Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

SZERB VILÁG: A bosznia-hercegovinai külügyminiszter elvárja, hogy a szerb elnök határolódjon el a miniszterétől

safe image 2 removebg preview
Olvasási idő: 2 perc

 
Erőteljes visszhangot váltott ki Szarajevóban a hétvégi kijelentése, amely szerint a szerb politikusok mostani generációjának az a feladata, hogy megteremtse a szerb világot , vagyis hogy egyesítse a szerbeket, éljenek is bárhol. A kijelentés egy kongresszuson hangzott el, amelyen jelen volt a szerb elnök is, aki nem róta meg ét, mindössze csak azt kérte tőle, hogy “néha számoljom el tízig”.

Facebook-diplomácia

Bisera Turković, bosznia-hercegovinai külügyminiszter a Facebookon üzent szerb elnöknek, akitől elvárja, hogy “azonnal határolódjon el belügyminiszterétől, Aleksandar Vulintól a szerb világ egyesítésével kapcsolatban tett kijeltése miatt”.

Ha ezt nem teszi meg, azzal azt bizonyítja, hogy és az ő politikája is a daytoni szerződés megdöntésére irányul, aminek az a célja, hogy Szerbiához csatolják Bosznia-Hercegovina egyes részeit

– írta a Facebookon Turković, aki szerint Vulin kijelentése destabilizálja a Nyugat-Balkánt, és baljós fenyegetés azoknak a bosznia-hercegovina állampolgároknak, akik 26 évvel ezelőtt “harcoltak az agresszió és a népirtás ellen”.

Ez a retorika teljesen értelmetlenné teszi Vučić szerb elnök minden kijelentését és politikáját, amelyek szerint Szerbia békét és jószomszédi kapcsolatokat akar Bosznia-Hercegovinával. Éppen ellenkezőleg, Vulin kijelentései jelzik leginkább, hogy hol van a régió destabilizálásának forrása, és mi akadályozza és opstruálja Bosznia-Hercegovina, és más országok előrelépést az európai úton

– jegyezte meg Turković a Facebookon közzétett állásfoglalásában, amely teljesen ellentétes a magyar miniszterelnök újsághirdetéseinek hetedik pontjával, amely szerint Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba.

A bosznia-hercegovinai jelezte, hogy Vulin nyilatkozatáról minden olyan országot értesítenek, amely a daytoni békemegállapodás garantálójának számít, és tájékoztatják a békeszerződés implementálásával foglalkozó végrehajtó tanácsot is.


Vulin válasza

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter a sajtón ül már vissza is üzent Biseri Turkovićnak, akinek szerinte közvetlenül hozzá kellett volna fordulnia, és nem Aleksandar Vučić kellett volna kérnie, hogy határolódjon el tőle a szerb világ ügyében.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Vulin válaszát a szerb belügyminisztérium honlapján jelentette meg, és ezzel hivatalos állami szintre emelte a “szerb világról” tett kijelentését, amelyet pártjának hétvégi rendezvényén tett.

A szerb belügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozat szerint Vulin felhívta Turković figyelmét arra, hogy a vasárnap este azt is hangsúlyozta, hogy “a szerbek békésen egyesülnek, egyetlen golyó nélkül, amikor ennek megteremtődnek a feltételei”.

Ha a megtehették, akkor miért ne tehetnék meg a szerbek is, vagy Ön az egyesült Németország ellen van?

– kérdezte Vulin a bosznia-hercegovinai külügyminisztertől.

Vulin hangsúlyozta: örül annak, hogy Turković védelmezi a daytoni szerződést, mert ezzel bizonyára ellenzi pártjának, a Demomkratikus Akciópártnak (Stranka demokratske akcije, SDA) azt a -es nyilatkozatát, amelyben a Szerb Köztársaság megszüntetését követeli.

Aestherar 412 tarhelypar-412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: