Connect with us

Bosznia

MEGIJEDT A HORVÁT ELNÖK: Biztonsági okok miatt lemondta boszniai látogatását Zoran Milanović, ez lett a politikai hadoválás vége
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Feltételezett biztonsági fenyegetések miatt Zoran Milanović horvát köztársasági elnök lemondta látogatását a boszniai Travnikba, ahol egy háborús megemlékezésen vett volna részt az ottani horvátok társaságában. A horvát elnöki hivatalának rövid közleménye nem tartalmaz utalást arra, hogy az államfő mit értett biztonsági fenyegetések alatt. Milanović nyilvános megjelenései és nyilatkozatai gyakran hordoznak kellemetlen vagy támadó jellegű megnyilvánulásokat, ezekről a BALK-on már többször is beszámolt. Legutóbb Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatban is állást foglalt, bohócnak nevezvén őt.

Titkosszolgálati jelentés

A horvát elnöki hivatal valóban rövid, és ennek folytán semmitmondó közleményt tett közzé azzal kapcsolatban, hogy Zoran Milanović az utolsó pillanatban elállt a látogatástól.

Az alább mellékelt közleményben egyetlen figyelemre méltó megjegyzés van, amely arra utal, hogy a horvát elnök az ottani titkosszolgálat, a Biztonsági-tájékoztató Ügynökség (Sigurnosno–obavještajna agencija, SOA) ajánlása alapján mondta le boszniai útját.

A jelentést a horvát elnöki hivatal internetes oldalán is közzétette.

– Biztonsági okokból lemondták Zoran Milanović köztársasági elnök bosznia-hercegovinai látogatását, valamint a “Fehér út Nova Bilába és Bosna Srebrenába” humanitárius konvoj 28. évfordulója alkalmából meghirdetett utazását. A látogatás lemondására vonatkozó döntés a Horvát Köztársaság illetékes intézményeinek biztonsági értékelésén alapul.


Milanović elnök sajnálja, hogy nem vesz részt a Lašva-völgyi horvátok számára fontos megemlékezésén, a szervezőket azonban határozott támogatásáról biztosítja, és háláját fejezi ki a megemlékezés szervezőinek a “Fehér út Nova Bilába és Bosna Srebrenába” a humanitárius konvoj emlékének megőrzéséért.

A Jutarnji list horvát napilap/hírportál szerint a horvát titkosszolgálat arról tájékoztatta Milanovićot, hogy Bosznia- Hercegovinában nem fogadnák illő módon, és a bosznia-hercegovinai médiában uszító légkör uralkodik vele szemben. Más jelentések szerint ez leginkább a közösségi médiára vonatkozik.

Az említett horvát reggeli lap beszámolója szerint az utazás lemondásáról szóló döntést maga a horvát elnök hozta meg, bár módjában állt volna, hogy felvállalja a kockázatot.

Minek alapján döntött?

Ennek procedúrájáról Ante Letica, a SOA korábbi munkatársa beszélt a Nova TV esti híradójának. Ő is megerősítette, hogy ilyen esetekben a döntést maga az államfő hozza meg a rendelkezésre álló titkosszolgálati jelentés alapján, amelyet a horvát titkosszolgálat köteles elkészíteni az utat övező esetleges kockázatokról, és az adatok begyűjtésébe külföldi társzervezeteket is bevonhat.

Letica szerint ezek a jelentések pontokba foglalva tartalmazzák azokat a veszélyeket, amelyek a külföldre látogató horvát illetékest fenyegethetik, ebben az esetben a köztársasági elnököt, és az őt kísérő delegációt.

A jelentés végén található a végkövetkeztetés, amely például magas kockázatúnak, vagy alacsony kockázatúnak minősíti a látogatást, és felsorolja “azokat a tevékenységeket”, amelyek az államfő vagy a horvát delegáció ellen irányulhatnak.

– Az már az államfő dolga, hogy meghozza a döntést, amit ő meg is tett, és amire joga is van

– mondta a volt tikosszolgálati alkalmazott, aki szerint előfordulhat, hogy Milanović élete ugyan nem forgott veszélyben, de veszélybe kerülhetett ott-tartózkodása: ennek értelmében esetleg kővel, vagy más tárgyakkal dobálhatják meg, ami Letica szerint megengedhetetlen.

Boszniai jelentések szerint az ottani titkosszolgálatok nem rendelkeztek olyan “operatív értesülésekkel”, hogy bármiféle veszély fenyegette volna a horvát köztársasági elnököt.

Volt már rá példa Boszniában

Zoran Milanović megválasztása óta folyamatosan támadja a horvát kormányt, Andrej Plenković miniszterelnököt, és más kormányzati szerveket és személyeket.

“Verbális ámokfutása” ezt követően kiterjedt a különböző (nemzetiségű) boszniai politikai struktúrákra, az utóbbi napokban pedig nehezen értelmezhető fejtegetésekbe bocsátkozott a srebrenicai mészárlást illetően, majd annak az alaptalan, vagy éppen nem is annyira alaptalan fejtegetésébe kezdett, miszerint a bosnyák vezetők azon dolgoznak, hogy a “saját népüket nagyobb áldozatként tüntessék fel, mint amekkora áldozat valójában volt, és ezért licitálnak a halottak számával”.

A horvát elnök félelmét akár indokoltnak is tekinthetjük, a feldühödött tömeg 2015. július 11-én ugyanis kifütyülte, majd kövekkel és üvegekkel dobálta meg a mészárlás huszadik évfordulóján rendezett srebrenicai megemlékezésre érkező szerbiai elnököt, miközben nyomdafestéket és internetes megjelenést nem tűrő szavakkal illette őt.

Az akkori eseményeket a szerbiai kormánypárti média általában úgy tálalja, hogy annak idején Srebrenicában a szerb elnök életére törtek, ami jól beleillik az Aleksandar Vučić ellen tervezett állítólag merényletek sorába, de az már egy más történet.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia23 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékTitkosszolgálati jelentésMinek alapján döntött?Volt már rá példa Boszniában A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd meg...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava