Connect with us

Oroszország

LESZ-E ULTIMÁTUM? Megköveteli-e a Nyugat Szerbiától, hogy vezessen be szankciókat Oroszország ellen?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orosz barat tumtetok
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Ahhoz képest, hogy a tálibok tavalyi kabuli térhódítása meglepetés volt az egész világ számára, és a globális közvélemény figyelmét Afganisztánra irányította, az ukrajnai háború igazi sokknak számít. A médiában, főleg a nyugati féltekén, előre jelezték ugyan az inváziót, február 24-én hajnalban azonban mégis “szinte bombaként” robbant a hír, hogy az orosz hadsereg megkezdte a bevonulást Ukrajnába.

A szerbek “up start” ruszofilek

A konfliktus alig több, mint tíz napja tart. Még mindig nem világos azonban, hogy az oroszok elérték-e a céljaikat (ha valaki egyáltalán tudja, hogy valójában mik is az orosz célok), és hogy mi lesz ennek az egésznek a vége. Az egyetlen ami biztos, hogy egyre több ember hal meg, és hogy a pusztítás folytatódik.

A háború okainak és hátterének elemzését azokra bízom, akik részletesebb információkkal rendelkeznek, a geopolitika ugyanis nagyon komoly tudományág. Az talán egyszer majd kiderül, hogy a Nyugat provokálta-e Putyint, vagy az orosz elnök mutatott nekik fügét, miközben még az sem kizárt, hogy mindez egy orosz-amerikai titkos megállapodás eredménye, amelynek fő célja az Európai Unió meggyengítése, ami a BREXIT-tel már megkezdődött. Amíg ez nem derül ki, addig nem tehetünk mást, minthogy figyelemmel kísérjük azoknak a lépéseit, akik ennek a különös kelet-európai háborúnak a résztvevői.

Ami Szerbiát illeti, a reakciók meglehetősen kiszámíthatóak voltak: a szerbek többsége ugyanis “közmondásosan arról ismert” hogy elhanyagolja a hazai témákat, hogy követni tudja a világ eseményeit, történelmi inerciákból kifolyólag pedig Oroszország politikáját támogatja.

Szerbiában a legtöbben ruszofilek és Putyin szimpatizánsai, aminek semmi köze sincs Ukrajnához, bár néhány ukrán félkatonai szervezet “náci ikonográfiája” erős nyomot hagyott a szerb közvéleményben. Másrészt viszont a szerbek jó része ösztönösen nem örül túlságosan a szlávságon belüli konfliktusoknak, miközben az Oroszország elleni nyugati (európai és amerikai) médiaoffenzíva meglehetősen sötét végkifejletet sejtet.

A szerb kormány nincs abban a kiváltságos helyzetben, hogy következmények nélkül csatlakozzon bármelyik oldalhoz is. Nagyon bonyolult és igencsak kényelmetlen a helyzet, mert egyik-másik nagyhatalom, vagy talán egyik is, másik is, komoly döntési nyomást gyakorol a belgrádi vezetésre. A szerbek számára érzelmi kérdésnek számító Koszovó esetében Oroszország és Ukrajna is támogatja Szerbiát, Szerbia ugyanakkor Ukrajna szerves részének ismeri el a Krímet és a Donbaszt.

A krími válság 2014-ben történt kirobbanása óta Szerbia elég jól kezelte viszonyát mindkét országgal. Ez különösen igaz a szerb-orosz kapcsolatokra, és ebből kifolyólag Oroszország határozott álláspontot mutatott Koszovóval kapcsolatban, de itt említhetjük a gazdaság megállapodásokat is, különösen az energiapolitika terén.

A háború kezdete óta a szerb államigazgatást az is gyötri, hogy elmaradnak az európai befektetések, adományok és segélyek, ha a belgrádi kormány támogatja az orosz fellépést Ukrajnában.

Február 25-én a szerb kormány diplomáciailag kiegyensúlyozott döntést hozott, támogatva Ukrajna területi integritását, ellenezve a fegyveres konfliktust, de megtagadta az Orosz Föderáció elleni szankciók bevezetését. Ezzel szemben Szerbia képviselője március 2-án az ENSZ Biztonsági Tanácsában megszavazta az orosz agressziót elítélő határozatot.

Kap-e Szerbia nyugati ultimátumot?

Vučić elnök azt állítja, hogy rá és az egész államvezetésre rettenetes nyomás nehezedik a Nyugat részéről annak érdekében, hogy az ország csatlakozzon a Moszkva elleni szankciókhoz, bár ilyen nézeteket a nyilvánosság előtt (egyelőre) csak Viola von Cramon európai parlamenti képviselő fejt ki.

Ha a Nyugat úgy dönt, hogy Oroszország és az őt támogatók ellen kemény és pusztító szankciókat vezet be, akkor aligha kétséges, hogy ultimátumot intéz Belgrádhoz, ahogy azt már korábban tette, amikor arra kényszerítette a szerb kormányt, hogy szankciókat vezessen be Fehéroroszországgal szemben, amely évtizedekig támogatta őt számos nemzetközi kérdésben.

Aleksandar Vučić számára minden bizonnyal az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy meg kell felelnie az Oroszországgal fűződő kapcsolataira vonatkozó európai elvárásoknak, miközben kevesebb mint egy hónappal az április 3-án sorra kerülő választások előtt nem csorbíthatja saját jó hírét a választók körében, akik között nagy számúban vannak ruszofilek. Az utóbbira utalnak az Oroszországot támogató megmozdulások, mint amilyen a március 4-én tartottak a hatóságok nyilvánvaló beleegyezésével.

Az eddigi tapasztalatok alapján nem valószínű, hogy a jelenlegi belgrádi rezsim ellenáll a nyugati nyomásnak, ha valóban lesz ilyen nyomás. Azt nem tudhatjuk, hogy az elutasításnak milyen következményei lehetnek, abban viszont biztosak lehetünk, hogy Szerbia álláspontjától függetlenül emelkednek az energiaárak. Nemcsak Szerbia, hanem az egész Európa attól retteg, hogy megszűnik az orosz gáz beáramlása, ami az árak emelkedését vonja maga után minden és bármi esetében.

Itt felvetődik a kérdés, hogy Szerbia tud-e olyan sziget maradni Európa közepén, amely továbbra is kiváltságos kapcsolatokat ápol Moszkvával, miközben a kontinens többi része Amerikától vagy annak arab szövetségeseitől lesz kénytelen energiát vásárolni.

Miközben a háború még tart, már mindenki a várható következményeket latolgatja. A jelekből ítélve arra lehet következtetni, hogy a háború márciusban befejeződik, a szerbiai helyzet pedig április 4-én reggel némileg tisztul, amikor a választások véget érnek. Addig viszont elkerülhetetlenül növekszik az áldozatok és a menekültek száma.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava