Connect with us

Szerbia

ÁLLAMI ÜNNEP: Mi a hasonlóság Pásztor István és Johnny Depp között?

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

sparrow
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A kérdésre egészen magas szinten adtak válasz, Aleksandar Vučić személyesen gondoskodott a hasonlóságról Pásztor és Depp között, aki Jack Sparrow-ként vált igazán ismertté. Mivelhogy Szerbiában állami ünnep van az első szerb felkelés emlékére, ezért vontak most elnöki hasonlóságot kitüntetések formájában. Lehet, hogy nem ennek tudható be, de a mai napon egyúttal hivatalosan is kiírták a választásokat.

Pásztor István kitüntetése

Az indoklás szerint Pásztor Istvánnak a magyar-szerb kapcsolatok kiépítése és megerősítése terén tett kiemelkedő érdemeiért ítélték oda az egyik legmagasabb szerbiai elismerést. Ilyen kitüntetést magyar nemzetiségű ember még nem kapott, legalábbis erről számolt be belgrádi tudósításában az MTI.

Pásztor István a kitüntetés átvételét követően a szabadkai Pannon RTV-nek arról beszélt, kisebbségi magyar politikusként „mi más lehetne a dolga az embernek, mint hogy a saját közösségének a mindennapjait intézni és jobbá tenni, és emellett a saját szülőföld felemelkedését szolgálni”.

A VMSZ elnöke rámutatott: a vajdasági magyar politikusok egyikeként olyan szerencsés helyzetben van, hogy „a nemzeti érdek szolgálata és a szülőföld érdekének a szolgálata” nem okoz számára konfliktust.

– Nem volt ez mindig így, korábban jelentősek voltak az ellentétek. Nem maguktól tűntek el ezek az árkok és különbségek, hanem annak eredményeképpen, hogy sokan dolgoztunk azon, hogy a magyar-szerb viszonyrendszer, Magyarország és Szerbia viszonyrendszere olyanná váljon, amilyen ma

– húzta alá, majd még hozzátette:

– Ez, ha valakinek fontos, akkor nekünk, vajdasági magyaroknak fontos, és azért is fontos, mert azt tudtuk bizonyítani, hogy (…) függetlenül attól, milyen terhelt a közös történelmünk, tudunk szembesülni annak a tapasztalataival, le tudjuk abból vonni a következtetéseket, le tudjuk zárni a régi oldalait a közös történelmünknek, és új oldalakat tudunk nyitni.

Pásztor István szerint ennek az „újoldal-nyitásnak” a megerősítése a szerb állami kitüntetés.

Más kedvenceket is kitüntettek

A szerb állami ünnep alkalmából más kedvencek is kaptak Gyertyaszentelő-napi érdemrendet, akik a közszolgálat, a gazdaság, a kultúra, az oktatás, a sport és a humanitárius tevékenységek területén kiemelkedő érdemeket mutattak fel.

Milorad Dodik tavaly júniusban megkapta a legmagasabb szerbiai kitüntetést, amikor magát „elnyilatkozva” úgy fogalmazott, hogy „ő szerb, és nem nacionalista”. Hogy idén ne mondjon ilyeneket, most csak egyik legközelebbi munkatársát, Željka Cvijanovićot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét tüntették ki, aki Amerika-ellenes dalokat szokott énekelgetni Dodikkal kórusban.

Ebből az alkalomból kitüntették a „rókaképű” Milan Kneževićet, a montenegrói szerbbarát Demokratikus Front vezetőjét is, ezzel is jelezvén, hogy milyen politikai irányzatokat támogat Boszniában és Montenegróban. Ha valakinek eddig kétségei lettek volna.

A kitüntettek között volt a nemrég elhunyt Miroslav Lazanski, Szerbia egykori oroszországi nagykövete, akiről már harci járművet is elneveztek.

Egy kis csúsztatással azt mondhatnánk, hogy szintén posztumusz kitüntetést kapott Jack Sparrow is, de ez nem lenne korrekt, a szerb elnök ugyanis az elismerések egyikét nem Sparrownak, hanem az őt alakító Johnny Deppnek ítélte oda, ami bizonyíték arra, hogy Richard Grenellen kívül is van amerikai, akit szeretnek Szerbiában. Igaz, „Sparrow kapitány” másságával kapcsolatban is felmerült a gyanú, de ebben ma már nincs semmi különös.

A választások kiírva

A szerb köztársasági elnök a mai állami ünnepet azzal koronázta meg, hogy április 3-ra kiírta a parlamenti választásokat.

Aleksandar Vučić arra szólította fel az embereket, hogy vegyenek részt a megmérettetésen, és mutassák meg, hogy „a különböző elképzelések ellenére az állampolgárok együtt tudnak működni az ország jövője és érdekeinek érvényesítése céljából”.

A szerb köztársasági elnök felelősségteljes kampányolásra kérte a pártokat, amiben a szerb kormánypárti médiát aligha lehet „példamutatással vádolni”. Az utóbbi időben Pink televízióban nem múlik el egyetlen híradó sem, hogy ne gyaláznák a legismertebb ellenzéki jelöltet, Zdravko Ponoš volt vezérkari főnököt, akitől azzal akarják elriasztani a szavazókat, hogy cirka tíz évvel ezelőtt ő verte szét a szerb hadsereget.

Ez igen keményen hangzik a hagyományosan militáns Szerbiában, ahol az ellenzék is ezekre az érzelmekre játszik azzal dicsérve Ponošt, hogy ő az a táborok, aki hadba mer szállni Vučićtyal.

Koszovó

BÜNTETÉS: Az amerikaiak lemondták Koszovó részvételét a Defender Europe 23 hadgyakorlaton

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

büntetés, nagykövet
Az amerikai nagykövet szerint Washington a továbbiakban nem kíván aktívan dolgozni azon, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az Egyesült Államok megbüntette Koszovót a feszültség szítása miatt. Az USA pristinai nagykövete bejelentette, hogy törölték Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton. Jeffrey Hovenier szerint ez az első következménye annak, hogy a pristinai kormány nem vette figyelembe a washingtoni figyelmeztetéseket, amelyek arra vonatkoztak, hogy ne eszkalálják a helyzetet a lakta északi területeken.

Ez csak az első büntetés

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter május 26-án figyelmeztette a koszovói vezetést, hogy a szerb többségű területeken lévő önkormányzatokkal kapcsolatos intézkedései hatással lesznek a koszovói-amerikai kapcsolatokra.

Hovenier szerint ennek első jele az amerikai hadsereg európai parancsnokának tegnap esti döntése volt, amellyel amerikai részről lemondták Koszovó részvételét a „Defender Europe 2023” hadgyakorlaton.

– Koszovó számára ezek a gyakorlatok véget értek

– tette hozzá az amerikai nagykövet, aki szerint az Egyesült Államok más döntéseken is gondolkodik a történtek miatt.

– Arra kértük Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az északi területeken uralkodó helyzet enyhítésére. Ezekre a kérésekre nem válaszolt. Ezért most azt fontolgatjuk, hogy mi lesz a következő lépésünk

– nyilatkozta Hovenier, és egyúttal megjegyezte, hogy ez egy „nagyon közvetlen” kérés volt a koszovói kormányfő irányába.

Az uniós integráció is elakad

Az amerikai nagykövet hangsúlyozza, hogy jelenlegi körülmények között az USA nem lelkesedik azért, hogy reagáljon a Koszovó egyéb érdekeivel kapcsolatos kérdésekre.

– Például azoknak a kapcsolatfelvételeknek a vonatkozásában, hogy azok is ismerjék el Koszovó függetlenségét, akik ezt eddig nem tették meg

– mondta Hovenier, aki szerint az USA a történteket követően azon sem kíván aktívan dolgozni, hogy Koszovó előrehaladjon az euro-atlanti integráció terén.

büntet, nagykövet

Jeff Hovenier május 21-én Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani államfő társaságában részt vett a Koszovóban kezdődött Defender Europe 23 nemzetközi hadgyakorlat megnyitóján

Az amerikai nagykövet reméli, hogy Kurti megfogadja az Egyesült Államok tanácsát, és azonnali lépéseket tesz az északi szerb többségű területeken kialakult helyzet deeszkalációja érdekében.

Az Egyesült Államok ezzel kapcsolatban két dolgot követel a koszovói miniszterelnöktől, az egyik, hogy az április 23-án megválasztott polgármesterek ne a községházáról dolgozzanak, és hogy vonják ki a rendkívüli alakulatokat ezekből az épületekből.

A nagykövet azt szeretné, hogy a három százalékos részvétellel megválasztott polgármesterek csak adminisztratív feladatokat lássanak el, mert – mint mondta – „nem rendelkeznek erős mandátummal”.

Szerinte a „felesleges északi konfliktus” elvonja a figyelmet a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálásának kérdéséről is.

Hovenier a tegnapi zvečani incidensekre hivatkozva leszögezte, hogy „mélyen frusztrált” a történtek miatt, és sajnálja, hogy a KFOR tagjai megsérültek, és azt is, hogy „békefenntartókat ért támadás”.

Kurti közben fasisztázott

Albin Kurti koszovói miniszterelnök közben beszélt Lord Stuart Peach brit balkáni megbízottal, a rendőrség, a KFOR és az újságírók elleni „felháborító támadásokról”.

– Egy demokráciában nincs helye a fasiszta erőszaknak, a golyók nem válthatják fel a szavazólapokat

– írta a Twitteren a koszovói miniszterelnök, majd hozzátette, hogy bármely nemzetiségű polgárnak joga van ahhoz, hogy választott tisztségviselői teljes körű és zavartalan szolgálatot teljesítsenek.

Kurti beszélt Antonio Tajani olasz külügyminiszterrel is, akinek kormánya és népe nevében mélységes háláját fejezte ki a KFOR katonáinak bátor tevékenységéért, amellyel megőrizték a békét az erőszakos szélsőségesekkel szemben.

A koszovói miniszterelnök teljes és gyors felépülést kívánt a hétfői zavargásokban megsérült olasz katonáknak.

Arra vonatkozóan nincsenek információink, hogy Albin Kurti esetleg kezdeményezett-e beszélgetést Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, vagy netalán Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava