Connect with us

Non-paper

VERBÁLIS NON-PAPER: Szebb szerb világ a német egyesítés mintájára, avagy a politikai feledékenység újabb példája
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Az utóbbi időben két non-paper is nyilvánosságra került, amelyet írott formában is láttunk. Létezik azonban egy olyan non-paper is, amely szájhagyomány által terjed, és hol itt bukkan fel, hol ott. Most éppen a szerb belügyminiszter kezdte el átírni a határokat, igaz csak verbálisan, így neki csak egy “verbális non-papert” tulajdoníthatunk.

Verbális non-paper

A napokban a szerb sajtó egy “verbális non-paperről” számolt be, amelyet Aleksandar Vulin szerb belügyminiszternek tulajdonítanak, és amely ugyanúgy felveti a Nagy-Szerbia megteremtését, mint az állítólagos szlovén javaslat.

Az általában megbízható Beta hírügynökség a májusi és a húsvéti ünnepek alatt tett közzé egy hírt egy interjúról, amely a kormányközeli Večernje Novosti nyomtatott változatában jelent meg.

A Beta beszámolója szerint Vulin a Večernje Novostinak adott interjúban arról beszélt, hogy a “szerb világ” megteremtése megoldja a szerb nemzeti kérdést, és már meg is kezdődött az egyesülés folyamata.

A szerb belügyminiszter szerint annakidején “senkit nem zavart, hogy a németek egyesültek, és így befejezték a második világháború következményeinek felszámolását, az viszont mindenkit zavar, hogy a szerbek egy államban szeretnének élni”.

– Úgy gondolom, hogy  a szerb világ megteremtése megoldja a szerb nemzeti kérdést , hogy megállítja a Nagy- Albánia terjedését, garantálja a szerbeknek, hogy soha többé nem követnek el ellenük népirtást, és hosszú távú békét biztosít a Balkánon


– mondta Vulin azt állítva, hogy Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić szerb elnök és ő harcostársak, de “nem mindig gondolkodnak egyformán.

Az EU és a “szerb világ”

A szerb belügyminiszter megjegyezte: mostanában gyakran hallja, hogy nincs szükség a közös államra, mert az uniós csatlakozást követően úgyis mindannyian az Európai Unióban élnek.

– Feledésbe merül, hogy évszázadokig így éltünk, az Oszmán Birodalomban, több évtizedig az Osztrák- Magyar Monarchiában, és négy évig a Harmadik Birodalomban. A megoldás nem az, hogy az összes szerb valaki másnak az országban éljen együtt, hanem az, hogy a legtöbb szerb a saját országában legyen együtt


– mondta Aleksandar Vulin, aki meg is indokolta, hogy miért van szükség a “szerb világ” megteremtésére.

– Annak a népnek, amelynek minden generációja szembe találja magát a meg-megismétlődő népirtással ugyanazon elkövetőktől, nincs joga arra, hogy gyermekeinek olyan körülményeket hagyjon hátra, amelyek során maguk is megtapasztalják majd honfitársaik kiirtását azoknak a nemzetrészeknek az esetében, amelyeket az állam nem véd


– jegyezte meg a szerb belügyminiszter, aki hozzátette, hogy Aleksandar Vučić jóvoltából a szerbek egyetlen politikai néppé váltak, és az egyesülés folyamata megkezdődött, amit már nem lehet megállítani.

A nyilatkozat nem hatott az újdonság erejével, hiszen Vulin már tavaly is, de azt megelőzően is tett hasonló kijelentéseket, és nem először vont párhuzamot a német és a szerb egyesülés között. Éppen ezért nem szabad elsiklani felette, a “verbális non-paper” ugyanis létezik, és szájról szájra terjed, amibe természetesen besegít a média is.

Nem mindig gondolkodnak egyformán

Mint feljebb olvasható, a Beta által idézett interjúban Aleksandar Vulin megemlítette, hogy ő és a szerb elnök nem mindig gondolkodnak egyformán.

Most is ez a helyzet.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a szerb elnök egy korábbi interjúban már beszélt a “szerb világ” megteremtésére vonatkozó felvetésekről.

Aleksandar Vučić éppen két hónappal ezelőtt nyilatkozott úgy a boszniai Face Televíziónak, hogy semmiképpen sem lehet a “szerb világ” emlegetését az általa hirdetett elvekkel összefüggésbe hozni, még akkor sem, amikor arról beszél, hogy a régió erősebb, ha ugyanazt a hangot üti meg.

– Szerb világ? Miért nem bosnyák világ?

– kérdezte a szerb elnök, amire az újságíró megjegyezte, hogy a “szerb világban” több lesz a szerb, mint a bosnyák.

– Aki ezt gondolja, csak azt bizonyítja, hogy mennyire rövidlátó.  Soha nem ejtettem ki a “szerb világ” kifejezést . Számomra az a fontos, hogy fejlődjön a gazdaság.


Aleksandar Vučić a “szerb világ” megteremtésére vonatkozó észrevételekkel kapcsolatban nem zárta ki, hogy 30 évvel ezelőtt, “nyikhajként” még ilyesmire gondolt.

– Lehet, hogy akkor nem értettem, mi is folyik itt. De számomra az új világot most az jelenti, ha eljön, és megnézi a Belgrád és Újvidék közötti gyorsavasutat. Számomra ez az új világ, az új Szerbia


– mondta Vučić, aki olyasmivel dicsekedett el, ami még el sem készült.
_______________________________
Fotó: illusztráció, screenshot

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava