Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

SZERB VILÁG: A bosznia-hercegovinai külügyminiszter elvárja, hogy a szerb elnök határolódjon el a miniszterétől

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

safe image 2 removebg preview
A cikk meghallgatása

 
Erőteljes visszhangot váltott ki Szarajevóban a szerb belügyminiszter hétvégi kijelentése, amely szerint a szerb politikusok mostani generációjának az a feladata, hogy megteremtse a szerb világot , vagyis hogy egyesítse a szerbeket, éljenek is bárhol. A kijelentés egy kongresszuson hangzott el, amelyen jelen volt a szerb elnök is, aki nem róta meg belügyminiszterét, mindössze csak azt kérte tőle, hogy “néha számoljom el tízig”.

Facebook-diplomácia

Bisera Turković, bosznia-hercegovinai külügyminiszter a Facebookon üzent Aleksandar Vučić szerb elnöknek, akitől elvárja, hogy “azonnal határolódjon el belügyminiszterétől, Aleksandar Vulintól a szerb világ egyesítésével kapcsolatban tett kijeltése miatt”.

– Ha ezt nem teszi meg, azzal azt bizonyítja, hogy Szerbia és az ő politikája is a daytoni szerződés megdöntésére irányul, aminek az a célja, hogy Szerbiához csatolják Bosznia- Hercegovina egyes részeit


– írta a Facebookon Turković, aki szerint Vulin kijelentése destabilizálja a Nyugat- Balkánt, és baljós fenyegetés azoknak a bosznia-hercegovina állampolgároknak, akik 26 évvel ezelőtt “harcoltak az agresszió és a népirtás ellen”.

– Ez a retorika teljesen értelmetlenné teszi Vučić szerb elnök minden kijelentését és politikáját, amelyek szerint Szerbia békét és jószomszédi kapcsolatokat akar Bosznia- Hercegovinával. Éppen ellenkezőleg, Vulin kijelentései jelzik leginkább, hogy hol van a régió destabilizálásának forrása, és mi akadályozza és opstruálja Bosznia- Hercegovina, és más országok előrelépést az európai úton


– jegyezte meg Turković a Facebookon közzétett állásfoglalásában, amely teljesen ellentétes a magyar miniszterelnök újsághirdetéseinek hetedik pontjával, amely szerint Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba.

A bosznia-hercegovinai külügyminiszter jelezte, hogy Vulin nyilatkozatáról minden olyan országot értesítenek, amely a daytoni békemegállapodás garantálójának számít, és tájékoztatják a békeszerződés implementálásával foglalkozó végrehajtó tanácsot is.


Vulin válasza

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter a sajtón keresztül már vissza is üzent Biseri Turkovićnak, akinek szerinte közvetlenül hozzá kellett volna fordulnia, és nem Aleksandar Vučić kellett volna kérnie, hogy határolódjon el tőle a szerb világ ügyében.

Vulin válaszát a szerb belügyminisztérium honlapján jelentette meg, és ezzel hivatalos állami szintre emelte a “szerb világról” tett kijelentését, amelyet pártjának hétvégi rendezvényén tett.

A szerb belügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozat szerint Vulin felhívta Turković figyelmét arra, hogy a vasárnap este azt is hangsúlyozta, hogy “a szerbek békésen egyesülnek, egyetlen golyó nélkül, amikor ennek megteremtődnek a feltételei”.

– Ha a németek megtehették, akkor miért ne tehetnék meg a szerbek is, vagy Ön az egyesült Németország ellen van?


– kérdezte Vulin a bosznia-hercegovinai külügyminisztertől.

Vulin hangsúlyozta: örül annak, hogy Turković védelmezi a daytoni szerződést, mert ezzel bizonyára ellenzi pártjának, a bosnyák Demomkratikus Akciópártnak (Stranka demokratske akcije, SDA) azt a 2019-es nyilatkozatát, amelyben a boszniai Szerb Köztársaság megszüntetését követeli.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava