Connect with us

Horvátország

A miniszter négyzetméterei: kis ország, nagy botrány és egy kedvezményes lakáshitel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

négyzetméter
A horvát védelmi miniszter nagy vadász, levadászott magának egy államilag szubvencionált kölcsönt (Forrás: YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A horvát védelmi miniszter szakmai körökben švejki alulkapacitáltságáról, a közvélemény számára pedig Zoran Milanović köztársasági elnök kedvenc voodoo-babájaként ismert, akibe az államfő, azaz Zoki Bond már idestova két éve, rituálisan kisebb nagyobb tűket szurkál. A változatosság kedvéért most a média és az ellenzék szállt rá Mario Banožićra, miután a horvát 24 óra hírportál kiderítette, hogy a miniszter kedvezményes állami kölcsönben részesült.

“Tiszteletbeli” fiatal

A kedvezményes kölcsönök programja 2017-ben kezdődött. Ezek a bankintézmények által realizált lakáshitelek, amelyeket eredetileg az állami vagyonügyi minisztérium támogatott (azóta beolvasztották a jelen pillanatban Branko Bačić vezetése alatt lévő területrendezési és építésügyi minisztériumba), és amelyeket a Jogi Tranzakciók és Ingatlanközvetítési Ügynöksége (a továbbiakban APN) hagyott jóvá.

Ezek elvben olyan hitelek, amelyek megkönnyítik egy lakás, ház megvásárlását vagy ház építését a részlet vagy járadék egy részének állami támogatásával.

A gunyorosan csak “Szép Máriónak” titulált védelmi miniszter teflonöltönyét, amelyről minden kisebb-nagyobb botrány hiánytalanul lepereg, annak a szerencsés körülménynek köszönheti, hogy Andrej Plenković miniszterelnök megmakacsolta magát, és Zoran Milanović legnagyobb sajnálatára, megtartja Banožićot miniszterként, legalábbis a jelenlegi megbízatási időszak végéig.

Visszakanyarodva a tulajdonképpeni ügyeskedésre, az történt, hogy a védelmi miniszter 100 ezer euró kedvezményes hitelben részesült, amelyet vinkovci házának építésére számít fordítani.

Az állami támogatás összege meghaladja a 25 ezer eurót, a futamidő 15 év, 2,97 százalékos kamattal.

Formailag és jogilag a hitel körül nincs hiba, ám ettől eltekintve kifejezetten büdös, ahogyan ezt a média és az ellenzék széltében hosszában magyarázza mindenkinek, aki hajlandó odafigyelni.

A média előszeretettel hangsúlyozza, hogy a Banožić-házaspár havonta legalább 4000 euró fizetést seper be, és ebbe nem számolták bele az esetleges pluszpénzeket napidíj, előadások, testületi tiszteletdíjak és egyebek formájában.

Tehát igazán van mit a tejbe aprítani, és logikus lenne, hogy a most 44 éves miniszter ne szoruljon állami támogatásra, pláne nem abból az alapból, amely a fiatalok és alacsony jövedelmű családok ingatlanszerzését hivatott megkönnyíteni.

Ez még akkor is visszaélés, ha a miniszter úr eleget tett a kölcsön megszerzéséhez szükséges minden követelménynek.

A hivatalos álláspont az, hogy az állami tisztviselőknek ugyanolyan jogaik vannak, mint bármely más horvát állampolgárnak, ami elvi síkon érthető és logikus, de a szomorú igazság az, hogy a magas beosztású állami tisztviselőknek a mindenkinek kijáró alapjogokon felül számos kiváltságuk is van, már hivatalukból eredően is.

A miniszter és a négyzetméterek

Banožić négyzetméterek iránti vonzódását nyilván még előző minisztersége folyamán fejlesztette ki, 2019-ben, közvetlenül hadügyéri pályafutása előtt ő volt az időközben felszámolt állami vagyonügyi minisztérium feje.

Körülbelül két évvel ezelőtt nagy port vert fel, hogy 90 négyzetméteres szolgálati lakást szerzett a fővárosban, amelyet az adófizetők pénzéből csinosítottak ki több százezer akkori kuna, azaz több tízezer mai euró értékben.

Akkor is azt mondta, amit valószínűleg most mond majd, hogy neki az ilyen lakás jár. Mert három gyermeke van, és ha nem sikerül a hétvégén hazamennie (általában sikerül), akkor kell a hely a papát látogató lurkóknak, asszonyságnak.

Talán mondani sem kell, hogy a kérdéses szolgálati lakás az állami vagyonügynökség gondozásában van, akárcsak a kérdéses szubvencionált kölcsön.

Legrövidebben, a miniszter úr azért vette fel a kölcsönt – különben Vinkovcin is egy 90 négyzetméter alapterületű lakással rendelkezik -, mert megtehette, nem azért mert igazán szüksége volt rá.


“Nagyvonalú” ajánlat

lakáshitel, négyzetméter

A “nagyvonalú” ajánlatot tevő miniszter (Forrás: Twitter, horvát kormány)

A horvát kormány a Twitteren idézte a miniszter nyilatkozatát, miszerint nem nem fogadja el, és nem használja fel a támogatott hitelhez való jogot, ha ezzel megfosztana egy másik horvát állampolgárt, vagyis bárki mást az APN támogatásától.


Hogy milyen szájízt hagy az ilyesmi az ezer eurót kereső fiatalok, átlagpolgárok esetében, akik Zágrábban akár havi 500 eurót is kényszerülnek az albérletért fizetni, el lehet képzelni!

Egy hipotetikus, normális országban – ilyen persze nincs a földkerekségen -, pláne szűk egy évvel a parlamenti választások előtt -, az ilyesmiért úgy kivágta volna a miniszterelnök a kormányból, mint a cirmos cicát. De ez aligha történik meg.

Plenković miniszterelnök nem volt hajlandó kommentálni az esetet, kissé ingerülten azt válaszolta az újságírók érdeklődésére, hogy Banožić nem kérdezte meg őt a hitel felvételéről, ezért majd a miniszter “megmagyarázza az esetet”.

Magyarán, a miniszterelnök úgy tartja, hogy semmi köze a kisstílű csirkefogáshoz, és hogy nem is hajlandó foglalkozni vele, miután korábban már kijelentette, hogy Banožić a horvát kormány “legstabilabb tagja”.

A szerencsétlen polgárok pedig már annyira megszokták az “urak” túlkapásait, hogy akkor lepődnének meg, ha ilyesmi nem lenne, tehát a választások esetleges kimenetelét lényegében sem ez, sem a következő botrány nem befolyásolja.

A kormánypárt támogatottsága az utóbbi felmérések alapján szilárdan 30 százalék felett áll, őket követik a szociáldemokraták 13 és pár tized százalékkal, ami egyelőre semmiféle korrekcióra nem utal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava