Connect with us

Magyarország

MOST RIASZTOTT A NATO: Ismét hamisnak bizonyult a bombafenyegetés, az Air Serbia a magyar légteréből fordult vissza

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ezúttal is hamis volt a bejelentés, miszerint a szerb légitársaság Belgrád- Moszkva útvonalon repülő gépében robbanószerkezet van – közölte a Szerbiai Belügyminisztérium. A közlemény szerint ezt a rendőrség diverzió elleni egysége állapította meg, miután az Air Serbia gépe a magyar légtérből visszafordult Belgrádba. Az utóbbi napokban ez már a második ilyen fenyegetés volt. Az Air Serbia az egyetlen európai légitársaság amely repül Moszkvába az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankcióktól függetlenül, amiről itt írtunk.

Most riasztott a NATO

Egy eddig ismeretlen személy hétfőn egy ukrajnai e-mail címről érkező üzenetben tájékoztatta a belgrádi Nikola Tesla repülőteret, hogy a Moszkvába tartó járaton pokolgép van. A gép hétfőn koradélután már a magyar légtérben volt, ezért a belgrádi légi irányítás értesítette a magyar illetékes szerveket.

A honvédelmi minisztérium közleménye szerint az Air Serbia gépe a magyar-szlovák határról fordult vissza, miközben a NATO Déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a magyar honvédség Gripenjeit.

A készenléti géppár rövid időn belül azonosította a szerb A319-est, és kikísérte Magyarország légteréből. A két Gripen addig maradt a határmenti légtérben, amíg a visszafordított repülőgép nem szállt le Belgrádban.

Ezúttal tehát riasztott a NATO, nem úgy mint a múlt héten Zágrábba becsapódó drón esetében.

A kettős mérce

A szerb rendőrség a leszállás után azonnal evakuálta a 125 utast, és átvizsgálta a gépet, amelyen nem talált robbanószerkezetet, akárcsak a március 11-én történt bejelentést követően sem.

A szerbek nyomozást indítottak a hamis riasztást tartalmazó e-mail feladójának felkutatása érdekében, akit minden bizonnyal az Ukrajna elleni orosz agresszió motivált.

A szerb légitársaság korábban heti nyolc járatot tartott fenn a Belgrád- Moszkva- Belgrád vonalon, de ezek számát előbb tizenkettőre, majd tizenötre emelték.

Az Air Serbia azonban tegnap a honlapján közölte, hogy az Air Serbia a külföldi nyomás miatt csökkenti a Belgrádból Oroszországba irányuló tevékenységét. Tehát nem önszántából, hanem mondjuk washingtoni vagy brüsszeli sugallatra.

Ezt természetesen az ország mindenese, Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke jelentette be, aki megjegyezte hogy törlik az extra járatokat, így ismét csak heti hét-nyolc járat lesz Belgrád és Moszkva között. Az átállás, illetve a visszaállás azonban némi időt vesz igénybe.

– Azt mondják, hogy hasznot húzunk az ukrán vérből… Az igazság az, hogy egy járat helyett kettő van most, de ahogyan erről beszélnek, azt gondolhatnánk, hogy 100-ról 200-ra növeltük a járatok számát. Viszont nem kritizálják azokat, akik NATO-tagok és részben Európában vannak, akik harmincszor több járattal rendelkeznek, mint mi, például Törökország

– jelentette ki Vučić, aki ezáltal kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot.

– Miért nem kritizálják azokat az Öböl-menti országokat, amelyeknek tizenötször több járatuk van Oroszországba, mint nekünk, a kritikák helyett inkább olajért kuncsorognak náluk

– jegyezte meg a szerb államfő, aki így folytatta:

– Semmi baj, visszatérünk a régi menetrendhez, napi egy járattal, így senki sem bírálhat bennünket, hogy pénzt keresünk a háborún. Mert 30.000 euró a probléma. Oké, nem probléma. A dupla járatsűrűséget még öt-hat napig megtartjuk, mivel az emberek már lefoglalták a jegyeket, majd a napi egy járatra állunk vissza. Akkor újra boldogok lesznek.

Az Air Serbia egyelőre nem módosította menetrendjét, de ez bármely pillanatban megtörténhet, vagy nem. A szerb légitársaság repül Szentpétervárra is, és a nyáron járatot indítana Szocsiba, de lehet, hogy a háború miatt abból nem lesz semmi.

A szerb légitársaság keserűen jegyezte meg, hogy számos külföldi fuvarozó folytatja, sőt növelte tevékenységét Moszkva esetében, példaként a Turkish Airlinest említette, és utalt arra is, hogy az Emirates, a Qatar Airways, a Gulf Air és az Etihad Airways továbbra is fenntartja járatait Moszkvába.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava