Connect with us

Bosznia

MEGIJEDT A HORVÁT ELNÖK: Biztonsági okok miatt lemondta boszniai látogatását Zoran Milanović, ez lett a politikai hadoválás vége

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hhorvat allamfo m
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Feltételezett biztonsági fenyegetések miatt Zoran Milanović horvát köztársasági elnök lemondta látogatását a boszniai Travnikba, ahol egy háborús megemlékezésen vett volna részt az ottani horvátok társaságában. A horvát elnöki hivatalának rövid közleménye nem tartalmaz utalást arra, hogy az államfő mit értett biztonsági fenyegetések alatt. Milanović nyilvános megjelenései és nyilatkozatai gyakran hordoznak kellemetlen vagy támadó jellegű megnyilvánulásokat, ezekről a BALK-on már többször is beszámolt. Legutóbb Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatban is állást foglalt, bohócnak nevezvén őt.

Titkosszolgálati jelentés

A horvát elnöki hivatal valóban rövid, és ennek folytán semmitmondó közleményt tett közzé azzal kapcsolatban, hogy Zoran Milanović az utolsó pillanatban elállt a látogatástól.

Az alább mellékelt közleményben egyetlen figyelemre méltó megjegyzés van, amely arra utal, hogy a horvát elnök az ottani titkosszolgálat, a Biztonsági-tájékoztató Ügynökség (Sigurnosno–obavještajna agencija, SOA) ajánlása alapján mondta le boszniai útját.

A jelentést a horvát elnöki hivatal internetes oldalán is közzétette.

– Biztonsági okokból lemondták Zoran Milanović köztársasági elnök bosznia-hercegovinai látogatását, valamint a „Fehér út Nova Bilába és Bosna Srebrenába” humanitárius konvoj 28. évfordulója alkalmából meghirdetett utazását. A látogatás lemondására vonatkozó döntés a Horvát Köztársaság illetékes intézményeinek biztonsági értékelésén alapul.

Milanović elnök sajnálja, hogy nem vesz részt a Lašva-völgyi horvátok számára fontos megemlékezésén, a szervezőket azonban határozott támogatásáról biztosítja, és háláját fejezi ki a megemlékezés szervezőinek a „Fehér út Nova Bilába és Bosna Srebrenába” a humanitárius konvoj emlékének megőrzéséért.

A Jutarnji list horvát napilap/hírportál szerint a horvát titkosszolgálat arról tájékoztatta Milanovićot, hogy Bosznia- Hercegovinában nem fogadnák illő módon, és a bosznia-hercegovinai médiában uszító légkör uralkodik vele szemben. Más jelentések szerint ez leginkább a közösségi médiára vonatkozik.

Az említett horvát reggeli lap beszámolója szerint az utazás lemondásáról szóló döntést maga a horvát elnök hozta meg, bár módjában állt volna, hogy felvállalja a kockázatot.

Minek alapján döntött?

Ennek procedúrájáról Ante Letica, a SOA korábbi munkatársa beszélt a Nova TV esti híradójának. Ő is megerősítette, hogy ilyen esetekben a döntést maga az államfő hozza meg a rendelkezésre álló titkosszolgálati jelentés alapján, amelyet a horvát titkosszolgálat köteles elkészíteni az utat övező esetleges kockázatokról, és az adatok begyűjtésébe külföldi társzervezeteket is bevonhat.

Letica szerint ezek a jelentések pontokba foglalva tartalmazzák azokat a veszélyeket, amelyek a külföldre látogató horvát illetékest fenyegethetik, ebben az esetben a köztársasági elnököt, és az őt kísérő delegációt.

A jelentés végén található a végkövetkeztetés, amely például magas kockázatúnak, vagy alacsony kockázatúnak minősíti a látogatást, és felsorolja „azokat a tevékenységeket”, amelyek az államfő vagy a horvát delegáció ellen irányulhatnak.

– Az már az államfő dolga, hogy meghozza a döntést, amit ő meg is tett, és amire joga is van

– mondta a volt tikosszolgálati alkalmazott, aki szerint előfordulhat, hogy Milanović élete ugyan nem forgott veszélyben, de veszélybe kerülhetett ott-tartózkodása: ennek értelmében esetleg kővel, vagy más tárgyakkal dobálhatják meg, ami Letica szerint megengedhetetlen.

Boszniai jelentések szerint az ottani titkosszolgálatok nem rendelkeztek olyan „operatív értesülésekkel”, hogy bármiféle veszély fenyegette volna a horvát köztársasági elnököt.

Volt már rá példa Boszniában

Zoran Milanović megválasztása óta folyamatosan támadja a horvát kormányt, Andrej Plenković miniszterelnököt, és más kormányzati szerveket és személyeket.

„Verbális ámokfutása” ezt követően kiterjedt a különböző (nemzetiségű) boszniai politikai struktúrákra, az utóbbi napokban pedig nehezen értelmezhető fejtegetésekbe bocsátkozott a srebrenicai mészárlást illetően, majd annak az alaptalan, vagy éppen nem is annyira alaptalan fejtegetésébe kezdett, miszerint a bosnyák vezetők azon dolgoznak, hogy a „saját népüket nagyobb áldozatként tüntessék fel, mint amekkora áldozat valójában volt, és ezért licitálnak a halottak számával”.

A horvát elnök félelmét akár indokoltnak is tekinthetjük, a feldühödött tömeg 2015. július 11-én ugyanis kifütyülte, majd kövekkel és üvegekkel dobálta meg a mészárlás huszadik évfordulóján rendezett srebrenicai megemlékezésre érkező szerbiai elnököt, miközben nyomdafestéket és internetes megjelenést nem tűrő szavakkal illette őt.

Az akkori eseményeket a szerbiai kormánypárti média általában úgy tálalja, hogy annak idején Srebrenicában a szerb elnök életére törtek, ami jól beleillik az Aleksandar Vučić ellen tervezett állítólag merényletek sorába, de az már egy más történet.

Bosznia

Dodik moszkvai útja kicsapta a biztosítékot, még Várhelyinek sem tetszett

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

varhelyi borjana
ÖSSZENÉZTEK: Az EU bővítési biztosa egy politikai fórumon vett részt Szarajevóban, és találkozott Borjana Krišto bosznia-hercegovinai miniszterelnökkel (Forrás: Twitter, Várhelyi Olivér)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Biztosítékot kell cserélni a Szarajevóba látogató Várhelyi Olivérnél is, de nem Borjana Krišto, hanem Milorad Dodik miatt. Az uniós bővítési biztos dicsérte a Krišto által vezetett bosznia-hercegovinai kormány munkáját, de a látogatása nem ezért marad emlékezetes, hanem inkább azért, ahogy a Milorad Dodik boszniai szerb elnök tervezett moszkvai útjával kapcsolatos kérdésre reagált, közölve, hogy az Európai Unió szövetségesei nem utaznak Oroszországba. Várhelyi nyilatkozata nagyot szólt nem csak Bosznia-Hercegovinában, hanem az egész Balkánon.

Dodik moszkvai útja is előkerült

A sajtótájékoztatókat általában a végéről kellene kezdeni, mert ott merülhetnek fel olyan kérdések, amelyek megérdemlik a figyelmet. Nem volt ez másképp Borjana Krišto (horvát származású) boszniai miniszterelnök és Várhelyi Olivér (magyar származású) uniós szomszédsági és bővítési biztos esetében sem, akik a négyszemközti megbeszélést követően álltak az újságírók elé.

A bosznia-hercegovinai uniós csatlakozásról szóló „stáj”, vagyis sajtótájékoztató központi témájától eltérve az N1 hírcsatorna tudósítója rákérdezett Várhelyinél arra, hogy mit gondol Dodik tervezett moszkvai látogatásáról.

– A mi szövetségeseink nem mennek Oroszországba! Aki pedig a mi szövetségesünk akar lenni, az sem megy Oroszországba

– közölte hideg hangon az uniós biztos, aki bizonyára érzékelte, hogy megváltozott a stáj légköre.

A hirtelen megfagyott hangulat oldása érdekében Várhelyi azzal folytatta, hogy a Bosznia-Hercegovinának nyújtandó uniós támogatás biztosított a jövőben, ő maga pedig amiatt érkezett, hogy az uniós támogatásról személyesen tájékoztassa a boszniai közvéleményt.

A sajtóértekezleten nem derült ki, hogy a magyar bővítési biztos vajon tudott-e arról, hogy Milorad Dodik boszniai szerb elnök néhány órával a sajtóértekezlet előtt megbeszélést folytatott Igor Kalabuhov orosz nagykövettel, az orosz-boszniai szerb egyeztetés egyik témája pedig éppen a tervezett moszkvai út volt, amely során Dodiknak „találkoznia kellene” Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Dodik a Twitteren közölte még, hogy a nagykövettel beszélt „a boszniai Szerb Köztársaság számára fontos politikai kérdésekről, és a prioritást élvező energiaprojektekről is”.

A boszniai szerb elnök ezt követően együtt ebédelt az előbb említett Borjana Krišto bosznia-hercegovinai miniszterelnökkel, és a boszniai horvátok vezetőjével, Dragan Čovićtyal, amivel kapcsolatban azt írta a Twitteren, hogy „a barátaival folytatott ebéd laza légkörben zajlott”.

biztosíték

Milorad Dodik Várhelyi Olivér szarajevói látogatásával egyidőben találkozott Igor Kalabuhov orosz nagykövettel, hogy megbeszélje vele moszkvai látogatásának a részleteit (Forrás: Twitter, Milorad Dodik)

Aligha hihető, hogy a „laza” táplálékfelvétel közben nem került szóba Dodik moszkvai útja, amivel kapcsolatban Borjana Krišto véleménye nem ismert, de valószínűleg nem tiltakozott miatta, legalábbis erre lehet következtetni az ebéd légkörére vonatkozó dodiki jelzőből.

A „keménykedő” Várhelyi végül röviden úgy foglalta össze az EU álláspontját, hogy a csatlakozási követelmények egyértelmű teljesítése vonja maga után az uniós támogatást, csak úgy, mint a múltban, amihez nyilván hozzátartozik az európai külpolitikai célkitűzések elfogadása is.

Mi várható a jövőben?

Az uniós biztos felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós bizottság 2023. októberében készíti el a következő ét Boszniáról, mint tagjelölt államról. Ennek kapcsán kifejezte abbéli reményét, hogy minél több olyan témáról számolhat majd be a jövőben, amelyeket eredményesen teljesített a boszniai államapparátus.

biztosíték

Várhelyinek ezt követően újfent meg kellett erősítenie, hogy továbbra sem lesz surranópálya a nyugat-balkáni államok számára, ugyanakkor megjegyezte, hogy kifejezetten elégedett a januárban felállt boszniai kormány munkájával, ezt pedig azzal indokolta, hogy az új kabinet példátlan gyorsasággal elfogadta a költségvetést.

Ehhez kötődően jelezte, hogy az EU sem lesz tétlen, és előre mutatóbb lépéseket tesz a bővítéspolitika terén, mint korábban. Ez pedig nem csak Bosznia-Hercegovinát érinti. Szavai szerint az EU ilyen tárgykörbe tartozó döntései az idei év második felében lesznek aktuálisak.

A csatlakozási folyamat felgyorsulása kapcsán közölte: a reményeit arra alapozza, hogy ebben az évben nem lesznek választások Boszniában, majd egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az egyik legfontosabb feladat a jogállamisági kritériumok megteremtése és a választási rendszer reformja.

Az esemény zárásakor Borjana Krišto miniszterelnök azt emelte ki, hogy csakis a párbeszédnek és a kompromisszumnak lesz helye a jövőben az általa vezetett kabinet munkájában, nyilván ezt nem Putyinra értette.

Krišto egyúttal elismételte azt a széltében használt mondókát, hogy Bosznia-Hercegovina az EU-tagállamok által alkotott család tagja, hozzátette azonban, hogy a tavalyi évben elnyert tagjelölti státusz önmagában nem biztosítja a tagságot, így a mostani találkozón azt igyekeztek tisztázni, milyen további feltételeket kell teljesítenie a nyugat-balkáni „csodaországnak” az uniós csatlakozás érdekében.

Krišto kiemelte, hogy megítélése szerint Bosznia-Hercegovina jelentős lépést tett az EU-tagság felé az elmúlt félév során.

Várhelyi Schmidttel is találkozott

Az uniós bővítési biztos a Krištoval folytatott megbeszélést követően Christian Schmidttel, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjével is találkozott.

Az egyeztetést követően Schmidt jelezte a sajtónak, hogy annak témáját Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozási folyamata kapcsán meghatározott kritériumok képezték.

Schmidt kijelentette, hogy mostanra mind az entitásokban, mind állami szinten felálltak a kormányok a tavalyi választást követően, így Boszniának lehetősége van mielőbb megkezdeni az uniós csatlakozási feltételek teljesítését.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava