Connect with us

Albánia

HALDOKLIK AZ OPEN BALKAN?: Albániát és Észak-Macedóniát is sújtja a globális energia- és élelmiszerválság, Szerbia (nem) segít

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tuntetok tiranaban
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Albánia és Észak- Macedónia számára is komoly kihívást jelent a globális energia- és élelmiszerválság, mindkét ország rendkívüli intézkedéseket hoz folyamatosan. A problémák jó részét az okozza, hogy Szerbia exporttilalmat rendelt el sok létfontosságú termékre, ami érzékenyen érintette két partnerét az Open Balkan kezdeményezésben. Albániában napok óta utcai tiltakozások zajlanak az áremelkedések miatt, bár ezek csak részben hozhatók összefüggésbe a szerb döntéssel.

Az Open Balkan sírja

Bár pénteken az albániai üzemanyag-gazdálkodási tanács úgy döntött, hogy az üzemanyag ára 217 lek/liter lesz (~1,7 €, azaz kb. 670 fotint) – ezt tekinthetjük az üzemanyag árak befagyasztásának – de ez már nem használt, mert tudvalevő, hogy Olaszországhoz hasonlóan Albániában is az üzemanyag árának körülbelül 50%-a az adó.

A korábbi literenkénti benzinár a korábbi 175 lekről (540 forint) a múlt szerdán az egekbe kúszott, egyes kutakon elérte a 290 leket (900 forint). Ezt követően sok ember és számos elemző követelte, hogy tekintettel a rendkívüli helyzetre, a kormány avatkozzon be az olajárra kivetett adók, olajjövedék, szén-dioxid-adó és forgalmi adó eltörlése/csökkentése által.

Az ötödik napja tartó tüntetések során több tüntetőt tartóztattak le. Szombaton, a miniszterelnöki hivatal előtti tüntetés után a tiranai rendőrigazgatóság elé vonult a tömeg, ahol a letartóztatott tüntetők szabadon bocsátását követelték. Országszerte 30 főt vittek be, 118-at nyomozás alá helyeztek, 15 főt pedig köröznek. Azzal vádolják őket, hogy lezárták az utakat, és nem engedték a járművek szabad mozgását. Ugyanakkor a bíróság törvénytelennek találta a tiranai tüntetők letartóztatását, és szabadon engedte őket.

Edi Rama miniszterelnök, aki eddig kitartott amellett, hogy a háború miatt alakult ki a világválság, amely begyűrűzött Albániába is, és ezzel nincs mit tenni, most viszont a Facebookon megígérte, hogy intézkedéseket tesz a következményeinek enyhítésére.

– A miniszterelnökség dönteni fog, és társadalmi rezisztencia-csomagot fogad el, reagálva a globális energiaválság következményeire, és kiveszi a részét az árakkal szembeni harcból

– írta az albán miniszterelnök a Facebookon. Edi Rama szerint az áremeléssel szembeni védekezés érdekében bemutatott „rezisztencia-csomagot” három hónapra tervezik, de ha az ukrajnai helyzet romlik – mondta a miniszterelnök – az albán kormány egy másik forgatókönyvre tér át.

Albániában nagy a baj, Szerbia ugyanis betiltotta az olaj, a búza, a kukorica és a liszt exportját, Albánia pedig a gabonafélék 36%-át erről a piacról importálta, amely most bezárult, Open Balkan ide, vagy oda.

Szerbia fontos partnere Albániának a gabonaimportban. Az INSTAT (Albán Statisztikai Hivatal) adatai szerint Albánia 2021-ben 326 millió kg gabonát importált, ennek 36%-a Szerbiából, 46%-a pedig Oroszországból származott.

Ezzel együtt vagy ennek ellenére a „fogyasztói kosárban” lévő élelmiszerek drágulása nem állt meg. A kenyér (25%), a liszt (20%), a napraforgóolaj (32,5%) drágulása után a rizs, a cukor és a bab ára is emelkedik.

Árképzési módszertan

Észak- Macedónia – amely az Open Balkan harmadik országa – közben óvintézkedéseket vezetett be: eltörölte az alapvető élelmiszerek áfáját, csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját, ami a szkopljei kormány által a múlt szerdán meghozott mintegy 400 millió eurós intézkedéscsomag része. Ezek célja, hogy megvédjék az emberek életszínvonalát, és biztosítsák a helyi vállalatok likviditását a globális energia- és élelmiszerválság közepette, legalábbis az ottani kabinet szerint.

– Elegendő élelmiszer- és üzemanyag-tartalékunk van az ország szükségleteinek fedezésére. Ezeknek a termékeknek az ára nagyon magas a világpiacon, de a meghozott intézkedések várhatóan mérséklik az áremelkedést

– nyilatkozta Dimitar Kovacsevszki macedón miniszterelnök.

A csomag értelmében a kormány eltörli az áfát a legfontosabb élelmiszerek esetében, viszont meghagyja a kenyér, a cukor, a liszt, az étkezési napraforgóolaj, a tej, a hús, a rizs és a tojás esetében az eddigi árrést. Eddig ezeknek az élelmiszereknek az áfája 5 százalék volt. Emellett eltörlik az alapvető élelmiszerek behozatalára kivetett összes vámot, valamint a földgáz, a villamos energia és a hőenergia áfáját. Az üzemanyag áfája 18 százalékról 10 százalékra csökken.

A macedón kormány a lakossági villany- és gázfogyasztók esetében is döntött, és az árképzési módszertan módosítását javasolta annak érdekében, hogy a legkiszolgáltatottabb állampolgárok számára csökkentse az áram és a gáz árát.

Emellett a nyugdíjasok és mintegy 35 ezer legkiszolgáltatottabb állampolgár három hónapig havi 1.000 dénár (16,2 euró) kupont kap alapvető élelmiszerek vásárlására.

A kormány kamattámogatást ad a hitelekhez, valamint az Észak- Macedóniai Fejlesztési Bankon keresztül kamatmentes hitelt nyújt a cégeknek likviditásuk támogatására. A vállalatok hiteleket is igénybe vehetnek az energiahatékonysági projektekbe és a megújuló energiatermelésbe való beruházáshoz.

Észak- Macedónia pénteken úgy döntött, hogy korlátozza egyes élelmiszerek exportját, hogy megelőzze az esetleges hiányokat, követve ezzel számos balkáni és közép-európai ország példáját.

– Az ország korlátozza a búza, az árpa, a kukorica, a búzaliszt, a napraforgómag és a napraforgóolaj exportját

– áll a macedón kormány közleményében. A döntést annak is következménye, mivel ezeknek a cikkeknek a szerbiai exporttilalma ugyanúgy érinti Észak- Macedóniát, mint Albániát.

Nem prioritás

Szerbiára a Nyugat erős nyomást gyakorol annak érdekében, hogy az ország csatlakozzon az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókhoz, ami a későbbiekben akár a csatalakozás feltétele is lehet, amit burkoltan vagy kevésbé burkoltan már megüzentek a belgrádi kabinetnek.

Így a belgrádi kormány, és Aleksandar Vučić szerbiai államfő figyelmének homlokterében most egyébként sem az Open Balkan sorsa áll, mert – rögtön az ukrajnai konfliktus után, és messze az Open Balkan témája előtt – leginkább a közelgő választások megnyerése foglalkoztatja, így jócskán bele is vetette magát a kampányba, amihez hozzátartoznak az államelnöki televíziós szereplések számának növekedése, ha azokat egyáltalán még lehet tetézni.

Egy ilyen alkalmával a szerb államfő úgy nyilatkozott, hogy a térség politikusaival folytatott megbeszélések során megerősítették, hogy Szerbia kitart az Open Balkan mellet: ellátja a szomszédait liszttel és minden más áruval, ezzel kapcsolatban azonban már most vannak kétségek. Szerbia tehát úgy gondolja, hogy a legnagyobb „testvér jogán” gondoskodnia kell a kicsikről, bár most az exporttilalmi intézkedésekkel elveszi előlük a falatot: majd a többiek is kapnak enni, ha már ő maga jól lakott.

További gondot okozhat Belgrádnak, hogy Moszkva az ellenséges országok közé sorolta Albániát és Észak- Macedóniát, ami rossz és nem kívánt végkifejlet esetén Szerbia számára is kötelező érvényű lehet, ebből pedig logikusan következik a kérdés, hogy miért kellene etetni az ellenséget? Bár a politika nem mindig tiszta logika.

Albánia

BARÁTSÁG: Amerikai segítséggel fejlődik az albániai infrastruktúra és az energiaipar

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

barátság, energia
A tervezett skavicai erőmű (Forrás: albán energiaügyi minisztérium)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államok infrastrukturális és energiaipari nagyprojektekben jelenik meg Albániában. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara évkönyvében közzétett legújabb adatok szerint az elmúlt két évben jelentősen növekedett az amerikai befektetések száma a balkáni országban. A jelentős növekedés alatt azt kell érteni, hogy a befektetések száma több mint kétszeresére nőtt, ami az éves átlagos befektetések értékét mintegy 100 millió dollárról 250 millió dollárra emelte! A beruházási állomány 2020. év végén 89 millió euró volt, 2021-ben már elérte a 161 millió eurós értéket, a legfrissebb adatok szerint pedig tavaly decemberben az amerikai működőtőke-befektetések állománya 221 millió eurót tett ki Albániában.

Többszörös növekedés

Az amerikai kamara jelentése hangsúlyozta, hogy Albánia gazdasági növekedése és a gazdasági reformok jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai érdeklődés növekedéséhez. A megfogalmazás szerint Albánia lendületesen fejlődő gazdasága vonzó befektetési lehetőségeket kínál az amerikai vállalatoknak, különösen az infrastruktúra, az energia és a turizmus terén.

De kik és mi áll az albániai amerikai „befektetések” megtöbbszöröződése mögött?

Bechtel Corporation

A Bechtel amerikai mérnöki, beszerzési, építőipari és projektmenedzsment cég, 2022-ben az Egyesült Államok második legnagyobb építőipari vállalata volt.

Belinda Balluku albán miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 2023. novemberében megnyitják a Skavica Erőmű építési területét.

A Drin folyón épülő vízerőmű projektje a becslések szerint körülbelül félmilliárd euróba kerül majd, és az erőmű várhatóan öt év alatt készül el.

barátság, energia

Andrew Patterson, a Bechtel nagyprojekt-fejlesztési vezetője Ergys Verdho, az albán elektromos művek KESH vezérigazgatója a Skavica-gát aláírási ünnepségén 2021-ben (Forrás: Bechtel)

Ez a kommunizmus 1991-es bukása óta Albánia legnagyobb építkezése, az előkészítő munkálatainak megkezdése pedig egybeesik azzal, hogy a nyugat-balkáni régió – Európa és a Nyugat mellett – megpróbálja csökkenteni az orosz gázimporttól való függőségét.

A skavicai erőmű várhatóan 20 százalékkal növeli Albánia energiatermelését annak reményében, hogy az ország a tiszta energia őrévé válik.

A Bechtelt az albán kormány kérte fel, hogy készítsen tanulmányokat és tegyen javaslatokat a gát és az erőmű megépítésére.

A virginiai székhelyű cég egyik tagja volt annak a konzorciumnak, amely az 1930-as években Nevada és Arizona határán megépítette a Hoover-gátat a Colorado folyón. Ez hozzájárult Amerika délnyugati részének benépesedéséhez, a gát még ma is 20 millió ember (két Magyarország) áramellátását biztosítja.

Az albániai projekt megvalósításához szükséges munkálatok első szakasza – a geotechnikai tanulmány, valamint az építési útvonalak és a társadalmi hatások felmérése – még tavaly, október 2-án megkezdődött az infrastrukturális és energiaügyi miniszter, valamint Yuri Kim amerikai nagykövet jelenlétében.

Hill International

Az ismert amerikai építőipari cég, a Hill International 2016-ban megbízást kapott a TAP-gázvezeték (azeri-brit gázvezeték) megépítésére.

barátság, energia

Edi Rama albán miniszterelnök és Belinda Balluku energiaügyi miniszter a Llogara-alagút építkezét tekinti meg (Forrás: Hill International)

Raouf S. Ghali, a Hill International vállalat operatív irodájának vezetője szerint a projektben való részvételük nagy hatással lesz a dél-európai gázellátás biztosítására.

A Hill már most is jelen van Albániában, ahol egy 155 millió eurós projekt keretében felügyeleti szolgáltatásokat nyújt a Llogara-hágó alatt átvezető alagút építésében, amivel javítja a Jón-tenger partvidéke és a Vlora nemzetközi repülőtér megközelíthetőségét.

Lockheed Martin

Albánia 32 millió dolláros szerződést írt alá a Lockheed Martin nemzeti légtérrendszerének korszerűsítésére, ez a szerződés volt a legnagyobb megállapodás, amelyet az albán polgári repülési főigazgatóság egy amerikai vállalattal kötött.

A szerződés megkötését január 9-én jelentették be a washingtoni albán nagykövetségen tartott fogadáson.

Később az albán védelmi minisztérium és az amerikai hadiipari óriás megállapodást ír alá az Integrált Tengerészeti Felügyeleti Rendszer (SIVHD) irányításáról.

A szerződést Olta Xhaçka akkori albán védelmi miniszter jelenlétében a haditengerészeti erők helyettes főnöke, Artur Meçollari kapitány és a Lockheed Martin cég képviselője, Michael Stonernek írta alá.

Excelerate Energy

Az Excelerate vezérigazgatója, Steven Kobos egy interjújában elárulta, hogy cége várhatóan úszó erőműveket szállít Albániába. Az olajmilliárdos szerint ez egy jó energiaprojekt Albánia számára.

energia, barátság

LNG-terminál épül Vlorában (Forrás: Excelerate Energy)

Az Excelerate olyan hajókat biztosít majd, amelyek áramot termelnek, és megerősítik a villamosenergia-hálózatot Albániában, ehhez 384 millió dolláros ajánlatot tettek tavaly áprilisban, a nyereség egy részét pedig a tervek szerint a vlorai LNG-projektre fordítják.

Az úszó erőműről szóló megállapodásra hivatkozva Kobos azt reméli, hogy ez lehetőséget teremt a földgázszállításra és a cseppfolyós gáz értékesítésére Európában.

Tavaly júliusban vált ismertté az Excelerate Energy terve, amely szerint Vlorában LNG-terminál épül, és egyetértési nyilatkozat is született a terminálon keresztül „befolyó” gáz értékesítéséről.

A vezeték várhatóan összekapcsolódik a dél-európai gázfolyosó meglévő földgáz-infrastruktúrájával.

Politikai előnyök

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara rámutatott arra, hogy az albániai növekedést a tiranai kormány gazdasági reformjai teszik lehetővé, amelyek célja a gazdaság modernizálása és az üzleti környezet javítása. Az ország adóreformot vezetett be, javította az üzleti környezetet és az infrastruktúrát, valamint az elvárásokhoz igazította a jogi környezetet.

A kamara jelentése szerint az amerikai befektetők úgy vélik, hogy Albánia az egyik legígéretesebb befektetési piac Európában, és a jövőben komoly amerikai jelenlétet terveznek.

Albánia számára fontos, hogy az infrastruktúra és az energia terén történő befektetések jelentős előrelépést eredményeznek az ország modernizálása szempontjából, és hozzájárulnak Albánia és a régió versenyképességének javításához.

Ugyanakkor olitikai előnyt is jelent a kormányzó Szocialista Párt (PS) és annak vezetői számára az amerikai befektetések növekedése.

Az Egyesült Államok az elmúlt években már jelentős támogatást nyújtott Albániának, többek között az energia terén és a biztonsági ágazatban, és ezek a támogatások igen csak növelték a regnáló politikai vezetők imidzsét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava