Connect with us

Horvátország

A miniszter négyzetméterei: kis ország, nagy botrány és egy kedvezményes lakáshitel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

négyzetméter
A horvát védelmi miniszter nagy vadász, levadászott magának egy államilag szubvencionált kölcsönt (Forrás: YouTube)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A horvát védelmi miniszter szakmai körökben švejki alulkapacitáltságáról, a közvélemény számára pedig Zoran Milanović köztársasági elnök kedvenc voodoo-babájaként ismert, akibe az államfő, azaz Zoki Bond már idestova két éve, rituálisan kisebb nagyobb tűket szurkál. A változatosság kedvéért most a média és az ellenzék szállt rá Mario Banožićra, miután a horvát 24 óra hírportál kiderítette, hogy a miniszter kedvezményes állami kölcsönben részesült.

“Tiszteletbeli” fiatal

A kedvezményes kölcsönök programja 2017-ben kezdődött. Ezek a bankintézmények által realizált lakáshitelek, amelyeket eredetileg az állami vagyonügyi minisztérium támogatott (azóta beolvasztották a jelen pillanatban Branko Bačić vezetése alatt lévő területrendezési és építésügyi minisztériumba), és amelyeket a Jogi Tranzakciók és Ingatlanközvetítési Ügynöksége (a továbbiakban APN) hagyott jóvá.

Ezek elvben olyan hitelek, amelyek megkönnyítik egy lakás, ház megvásárlását vagy ház építését a részlet vagy járadék egy részének állami támogatásával.

A gunyorosan csak “Szép Máriónak” titulált védelmi miniszter teflonöltönyét, amelyről minden kisebb-nagyobb botrány hiánytalanul lepereg, annak a szerencsés körülménynek köszönheti, hogy Andrej Plenković miniszterelnök megmakacsolta magát, és Zoran Milanović legnagyobb sajnálatára, megtartja Banožićot miniszterként, legalábbis a jelenlegi megbízatási időszak végéig.

Visszakanyarodva a tulajdonképpeni ügyeskedésre, az történt, hogy a védelmi miniszter 100 ezer euró kedvezményes hitelben részesült, amelyet vinkovci házának építésére számít fordítani.

Az állami támogatás összege meghaladja a 25 ezer eurót, a futamidő 15 év, 2,97 százalékos kamattal.

Formailag és jogilag a hitel körül nincs hiba, ám ettől eltekintve kifejezetten büdös, ahogyan ezt a média és az ellenzék széltében hosszában magyarázza mindenkinek, aki hajlandó odafigyelni.

A média előszeretettel hangsúlyozza, hogy a Banožić-házaspár havonta legalább 4000 euró fizetést seper be, és ebbe nem számolták bele az esetleges pluszpénzeket napidíj, előadások, testületi tiszteletdíjak és egyebek formájában.

Tehát igazán van mit a tejbe aprítani, és logikus lenne, hogy a most 44 éves miniszter ne szoruljon állami támogatásra, pláne nem abból az alapból, amely a fiatalok és alacsony jövedelmű családok ingatlanszerzését hivatott megkönnyíteni.

Ez még akkor is visszaélés, ha a miniszter úr eleget tett a kölcsön megszerzéséhez szükséges minden követelménynek.

A hivatalos álláspont az, hogy az állami tisztviselőknek ugyanolyan jogaik vannak, mint bármely más horvát állampolgárnak, ami elvi síkon érthető és logikus, de a szomorú igazság az, hogy a magas beosztású állami tisztviselőknek a mindenkinek kijáró alapjogokon felül számos kiváltságuk is van, már hivatalukból eredően is.

A miniszter és a négyzetméterek

Banožić négyzetméterek iránti vonzódását nyilván még előző minisztersége folyamán fejlesztette ki, 2019-ben, közvetlenül hadügyéri pályafutása előtt ő volt az időközben felszámolt állami vagyonügyi minisztérium feje.

Körülbelül két évvel ezelőtt nagy port vert fel, hogy 90 négyzetméteres szolgálati lakást szerzett a fővárosban, amelyet az adófizetők pénzéből csinosítottak ki több százezer akkori kuna, azaz több tízezer mai euró értékben.

Akkor is azt mondta, amit valószínűleg most mond majd, hogy neki az ilyen lakás jár. Mert három gyermeke van, és ha nem sikerül a hétvégén hazamennie (általában sikerül), akkor kell a hely a papát látogató lurkóknak, asszonyságnak.

Talán mondani sem kell, hogy a kérdéses szolgálati lakás az állami vagyonügynökség gondozásában van, akárcsak a kérdéses szubvencionált kölcsön.

Legrövidebben, a miniszter úr azért vette fel a kölcsönt – különben Vinkovcin is egy 90 négyzetméter alapterületű lakással rendelkezik -, mert megtehette, nem azért mert igazán szüksége volt rá.


“Nagyvonalú” ajánlat

lakáshitel, négyzetméter

A “nagyvonalú” ajánlatot tevő miniszter (Forrás: Twitter, horvát kormány)

A horvát kormány a Twitteren idézte a miniszter nyilatkozatát, miszerint nem nem fogadja el, és nem használja fel a támogatott hitelhez való jogot, ha ezzel megfosztana egy másik horvát állampolgárt, vagyis bárki mást az APN támogatásától.


Hogy milyen szájízt hagy az ilyesmi az ezer eurót kereső fiatalok, átlagpolgárok esetében, akik Zágrábban akár havi 500 eurót is kényszerülnek az albérletért fizetni, el lehet képzelni!

Egy hipotetikus, normális országban – ilyen persze nincs a földkerekségen -, pláne szűk egy évvel a parlamenti választások előtt -, az ilyesmiért úgy kivágta volna a miniszterelnök a kormányból, mint a cirmos cicát. De ez aligha történik meg.

Plenković miniszterelnök nem volt hajlandó kommentálni az esetet, kissé ingerülten azt válaszolta az újságírók érdeklődésére, hogy Banožić nem kérdezte meg őt a hitel felvételéről, ezért majd a miniszter “megmagyarázza az esetet”.

Magyarán, a miniszterelnök úgy tartja, hogy semmi köze a kisstílű csirkefogáshoz, és hogy nem is hajlandó foglalkozni vele, miután korábban már kijelentette, hogy Banožić a horvát kormány “legstabilabb tagja”.

A szerencsétlen polgárok pedig már annyira megszokták az “urak” túlkapásait, hogy akkor lepődnének meg, ha ilyesmi nem lenne, tehát a választások esetleges kimenetelét lényegében sem ez, sem a következő botrány nem befolyásolja.

A kormánypárt támogatottsága az utóbbi felmérések alapján szilárdan 30 százalék felett áll, őket követik a szociáldemokraták 13 és pár tized százalékkal, ami egyelőre semmiféle korrekcióra nem utal.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország43 perc telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava