Connect with us

Szerbia

KÉTSZÁZZAL SZÁGULDÓ GYORSBÜFÉ: Vučić Orbánnal vonatozna

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

voz voz
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Éjjel-nappal tesztelik a gyorsvonatokat Belgrád és Újvidék között. A szerb és magyar fővárost összekötő, már régóta épülő vasútvonal végre befejezett szakaszát január másodika óta terhelik: azóta is próbálják elérni az áhított óránkénti 200 kilométeres sebességet, ami sikerült is, igaz nem a szerb államfő jelenlétében, ő csak a 181 km/h-ás száguldástól ájuldozott, majd azonnal közös utazást tervezgetett a magyar miniszterelnökkel.

Még nem készült el a kerítés

Kicsit ellaposodott a szerb főváros és a tartományi székváros között megépített vasúti szakasz tesztelésének, mondjuk úgy, bevezető időszaka, így január 17-től felpörgették a szerb médiát az arra illetékes pr-szakemberek, és még az államfőt is „bevontatták az első vágányra”, ott adott nagyszabásúnak nem mondható interjút az erősen kormánypárti Pink TV-nek.

A felébresztett sajtómunkásoknak köszönhetően már „nagy médiarobaj” közepette kezdték meg a dinamikus terheléseket, és azóta a Szerbiai Vasutak napi szinten szólítja fel a polgárokat, hogy több kilométeres távolságban kerüljék el a síneket.

Az első napokban a magas feszültséggel riogatták az embereket, akik a közösségi oldalakon aggódva érdeklődtek a vad- és egyéb állatok sorsa iránt, amelyek esetleg a vágányra tévednek. Vagy netalán azoknak a sorsa iránt, akik a szerb médiában csalódva nem követik a híreket, és nem értesülnek az életveszélyesnek minősített tevékenységről.

Később már „hihetetlen sebességű szerelvények száguldozásáról” számoltak be a napi közlemények, beismerve, hogy a tesztelés előtt nem sikerült mindenhol felállítani a kerítést… Nos, szegény állatok… A tájékozatlanokra pedig már gondolni sem merünk.

De még mielőtt bármiféle rémhírek terjesztésével vádolnának meg bennünket: egyelőre nem tudunk egyetlen szerencsétlenül járt élőlényről: sem állatról, sem emberről. Sőt, a szerb államfő is megúszta az áramütést, amikor január 21-én felszállt az első hivatalos tesztjáratra.

Megdöntött rekord

Aleksandar Vučić Ingyián (Inđija) lépett fel a svájciaktól beszerzett gyorsvonatra. Azonnal posztolta is az Instagram-profilján azokat a fotókat, amelyek akkor készültek, amikor az állomásvezetővel bejárják az új épületeket, majd a mozdonyvezetővel is pózolt egyet. Ami után elindult a vonat.

Azon a napon 181 kilométeres óránkénti sebességet ért el a szerb államfőt szállító szerelvény. A gyorvasutat egyébként 200 kilométeres óránkénti sebességre tervezték, de Vučić könnyekig meghatódott a kamerák számára is jól látható sebességkijelzőn megjelenő 181-es szám láttán.

Erről az jutott eszébe, hogy fiatalként még nem volt elég pénze, és ezért vonattal utazott a focimérkőzésekre. „És azóta sem (szállt vonatra)” – tette hozzá sokat mondóan. Majd azonnal indíttatást érzett arra, hogy a „megható” pillanatot megossza a világgal, de legalábbis a szerb nemzettel.

– Megdöntöttük a szerb vasúti közlekedés rekordját, 181-gyel haladt a vonat Belgrád és Újvidék között. Ezt hagyjuk az utókorra

– nyomatékosította a fotó és az esemény történelmi jelentőségét az említett profilon Vučić.

Másnap pedig újra felült a gyorsvonatra. No, de most nem azért, mert másra nem volt pénze. Ezúttal a kormányközeli Pink kedvéért utazgatott a politikában az álló szerelvény egyik „stúdiónak berendezett” kocsijában.

FJvL 89XMAQiVp5

Mindenkit meghívott

Merthogy szombat este kilenckor ismét „a néphez szólt” a szerb államfő.

– Nem is lehetett volna jobb helyen beszélgetni, mint ezen a korszerű szerelvényen, amelyet a svájciaktól szereztünk be: gyönyörűség

– mondta újra meghatódottan.

Miután megfelelő időt szánt elégedettsége ecsetelésére, nyomatékosan kijelentette, hogy az első utazásra Orbán Viktor magyar miniszterelnököt hívja meg, de szívesen látja a Nyitott Balkán (Open Balkan) regionális együttműködési kezdeményezés országainak vezetőit és a boszniai Szerb Köztársaság képviselőit is.

Mindenki előtt nyitva áll az ajtónk a Nyitott Balkán kezdeményezői közül, de senkinek sem fogunk könyörögni. Nem is lesz erre szükség, mert maguktól is belátják az előnyöket. Ez egy békés kezdeményezés, amely megkönnyíti az emberek életét – nyomatékosította a meghívást Vučić.

A nagy utazásra március elején kerülhet sor, a tervek szerint a nagyközönség által igénybe vehető járat indítását pedig 15-re tervezik. Jó lehet ez a március eleji dátum, mert nehezen hihető, hogy a magyar forradalom és szabadságharc emléknapján Orbán Szerbiában vonatozna, még ha ettől függne is az április 3-ra bejelentett választások kimenetele.

Hogy melyik választásoké? Nos, a „szerb-magyar kapcsolatok történelmi csúcspontján” már a választásokat is ugyanaznap tartják mindkét országban, ekkora/akkora az egyetértés, mivel hogy a politikában nem most kezd együtt vonatozni Vučić és Orbán. Bár az egybeesés lehet akár a véletlen műve is.

És még azt hittük, hogy nem lehet überelni azt az unalomig ismételgetett csúcsot…

De mit kap az istenadta?

De mit kap az istenadta nép?

– Másfél hónap múlva az emberek elájulnak a gyönyörűségtől. Kiszolgálás is lesz, de kávé- és édesség-automatákból is lehet majd vásárolni

– sorolta Vučić a bőséges választási lehetőséget, ami természetesen a vonatra vonatkozik, és nem a parlamenti választásokra.

A szerb elnök azt sem felejtette el megemlíteni, hogy ő személy szerint a szendvicseket kedveli.

A szerbiai lakosokat azonban nem igazán lelkesíti a kínálat. Elsősorban azért, mert egyelőre csak fotókon látták a gyorsvasutat, legfeljebb a televízióban.

Másrészt azért, mert még sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor alig több mint két évtizede – a kilencvenes évek elején – egyes politikusok a vonatokon szendvicseket osztogattak. És akkor az ilyen jellegű „közétkeztetés” nem a békét szolgálta, hanem éppen ellenkezőleg. Csak ne térjenek vissza azok az idők!

Szerbia

VÁLTÁS: A Kisfarkas váltja a Nagyfarkast a Szerb Haladó Párt élén

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

farkas, haladó párt,
Miloš Vučević (balról) a Szerb Haladó Párt elnökének történt megválasztása után, érdemes figyelni Vučević kézmozdulatát, még abban is a Nagyfarkast utánozza (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A BALK több, mint egy hónappal ezelőtt azt írta, hogy a legnagyobb esélye az általunk Kisfarkasnak is nevezett Miloš Vučevićnek van arra, hogy váltsa Aleksandar Vučićot a Szerb Haladó (Srpska napredna stranka, SNS) élén. Nos, ez most megtörtént, a legnagyobb kormánypárt elnöki posztján végrehajtott vezércserét követően valóban Vučević viszi tovább a pártot. A salamoni, illetve vučići döntés által biztosított a párt folytonossága, ugyanakkor a szerb elnök megőrizheti korlátlan befolyását a párt felett, amelynek „hű és és odaadó” tagja maradt.

Atyai felügyelet

Április 22-i elemzésünkben azt írtuk, hogy a pártelnöki tisztségre „legnagyobb esélye talán a Kisfarkasnak, azaz Miloš Vučević szerb védelmi miniszternek, volt újvidéki polgármesternek van, akit erre nem csak nagyfokú szolgalelkűsége jogosítaná fel, hanem az is szimpatikussá teheti Vučić, és ezáltal a tagság szemében, hogy a szerb elnökhöz hasonlóan Vučević is a katonai ügyek irányából érkezik, és ezáltal Vučić biztosítottnak láthatja a „militáns opció fenntartását a nemzeti ügy irányában”.

Vučevićet a párt rendkívüli közgyűlésén választotta meg a Szerb Haladó Párt elnökének a mintegy négyezer küldött a fegyvergyáráról is híres Kragujevácban, amiből nem kell messzemenő következtetéseket levonni, minden bizonnyal csak véletlen egybeesés történt, ennek legfeljebb csak a szimbólumok szintjén van némi jelentősége.

A szerb elnök maga ajánlotta a Kisfarkast az utódjának, mivel indoklása szerint Vučevićet olyan embernek ismeri, aki jó családból származik, elkötelezte magát a Szerb Haladó Párt mellett, egyúttal az önálló, független és prosperáló Szerbia híve.

A szerb elnök nem is titkolta, hogy befolyással kíván lenni Vučevićre, amit szebb megfogalmazással támogatásnak szokás nevezni, de utódja sem rejtette véka alá, hogy számít a „nagy előd” (Vučić The Great) segítségére.

– Tudom, mennyire szereti a Szerb Haladó Pártot, ismerem az édesapját is, aki az egyik legelismertebb ügyvéd volt… Biztos vagyok benne, hogy az én támogatásommal és az Önök támogatásával képes lesz arra, hogy még jobban és még erőteljesebben és még többet dolgozzon

– jelentette ki a szerb elnök, aki ezáltal jóformán „atyai felügyelet” alá helyezte a pártját, amit Vučević személyén keresztül valósít meg.

farkas, haladó párt

Miloš Vučević a „reménykedő Szerbia” jegyében szervezett nagygyűlésen az igencsak lengén öltözött Siniša Mali pénzügyminiszter társaságában a belgrádi Nagyposta előtt (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Két arc, egy agy

A Kisfarkas nemhogy elfogadja, hanem el is várja ezt a felügyeletet, megválasztását követően úgy nyilatkozott, hogy „a Szerb Haladó Párt eddigi politikája nem változik, és a párt továbbra is Szerbia fejlődésének motorja marad”.

– Továbbra is olyan párt lesz, amely ápolja és megőrzi a szerb nép, valamint Szerbia minden polgárának hagyományos értékeit, amely politikailag kiáll Koszovó és Metóhia megőrzéséért Szerbia részeként, és gondoskodik a szerb közösségek érdekeiről legyenek is bárhol, de mindenek előtt a volt Jugoszlávia területén

– mondta Vučević, aki korábban „gyönyörű nagygyűléseket” szervezett a szerb elnök számára az általa vezetett városban, és boldogan adta át Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Újvidék diszpolgári címét.

farkas, Szerb Haladó Párt

Szeretik egymást, a Nagyfarkas és a Kisfarkas a váltást követően (Forrás: Twitter, Miloš Vučević)

Az új elnök a szerb érdekek feletti gondoskodásra vonatkozó szózatot azzal a kijelentéssel tetézte, hogy a Szerb Haladó Párt Aleksandar Vučić köztársasági elnök legmegbízhatóbb partnere lesz.

Vučević azt is hangsúlyozta, hogy a Szerb Haladó Párt június végén csatlakozik a nagy hazafias népmozgalomhoz, amit az ország politikai szövetének megerősítéseként fognak fel, vagyis megvalósul az, amire a BALK-on már többször is utaltunk, miszerint a Szerb Haladó Párt beáll a szerb elnök által kitalált ernyő alá.

A Szerb Haladó Párt élén bekövetkezett váltást röviden úgy fogalmazhatnánk meg, hogy „a pártnak két arca és egy agya lesz”.

A kiszolgáló személy

A pártelnöki tisztség nem csak örömet szerez, hanem gondot is okoz az új elnöknek, aki ráadásul a védelmi tárca irányítója is.

Vučevićnak ezek után mindenképpen magára kell vállalnia a koszovói válság ódiumát is, nem csak úgy, mint újvidéki polgármester korában, amikor rossz nyelvek szerint erőteljesen kokettált a koszovói szerb bűnözői struktúrákkal. Így nem csak a szerb elnöknek, hanem neki is vannak élő kapcsolatai az ottani szerbekkel.

– A koszovói helyzet nagyon nehéz és drámai… Folyamatban van a Szerb Hadsereg egységeinek bevetése az adminisztratív vonal irányában, és arra számítok, hogy a (katonák) a következő órákban már a helyükön lesznek

– mondta a Kisfarkas nehezen szétválasztható pártelnöki és védelmi miniszterelnöki minőségében, miközben a hadsereg főparancsnoka továbbra is Vučić elnök, tehát Vučević nem csak a pártban, hanem a hadseregben is a szerb elnök utasításait hajtja végre.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava