Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Montenegró

IDENTITÁSPROBLÉMÁK: Az incidensek ellenére “átvette tisztségét” a Szerb Ortodox Egyház új montenegrói vezetője

E g9d4DXMAEG7ng
Olvasási idő: 2 perc

Cetinjében, Montenegró korábbi fővárosában és kulturális központjában összecsapások övezték a ortodox egyház helyi vezetőjének beiktatását. Joanikije azt követően vette át a szerb egyház -tegermelléki metropolitájának tisztségét, hogy a koronavírus elvitte Amfilohije metropolitát, aki a tavalyi parlamenti idején kulcsszerepet játszott az addig kormányzó szocialisták megbuktatásában. Az új vezető a tisztséget a cetinjei történelmi kolostorban vette át, miközben odakint a ök könnygázzal oszlatták a szerb egyházi jelenlét és befolyás ellen tüntetőket. A feszültséget az ország identitásának tisztázatlansága, és a szerb egyház “helyi szervezetének” politikai szerepvállalása okozza.

Az ország identitása

A tisztséget átvevő Joanikije metropolita és Porfirije helikopterrel érkezett a cetinjei kolostorba, mivel a tüntetők barikádokat emeltek a városba vezető utakon.

A a legnagyobb “vallási intézmény” Montenegróban, de az egyházügyi törvény elfogadását követően végképp szembekerült a hatalmat évtizedek óta bitorló elnökkel és pártjával.

Đukanovićék azt állítják, hogy a Szerb Ortodox Egyház (SPC) a szerb befolyás növelésével, illetve a belgrádi központú irányítás restaurálásával megpróbálja aláásni az ország függetlenségét.

A montenegrói és nem csak montenegrói azért szálltak szembe az egyházügyi törvénnyel, mert az lehetővé teszi a szerb egyházi vagyon elkobzását, és átadását a montenegrói elnök által támogatott Montenegrói Ortodox Egyháznak.

A törvénnyel szembeforduló szerb egyháznak az őt támogató pártok által tavaly sikerült megdöntenie a Szocialisták Demokratikus Pártjának három évtizedes uralmát Montenegróban, a balkáni térség legnagyobb túlélőjének számító Đukanović azonban megőrizte elnöki tisztségét.

Aleksandar Vučić, szerb államfő, akit az ellenzékbe szorult szocialisták azzal vádolnak, hogy Oroszországgal együttműködve beavatkozik az ország belügyeibe, gratulált Joanikije beiktatásához, és dicsérte a podgoricai kormányt, hogy a konfliktusok ellenére is megtartotta az ünnepséget.

Helikopteres

Milo Đukanović montenegrói elnök a Cetinjében történtekre reagálva azt mondta, hogy a helyi szerb egyházi vezető “erőszakos trónra lépése” és a békésen demonstráló tüntetők elleni erőszak a Szerb Ortodox Egyház és a montenegrói kormány szégyene.

[aoa id=’4′][/aoa]

A kormány brutálisan visszaélt az állami szervezetekkel, elsősorban a hadsereggel és a rendőrséggel, a békésen összegyűlt állampolgárokkal szemben alkalmazott példátlan erőszak során


kis festett kabatok222kis festett kabatok

– jelentette ki Đukanović a helyi médiához eljutatott üzenetében.

A montenegrói elnök szerint ilyesmit olyan ember engedhet meg magának, aki nem rendelkezik semmiféle méltósággal. Đukanović egyúttal “helikopteres deszantnak” nevezte a cetinjei kolostor megközelítését a szerb pátriárka és az új metropolita részéről.

[aoa id=’2′][/aoa]

Zdravko Krivokapić montenegrói miniszterelnök a Twitteren azt üzente vissza az államfőnek, hogy a rendőrök elleni és mindaz, ami Cetinjében történt, államellenes cselekedetnek és “terrorista akciók” végrehajtására tett kísérletnek minősül.


Teljesen világos, hogy ezt a Szocialisták Demokratikus Pártjának legfelsőbb szintű vezetése rendelte és szervezte meg a szervezett bűnözői csoportokkal együttműködésben, amelyeknek az állam útját fogja állni

– írta Krivokapić a történtekkel kapcsolatban közzétett üzenetében, egy másik Twitter üzenetben pedig úgy fogalmazott, hogy Joanikije metropolita “trónra lépésének” elhalasztása egy pillanatig sem számított “opciónak”.

A montenegrói miniszterelnök egyúttal “diadalittasan kijelentette”, hogy “az államot megvédték”, amiért köszönetet mondott a bátor rendőröknek és Montenegró népének, akik lehetővé tették ennek a “csodálatos pillanatnak”, mármint Joanikije metropolita beiktatásának megünneplését.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: