Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Hadsereg

TRANSZFORMÁCIÓ: Horvát segítséggel jöhet létre a koszovói hadsereg, a szerbek nem aggódnak, mert vannak magyar barátaik

kosova army
Olvasási idő: 2 perc

 

Koszovónak egyelőre még nincs reguláris hadserege, de mindenképpen szeretne szert tenni rá. Hadsereg ugyan még nincs, van viszont védelmi miniszter, aki Zágrábban tárgyalt, és kijelentette, hogy mentorának tekinti Horvátországot a NATO felé vezető úton.

Transzformáció

Mario Banožić védelmi miniszter arról biztosította koszovói kollégáját, hogy Horvátország Koszovó segítségére lesz a jelenlegi koszovói biztonsági erők igazi hadsereggé történő átalakításában.

Ez jó alkalom volt arra, hogy hangsúlyozzuk a koszovói biztonsági erők rendes hadsereggé történő átalakításának fontosságát. Horvátország kész támogatni ezt a folyamatot

– mondta Banožić, aki hozzátette, hogy ez a támogatás még inkább összekapcsolja Horvátországot és Koszovót politikai, katonai és gazdasági értelemben egyaránt.

Banožić jelezte, hogy a horvát és a koszovói védelmi minisztérium ezért hamarosan új egyetértési megállapodást ír alá.

A horvát védelmi miniszter közölte, hogy a horvát hadsereg nagyon jól együttműködik a koszovói biztonsági erőkkel, és hogy Horvátország átadja „tapasztalatait és tudását” Koszovónak.

A mentor szerepe

Armend Mehaj koszovói védelmi miniszter rámutatott, hogy Horvátország Koszovó regionális szövetségese és partnere, amiért egyúttal köszönetet mondott.

Mehaj hangsúlyozta, hogy Koszovó “jövőbeli mentorának tekinti” Horvátországot, amely segíti haladását a NATO felé vezető úton.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A regionális biztonság és a stabilitás csak akkor érhető el, ha együtt dolgozunk

– zárta gondolatait a koszovói védelmi miniszter.

A KFOR keretében 2 horvát és 34 horvát tartózkodik Koszovóban, de ezt a számot a növelni szeretnék 150 főre.

Mindeközben a koszovói biztonsági erők 60 tagja fejezte be tanulmányait, vagyis kapott kiképzést Horvátországban.

Mit szól ehhez ?

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy reagált a horvát bejelentésre, hogy a horvát hadsereg öt éve még kétszer olyan erős volt, mint a szerb, de ez ma már nem így van.

Horvátország nagyon erős hadsereggel rendelkezik. A koszovói albánok nincsenek ezen a szinten, de mögöttük a és az hadsereg áll. Ma már büszkén mondhatom, hogy a szerb hadsereg nem gyengébb, mint bármely más katonaság a környéken, a román és a magyar hadsereget leszámítva


– jelentette ki a szerb elnök, aki a Tarcal-hegyi korridor munkálatainak megnyitásán vett részt. úgy fogalmazott, hogy Szerbiának folytatnia kell a szerb hadsereg fejlesztését, mert az elrettentés a szavatolásának egyetlen módja.

A Nagy Felavató

Szerbiában alig múlik el nap, hogy a szerb elnök ne avasson fel valamit, hol ezt avat, hol azt nyit meg. A jelek szerint Vučić felavatni és megnyitni szeret leginkább.

Ami persze a szereplési viszketegségen túl lehet az ország fejlődésének jele is.

Aleksandar Vučić május elsején kora reggel nyitotta meg a Tarcal-hegyi korridor munkálatait, amit persze több szerbiai televízió élőben közvetített.

Május elseje 2021-ben az ortodox húsvéttal esik egybe, tehát nagyszombat, azontúl pedig a munka ünnepe.


Büszke vagyok arra, hogy ma többet építünk, mint bármikor. Jobb utakat akarunk hagyni a következő generációkra. Rekordidővel, 2024 márciusáig elkészül a Tarcal-hegyi folyosó

– mondta a szerb elnök a május elsejére eső nagyszombaton.

A szerb elnök szerint azonban nincs ok aggodalomra, és azzal sem nagyon törődni, hogy esetleg laktanya épül Mitrovica albánok lakta, déli részében, hiszen Szerbia ma már nem olyan gyenge, mint 1999-ben, vagy 2008-ban és 2009-ben, amivel tisztában vannak azok is, akik “szeretnek a tűzzel játszani”. A szerb elnök ezeket azonban nem nevezte meg.

Meg hát Szerbiának vannak barátai is.

Mondanom sem kell, hogy kitűnő baráti kapcsolataink vannak Magyarországgal és Romániával, ezért nincs okunk az aggodalomra. Higgyenek nekem

– mondta szombaton reggel a horvát-koszovói katonai közeledésre reagálva a szerb elnök.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: