Connect with us

Non-paper

VERBÁLIS NON-PAPER: Szebb szerb világ a német egyesítés mintájára, avagy a politikai feledékenység újabb példája

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vulin vucicc
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

 
Az utóbbi időben két non-paper is nyilvánosságra került, amelyet írott formában is láttunk. Létezik azonban egy olyan non-paper is, amely szájhagyomány által terjed, és hol itt bukkan fel, hol ott. Most éppen a szerb belügyminiszter kezdte el átírni a határokat, igaz csak verbálisan, így neki csak egy „verbális non-papert” tulajdoníthatunk.

Verbális non-paper

A napokban a szerb sajtó egy „verbális non-paperről” számolt be, amelyet Aleksandar Vulin szerb belügyminiszternek tulajdonítanak, és amely ugyanúgy felveti a Nagy-Szerbia megteremtését, mint az állítólagos szlovén javaslat.

Az általában megbízható Beta hírügynökség a májusi és a húsvéti ünnepek alatt tett közzé egy hírt egy interjúról, amely a kormányközeli Večernje Novosti nyomtatott változatában jelent meg.

A Beta beszámolója szerint Vulin a Večernje Novostinak adott interjúban arról beszélt, hogy a „szerb világ” megteremtése megoldja a szerb nemzeti kérdést, és már meg is kezdődött az egyesülés folyamata.

A szerb belügyminiszter szerint annakidején „senkit nem zavart, hogy a németek egyesültek, és így befejezték a második világháború következményeinek felszámolását, az viszont mindenkit zavar, hogy a szerbek egy államban szeretnének élni”.

– Úgy gondolom, hogy  a szerb világ megteremtése megoldja a szerb nemzeti kérdést , hogy megállítja a Nagy- Albánia terjedését, garantálja a szerbeknek, hogy soha többé nem követnek el ellenük népirtást, és hosszú távú békét biztosít a Balkánon


– mondta Vulin azt állítva, hogy elnöke, Aleksandar Vučić szerb elnök és ő harcostársak, de „nem mindig gondolkodnak egyformán.

Az EU és a „szerb világ”

A szerb belügyminiszter megjegyezte: mostanában gyakran hallja, hogy nincs szükség a közös államra, mert az uniós csatlakozást követően úgyis mindannyian az Európai Unióban élnek.

– Feledésbe merül, hogy évszázadokig így éltünk, az Oszmán Birodalomban, több évtizedig az Osztrák- Magyar Monarchiában, és négy évig a Harmadik Birodalomban. A megoldás nem az, hogy az összes szerb valaki másnak az országban éljen együtt, hanem az, hogy a legtöbb szerb a saját országában legyen együtt


– mondta Aleksandar Vulin, aki meg is indokolta, hogy miért van szükség a „szerb világ” megteremtésére.

szerb rendorok

– Annak a népnek, amelynek minden generációja szembe találja magát a meg-megismétlődő népirtással ugyanazon elkövetőktől, nincs joga arra, hogy gyermekeinek olyan körülményeket hagyjon hátra, amelyek során maguk is megtapasztalják majd honfitársaik kiirtását azoknak a nemzetrészeknek az esetében, amelyeket az állam nem véd


– jegyezte meg a szerb belügyminiszter, aki hozzátette, hogy Aleksandar Vučić jóvoltából a szerbek egyetlen politikai néppé váltak, és az egyesülés folyamata megkezdődött, amit már nem lehet megállítani.

A nyilatkozat nem hatott az újdonság erejével, hiszen Vulin már tavaly is, de azt megelőzően is tett hasonló kijelentéseket, és nem először vont párhuzamot a német és a szerb egyesülés között. Éppen ezért nem szabad elsiklani felette, a „verbális non-paper” ugyanis létezik, és szájról szájra terjed, amibe természetesen besegít a média is.

Nem mindig gondolkodnak egyformán

Mint feljebb olvasható, a Beta által idézett interjúban Aleksandar Vulin megemlítette, hogy ő és a szerb elnök nem mindig gondolkodnak egyformán.

Most is ez a helyzet.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a szerb elnök egy korábbi interjúban már beszélt a „szerb világ” megteremtésére vonatkozó felvetésekről.

Aleksandar Vučić éppen két hónappal ezelőtt nyilatkozott úgy a boszniai Face Televíziónak, hogy semmiképpen sem lehet a „szerb világ” emlegetését az általa hirdetett elvekkel összefüggésbe hozni, még akkor sem, amikor arról beszél, hogy a régió erősebb, ha ugyanazt a hangot üti meg.

– Szerb világ? Miért nem bosnyák világ?

– kérdezte a szerb elnök, amire az újságíró megjegyezte, hogy a „szerb világban” több lesz a szerb, mint a bosnyák.

– Aki ezt gondolja, csak azt bizonyítja, hogy mennyire rövidlátó.  Soha nem ejtettem ki a „szerb világ” kifejezést . Számomra az a fontos, hogy fejlődjön a gazdaság.


Aleksandar Vučić a „szerb világ” megteremtésére vonatkozó észrevételekkel kapcsolatban nem zárta ki, hogy 30 évvel ezelőtt, „nyikhajként” még ilyesmire gondolt.

– Lehet, hogy akkor nem értettem, mi is folyik itt. De számomra az új világot most az jelenti, ha eljön, és megnézi a Belgrád és Újvidék közötti gyorsavasutat. Számomra ez az új világ, az új Szerbia


– mondta Vučić, aki olyasmivel dicsekedett el, ami még el sem készült.
_______________________________
Fotó: illusztráció, screenshot

Koszovó

ELŐJELEK: A szerb elnök szerint már a spanyolok és a görögök is közelednek Koszovóhoz, de mi lesz ezután?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

cirillica 1 1
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

 
A szerb szerint egyre nagyobb nyomás nehezedik Szerbiára, már a spanyolok és a görögök is szorosabbra fűzik kapcsolataikat Koszovóval. Aleksandar Vučić azonban reméli, hogy Görögország nem követei el „ugyanazt a hibát”, mint Izrael. Szavai szerint a tárgyalásokon közvetítő amerikaiak és európaik számára az egyetlen fontos szempont, hogy Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét.

Nincs pánik

A Koszovóról szóló tárgyalósok június közepei folytatása előtt Aleksandar Vučić szerb elnök a Happy TV Ćirilica (Cirill írás) című műsorában panaszolta el, hogy már a görögök és a spanyolok is – egyelőre alacsonyabb szinten ugyan – de rendezik kapcsolataikat a pristinai vezetéssel.

– Fontos számunkra, hogy ne legyen pánik Szerbiában. Éreztük és tudtuk, hogy ilyen dolgok történnek


– mondta Szerbia elnöke a műsor elején.

Vučić szerint a görögök már korábban összekötő tiszti kapcsolatokat teremtettek Koszovóval, majd kereskedelmi irodát nyitottak a Szerbiából kivált, és függetlenségét 2008-ban önhatalmúlag kikiáltott országban.

– Ez meglepetés volt számunkra, de azt reméltünk, hogy nem mennek tovább, pénteken délután öt órakor azonban behívták a nagykövetünket a görög külügyminisztériumba, és arról tájékoztatták, hogy Görögország újabb lépéseket tesz a Koszovóval fenntartott kapcsolatok előmozdítása felé, és a kereskedelmi irodát általános koszovói érdekképviseletté emelik, ami a külügyi igazgatói szintet jelenti politikai értelemben


– mondta a szerb elnök, aki úgy fogalmazott, hogy Szerbia számára mindez fájó, kiábrándító és nehéz, ami nyilvánvalóan külső nyomásra történik, bár ezt a minősítést visszavonta, mert nem akarta megsérteni a mindig testvéri Görögországot annak reményében, hogy az nem követi el „ugyanazt a hibát”, mint Izrael.

A szerb elnök szerint „koordinált akcióról” van szó, Spanyolország ugyanis megnyitja első irodáját Pristinában, bár alacsonyabb szinten, mint Görögország, mindez pedig történik Matthew Palmer amerikai és Miroslav Lajčák európai közvetítő most folyamatban lévő balkáni – pristinai és belgrádi – látogatása, és két héttel a brüsszeli párbeszéd folytatása előtt.

– Ha mindez véletlen lenne, akkor túl sok lenne a véletlen, de a tapasztalataink arra utalnak, hogy a véletlenekben nem hiszünk


– jegyezte meg Vučić, aki szerint egyre nagyobb és komolyabb nyomás nehezedik Szerbiára.

Merkel lehallgatása

A szerb elnök kitért Angela Merkel lehallogatására is Dánia részéről.

– Ez botrányos. Képzelje el, hogy ha ezt Szerbia tette volna, vagy ha ezt Fehéroroszország tette volna! Milyen szankciókat vezetnének be Fehéroroszország ellen? Ha Lukasenka hallgatta volna le Merkelt orosz segédlettel. Mit tennének? És mi lesz most, hogy a dánok hallgatták le Merkelt amerikai támogatással? Semmi, mert a nemzetközi politikában semmiféle elvek, erkölcsösség és jogi normák már rég nem léteznek.

Vučić ugyanakkor őrültségnek nevezte a Ryanair gépének földre kényszerítését Fehéroroszországban.

– Semmi jót nem gondolok arról a szörnyűséges esetről, emberek, ilyesmit nem teszünk!

– jegyezte meg a szerb elnök.

Kínai gondolatmenet

A szerb elnök hozzátette, hogy szemmellátható az amerikai és az európai nyomás növekedése, aminek mindig ugyanaz a vége: Koszovó függetlenségének elismerése. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az utóbbi időkben napvilágra került non paperek Pristinában születtek.

– Ők írják a non papereket, ők hozzák nyilvánosságra Ljubljanától Pristináig, egyiknek sincs köze Belgrádhoz, aztán engem vádolnak azzal, hogy én írom őket


– jelentette ki a szerb elnök, aki egyik lehetséges szerzőként Veton Surroi újságíró-politikusra, a Koha Ditore médiaház tulajdonosára utalt, bár ezt explicite nem mondta ki.

Vučić szerint mindennek az a célja, hogy sarokba szorítsák Szerbiát, nem csak Koszovó elismerésével, hanem a szerb gazdasági fejlődésének megakadályozásával kapcsolatban is. A szerb elnök itt egy kínai tárgyalópartnerét idézte, ami eklatáns példája annak, hogy „gondolati szinten” miként befolyásolja a kínai barátság és a kínai politika a szerbiai, és azontúl a balkáni helyzetet.

– Ezt a mondatot egy kínai illetékesektől hallottam, és jól az agyamba véstem: Koszovó nem minden, de Koszovón keresztül akarják megdönteni Szerbiát. És ez nem áll messze a valóságtól


– vélte a szerb elnök, aki arról is beszélt, hogy mit kapna Szerbia Koszovó elismeréséért cserében.

– A legmodernebb politikusok nagy lelkesedéssel elfogadják Koszovó függetlenségének elismerését, miközben Szerbia semmit sem kapna azon kívül, hogy három hónapig szépeket írna róla a nyugati sajtó, aztán pedig úgy járna, mint Zoran Zaev (macedón miniszterelnök) a Prespai Szerződéssel (Macedónia nevének megváltoztatásáról)


– mondta a szerb elnök, aki szerint Zaev most nem tud mit kezdeni, mert az Európai Unió – minden eddigi ígéret ellenére – nem nyitja meg Macedónia számára a csatlakozási tárgyalásokat, amire nincs semmiféle racionális magyarázat.

A szerb elnök kételkedik abban, hogy mindez a bolgárok műve, inkább lát mögötte nagyhatalmi befolyást, amiből Szerbia esetében is van bőven, illetve szinte csak az van.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava