerkezetet begyűjtöttek, ezzel pedig hány és hány életet megmentettek, miközben egyes (ellenzéki) politikusok visszaéltek a tragédiával, amiért megvetést érdemelnek.

Vučić The Great azonban a megvetés ellenére is hajlandó szóba állni mindazokkal, akikről a „legrosszabbakat” gondolja, ezért párbeszédre szólítja fel őket, mert szerinte nem az autóutak a legmegfelelőbb helyek a politikai akarat kifejezésére.

A szerb elnök ezzel arra utalt, hogy az úgynevezett ellenzéki tüntetés résztvevői a „mitingelős folkról” keretében előszeretettel állítják le a forgalmat a nemzetközi korridorhoz tartozó egyik belgrádi hídon.

A szerb elnök az ellenzéket más módon is gyalázta, majd „tárgyalási feltételként” közölte, hogy átmeneti kormány addig nem lesz, amíg ő él. De ez sem hangzott már újdonságként, korábban ugyanis többször elmondta, hogy meg kell őt ölni ahhoz, hogy az ellenzék választások nélkül hatalomra kerüljön.

Vučić Szerbia főszerkesztőjeként azt is bejelentette, hogy megszüntetik a valóságshow jellegű műsorokat a baráti médiában, viszont kifogásolta, hogy ezek, mármint a legrosszabbak, nem hajlandók felszámolni azokat a saját televízióikban, amivel egyúttal tudatosította, hogy országon, illetve szerbségen belül elég erőteljes a megoszlás.

A szerb elnök itt konkrétan az egyébként valóban nézőbutító Survivorra gondolt, erről a nagygyűlést megelőzően beszélt, akárcsak arról, hogy tárgyalt Željko Mitrovićtyal, a Pink televízió tulajdonosával a Szövetkezet (Zadruga) címen futó médiaokádmány felszámolásáról, és láss csodát, Mitrović bejelentette, hogy tíz napon belül a Szövetkezet bezárja a kapuit.

Vučić a belgrádi nagygyűlésen arról is szónokolt, hogy 11 év és megannyi győzelem után visszavonul a pártelnöki tisztségtől, de a párt hű és odaadó tagja marad, miközben szombattól minden szerbiai állampolgár elnöke lesz.

Szavai szerint a párt vezetését „csodálatos emberek” veszik át tőle, majd bejelentette, hogy Szent Vitus napján (Vidovdan), vagyis a gregorián naptár szerint június 28-án megkezdi a Népi Mozgalom Szerbiáért elnevezésű ernyőszervezet megalakítását.

Szent Vitus napja a szerb nemzet egyik legjelentősebb és legrégebbi ünnepe, ezért az időpont megválasztása szimbolikus értelmet is hordoz.

Szavai szerint a mozgalmat „tágabbnak képzeli el, mint az összes párt, mert mindazokat fogja majd egybe, akik tudják, mennyire fontos az uniós utat járni, de nem tönkretenni a keleti szövetségeket”.

Vučić a „népfront jellegű” ernyőszervezetbe szeretné bevonni a független értelmiségieket is, vagyis ismételten bizonyítja azt a délkelet-európai tézist, hogy a hatalmat gyakorló személy előbb a saját oldalán számolja fel a nézetkülönbségeket, hogy így megerősödve még nagyobb erővel rontson rá a már megsebzett ellenzékre.

Két testvérnép és a békeharc

A BALK tegnap megelőlegezte, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki lassan állandó szereplője lesz a szerbiai politikai folklórnak, ismét szerbül szól majd „a világ legnagyobb szerb nagygyűléséhez”.

És ez valóban meg is történt. Szijjártó szerbül mondta el, hogy történelmi ellenségeskedés helyett immár történelmi barátság van Magyarország és Szerbia között, és a magyar nemzet mára testvérnépként tekint a szerbekre.

– Közös történelmünk számos megpróbáltatás elé állított minket, sokszor ellenségként tekintettünk egymásra. Mára mindez megváltozott: testvéri nemzetek lettünk

– hangsúlyozta a magyar külügyminiszter, aki szerint az újkeletű testvériség Aleksandar Vučićnak köszönhető, aki úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az követendő példaként szolgál az egész világ számára.

elnök, államfő

A magyar külügyminiszter szerb esernyő alatt (Forrás: Facebook, Szijjártó Péter)

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a két ország hasonló kihívásokkal néz szembe, Budapestet és Belgrádot ugyanis egyformán „gátlástalanul támadja a nemzetközi liberális fősodor”.

– Miért is támadnak minket? Azért, mert mi, magyarok és szerbek kiállunk magunkért, a nemzeti érdekeinkért, és ezt azért tudjuk megtenni, mert erős vezetőink vannak. Azért támadnak minket, mert békét akarunk Ukrajnában, és nem veszünk részt a háború eszkalációs kockázatának növelésében. Azért támadnak minket, mert ragaszkodunk a családi értékekhez, és azért támadnak minket, mert nem hagyjuk, hogy kívülről diktáljanak nekünk

– sorolta Szijjártó, aki közös pontnak nevezte azt is, hogy Magyarországon és Szerbiában is „vannak olyan politikai erők, amelyek külföldi érdekeket szolgálnak, és nem átallnak kihasználni akár emberi tragédiákat is azért, hogy politikai hasznot hajtsanak maguknak”.

Szijjártó úgy vélte, hogy az idegen érdekeket szolgáló pártokat választásról választásra le kell győzni, és szerencsére ezt megtesszik mindkét országban rendszeresen, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ezek a támadások nem maradnak abba a jövőben sem a maguk „nemzeti útját járó magyarok és szerbek ellen”, amiből pedig az következik, hogy a békeharc nem marad el magyar oldalon sem.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava