Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

VÉGET ÉR EGY FOLYAMAT? A Balkán Merkel távozása után, avagy a szerelmes szavak

vucic merke bucdul

Olvasási idő: 3 perc

 
Szeptemberben távozik posztjáról a 16 éve hivatalban lévő német kancellár, Angela Merkel, s a Balkánon is találgatják, mi következik Európa egyik meghatározó személyiségének visszavonulása után.

Szerelmes szavak

Angela Merkel mindig tisztességes volt Szerbiával, és ez annak ellenére is igaz, hogy a német kancellár Koszovó ügyében nem támogatja Belgrádot, mert úgy véli, hogy a Szerbiától elszakadt tartomány függetlensége végleges

Vlagyimir Putyin orosz elnökön és Orbán Viktor magyar kormányfőn kívül kevés külföldi politikus kap ilyen szép szavakat Aleksandar Vučićtól.

A szerb elnök legutóbb tavaly ősszel dicsérte Merkelt, akkortájt, amikor Berlin rosszallása ellenére Donald Trump akkori amerikai elnök Washingtonban tárgyalóasztalhoz erőltette a szerb és a koszovói albán vezetőket, hogy aztán egy semmire sem jó megállapodást írasson alá velük.

A Balkán mellett

Vučić – aki korábban is jó viszonyt ápolt a német kereszténydemokrata vezetővel – igaza van, Merkel kancellársága éveiben folyamatosan foglalkozott a Balkán ügyeivel, és számtalan alkalommal megismételte, a Nyugat-Balkán országainak az EU-ban van a helyük.

Vučić annak ellenére nem neheztelt – vagy legalábbis nem mutatta ki ezt – Merkelre, hogy 2018-ban éppen a német kancellár volt az, aki a leghangosabban és leginkább egyértelműen foglalt állást az ellen, hogy Szerbia és Koszovó területcsere révén normalizálja kapcsolatait.

A csere – melynek értelmében Szerbia megkapta volna Koszovó északi, többségében szerbek lakta részét, viszonzásként pedig átadta volna Koszovónak a dél-szerbiai albán többségű körzeteket – Merkel szerint ismét beindította volna az egyszer már háborúba torkollott délszláv válságot: még erősebbé váltak volna például a boszniai szerb szeparatista törekvések.

Merkel legutóbb a napokban beszélt – Emmanuel Macron francia elnök és az EU nyugat-balkáni különképviselője, Miroslav Lajčák, társaságában – Vučićtyal és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnökkel, és ugyan megerősítette, hogy már csak azért is van szükség a térség államainak EU-s integrációjára, hogy más hatalmak ne szerezhessenek döntő befolyást a Balkánon, a videókonferencia nem volt túl eredményes.

A szerbek és a koszovóiak ugyanis elbeszéltek egymás mellett: Hoti a kölcsönös elismerést sürgette, Vučić pedig azt ismételgette, hogy Szerbia nem enged az ultimátumoknak. És nem is túl finoman jelezte, hogy ő sem hajlandó kompromisszumra:

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

A beszélgetés legalább arra jó volt, hogy megtanuljunk olyanokkal tárgyalni, akik nem a való világban élnek

– nyilatkozta Vučić.

A merkeli folyamat

A videókonferenciát a 2014-ben elsősorban német kezdeményezésre életre hívott Berlini Folyamat részeként tartották meg.

A kezdeményezés egyik célja, hogy a nyugat-balkáni államok csatlakozása előtti években folyamatos maradjon a párbeszéd a térség és az EU magas rangú politikusai között.

A másik pedig az, hogy különféle infrastrukturális projektek révén elmélyítsék a balkáni országok közötti integrációt, illetve gazdasági együttműködést. A folyamat részeként nem csak a magas rangú politikai vezetők találkoznak egymással, hanem a civilszervezetek képviselői és az üzletemberek is.

A projekt egyik jelentős eredménye a napokban életbe lépett távközlési egyezmény, melynek értelmében eltörlik a roaming díjakat a térség államai között. Ez akkor is nagy eredmény, ha a megállapodás hatálya nem terjed ki mindenre, az internethasználat például nem minden ügyfél számára roamingdíj-mentes.


A német kancellár – ellentétben sok európai kollégájával – Bosznia EU-csatlakozását is szorgalmazza, igaz, több nyilatkozatával egyértelművé tette, hogy minden bizonnyal a jelenleg is komoly belső nemzetiségi ellentétekkel küszködő volt jugoszláv tagállam lesz az utolsó, amely a térségből beléphet az unióba.

Merkel még a feszültségek levezetését is segítette: amikor 2015 elején komoly tüntetési hullám indult be Boszniában, a német kormány olyan határozatot fogadott el, amely jelentősen megkönnyítette a boszniaiak bejutását a német munkaerőpiacra. (Persze Németországnak is szüksége van a német társadalomba való integrációra hajlandó vendég munkaerőre.)

Gazdaság és értékek

A szeptemberi választások az elemzők szerint ugyan nem megváltoztatják meg alapvetően Németország Balkán-politikáját, ám hangsúlyeltolódások könnyen bekövetkezhetnek.

Már a mostani koalícióban – ahol a szociáldemokratákkal kormányoz közösen Merkel CDU-ja, illetve a bajorországi CSU – akadnak különbségek: Heiko Maas szocdem külügyminisztertől több bírálat hangzott el a Balkán irányába, mint Merkeltől.

Ha pedig a választás után nem jön létre újra a nagykoalíció, és a megméretés fő esélyese, a CDU/CSU az erősödőben lévő zöldekkel működik majd együtt, akkor komolyabb változásokra is lehet számítani.

Ennek fő oka az, hogy míg Merkel számára a gazdasági kapcsolatok fenntartása volt talán a legfontosabb feladat – ez igaz Berlin Oroszország-politikájára is. Ezért tart ki a kancellár az Oroszországot és Németországok közvetlenül összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezése mellett is – a zöldek kevésbé pragmatikus, inkább értékalapú külpolitikát folytat(ná)nak, így több bírálat érheti majd a balkáni térség autokratáit, köztük “Merkel nagy barátját”, Aleksandar Vučićot is.

A német külpolitika alapjai – a nyers erő kerülése és a kompromisszumkeresés – azonban megmaradnak, így a Merkel utáni világban is kitart majd Berlin a Nyugat-Balkán európai integrációja mellett.

Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!VÁLSÁGOS: Szerbiai gyerekekkel teli busz borult fel Bulgáriában
Leszaladt az autópályáról, és felborult egy szerbiai autóbusz Bulgáriában, Stara Zagora közelében. Az autóbusszal 11 felnőtt és 38 gyermek utazott, ...
Bővebben…
ÚJ ÉBREDÉS SZERBIÁBAN: A szélsőjobb az emberek egzisztenciális félelmeiből profitál
A migránsok európai inváziója, a világjárvány és az ukrajnai háború a szélsőjobbnak kedvez, amely a Facebookról és a Twitterről történt ...
Bővebben…
GYANÚ: Orosz ellenzékit hallgattak le Belgrádban, akit később Moszkvában csuktak le
A szerb belügyminiszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint orosz ellenzékieket hallgattak le Belgrádban. Aleksandar Vulin úgy ítéltek meg, hogy ...
Bővebben…
DRÁMAI NÖVEKEDÉS: Szerbia tavaly 1,3 milliárd dollárért rendelt fegyvereket, főleg Oroszországtól
Egy balkáni biztonsági portál szerint Szerbia tavaly 1 milliárd 318 millió dollár értékben szerződött fegyverek és katonai felszerelések beszerzésére. Ez ...
Bővebben…
FONTOS AZ IDŐZÍTÉS: Fegyverrel rontana a belgrádi melegfelvonulásra a bánáti szerb püspök
Nikanor bánáti szerb püspök nyilvános prédikációjában mássága és horvát felmenői miatt szidalmazta Ana Brnabić szerb miniszterelnököt, szüleit mészárosoknak nevezte, és ...
Bővebben…
ELVEK: Szerbiának nem kellenek orosz bázisok, és Vučić nem nyaralna soha a horvát tengerparton
Megint és újfent és ismét háborús témákkal hozakodott elő szerb elnök a Prva televíziónak adott interjújában. Ennek során kijelentette, hogy ...
Bővebben…
TÖMEGGYILKOSSÁG: Legalább 10 embert ölt meg egy ámokfutó Montenegróban
A tragédia Montenegró ősi fővárosában, Cetinjeben történt, ahol délután egy 34 éves férfi vadászkarabéllyal, más források szerint pisztollyal lövöldözött a ...
Bővebben…
UMIČEVIĆ VISSZACSINÁLNÁ: Jasminko az INA államosításáról álmodik
Ha véletlenül gyakorló hívő lennék, most nyilván Szt. Ferenchez, az újságírók védőszentjéhez fohászkodnék, annak reményében, hogy megment a hülyeségektől, de ...
Bővebben…
Kokó és Mari, Vodkesz és Raki elment a háborúba (sex & drugs & rockandroll)
Olyan nagyon sokat nem kellett arra várni, hogy az ukrán fronton szembenálló felek droghasználattal kezdjék vádolni egymást. Érdekes, kicsit olyan ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: