Connect with us

Bosznia

ÚJABB SZANKCIÓKAT VIZIONÁL: A bosznia-hercegovinai külügyminiszter Amerika bosnyák szócsöveként funkcionál

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

turkovic

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 7 perc

Bisera Turković boszniai külügyminiszter a Hayat TV-nek nyilatkozva a közelmúltban olyan kérdésekre adott konkrét válaszokat, amelyekben az illetékes külföldi tényezők diplomáciai okokból hallgatnak. A bosnyák származású külügyminiszter asszony a Hayat TV-nek nyilatkozva megemlítette Magyarországot is, ahol korábban, 1994 és 1996 között, nagykövetként szolgált. Turković az 1990-es évek elején a Hayat TV főszerkesztője volt, tehát bizonyos értelemeben „hazai pályán” játszott. Turković jelenleg több okból is kiemelt szereplője a bosznia-hercegovinai politikai életnek: külügyminiszteri pozíciója mellett a Miniszterek Tanácsának helyettes vezetője, és a legnagyobb bosnyák politikai szervezetként működő Demokratikus Akció (Stranka Demokratske Akcije, SDA) egyik ideológiai oszlopa.

Kampányüzemmód

A Turković a közel 40 perces interjúban több olyan témát is feszegetett, amelyekben külföldi tárgyalópartnerei eddig nyilvánosan nem adtak hangot álláspontjuknak, de Turkovićtól közel sem szokatlan, hogy „kiénekel a kórusból”.

A legutóbbi példa „bárdolatlan őszinteségére” az az idő előtti nyilatkozat volt, amelyet az USA által 2022. január 5-én életbe léptetett szankcióval kapcsolatban tett.

Az említett napon Turković pontosan délben tartott egy élőben közvetített sajtótájékoztatót Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszterrel, amelynek zárásakor, teljesen eltérve a horvát kollégájával folytatott tárgyalások témájától, kijelentette, hogy a boszniai politikai helyzet stabilizálása érdekében az amerikai külügyminisztérium szankciókat fog közzétenni egyes boszniai politikai szereplőkkel szemben.

A szarajevói amerikai nagykövetség bejelentésére délután négy óráig kellett várni.

Azóta sem világos, hogy Turković rutinos diplomataként miért hozta az illetékes amerikai szervek előtt nyilvánosságra a szankciók életbe léptetésének tényét. Egyes magyarázatok szerint a korábbi washingtoni & budapesti (& more) nagykövet ezzel akarta a saját politikai szerepét „optikailag” növelni a közvélemény előtt.

Más vélemények szerint Turković így szerette volna elkerülni még a látszatát is annak, hogy az USA külügyi vezetése a vezető bosnyák párt tudta nélkül hoz ekkora horderejű döntéseket. Utóbbi amiatt látszik valószínűbbnek, mert Boszniában idén általános választások lesznek, a Demokratikus Akciópárt pedig nem teljesített fényesen a 2020. évi önkormányzati megmérettetésen, ezért most össze kellene kapnia magát.

A konzervatív bosnyák szavazók körében pedig pozitív értékelés alá esik minden olyan üzenet, ami arra utal, hogy a vezető bosnyák párt szorosan együttműködik a kulcsfontosságú szövetségesnek számító Egyesült Államokkal, illetve a State Departmenttel. A riport kampányjellegére utal az is, hogy a Hayat csatorna nézőközönségét pontosan ez a bosnyák szavazói réteg alkotja.

Ügyeletes bűnbakok

Turković miniszter asszony az említett interjúban több olyan megjegyzést is (elej)tett, ami kapcsán a vele együttműködő amerikai és uniós vezetés eddig hallgatott.

Előszöris kijelentette, hogy az uniós tagjelölti státusz elérésének feltételeként támasztott tizennégy európai prioritás/elvárás közül nyolc megvalósítása már a közeljövőben reálissá válhat, a maradék hat kapcsán pedig annyit jegyzett meg, hogy pártok közötti megegyezésre van szükség, és az annak meglététől számított hat hónap elteltével azok is teljesíthetők.

A Turković által a jámbor televíziónézőknek kínált „uniós mennybemenetellel” kapcsolatban csak arra hívnánk fel a figyelmet, hogy a miniszter asszony nem sorolta fel, hogy melyik kritériumok teljesítése került reális közelségbe, és melyekhez kell pártok közötti konszenzus.

További megjegyzést a folyamatban lévő egyeztetések kapcsán csak annyiban tett, hogy, „mint minden bosnyák rémtörténetben”, az elhúzódásáért ebben az esetben is a (boszniai) szerb politikusok felelősek a 2021 nyara óta folytatott politikai bojkott miatt.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az EU 2021-es országértékelésében mind a 14 kritérium kapcsán komoly hiányosságokat állapított meg Bosznia- Hercegovina esetében, így a Turković által vízionált tagjelölti státusz nem pusztán politikai tárgyalások függvénye, illetve közeli realitás. Erre utal az is, hogy kitérő választ adott Bosznia uniós csatlakozásának várható időpontjára.

Amerika bosnyák szócsöve

Turković megerősítette, hogy a közeljövőben újabb szankciók bevezetésére kerül sor más boszniai politikusokkal szemben is, mivel a január 5-én életbe lépetetett amerikai szankciók csak korlátozottan érték el a céljukat. Ezek kapcsán a miniszter asszony annyit árult el, hogy az USA indokolt esetben újabb személyekre terjesztheti ki a korábban életbe léptett korlátozásokat.

Ezen felül további lehetőségként közölte, hogy azokat a cégeket és magánszemélyeket is szankciókkal sújthatja az USA, akik/amelyek olyan személyeket segítenek, akik a „daytoni koncepció” elleni fellépést támogatják, értsen is az említett koncepció alatt bárki bármit is. Vagyis Turković azt jósolja, hogy az amerikai külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok szélesíteni fogja a fókuszt, és akár más államokban lévő intézmények és személyek ellen is szankciókat léptethet életbe a jövőben.

– Én ezt meghagynám az amerikai nagykövetségnek, hogy ők jelentsék be, én csak annyit mondhatok, hogy az ügy ezzel nem zárult le, de minden mást rájuk hagynék – mivel mindennek ők a szerzői – tehát én nem avatkoznék bele a dolgukba, illetve ennek bejelentésébe

Magyarországra csak legyintett

A bosznia-hercegovinai külügyminiszter egy diplomáciai körítésbe helyezett legyintéssel intézte el a kérdést, miszerint Magyarország megvétózza azokat az uniós kísérleteket, hogy szankciókat vezessenek be Milorad Dodik boszniai szerb politikai vezető ellen.

– Magyarországon hamarosan választásokat tartanak, ezért előtérbe került a kampányretorika, ami a szavazatok növelését és a szimpatizánsok bevonzását szolgálja. Nem fordítanék én erre túl nagy figyelmet, mert nem igen fontos az a két-három ország, amely nem tanúsít megértést, és nem mutat teljes támogatást Bosznia- Hercegovina irányában, nem hiszem, hogy emiatt aggódnunk kellene

– szögezte le a bosznia-hercegovinai diplomácia vezetője, aki korábban maga panaszolta be Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az Európai Uniónál, valamint az Egyesült Államoknál és Franciaországnál.


– hárította el magától a lehetőséget a bosznia-hercegovinai külügyminiszter, miután már jól bemártotta az Egyesült Államok helyi képviseletét. De azért még elmondta/kifecsegte, hogy mi várható, és szépen sorba vette, hogy „kiknek is kell reszketniük”.

Turković szerint a következő szankciós körben elsősorban a boszniai Szerb Köztársaságban komoly befektetéseket végző orosz és szerb cégek jöhetnek számításba. Kérdéses, hogy az USA akar-e újabb konfrontációt az orosz féllel az ukrajnai helyzeten felül.

Ezzel kapcsolatban Turković megengedte magának annak a prejudikálását is, hogy további szankciók nem csak az USA, hanem az EU egyes tagállamai részéről is várhatók. Kizárta viszont annak lehetőségét, hogy az EU egységesen vessen ki szankciókat az Állam és Kormányfői Tanács által az ebben a tárgykörben megkövetelt egységes döntéshozatali mechanizmus miatt.

Ezt azzal magyarázta, hogy „az EU-ban is vannak problémák” és nyitott kérdések, amelyek közvetetten kapcsolódnak a boszniai helyzethez. A miniszter asszony példaként megemlítette, hogy Magyarország a tagállami vétó alkalmazását helyezte kilátásba.

A trükkös feladvány

A közel sem felhőtlen boszniai-orosz viszonyra kitérve Turković problémásnak minősítette, hogy a Boszniába akkreditált orosz, szerb és kínai nagykövet részt vett a boszniai Szerb Köztársaság „január 9-i entitási ünnepe” alkalmából rendezett ünnepségeken/eseményeken.

Ehhez kötődően megjegyezte, hogy „még az ilyen fontos államok nagyköveteinek is tiszteletben kell tartaniuk a boszniai törvényeket”, utalva arra, hogy a boszniai alkotmánybíróság a „január 9-i ünnepet” az alkotmánnyal össze nem férőnek minősítette egy korábbi döntésében.

Turković komoly lépéseket tett annak érdekében a közelmúltban, hogy Milorad Dodik boszniai-szerb vezető vitorlájából kifogja a szelet, vagy legalább annak egy részét. A Bosznia- Hercegovina mínusz szerb része számára kiemelten fontos szövetségesnek számító Berlin és Brüsszel után Moszkvába utazott, ahol 2021. december 21-én találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

A találkozóról Turković annyit közölt a nyilvánossággal a most vele készült interjúban, hogy „orosz részről nem merült fel Bosznia- Hercegovina szuverenitásának és területi integritásának megkérdőjelezése”. A bosznia-hercegovinai külügyminiszter kizárta továbbá annak lehetőségét is, hogy Oroszország Dodik felhasználásával kísérli meg Bosznia- Hercegovina NATO-csatlakozásának megakadályozását.

Mindez azért is meglepő, mert 2021-ben Igor Kalabuhov szarajevói orosz nagykövet egyértelművé tette, hogy Bosznia- Hercegovina NATO-hoz való közeledése további határozott lépésekre kényszeríti az orosz felet. Az orosz politikai vezetés ehhez való viszonyulása kapcsán Turković azzal akart pontot tenni a mondat/ügy végére, hogy állítása szerint „egy dokumentum van a birtokában, amelyet az orosz nagykövet írt alá, és amelyben az orosz fél arra tett vállalást, hogy nem akadályozza Bosznia- Hercegovina NATO-integrációját.

Röviden áttekintve Turković három perc alatt homlok egyenest ellentétes állításokat tett azzal kapcsolatban, amit az oroszok mondtak vagy tettek az elmúlt két évben, és aminek a megfejtését a konteogyártás helyett az olvasóra bízzuk. A megfejtéseket várjuk a cikk alatt lévő hozzászólás-panelen vagy a BALK Facebook-oldalán.

Boszniában általános a jólét

Az interjú utolsó kérdése vitte a miniszter asszonyt az olvadás alatt lévő jégmezőre. A kérdés mindössze annyi volt, hogy a korábbiak fényében „mikor várhatók jobb idők Bosznia- Hercegovinában?” Turković átsuhanó mosollyal az arcán megjegyezte, hogy az országban minden nap jobbá és jobbá válik a helyzet, mivel ma már nem ismétlődhetnek meg a ’92-es események, a körülmények ugyanis lényegesen megváltoztak.

Ezt követően monológba kezdett a nép által tett/elvárt áldozathozatalról, amivel öngólt is rúgott a hazai pályán, mivel a riporter azt találta megjegyezni, hogy a nép már megfáradt a harcban az előző harminc év alatt. Turković ekkor fegyelmezett, decens hangnemben közölte, hogy senkinek sincs joga ahhoz, hogy fáradtságra hivatkozzon.

A külügyminiszter szerint most nagyon jó élete van mindenkinek Bosznia- Hercegovinában. Meleg van az otthonokban, elérhető az áram, továbbá mindenkinek van mit ennie, amire még az annyira fejlett Egyesült Államokban sincs példa, mert ott is vannak hajléktalanok, akik az kormány vagy a parlament környékén sátoroznának, mint például az amerikai külügyminisztérium szomszédságában, vagy Ausztráliában, amely szintén „welfare state”. Turković a szóban forgó helyen azzal a megjegyzéssel folytatta a boszniai lakosság pellengérre állítását, hogy mi, vagyis az emberek „egy kicsit elkényelmesedtek”, miközben szolid életet élnek, de lehet, hogy ezt a kritikát nehéz elfogadni.

Mindezzel azt akarta mondani, hogy Bosznia- Hercegovinában jobb az élet, mint az előbb még szinte áhítattal emlegetett Egyesült Államokban & other welfare states.

Turković záró kijelentései indulatos kommentcunamit eredményeztek, melyekből azok digitális nyomdafestéket nem tűrő jellege miatt summázatul annyit emelnénk ki, hogy a válaszok alapján Bosznia- Hercegovina lakossága & a bosnyák nép tényleg megfáradt az előző 30 éves harcban az európai kontinens jelenleg harmadik legszegényebb államában, így nem elégszik meg olyan nagy ívű eredményekkel az uniós csatlakozás állítólagos küszöbén, hogy (még) van mit ennie.

English

Dodik travels to Moscow, yet receives money from the European Union

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Dodik pénzt kap az EU-tól / Dodik travels to Moscow and receives money from the EU

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

The European Commission has lifted the suspension it imposed last year on the disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic. Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb entity, expressed his gratitude to his coalition partners for their support in this matter, while the entity he leads is experiencing worsening economic conditions. The upcoming repayment of bonds issued on the Vienna Stock Exchange this year may force Dodik to take on additional significant loans. It is possible that he will seek assistance in Hungary as well.

In Brussels, they loosened their grip

Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, achieved a significant result on Friday, as the EU revoked the suspension of EU-funded development projects in the Serbian entity.

The disbursement of EU funds intended for the Bosnian Serb Republic had been suspended since February last year, as the EU Commission sought to exert pressure on Dodik’s Independent Social Democrats Alliance (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) due to their secessionist tendencies.

Although the European Union did not impose sanctions on Bosnian Serb political leaders at that time, the Commission ordered the freezing of all projects receiving EU support.

It was already known at the time of the halt in investments, mostly related to infrastructure development, that the Serbian entity, burdened by significant debt due to bonds issued on international stock exchanges, would not be able to compensate for the resulting shortfall from its own budget.

In May of this year, several Bosnian newspapers reported that the leadership of the Bosnian Serb Republic could be in trouble if they do not find new external funding to finance their accumulated external debt.

While the risk of technical bankruptcy is not discussed in Banja Luka, it can be assumed that the EU, in plain terms, „didn’t let Dodik off the hook” and resumed the disbursement of previously frozen financial assets.

According to experts knowledgeable in the Bosnian financial sector, the EU’s restart of programs has provided a lifeline to the otherwise grim state of the Bosnian Serb .

However, experts agreed that the influx of EU funds alone will not be sufficient to ensure the necessary growth for financing external debt. This is because its impact does not generate enough additional GDP growth in the Bosnian Serb Republic to break free from the debt spiral.

One may ask, why did Brussels yield?

The answer, according to many, is that this step was a significant gesture towards the Bosnian Serb region on the brink of international isolation and economic collapse.

Dodik, in turn, has only earned this by fulfilling the coalition agreement he made with the Croatian Democratic Community of Bosnia and Herzegovina (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) and the left-wing Bosnian party alliance known as the „troika” until now.

Troubles within the coalition arise

The importance of restarting EU programs is also reflected in Dodik himself expressing gratitude, in front of the press, to Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, for consistently keeping the issue of restarting frozen projects in the Serbian entity on the agenda during his visits to Brussels this year.

elmedin konakovic milorad dodik 1

On the right, Elmedin Konaković, the Bosnian Minister of Foreign Affairs, plays the role of a helpful lobbyist, while on the left, Milorad Dodik, the president of the Bosnian Serb Republic, needs to be connected to a financial infusion

Simultaneously with the announcement of the financial good news, Denis Bečirović, the Bosnian member of the Bosnia and Herzegovina Presidency, also held negotiations with members of the Western Balkans Working Group of the European Parliament in Brussels.

Bečirović’s participation in the meeting caused significant disruption within the communication machinery of the Bosnian government coalition. This was because the member of the presidency asked the present EU representatives to impose further sanctions against Dodik, and he described the continuation of the disbursement of EU financial assets as a „terribly bad step.”

Regarding Bečirović’s stance against Dodik, it is worth noting that in previous years, he has repeatedly accused the top Bosnian Serb leader of separatist tendencies and violating the principles of the Dayton Agreement.

His recent actions were particularly uncomfortable for his own party, the Social Democratic Party (Socijaldemokratska Stranka, SDP), as this position completely contradicted the coalition government’s stance, including that of his own party, regarding EU funds.

Although there haven’t been similar levels of communication discord among some players within the five-party government coalition in the past, and the government seemingly continued its work uninterrupted, strong figures within the coalition parties often make comments that indicate underlying tension.

When it comes to separate communication, the SDP takes the lead, as several prominent members sharply criticize the work of the coalition partners organized on the basis of two ethnicities, the Bosnian Serb SNSD and the Croatian HDZ BiH.

The ‘unique word scattering’ observed in the communication of the SDP can be traced back to the fact that the Yugoslav state party’s successor organization in Bosnia, in addition to its traditional center-left orientation, has sought to broaden its support among progressive and neo-Marxist youth groups. These groups find it difficult to accept that the SDP, which represents a multiethnic and atheist approach they support, formed an alliance with the Bosnian Serb and Croatian conservative political forces that were continuously criticized in the previous cycle.

Dodik needs to pay (or should pay)

Regardless of the opening of EU funds, the economic situation of the Bosnian Serb Republic is difficult to assess positively.

The maturity dates of entity bonds issued on the London and Vienna stock exchanges are approaching, and their repayment will pose a significant burden on the budget of the Serb entity.

The numbers speak for themselves.

This year, the Serb entity has a bond-based debt obligation of approximately 1,099 million BAM (convertible mark), which amounts to 208 billion Hungarian forints. In addition, the government of the Bosnian Serb Republic has to pay an additional 900 million BAM (170 billion Hungarian forints) this year based on other commitments.

A significant portion of these obligations is related to certain infrastructure investments. From this year’s upcoming debt pile, a portion of the Bosnian Serb bonds issued on the Vienna Stock Exchange in previous years will mature in June. After this, the Serb entity will have to pay approximately 400 million BAM (75 billion Hungarian forints).

To ensure the financing of the mentioned debt, the Bosnian Serb Republic received a loan of 180 million BAM (34 billion Hungarian forints) from Hungary.

We have previously reported in detail about this transaction and the support program provided by the Hungarian government to Bosnian Serb agricultural entrepreneurs.

According to news reports in the Bosnian press, in order to continue rolling over the high external debt, Dodik may be preparing, or rather, be forced to take on another loan of approximately 2 billion BAM (380 billion Hungarian forints) in the near future.

Most analysts link this future transaction, which has so far been only speculation, to the Chinese development funds that are still leading in the Western Balkans region, due to the drying up of Russian resources. However, it is also possible that Dodik may once again knock on Budapest’s door for a little injection of funds.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava