Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Non-paper

VERBÁLIS NON-PAPER: Szebb szerb világ a német egyesítés mintájára, avagy a politikai feledékenység újabb példája

vulin vucicc
Olvasási idő: 3 perc

 
Az utóbbi időben két non-paper is nyilvánosságra került, amelyet írott formában is láttunk. Létezik azonban egy olyan non-paper is, amely szájhagyomány által terjed, és hol itt bukkan fel, hol ott. Most éppen a szerb kezdte el átírni a határokat, igaz csak verbálisan, így neki csak egy “verbális non-papert” tulajdoníthatunk.

Verbális non-paper

A napokban a szerb sajtó egy “verbális non-paperről” számolt be, amelyet szerb belügyminiszternek tulajdonítanak, és amely ugyanúgy felveti a Nagy-Szerbia megteremtését, mint az állítólagos szlovén javaslat.

Az általában megbízható Beta hírügynökség a májusi és a húsvéti ünnepek alatt tett közzé egy hírt egy interjúról, amely a kormányközeli Večernje Novosti nyomtatott változatában jelent meg.

A Beta beszámolója szerint Vulin a Večernje Novostinak adott interjúban arról beszélt, hogy a “szerb világ” megteremtése megoldja a szerb nemzeti kérdést, és már meg is kezdődött az egyesülés folyamata.

A szerint annakidején “senkit nem zavart, hogy a egyesültek, és így befejezték a második világháború következményeinek felszámolását, az viszont mindenkit zavar, hogy a szerbek egy államban szeretnének élni”.

Úgy gondolom, hogy  a szerb világ megteremtése megoldja a szerb nemzeti kérdést , hogy megállítja a Nagy-Albánia terjedését, garantálja a szerbeknek, hogy soha többé nem követnek el ellenük népirtást, és hosszú távú békét biztosít a Balkánon

– mondta Vulin azt állítva, hogy , Aleksandar Vučić szerb és ő harcostársak, de “nem mindig gondolkodnak egyformán”.

Az EU és a “szerb világ”

A szerb belügyminiszter megjegyezte: mostanában gyakran hallja, hogy nincs szükség a közös államra, mert az uniós csatlakozást követően úgyis mindannyian az Európai Unióban élnek.

Feledésbe merül, hogy évszázadokig így éltünk, az Oszmán Birodalomban, több évtizedig az Osztrák-Magyar Monarchiában, és négy évig a Harmadik Birodalomban. A megoldás nem az, hogy az összes szerb valaki másnak az országban éljen együtt, hanem az, hogy a legtöbb szerb a saját országában legyen együtt


kis festett kabatok222kis festett kabatok

– mondta Aleksandar Vulin, aki meg is indokolta, hogy miért van szükség a “szerb világ” megteremtésére.

szerb rendorok

Annak a népnek, amelynek minden generációja szembe találja magát a meg-megismétlődő népirtással ugyanazon elkövetőktől, nincs joga arra, hogy gyermekeinek olyan körülményeket hagyjon hátra, amelyek során maguk is megtapasztalják majd honfitársaik kiirtását azoknak a nemzetrészeknek az esetében, amelyeket az állam nem véd

– jegyezte meg a szerb belügyminiszter, aki hozzátette, hogy Aleksandar jóvoltából a szerbek egyetlen politikai néppé váltak, és az egyesülés folyamata megkezdődött, amit már nem lehet megállítani.

A nyilatkozat nem hatott az újdonság erejével, hiszen Vulin már tavaly is, de azt megelőzően is tett hasonló kijelentéseket, és nem először vont párhuzamot a német és a szerb egyesülés között. Éppen ezért nem szabad elsiklani felette, a “verbális non-paper” ugyanis létezik, és szájról szájra terjed, amibe természetesen besegít a is.

Nem mindig gondolkodnak egyformán

Mint feljebb olvasható, a Beta által idézett interjúban Aleksandar Vulin megemlítette, hogy ő és a szerb elnök nem mindig gondolkodnak egyformán.


Most is ez a helyzet.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a szerb elnök egy korábbi interjúban már beszélt a “szerb világ” megteremtésére vonatkozó felvetésekről.

éppen két hónappal ezelőtt nyilatkozott úgy a boszniai Face Televíziónak, hogy semmiképpen sem lehet a “szerb világ” emlegetését az általa hirdetett elvekkel összefüggésbe hozni, még akkor sem, amikor arról beszél, hogy a régió erősebb, ha ugyanazt a hangot üti meg.

Szerb világ? Miért nem bosnyák világ?

– kérdezte a szerb elnök, amire az újságíró megjegyezte, hogy a “szerb világban” több lesz a szerb, mint a bosnyák.

Aki ezt gondolja, csak azt bizonyítja, hogy mennyire rövidlátó.  Soha nem ejtettem ki a “szerb világ” kifejezést . Számomra az a fontos, hogy fejlődjön a gazdaság.

Aleksandar Vučić a “szerb világ” megteremtésére vonatkozó észrevételekkel kapcsolatban nem zárta ki, hogy 30 évvel ezelőtt, “nyikhajként” még ilyesmire gondolt.

Lehet, hogy akkor nem értettem, mi is folyik itt. De számomra az új világot most az jelenti, ha eljön, és megnézi a Belgrád és közötti gyorsavasutat. Számomra ez az új világ, az új Szerbia

– mondta Vučić, aki olyasmivel dicsekedett el, ami még el sem készült.
_______________________________
Fotó: illusztráció, screenshot


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Aestherar 412 tarhelypar-412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: