Connect with us

Hadsereg

TRANSZFORMÁCIÓ: Horvát segítséggel jöhet létre a koszovói hadsereg, a szerbek nem aggódnak, mert vannak magyar barátaik
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 

Koszovónak egyelőre még nincs reguláris hadserege, de mindenképpen szeretne szert tenni rá. Hadsereg ugyan még nincs, van viszont védelmi miniszter, aki Zágrábban tárgyalt, és kijelentette, hogy Koszovó mentorának tekinti Horvátországot a NATO felé vezető úton.

Transzformáció

Mario Banožić horvát védelmi miniszter arról biztosította koszovói kollégáját, hogy Horvátország Koszovó segítségére lesz a jelenlegi koszovói biztonsági erők igazi hadsereggé történő átalakításában.

– Ez jó alkalom volt arra, hogy hangsúlyozzuk a koszovói biztonsági erők rendes hadsereggé történő átalakításának fontosságát. Horvátország kész támogatni ezt a folyamatot


– mondta Banožić, aki hozzátette, hogy ez a támogatás még inkább összekapcsolja Horvátországot és Koszovót politikai, katonai és gazdasági értelemben egyaránt.

Banožić jelezte, hogy a horvát és a koszovói védelmi minisztérium ezért hamarosan új egyetértési megállapodást ír alá.

A horvát védelmi miniszter közölte, hogy a horvát hadsereg nagyon jól együttműködik a koszovói biztonsági erőkkel, és hogy Horvátország átadja “tapasztalatait és tudását” Koszovónak.

A mentor szerepe

Armend Mehaj koszovói védelmi miniszter rámutatott, hogy Horvátország Koszovó regionális szövetségese és partnere, amiért egyúttal köszönetet mondott.

Mehaj hangsúlyozta, hogy Koszovó “jövőbeli mentorának tekinti” Horvátországot, amely segíti haladását a NATO felé vezető úton.

– A regionális biztonság és a stabilitás csak akkor érhető el, ha együtt dolgozunk


– zárta gondolatait a koszovói védelmi miniszter.

A KFOR keretében 2 horvát helikopter és 34 horvát katona tartózkodik Koszovóban, de ezt a számot a horvátok növelni szeretnék 150 főre.

Mindeközben a koszovói biztonsági erők 60 tagja fejezte be tanulmányait, vagyis kapott kiképzést Horvátországban.

Mit szól ehhez Szerbia?

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy reagált a horvát bejelentésre, hogy a horvát hadsereg öt éve még kétszer olyan erős volt, mint a szerb, de ez ma már nem így van.

– Horvátország nagyon erős hadsereggel rendelkezik. A koszovói albánok nincsenek ezen a szinten, de mögöttük a Bondsteel és az amerikai hadsereg áll. Ma már büszkén mondhatom, hogy a szerb hadsereg nem gyengébb, mint bármely más katonaság a környéken, a román és a magyar hadsereget leszámítva


– jelentette ki a szerb elnök, aki a Tarcal-hegyi korridor munkálatainak megnyitásán vett részt. Vučić úgy fogalmazott, hogy Szerbiának folytatnia kell a szerb hadsereg fejlesztését, mert az elrettentés a béke szavatolásának egyetlen módja.

A Nagy Felavató

Szerbiában alig múlik el nap, hogy a szerb elnök ne avasson fel valamit, hol ezt avat, hol azt nyit meg. A jelek szerint Vučić felavatni és megnyitni szeret leginkább.

Ami persze, a szereplési viszketegségen túl lehet az ország fejlődésének jele is.

Aleksandar Vučić május elsején kora reggel nyitotta meg a Tarcal-hegyi korridor munkálatait, amit persze, több szerbiai televízió élőben közvetített.

Május elseje 2021-ben az ortodox húsvéttal esik egybe, tehát nagyszombat, azontúl pedig a munka ünnepe.


– Büszke vagyok arra, hogy ma többet építünk, mint bármikor. Jobb utakat akarunk hagyni a következő generációkra. Rekordidővel, 2024 márciusáig elkészül a Tarcal-hegyi folyosó

– mondta a szerb elnök a május elsejére eső nagyszombaton.

A szerb elnök szerint azonban nincs ok aggodalomra, és azzal sem nagyon törődni, hogy esetleg laktanya épül Mitrovica albánok lakta, déli részében, hiszen Szerbia ma már nem olyan gyenge, mint 1999-ben, vagy 2008-ban és 2009-ben, amivel tisztában vannak azok is, akik “szeretnek a tűzzel játszani. A szerb elnök ezeket azonban nem nevezte meg.

Meg hát Szerbiának vannak barátai is.

– Mondanom sem kell, hogy kitűnő baráti kapcsolataink vannak Magyarországgal és Romániával, ezért nincs okunk az aggodalomra. Higgyenek nekem


– mondta szombaton reggel a horvát-koszovói katonai közeledésre reagálva a szerb elnök.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava