Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

ÁLLAMI ÜNNEP: Mi a hasonlóság Pásztor István és Johnny Depp között?

sparrow
Johnny Depp átveszi a kitüntetést a szerb köztársasági elnöktől (Forrás: Aleksandar Vučić Insta-oldala)
Olvasási idő: 3 perc

A kérdésre egészen magas szinten adtak válasz, Aleksandar Vučić személyesen gondoskodott a hasonlóságról Pásztor és Depp között, aki Jack Sparrow-ként vált igazán ismertté. Mivelhogy Szerbiában állami ünnep van az első szerb felkelés emlékére, ezért vontak most elnöki hasonlóságot kitüntetések formájában. Lehet, hogy nem ennek tudható be, de a mai napon egyúttal hivatalosan is kiírták a választásokat.

kitüntetése

Az indoklás szerint Pásztor Istvánnak a magyar-szerb kapcsolatok kiépítése és megerősítése terén tett kiemelkedő érdemeiért ítélték oda az egyik legmagasabb szerbiai elismerést. Ilyen kitüntetést magyar nemzetiségű ember még nem kapott, legalábbis erről számolt be belgrádi tudósításában az MTI.

Pásztor István a kitüntetés átvételét követően a szabadkai Pannon RTV-nek arról beszélt, kisebbségi magyar politikusként “mi más lehetne a dolga az embernek, mint hogy a saját közösségének a mindennapjait intézni és jobbá tenni, és emellett a saját szülőföld felemelkedését szolgálni”.

A VMSZ elnöke rámutatott: a vajdasági magyar politikusok egyikeként olyan szerencsés helyzetben van, hogy “a nemzeti érdek szolgálata és a szülőföld érdekének a szolgálata” nem okoz számára konfliktust.

Nem volt ez mindig így, korábban jelentősek voltak az ellentétek. Nem maguktól tűntek el ezek az árkok és különbségek, hanem annak eredményeképpen, hogy sokan dolgoztunk azon, hogy a magyar-szerb viszonyrendszer, Magyarország és Szerbia viszonyrendszere olyanná váljon, amilyen ma

– húzta alá, majd még hozzátette:

Ez, ha valakinek fontos, akkor nekünk, vajdasági magyaroknak fontos, és azért is fontos, mert azt tudtuk bizonyítani, hogy (…) függetlenül attól, milyen terhelt a közös történelmünk, tudunk szembesülni annak a tapasztalataival, le tudjuk abból vonni a következtetéseket, le tudjuk zárni a régi oldalait a közös történelmünknek, és új oldalakat tudunk nyitni.

Pásztor István szerint ennek az “újoldal-nyitásnak” a megerősítése a szerb állami kitüntetés.

Más kedvenceket is kitüntettek

A szerb állami ünnep alkalmából más kedvencek is kaptak Gyertyaszentelő-napi érdemrendet, akik a közszolgálat, a gazdaság, a kultúra, az oktatás, a sport és a humanitárius tevékenységek területén kiemelkedő érdemeket mutattak fel.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Milorad Dodik tavaly júniusban megkapta a legmagasabb szerbiai kitüntetést, amikor magát “elnyilatkozva” úgy fogalmazott, hogy “ő szerb, és nem nacionalista”. Hogy idén ne mondjon ilyeneket, most csak egyik legközelebbi munkatársát, Željka Cvijanovićot, a boszniai Szerb Köztársaság ét tüntették ki, aki -ellenes dalokat szokott énekelgetni Dodikkal kórusban.

Ebből az alkalomból kitüntették a “rókaképű” Milan Kneževićet, a szerbbarát Demokratikus Front vezetőjét is, ezzel is jelezvén, hogy milyen politikai irányzatokat támogat Boszniában és Montenegróban. Ha valakinek eddig kétségei lettek volna.

A kitüntettek között volt a nemrég elhunyt Miroslav Lazanski, Szerbia egykori oroszországi nagykövete, akiről már harci járművet is elneveztek.

Egy kis csúsztatással azt mondhatnánk, hogy szintén posztumusz kitüntetést kapott Jack Sparrow is, de ez nem lenne korrekt, a ugyanis az elismerések egyikét nem Sparrownak, hanem az őt alakító Johnny Deppnek ítélte oda, ami bizonyíték arra, hogy Richard Grenellen kívül is van , akit szeretnek Szerbiában. Igaz, “Sparrow kapitány” másságával kapcsolatban is felmerült a gyanú, de ebben ma már nincs semmi különös.

A választások kiírva

A szerb a mai állami ünnepet azzal koronázta meg, hogy április 3-ra kiírta a parlamenti választásokat.

arra szólította fel az embereket, hogy vegyenek részt a megmérettetésen, és mutassák meg, hogy “a különböző elképzelések ellenére az állampolgárok együtt tudnak működni az ország jövője és érdekeinek érvényesítése céljából”.


A szerb köztársasági elnök felelősségteljes kampányolásra kérte a pártokat, amiben a szerb kormánypárti médiát aligha lehet “példamutatással vádolni”. Az utóbbi időben Pink televízióban nem múlik el egyetlen híradó sem, hogy ne gyaláznák a legismertebb ellenzéki jelöltet, Zdravko Ponoš volt vezérkari főnököt, akitől azzal akarják elriasztani a szavazókat, hogy cirka tíz évvel ezelőtt ő verte szét a szerb hadsereget.

Ez igen keményen hangzik a hagyományosan militáns Szerbiában, ahol az is ezekre az érzelmekre játszik azzal dicsérve Ponošt, hogy ő az a táborok, aki hadba mer szállni Vučićtyal.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: