Connect with us

Non-paper

VERBÁLIS NON-PAPER: Szebb szerb világ a német egyesítés mintájára, avagy a politikai feledékenység újabb példája

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

vulin vucicc
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvasási idő: 3 perc

 
Az utóbbi időben két non-paper is nyilvánosságra került, amelyet írott formában is láttunk. Létezik azonban egy olyan non-paper is, amely szájhagyomány által terjed, és hol itt bukkan fel, hol ott. Most éppen a belügyminiszter kezdte el átírni a határokat, igaz csak verbálisan, így neki csak egy “verbális non-papert” tulajdoníthatunk.

Verbális non-paper

A napokban a szerb sajtó egy “verbális non-paperről” számolt be, amelyet Aleksandar Vulin szerb belügyminiszternek tulajdonítanak, és amely ugyanúgy felveti a Nagy-Szerbia megteremtését, mint az állítólagos szlovén javaslat.

Az általában megbízható Beta hírügynökség a májusi és a húsvéti ünnepek alatt tett közzé egy hírt egy interjúról, amely a kormányközeli Večernje Novosti nyomtatott változatában jelent meg.

A Beta beszámolója szerint Vulin a Večernje Novostinak adott interjúban arról beszélt, hogy a “szerb világ” megteremtése megoldja a szerb nemzeti kérdést, és már meg is kezdődött az egyesülés folyamata.

A szerb belügyminiszter szerint annakidején “senkit nem zavart, hogy a németek egyesültek, és így befejezték a második világháború következményeinek felszámolását, az viszont mindenkit zavar, hogy a szerbek egy államban szeretnének élni”.

Úgy gondolom, hogy  a szerb világ megteremtése megoldja a szerb nemzeti kérdést , hogy megállítja a Nagy-Albánia terjedését, garantálja a szerbeknek, hogy soha többé nem követnek el ellenük népirtást, és hosszú távú békét biztosít a Balkánon
– mondta Vulin azt állítva, hogy Szerbia elnöke, Aleksandar Vučić szerb elnök és ő harcostársak, de “nem mindig gondolkodnak egyformán”.

Az EU és a “szerb világ”

A szerb belügyminiszter megjegyezte: mostanában gyakran hallja, hogy nincs szükség a közös államra, mert az uniós csatlakozást követően úgyis mindannyian az Európai Unióban élnek.

Feledésbe merül, hogy évszázadokig így éltünk, az Oszmán Birodalomban, több évtizedig az Osztrák-Magyar Monarchiában, és négy évig a Harmadik Birodalomban. A megoldás nem az, hogy az összes szerb valaki másnak az országban éljen együtt, hanem az, hogy a legtöbb szerb a saját országában legyen együtt
– mondta Aleksandar Vulin, aki meg is indokolta, hogy miért van szükség a “szerb világ” megteremtésére.

szerb rendorok

Annak a népnek, amelynek minden generációja szembe találja magát a meg-megismétlődő népirtással ugyanazon elkövetőktől, nincs joga arra, hogy gyermekeinek olyan körülményeket hagyjon hátra, amelyek során maguk is megtapasztalják majd honfitársaik kiirtását azoknak a nemzetrészeknek az esetében, amelyeket az állam nem véd
– jegyezte meg a szerb belügyminiszter, aki hozzátette, hogy Aleksandar Vučić jóvoltából a szerbek egyetlen politikai néppé váltak, és az egyesülés folyamata megkezdődött, amit már nem lehet megállítani.

A nyilatkozat nem hatott az újdonság erejével, hiszen Vulin már tavaly is, de azt megelőzően is tett hasonló kijelentéseket, és nem először vont párhuzamot a német és a szerb egyesülés között. Éppen ezért nem szabad elsiklani felette, a “verbális non-paper” ugyanis létezik, és szájról szájra terjed, amibe természetesen besegít a média is.

Nem mindig gondolkodnak egyformán

Mint feljebb olvasható, a Beta által idézett interjúban Aleksandar Vulin megemlítette, hogy ő és a szerb elnök nem mindig gondolkodnak egyformán.

Most is ez a helyzet.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a szerb elnök egy korábbi interjúban már beszélt a “szerb világ” megteremtésére vonatkozó felvetésekről.

Aleksandar Vučić éppen két hónappal ezelőtt nyilatkozott úgy a boszniai Face Televíziónak, hogy semmiképpen sem lehet a “szerb világ” emlegetését az általa hirdetett elvekkel összefüggésbe hozni, még akkor sem, amikor arról beszél, hogy a régió erősebb, ha ugyanazt a hangot üti meg.

Szerb világ? Miért nem bosnyák világ?

– kérdezte a szerb elnök, amire az újságíró megjegyezte, hogy a “szerb világban” több lesz a szerb, mint a bosnyák.

Aki ezt gondolja, csak azt bizonyítja, hogy mennyire rövidlátó.  Soha nem ejtettem ki a “szerb világ” kifejezést . Számomra az a fontos, hogy fejlődjön a gazdaság.
Aleksandar Vučić a “szerb világ” megteremtésére vonatkozó észrevételekkel kapcsolatban nem zárta ki, hogy 30 évvel ezelőtt, “nyikhajként” még ilyesmire gondolt.
Lehet, hogy akkor nem értettem, mi is folyik itt. De számomra az új világot most az jelenti, ha eljön, és megnézi a Belgrád és Újvidék közötti gyorsavasutat. Számomra ez az új világ, az új Szerbia
– mondta Vučić, aki olyasmivel dicsekedett el, ami még el sem készült.
_______________________________
Fotó: illusztráció, screenshot
Kézzel festett farmerek

Koszovó

ELŐJELEK: A szerb elnök szerint már a spanyolok és a görögök is közelednek Koszovóhoz, de mi lesz ezután?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

cirillica 1 1
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

 
A szerb elnök szerint egyre nagyobb nyomás nehezedik Szerbiára, már a spanyolok és a görögök is szorosabbra fűzik kapcsolataikat Koszovóval. Aleksandar Vučić azonban reméli, hogy Görögország nem követei el “ugyanazt a hibát”, mint Izrael. Szavai szerint a tárgyalásokon közvetítő amerikaiak és európaik számára az egyetlen fontos szempont, hogy Szerbia ismerje el Koszovó függetlenségét.

Nincs pánik

A Koszovóról szóló tárgyalósok június közepei folytatása előtt Aleksandar Vučić szerb elnök a Happy TV Ćirilica (Cirill írás) című műsorában panaszolta el, hogy már a görögök és a spanyolok is – egyelőre alacsonyabb szinten ugyan – de rendezik kapcsolataikat a pristinai vezetéssel.

Fontos számunkra, hogy ne legyen pánik Szerbiában. Éreztük és tudtuk, hogy ilyen dolgok történnek
– mondta Szerbia elnöke a műsor elején.

Vučić szerint a görögök már korábban összekötő tiszti kapcsolatokat teremtettek Koszovóval, majd kereskedelmi irodát nyitottak a Szerbiából kivált, és függetlenségét 2008-ban önhatalmúlag kikiáltott országban.

Ez meglepetés volt számunkra, de azt reméltünk, hogy nem mennek tovább, pénteken délután öt órakor azonban behívták a nagykövetünket a görög külügyminisztériumba, és arról tájékoztatták, hogy Görögország újabb lépéseket tesz a Koszovóval fenntartott kapcsolatok előmozdítása felé, és a kereskedelmi irodát általános koszovói érdekképviseletté emelik, ami a külügyi igazgatói szintet jelenti politikai értelemben
– mondta a szerb elnök, aki úgy fogalmazott, hogy Szerbia számára mindez fájó, kiábrándító és nehéz, ami nyilvánvalóan külső nyomásra történik, bár ezt a minősítést visszavonta, mert nem akarta megsérteni a mindig testvéri Görögországot annak reményében, hogy az nem követi el “ugyanazt a hibát”, mint Izrael.

A szerb elnök szerint “koordinált akcióról” van szó, Spanyolország ugyanis megnyitja első irodáját Pristinában, bár alacsonyabb szinten, mint Görögország, mindez pedig történik Matthew Palmer amerikai és Miroslav Lajčák európai közvetítő most folyamatban lévő balkáni – pristinai és belgrádi – látogatása, és két héttel a brüsszeli párbeszéd folytatása előtt.

Ha mindez véletlen lenne, akkor túl sok lenne a véletlen, de a tapasztalataink arra utalnak, hogy a véletlenekben nem hiszünk
– jegyezte meg Vučić, aki szerint egyre nagyobb és komolyabb nyomás nehezedik Szerbiára.

Merkel lehallgatása

A szerb elnök kitért Angela Merkel lehallogatására is Dánia részéről.

Ez botrányos. Képzelje el, hogy ha ezt Szerbia tette volna, vagy ha ezt Fehéroroszország tette volna! Milyen szankciókat vezetnének be Fehéroroszország ellen? Ha Lukasenka hallgatta volna le Merkelt orosz segédlettel. Mit tennének? És mi lesz most, hogy a dánok hallgatták le Merkelt amerikai támogatással? Semmi, mert a nemzetközi politikában semmiféle elvek, erkölcsösség és jogi normák már rég nem léteznek.

Vučić ugyanakkor őrültségnek nevezte a Ryanair gépének földre kényszerítését Fehéroroszországban.

Semmi jót nem gondolok arról a szörnyűséges esetről, emberek, ilyesmit nem teszünk!

– jegyezte meg a szerb elnök.

Kínai gondolatmenet

A szerb elnök hozzátette, hogy szemmellátható az amerikai és az európai nyomás növekedése, aminek mindig ugyanaz a vége: Koszovó függetlenségének elismerése. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az utóbbi időkben napvilágra került non paperek Pristinában születtek.

Ők írják a non papereket, ők hozzák nyilvánosságra Ljubljanától Pristináig, egyiknek sincs köze Belgrádhoz, aztán engem vádolnak azzal, hogy én írom őket
– jelentette ki a szerb elnök, aki egyik lehetséges szerzőként Veton Surroi újságíró-politikusra, a Koha Ditore médiaház tulajdonosára utalt, bár ezt explicite nem mondta ki.

Vučić szerint mindennek az a célja, hogy sarokba szorítsák Szerbiát, nem csak Koszovó elismerésével, hanem a szerb gazdasági fejlődésének megakadályozásával kapcsolatban is. A szerb elnök itt egy kínai tárgyalópartnerét idézte, ami eklatáns példája annak, hogy “gondolati szinten” miként befolyásolja a kínai barátság és a kínai a szerbiai, és azontúl a balkáni helyzetet.

Ezt a mondatot egy kínai illetékesektől hallottam, és jól az agyamba véstem: Koszovó nem minden, de Koszovón keresztül akarják megdönteni Szerbiát. És ez nem áll messze a valóságtól
– vélte a szerb elnök, aki arról is beszélt, hogy mit kapna Szerbia Koszovó elismeréséért cserében.
A legmodernebb politikusok nagy lelkesedéssel elfogadják Koszovó függetlenségének elismerését, miközben Szerbia semmit sem kapna azon kívül, hogy három hónapig szépeket írna róla a nyugati sajtó, aztán pedig úgy járna, mint Zoran Zaev (macedón miniszterelnök) a Prespai Szerződéssel (Macedónia nevének megváltoztatásáról)
– mondta a szerb elnök, aki szerint Zaev most nem tud mit kezdeni, mert az Európai Unió – minden eddigi ígéret ellenére – nem nyitja meg Macedónia számára a csatlakozási tárgyalásokat, amire nincs semmiféle racionális magyarázat.

A szerb elnök kételkedik abban, hogy mindez a bolgárok műve, inkább lát mögötte nagyhatalmi befolyást, amiből Szerbia esetében is van bőven, illetve szinte csak az van.

Kézzel festett farmerek
Az olvasás folytatása

Fehérvári Nándor

KOSZOVÓ JÖVŐJE – Hongkong a Balkánon?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

honkkong
visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

 
Koszovó kapjon különleges státust és kerüljön vissza Szerbiához 99 évre, s csak ezt követően döntsenek arról, mi legyen a végleges sorsa az egykori dél-szerbiai tartománynak. A 99 éves területlízingelés nem példa nélküli, Hongkong is az után került vissza Kínához, hogy lejárt a Nagy-Britanniával 1898-ban kötött megállapodás.

Nem lelkesek az albánok

Az évtizedek óta húzódó válságot úgy lehetne megoldani, ha a Szerbiából kiszakadt és 2008-ban függetlenné vált, többségében albánok lakta tartomány különleges státussal 99 évre visszakerülne Szerbiához. Állítólag ez a javaslat szerepel egy olyan nem hivatalos dokumentumban – non paperben – amelyet elsőként a német Zuerst című hírmagazin tett közzé.

A Balkán az utóbbi hetekben sorra kapja a „kiváló ötleteket” tartalmazó non papereket, emlékezetes marad az az állítólagos néhány oldalas javaslat is, amelyben a szerzők – brüsszeli források szerint Janez Janša szlovén miniszterelnök és talán Orbán Viktor magyar kormányfő, valamint Aleksandar Vučić szerb elnök – Bosznia felosztását, valamint a Nagy-Albánia létrehozását és az észak-koszovói szerb többségű területek Szerbiához csatolását szorgalmazták.

KOSZOVÓ JÖVŐJE – Hongkong a Balkánon?

Hongkongban van legalább Disneyland

A Janša-féle non paper nem nagy meglepetésre kiütötte a biztosítékot Szarajevóban, ahogy a mostani állítólagos javaslat sem túl népszerű a kétmillió lakosú Koszovóban, ahol aligha akarnak lemondani a vérrel és erőszakkal megszerzett függetlenségről. (Koszovó államiságát már mintegy száz állam, köztük Magyarország is elismerte, viszont teljes áttörést nem sikerült elérni, hiszen a 27 EU-tag között is akad öt – Szlovákia, Románia, Spanyolország, Görögország és Ciprus – amely továbbra is Szerbia részének tartja a tartományt.)

Szerbia a kezdeményező?

Aleksandar Popov újvidéki politológus szerint minden jel arra utal, hogy a diplomáciai „próbaléggömböt” Belgrádból engedték fel.

A tartalmat tekintve ugyanis úgy tűnik, hogy a non paper teljesen a szerb érdekeket képviseli.

A koszovói álláspont szerint csak arról lehet tárgyalni, hogy Belgrád miképpen ismeri el a független Koszovót, míg Szerbiában úgy tartják, a Pristinával folytatott – és igencsak akadozó – párbeszéd alapelve az, hogy a terület Szerbia részét képezi
– mondta a szakértő, aki szerint jelenlegi formájában ez a dokumentum súlytalan.
Viszont elindulhat egy kompromisszumkeresés, amely elvezethet a megállapodáshoz
– tette hozzá.

Az alkura már csak azért is szükség lenne, mert Szerbia és Koszovó EU-s integrációs folyamatát is lelassítja a területi vita rendezetlensége és a vita kilátástalansága.

A 99 évig fennmaradó területi status quo korábban a nemzetközi tárgyalások egyik viszonylag gyakran használt eszköze volt különféle területi viták átmeneti lezárására. A 99 év azt jelentette, hogy az adott terület státusa nem végleges: a diplomáciai szabályai szerint, ha ennél hosszabb időszakra kötöttek volna megállapodást, az már örökérvényű (?) megoldásnak számított volna.

Hongkongi előzmény

A 99 éves lízingre Hongkong esete a legjobb példa.

A város és könyékének területét a britek 1841-ben, az első ópiumháborúban szerezték meg, s a második után újabb területeket is elfoglaltak. Kína és Nagy-Britannia 1898-ban állapodott meg arról, hogy London 99 évre lízingbe veheti a területet, s miután Peking nem volt hajlandó meghosszabbítani a megállapodást, a városállam 1997-ben visszakerült az ázsiai országhoz.

Bár Kína vállalta, hogy az átadást követően még ötven éven keresztül érvényben hagyja az „Egy ország, két rendszer” elvet, azaz nem szünteti meg a többpártrendszert és tiszteletben tartja a demokratikus intézményrendszer többi elemét is.

Az utóbbi években viszont Peking egyre kevésbé tartja magát az alkuhoz, és igyekszik az ötven év lejárta előtt teljesen betagozni Kínába Hongkongot.

Léteznek még 999 évre kötött lízingszerződések is, ezek valóban azt jelentik, hogy az adott ingatlan, illetve terület végleg a lízingelő tulajdonába került.

Ilyen szerződések alapján árulnak például lakóingatlanokat Szingapúrban, de így használja a Kanada Új-Skócia tartományában lévő Halifax városa a hivatalosan továbbra is a brit korona tulajdonában lévő tengerparti pihenőhelyet, a Point Pleasant parkot is.
___________________
Fotók: Twitter

Kézzel festett farmerek
Az olvasás folytatása

Európai Unió

EXKUZÁLTUK MAGUNKAT: Senki sem ért egyet Várhelyi Olivérrel, a külügyminiszter Szkopjéban tette helyére a dolgokat

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szijjarto szkopje p
Kézzel festett farmerek
Olvasási idő: 3 perc

 
A nyugat-balkáni bővítésről tanácskoztak az uniós külügyminiszterek Brüsszelben, miközben Zoran Zaev macedón miniszterelnök Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel együtt vonult be a tárgyalóterembe, és egy kis túlzással, a történelembe. A macedón-uniós összeborulás és a külügyi tanács ülése előtt Várhelyi Olivér, az Európai Unió ért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa olyat mondott, ami nem nyerte el senki tetszését sem. És ami miatt a magyar külgazdasági és külügyminiszternek körülbelül azon a helyen kellet menteni a helyzetet, ahol egy héttel korábban maga Várhelyi is járt.

Ez nem egy lehetséges opció

Továbbra is akadozik az Európai Unió bővítése, ezért Várhelyi Olivér a napokban tett egy “különutas kijelentést”. A bővítési és szomszédságpolitikai biztos úgy vélte, hogy Brüsszel akkor is megkezdhetné az EU-tagsággal kapcsolatos tárgyalásokat Albániával, ha Észak-Macedónia esetében ennek a bolgárok keresztbe tennének.

De csak Várhelyi vélte így, sokan mások viszont nem. Például Ursula von der Leyen sem, aki szívélyesen fogadta a macedón miniszterelnököt, és nem csak az unió által adományozott vakcinákról beszélt vele.

Megerősítettem határozott támogatásunkat a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez Észak-Macedóniával

– írta az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, ahol még hozzátette:

Észak-Macedónia folyamatosan haladt előre, és az EU várakozással tekint a zöld energia és a közlekedés területén kiemelt projektek támogatása elé a nyugat-balkáni gazdasági és befektetési terven keresztül.


A fenti bejegyzéshez hozzászólók között feltűnt Pallasz Athéné twitteres alteregója is, aki hódolva a “non-paper” divatnak maga is határrajzolgatásba kezdett, de hát az isteneknek mindig is ez volt a dolguk.EXKUZÁLTUK MAGUNKAT: Senki sem ért egyet Várhelyi Olivérrel, a külügyminiszter Szkopjéban tette helyére a dolgokat

A földi halandók hozzászólásaikban sürgették, hogy ne engedjék a csatlakozási folyamattal való visszaélést azoknak az országoknak, amelyek olyan retorikát használnak, mint Bulgária.

Ezeregyedik alkalom

A hozzászólók között voltak, aki szerint Észak-Macedónia nem áll készen a csatlakozásra. Nekik is üzent a macedón miniszterelnök, aki szerint a csatlakozási folyamat elhúzódása az egész régió biztonságát veszélyezteti.

Hatalmas kockázata van annak, ha folytatódik a blokád. Ez igaz Bulgáriára és Észak-Macedóniára is. Láthatjuk azt, hogy különféle nemhivatalos javaslatok bukkannak fel drámai ötletekkel. Amit elmondhatok, az a következő: a Balkánra nem évszázadokkal ezelőtt, hanem tíz, vagy húsz évvel ezelőtt hullottak bombák. Nem akarjuk, hogy ez megismétlődjön
– mondta Észak-Macedónia miniszterelnöke.

Nem Zaev az első, aki a “fenyegetés és zsarolás” technikáját is bevetette, Edi Rama albán miniszterelnök korábban azzal próbálta a csatlakozási tárgyalások beindítására ösztökélni az EU-t, hogy ha ez nem történik meg, akkor Koszovó és Albánia egyesül.

A kérdésben hallatta hangját a magyar külügyminiszter is, aki saját számítása szerint már legalább ezerszer elmondta, de ezeregyedszer is “örömmel elmondja”, hogy Magyarország feltétlen és elkötelezett támogatója Észak-Macedónia európai integrációs törekvéseinek, ahogy ez a NATO-csatlakozás ügyében is tapasztalható volt.

Szkopjéban “exkuzáltunk”

Szijjártó Péter erről Szkopjéban beszélt, miután találkozott ottani kollégájával, Bujar Osmanival, és miután átadata a macedón határőköknek szánt, és Magyarország által adományozott hatezer vakcinát.

Mi azt gondoljuk, hogy Önöknek az Európai Unióban van a helye, mi azt gondoljuk, hogy az Európai Unió nem lehet komplett a Nyugat-Balkán nélkül, és legalább annyira az EU érdeke az Önök csatlakozása, mint amennyire az Önök érdeke a saját csatlakozásuk
– jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki azt is elárulta, hogy személyesen delegált egy magyar integrációs szakértőt a szkopjei külügyminisztériumba, hogy segítse a macedón csatlakozási tárgyalások előkészítését.
Ha a magyar bővítési biztoson, vagy ha rajtunk múlna, akkor Önök gyorsan tagjai lennének az Európai Uniónak. A bővítési biztos is, és Magyarország kormánya is elkötelezett támogatója az Önök csatlakozásának
– mondta Szijjártó, aki itt – a fülhallgatóját igazgatva – egy hosszabb szünetet tartott, majd hozzátette:
Reméljük, hogy a jövőben semmiféle metodológia kérdést nem kell majd felvetni ezzel kapcsolatban.
Továbbra is érthetetlen, hogy Várhelyi Olivér a világos uniós és az ebben a kérdésben következetes magyar álláspont ellenére miért helyezte kilátásba, hogy az Európai Unió “elengedi Észak-Macedónia kezét”, ha a bolgárok továbbra is keménykednek.

Ha csak nem azért, mert Várhelyi Olivér egy “élő non-paper volt”, aki azt kapta feladatként, hogy egy olyan gondolatot “szabadítson rá” a közvéleményre, amelynek kiötlője a háttérben szeretne maradni.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: