Connect with us

Magyarország

MOST RIASZTOTT A NATO: Ismét hamisnak bizonyult a bombafenyegetés, az Air Serbia a magyar légteréből fordult vissza

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb gepek
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Ezúttal is hamis volt a bejelentés, miszerint a szerb légitársaság Belgrád- Moszkva útvonalon repülő gépében robbanószerkezet van – közölte a Szerbiai Belügyminisztérium. A közlemény szerint ezt a rendőrség diverzió elleni egysége állapította meg, miután az Air Serbia gépe a magyar légtérből visszafordult Belgrádba. Az utóbbi napokban ez már a második ilyen fenyegetés volt. Az Air Serbia az egyetlen európai légitársaság amely repül Moszkvába az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankcióktól függetlenül, amiről itt írtunk.

Most riasztott a NATO

Egy eddig ismeretlen személy hétfőn egy ukrajnai e-mail címről érkező üzenetben tájékoztatta a belgrádi Nikola Tesla repülőteret, hogy a Moszkvába tartó járaton pokolgép van. A gép hétfőn koradélután már a magyar légtérben volt, ezért a belgrádi légi irányítás értesítette a magyar illetékes szerveket.

A honvédelmi minisztérium közleménye szerint az Air Serbia gépe a magyar-szlovák határról fordult , miközben a NATO Déli Egyesített Légi Hadműveleti Központja riasztotta a magyar honvédség Gripenjeit.

A készenléti géppár rövid időn belül azonosította a szerb A319-est, és kikísérte Magyarország légteréből. A két Gripen addig maradt a határmenti légtérben, amíg a visszafordított repülőgép nem szállt le Belgrádban.

Ezúttal tehát riasztott a NATO, nem úgy mint a múlt héten Zágrábba becsapódó drón esetében.

A kettős mérce

A szerb rendőrség a leszállás után azonnal evakuálta a 125 utast, és átvizsgálta a gépet, amelyen nem talált robbanószerkezetet, akárcsak a március 11-én történt bejelentést követően sem.

A szerbek nyomozást indítottak a hamis riasztást tartalmazó e-mail feladójának felkutatása érdekében, akit minden bizonnyal az Ukrajna elleni orosz agresszió motivált.

A szerb légitársaság korábban heti nyolc járatot tartott fenn a Belgrád- Moszkva- Belgrád vonalon, de ezek számát előbb tizenkettőre, majd tizenötre emelték.

Az Air Serbia azonban tegnap a honlapján közölte, hogy az Air Serbia a külföldi nyomás miatt csökkenti a Belgrádból Oroszországba irányuló tevékenységét. Tehát nem önszántából, hanem mondjuk washingtoni vagy brüsszeli sugallatra.

Ezt természetesen az ország mindenese, Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke jelentette be, aki megjegyezte hogy törlik az extra járatokat, így ismét csak heti hét-nyolc járat lesz Belgrád és Moszkva között. Az átállás, illetve a visszaállás azonban némi időt vesz igénybe.

– Azt mondják, hogy hasznot húzunk az ukrán vérből… Az igazság az, hogy egy járat helyett kettő van most, de ahogyan erről beszélnek, azt gondolhatnánk, hogy 100-ról 200-ra növeltük a járatok számát. Viszont nem kritizálják azokat, akik NATO-tagok és részben Európában vannak, akik harmincszor több járattal rendelkeznek, mint mi, például Törökország

– jelentette ki Vučić, aki ezáltal kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot.

– Miért nem kritizálják azokat az Öböl-menti országokat, amelyeknek tizenötször több járatuk van Oroszországba, mint nekünk, a kritikák helyett inkább olajért kuncsorognak náluk

– jegyezte meg a szerb államfő, aki így folytatta:

– Semmi baj, visszatérünk a régi menetrendhez, napi egy járattal, így senki sem bírálhat bennünket, hogy pénzt keresünk a háborún. Mert 30.000 euró a probléma. Oké, nem probléma. A dupla járatsűrűséget még öt-hat napig megtartjuk, mivel az emberek már lefoglalták a jegyeket, majd a napi egy járatra állunk vissza. Akkor újra boldogok lesznek.

Az Air Serbia egyelőre nem módosította menetrendjét, de ez bármely pillanatban megtörténhet, vagy nem. A szerb légitársaság repül Szentpétervárra is, és a nyáron járatot indítana Szocsiba, de lehet, hogy a háború miatt abból nem lesz semmi.

A szerb légitársaság keserűen jegyezte meg, hogy számos külföldi fuvarozó folytatja, sőt növelte tevékenységét Moszkva esetében, példaként a Turkish Airlinest említette, és utalt arra is, hogy az Emirates, a Qatar Airways, a Gulf Air és az Etihad Airways továbbra is fenntartja járatait Moszkvába.

Szerb Köztársaság

ÖSSZEÖLELKEZTEK: A boszniai szerb elnök Ankarában fotózkodott Orbán Viktorral

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Ankara
EGYMÁSBA KAPASZKODTAK: Orbán Viktor és Milorad Dodik egymásba kapaszkodott az ankarai beiktatási ünnepségen (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A boszniai szerb elnök is részt vett Recep Tayyip Erdoğan ankarai beiktatásán, és ebből az alkalommal találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, amit a Twitteren szorgalmasan dokumentált. A magyar miniszterelnök a Facebookon számolt be a beiktatási ünnepségről, ő viszont nem posztolt fotót arról, hogy összeölelkezett Milorad Dodikkal.

A „békepárti” Erdoğan

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott a Facebookon, hogy Magyarországnak és általában is nagyon kellett Erdoğan győzelme, mert ő Orbán megfogalmazása szerint a kihívójával, a „háborúpárti” Kemal Kılıçdaroğluval ellentétben az újraválasztott török elnök „békepárti” politikus.

Ebből már világossá válik, hogy Orbán melyik oldalra szurkolt, és hogy a továbbiakban is változatlanul „jól fejlődnek” a török magyar kapcsolatok.

Akárcsak a magyar-boszniai szerb kapcsolatok, bár erről nem a magyar miniszterelnöktől értesülhettünk, hanem Milorad Dodik boszniai szerb elnöktől, aki általában a Twitteren közli „magvas” gondolatait.

Most azt írta, hogy mindig szívesen találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akit a boszniai Szerb Köztársaság barátjának nevezett, miután Ankarában találkozott vele.

Ankara

CSALÁDI FOTÓ: A képen látható szőke hölgy nem Dodik felesége (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A Dodik mellett látható „szőkített hölgy” nem a boszniai szerb elnök felesége, hanem Dodik „politikai dalárdájának” lelkes énekese, név szerint Željka Cvijanović, a boszniai államelnökség 1/3 tagja a szerbek képviseletében.

Orbán az 1/3 taggal az európai közösség moldovai találkozóján is elbeszélgetett, amit viszont már a magyar miniszterelnök dokumentált a Facebookon közzétett videóban.

Orbán a moldovai csúcson Balkán-napot tartott, Cvijanović mellett megbeszélést folytatott a horvát miniszterelnökkel, valamint a szerb elnökkel és a macedón miniszterelnökkel is. Erről mindről van fotó, de már nem fért ide.

Dodik és a

A boszniai szerb elnöknek nem lehetett ilyen „sűrű napja” Ankarában, legalábbis erre lehet következtetni az internetre kiakasztott fotókból.

Ankara

Milorad és Mevlüt erősen vigyorognak Ankarában az örökkévalóság kedvéért (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Ezek azt igazolják, hogy Dodik a magyar miniszterelnökön csak Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel futott össze a folyosón, amit a boszniai szerb elnök az interneten találkozóként emlegetett, Çavuşoğlu viszont nem tartotta szükségesnek, hogy a világhálón (Twitter és Facebook) eldicsekedjen a Dodikkal folytatott „folyosói beszélgetésről”.

Milorad Dodik a dodik.net címen található internetes honlappal is erősíti médiajelenlétét, ez olyan, mint ha a magyar miniszterelnöknek lenne egy orban.net vagy orban.hu oldala.

A boszniai szerb elnök ezen is beszámolt ankarai útjáról, és magáról a beiktatási ünnepségről. Az ott készült fotón jól látható, hogy Dodik és Cvijanović egy sorral a magyar miniszterelnök előtt ült.

Ankara

Ankarában Dodik egy sorral hátrébb kapott helyett, mint Milorad Dodik (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

A fotóhoz csatolt bejegyzésben a boszniai szerb elnök gratulált a török államfőnek, ha úgy tetszik, akkor a „török szultánnak”, a hatalom átvétele alkalmából, ami helyesebben mondva a hatalom továbbvitelét jelenti.

A boszniai szerb tévécsatornáknak nyilatkozva (Una, RTRS) Dodik visszalapozott a múltban, és felidézte azokat az időket, amikor a boszniai államelnökség szerb tagjaként találkozott Erdoğannal.

– Szerintem egy komoly elnökről van szó. Természetesen nincsenek illúzióim, de tény, hogy lehetőség van a párbeszédre (tudunk beszélni), és minden partnernek kijár a tisztelet

– mondta az őt meginterjúvoló újságíróknak a boszniai szerb elnök, aki a Twitteren ehhez még hozzátette, hogy a daytoni békemegállapodáshoz nyújtott eddigi határozott támogatás Erdoğan részéről kulcsfontosságú a jó együttműködés folytatásához.

A dodik.net által közölt cikk címe szerint Erdoğan minden partnerét tiszteletben tartja, és a (belső) megállapodást támogatja Bosznia-Hercegovinában, és amint ezt a fenti mondatból láthattuk, mindezt a daytoni szerződés szellemében teszi.

Dodik gyakran hozakodik elő a daytoni szerződésre utaló frázisokkal, amivel magát – függetlenül a szecesszionista törekvésektől – a boszniai békét megalapozó dokumentum védelmezőjeként igyekszik feltüntetni, azokat viszont rendszeresen kiosztja, akik nem követik az ilyen-olyan boszniai békét megteremtő és szavatoló dokumentum általa értelmezett iránymutatását.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava