EGYHÁZÜGYI TÖRVÉNY: Verekedés a montenegrói és a szerbiai parlamentben

Utolsó módosítás:

A montenegrói parlament elfogadta az évek óta vitatott egyházügyi törvényt, miután a rendőrök elvezették az ellenzéki képviselőket, mert verekedtek, és törtek-zúztak az ülésteremben. A javaslat azért váltott ki felháborodást, mert az új törvény szerint a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz. Ez főleg az ottani szerb egyházmegyét érintheti igencsak érzékenyen. A törvény miatt incidens történt a szerbiai parlamentben is, és tüntetés volt Montenegró belgrádi nagykövetsége előtt.

Életüket adnák az egyházukért

Alig több mint egy héttel az ortodox karácsony előtt feszült helyzet alakult ki a Szerb Ortodox Egyház háza táján, miután a montenegrói képviselők elfogadták a vallásgyakorlásról és a vallási közösségek jogi helyzetéről szóló törvényt.

A 81 képviselő közül 45 szavazott a javaslatra.

Ellenszavazat és tartózkodás nem volt, mert a szerbeket jelentős mértékben tömörítő Demokratikus Front képviselői dulakodást idéztek elő a parlamentben, és megrongálták a berendezést.

Az ellenzékiek törtek-zúztak, mikrofonokat téptek ki, és könnygázgránátot akartak robbantani az ülésteremben.

A rendőrség őrizetbe vette a Demokratikus Front 18 képviselőjét, akik azt üzenték, hogy készek az életüket áldozni az egyházukért.

Andrija Mandić, a Demokratikus Front egyik vezetője – akit közben kiengedtek a fogságból – jelezte, hogy tiltakozó akciók szervezésére utasítják a helyi szervezeteket, amelyek más pártok bevonására is felhatalmazást kapnak.

Az ellenzéki politikus felszólította Milo Đukanović montenegrói elnököt, hogy ne hirdesse ki a vallásszabadságról hozott törvényt, hanem küldje vissza a parlamentnek.

Országszerte voltak megmozdulások, a tüntetők utakat torlaszoltak el.

A felszólítás semmit sem ért, a montenegrói közszolgálati televízió jelentése szerint Đukanović aláírta a nagy felháborodást kiváltó törvényt.

A jelentések szerint nemcsak a törvényhozásban volt nagy a felfordulás.

A főváros, Podgorica utcáin több százan tiltakoztak a törvényjavaslat ellen, ezért a rendőrség kordonnal zárta körül a parlament épületét, hogy megvédje az esetleges támadásoktól.

Országszerte is voltak megmozdulások, a tüntetők többfelé utakat torlaszoltak el.

Mit veszíthet a szerb egyház?

Az új törvény szerint a vallási közösségeknek dokumentumokkal kell igazolniuk, milyen ingatlanaik voltak 1918 előtt, vagyis azt megelőzően, hogy Montenegró csatlakozott a Jugoszláv Királysághoz.

A szerbiai ortodoxok szerint a törvény életbe lépését követően a Szerb Ortodox Egyház jelentős ingatlanokat, egyebek mellett középkori templomokat és kolostorokat veszíthet el.

Állításuk szerint a montenegrói Nyugat-barát kormány így akarja háttérbe szorítani a szerb egyházat.

A kormány szerint erről nincs szó, bár az ország vezetői többször bírálták az egyházi elöljárókat, mert véleményük szerint nem a montenegrói, hanem a szerb érdekek mellé álltak.

A valamivel több mint 600 ezres Montenegró lakosságának nagy része a szerb ortodox egyház tagja.

Oltári nagy zsivaj a szerb parlamentben

A parlamenti üléseket jó ideje bojkottáló Dveri (Oltárajtó) elnevezésű ellenzéki párt elnöke több transzparenssel jelent meg az ülésteremben, amelyek közül az egyiken azt írta, hogy a szerb és a montenegrói elnök ikrek, természetesen politikai értelemben.

Boško Obradović szerint Aleksandar Vučić hozzájárulását adta montenegrói kollégájának, Milo Đukanovićnak a vallásszabadságról és a vallási közösségek jogi helyzetéről szóló törvényjavaslat elfogadásához.

Nem sokkal később dulakodás tört ki a szerb parlamentben. Maja Gojković házelnök ugyan megszakította az ülést, de nem kérte a biztonsági szolgálat segítségét.

Szerb házelnök: Obradović nem balerina, hanem fasiszta.

A házelnök az esettel kapcsolatban úgy fogalmazott: az ellenzéki Boško Obradović azt hiszi magáról, hogy balerina, de valójában nem balerina, hanem fasiszta.

A mintegy tíz perces fejetlenséget követően az ülés folytatódott, Obradović és társai pedig elhagyták a termet.

Belgrádban tüntetés volt a montenegrói nagykövetség előtt is. A megmozdulás résztvevői a szerb szentélyek eltulajdonításáról beszéltek.

Egyebek között követelték, hogy Szerbia kezdeményezze a Biztonsági Tanács összehívását, és hogy a montenegrói nagykövetet nyilvánítsák nem kívánatos személynek Szerbiában.

Egy csoport görögtüzet is gyújtott, és tagjai azt kiabálták, hogy nem adják a Montenegróban lévő szerb templomokat.

A jelek szerint mozgalmas napok várhatók Szerbiában és Montenegróban az ortodox karácsony előtt, és ilyen körülmények között kell megszületnie a Megváltónak.

Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!