Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Franciaország

MACRON ZÁGRÁBBAN: A francia elnök már csak két uniós országban nem járt, illetve most már csak egyben: Magyarországon

macron
Kávészünet egy korábbi, nem horvátországi találkozón
Olvasási idő: 2 perc

Mateusz Morawiecki lengyel tegnap a V4-ek budapesti ülése után megérkezett Horvátországba, ahol Andrej Plenković kollégájával megtárgyalták a biztonsági helyzetet a lengyel-belarusz határon, illetve Délkelet-Európában. Morawiecki Zágrábban is elmondta, hogy Fehéroroszország Lengyelország, Litvánia és Lettország destabilizációjára használja fel a migránsokat.

Biztosították egymást

A horvát miniszterelnök hazája támogatásáról biztosította a lengyel kormányfőt, mondván, hogy teljességében megérti a helyzetet, mivel is nagy migrációs nyomásnak van kitéve elsősorban a Bosznia-Hercegovinán át vezető balkáni útvonalon zajló forgalom miatt.

De ha már témánál voltak, a horvát miniszterelnök könnyedén odavettette, hogy a szomszédos köztársaságban fokozatosan romló biztonsági helyzet nem lesz megoldható a választási törvény megváltoztatása nélkül, amely a bosznia-hercegovinai horvátokat visszahelyezné jogaikba, amely államalkotó nemzetként megilleti őket.

Morawiecki ugyanakkor arról biztosította házigazdáját, hogy Lengyelország támogatni fogja Horvátország át a schengeni-övezethez.

FE5i5vTWQAEScvY

A horvát átjáróház jellegét jól jellemzi, hogy Morawiecki Párizsba sietett, ahol tárgyalt Macron francia elnökkel, aki viszont már Zágrábban van, hogy személyesen is jelen legyen a horvát-francia kormányközi szerződés aláírásán, amelyen a védelmi miniszter, Florance Parly és megerősíti a Rafale harci gépek vásárlását.

A horvát nem minden malícia nélkül hangoztatja, hogy ezidáig Macron elnök csak két EU országban nem járt lassacskán lejáró megbízatási ideje alatt, Horvátországban és Magyarországon.

A nagy eseményről, vagyis Macron horvátországi látogatásáról csütörtökön külön is beszámolunk, a francia elnök magyarországi útjával kapcsolatban azokhoz kell fordulni, akik tudnak a jövőben olvasni, mi viszont kárpótlásul röviden áttekintjük az egyéb horvátországi eseményeket.

Milanović ebéd nélkül marad

Ez a nap sem múlott el a miniszterelnök- közötti embert és ideget próbáló vita újabb felvonása/eposzi fejezete/éneke nélkül.

Milanović nehezményezte, hogy nem kapott meghívást a díszebédre, amire Plenković hűvösen rendre utasította, hogy a kormányhivatal felszólította az elnöki hivatalt, hogy vegyen részt a szervezésben, így az elnöki hivatal választhatott volna, hogy ebédet, vagy vacsorát kíván-e adni a francia elnök tiszteletére.

A miniszterelnök szerint a köztársasági elnök hivatala nem élt a felkínált lehetőséggel. Milanović természetesen válaszolt, de ez nem érdekes, a végeredmény az, hogy holnap a délelőtti órákban a francia elnök látogatást tesz a horvát köztársasági elnöknél, miután a kormánnyal fog tárgyalni érdemi dolgokról.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Bár nyilván okosabb dolga is lett volna, a kötelesség azonban tegnap a parlamentbe szólította a miniszterelnököt, aki a december 15-ig tartó ülésszak kezdetén a képviselők kérdéseire válaszolt.

Az ellenzéki képviselők a játékszabályok szerint fogást igyekeztek keresni a kormányon, de Plenković nem hagyta magát és a kormány jó eredményeit hangoztatva védte ki a jobbról-balról érkező támadásokat.

Ha valaki azt hiszi, hogy a csatározás után volt ideje hazamenni, ebédelni, megpihenni egy kicsit az illusztris francia vendég érkezése előtt, az csalódik, mert a parlamenti csatározás után a délutáni órákban még kormányülés is volt, melynek keretében a kormány hivatalosan is megszavazta a harci repülők vásárlásáról szóló határozatot.

Hogy ne legyen minden ilyen komoly, arról a megyei rendőrkapitányság gondoskodott.

A rend derék őrei így nyomozásuk eredményeként bűnvádi eljárást kezdeményezetek egy 47 éves magyar állampolgár ellen, aki 2018-ban és -ben “elfelejtette” elkönyvelni Horvátországban bejegyzett cégében az EU országaiba irányuló forgalmat, és így 1.905.467,90 kuna (kb. 270 ezer euró) ÁFÁ-t “takarított meg” a horvát költségvetés kárára.

Aranyos, nem?Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: