Connect with us

Horvátország

GYERMEKÁLDÁS: Szaporodjatok és sokasodjatok, mint a miniszterelnök

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

porodiliste
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Bár Andrej Plenković, minden horvátok miniszterelnöke, a Top Dog, a Boss és egyéb mindenféle, volt szíves sajtótájékoztatót tartani a parlamenti nemzetbiztonsági bizottság zárt ülése után, ebből nem lehetett újságcikket konstruálni, miután a.) a sajtótájékoztatót követően semmivel sem lettünk okosabbak és b.) Plenki nem mondott semmit. Mondom, jártatta a száját, de az eredmény a nullával volt egyenlő. Igen: megtárgyalták a két évvel előtti merényletet, nincs semmi új, a szolgálatok, intézmények még mindig dolgoznak. A Szt. Márk téren – a kormányépület előtt -, a továbbiakig nem lehet sem turistáskodni, sem le-fel mászkálni. Ehhez a kormánynak nincs semmi köze, Plenki köszöni szépen, ez egyszerűen biztonsági kérdés, amit a belügy és a hírszerzés elemez, illetve kezel.

Kis Plenković, No. 3.

Ezért kevéssé titkolt elragadtatással adom hírül a voltaképpeni bombahírt: a Plenković házaspár ismét babát vár! A kis Mario és Mila mellé még egy kis testvér csatlakozik valamikor a nyáron.

Ha a miniszterelnök baráti körünkbe tartozna – nem egészen hallatlan dolog, a megboldogult Ivica Račan volt kormányfővel preferánszozni lehetett nyaranta, amikor sutba vágta a politikát, az ország ügyeit, és egy szalmakalapban barátkozott a néppel – nem úszná meg a Hornyik Miki-féle macera felemlegetése nélkül. (Hornyik Miklós, volt vajdasági kritikus, szerkesztő és miegymás.)

Miután egyre kevesebben vagyunk az élők sorában, akik emlékeznek erre az esetre: Miklósunk annak idején egy angol főnemes rezzenéstelen arcával találta volt mondani egy későn virágzásnak induló fotósnak, hogy “íme a példa arra, hogy egy hitvány kis gyutaccsal is lehet demográfiai robbanást előidézni”.

Az internet népe, természetesen nem mulasztotta el kommentálni a miniszterelnöki szaporodást.

Sokan körülbelül azon a síkon mozogtak, hogy Plenki a saját kezébe vette a demográfiai válság kezelését, egészen odáig, hogy nincs az a probléma, amit a miniszterelnök ne tudna megoldani.

Akárhogy is van, senki sem vádolhatja a miniszterelnököt azzal, hogy miatta hal ki a nemzet. Ő a saját hozzájárulását becsülettel bedobta a közösbe, most az ellenzéken, és pláne a horvát hazafiak tömegein lenne a sor, hogy szaporodjanak és sokasodjanak.

Vizsgáztatási inkvizíció

Ha már pletykálkodunk, tudja-e a kedves olvasó, hogy hol a legdrágább és legnehezebb hajtási jogosítványt szerezni a földkerekségen?

Nem Magyarországon, Magyarország a harmadik helyen van. A második helyezett Brazília, az első pedig messzemenőleg Horvátország. Ezt a Zutobi amerikai cég állapította meg, miután fáradtságot nem kímélve áttanyulmányozta a világ országainak előírásait.

Szóval, ha valaki autózni szeretne Croatiában, a szigorú teszteken kívül orvosi bizonylattal is kell rendelkeznie, ismernie kell az elsősegély nyújtást alapfokon, és a közlekedési előírásokat felsőfokon. Ezen felül mielőtt vizsgázni menne az ember, 85 órás kötelező oktatáson kell részt vennie.

Ha ezek után az egésztől még nem ment el az ember kedve, a jogosítvány megszerzéséhez majd 1300 USD értékű kunát kell leperkálni, és még arra sem lehet számítani, hogy majd valahogy megegyezik a delikvens a vizsgáztató bizottsággal, mert már évek óta kötelező a vizsgát videón is rögzíteni.

A külföldi jogosítványok honosítása sem olcsó, de mindenképpen kifizetődik, tekintettel a horvát inkvizícióra.

Ha ehhez hozzászámítjuk az utóbbi három évben egyre szigorúbb büntetéseket, kész csoda, hogy a horvátok még mindig autóba mernek ülni.

Ám mindennek ellenére nem múlik el nap gyorshajtási rémtörténet vagy a maligán rekordok megdöntésére tett kísérletek nélkül, amelyekről a rendőrségi jelentések szorgalmasan beszámolnak.

Azt várom, hogy valamilyen kreatív zsivány azzal magyarázkodjon a rendőröknek, hogy a miniszterelnök egészségére ittak. Nem kis dolog a gyerekáldás a családban, tetszik érteni…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava