Connect with us

Hadsereg

TRANSZFORMÁCIÓ: Horvát segítséggel jöhet létre a koszovói hadsereg, a szerbek nem aggódnak, mert vannak magyar barátaik

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kosova army
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 

Koszovónak egyelőre még nincs reguláris hadserege, de mindenképpen szeretne szert tenni rá. Hadsereg ugyan még nincs, van viszont védelmi miniszter, aki Zágrábban tárgyalt, és kijelentette, hogy Koszovó mentorának tekinti Horvátországot a NATO felé vezető úton.

Transzformáció

Mario Banožić horvát védelmi miniszter arról biztosította koszovói kollégáját, hogy Horvátország Koszovó segítségére lesz a jelenlegi koszovói biztonsági erők igazi hadsereggé történő átalakításában.

– Ez jó alkalom volt arra, hogy hangsúlyozzuk a koszovói biztonsági erők rendes hadsereggé történő átalakításának fontosságát. Horvátország kész támogatni ezt a folyamatot


– mondta Banožić, aki hozzátette, hogy ez a támogatás még inkább összekapcsolja Horvátországot és Koszovót politikai, katonai és gazdasági értelemben egyaránt.

Banožić jelezte, hogy a horvát és a koszovói védelmi minisztérium ezért hamarosan új egyetértési megállapodást ír alá.

A horvát védelmi miniszter közölte, hogy a horvát hadsereg nagyon jól együttműködik a koszovói biztonsági erőkkel, és hogy Horvátország átadja „tapasztalatait és tudását” Koszovónak.

A mentor szerepe

Armend Mehaj koszovói védelmi miniszter rámutatott, hogy Horvátország Koszovó regionális szövetségese és partnere, amiért egyúttal köszönetet mondott.

Mehaj hangsúlyozta, hogy Koszovó „jövőbeli mentorának tekinti” Horvátországot, amely segíti haladását a NATO felé vezető úton.

– A regionális biztonság és a stabilitás csak akkor érhető el, ha együtt dolgozunk


– zárta gondolatait a koszovói védelmi miniszter.

A KFOR keretében 2 horvát helikopter és 34 horvát katona tartózkodik Koszovóban, de ezt a számot a horvátok növelni szeretnék 150 főre.

Mindeközben a koszovói biztonsági erők 60 tagja fejezte be tanulmányait, vagyis kapott kiképzést Horvátországban.

Mit szól ehhez Szerbia?

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy reagált a horvát bejelentésre, hogy a horvát hadsereg öt éve még kétszer olyan erős volt, mint a szerb, de ez ma már nem így van.

– Horvátország nagyon erős hadsereggel rendelkezik. A koszovói albánok nincsenek ezen a szinten, de mögöttük a Bondsteel és az amerikai hadsereg áll. Ma már büszkén mondhatom, hogy a szerb hadsereg nem gyengébb, mint bármely más katonaság a környéken, a román és a magyar hadsereget leszámítva


– jelentette ki a szerb elnök, aki a Tarcal-hegyi korridor munkálatainak megnyitásán vett részt. úgy fogalmazott, hogy Szerbiának folytatnia kell a szerb hadsereg fejlesztését, mert az elrettentés a béke szavatolásának egyetlen módja.

A Nagy Felavató

Szerbiában alig múlik el nap, hogy a szerb elnök ne avasson fel valamit, hol ezt avat, hol azt nyit meg. A jelek szerint Vučić felavatni és megnyitni szeret leginkább.

Ami persze, a szereplési viszketegségen túl lehet az ország fejlődésének jele is.

Aleksandar Vučić május elsején kora reggel nyitotta meg a Tarcal-hegyi korridor munkálatait, amit persze, több szerbiai televízió élőben közvetített.

Május elseje 2021-ben az ortodox húsvéttal esik egybe, tehát nagyszombat, azontúl pedig a munka ünnepe.


– Büszke vagyok arra, hogy ma többet építünk, mint bármikor. Jobb utakat akarunk hagyni a következő generációkra. Rekordidővel, 2024 márciusáig elkészül a Tarcal-hegyi folyosó

– mondta a szerb elnök a május elsejére eső nagyszombaton.

A szerb elnök szerint azonban nincs ok aggodalomra, és azzal sem nagyon törődni, hogy esetleg laktanya épül Mitrovica albánok lakta, déli részében, hiszen Szerbia ma már nem olyan gyenge, mint 1999-ben, vagy 2008-ban és 2009-ben, amivel tisztában vannak azok is, akik „szeretnek a tűzzel játszani. A szerb elnök ezeket azonban nem nevezte meg.

Meg hát Szerbiának vannak barátai is.

– Mondanom sem kell, hogy kitűnő baráti kapcsolataink vannak Magyarországgal és Romániával, ezért nincs okunk az aggodalomra. Higgyenek nekem


– mondta szombaton reggel a horvát-koszovói katonai közeledésre reagálva a szerb elnök.

Szerbia

SZERB HAZASZERETET: Az egyik új miniszterelnök-helyettes fia önkéntes katonának jelentkezett

Közzététel:

a megjelenés dátuma

vucevic fia
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerbiai miniszterelnök-helyettesi posztra avanzsáló újvidéki polgármester idősebb fia önkéntes katonai szolgálatra jelentkezett szinte egyidőben azzal, hogy apja előrelépett a ranglétrán. A fiatalember nyilatkozott is az újságíróknak arról, hogy mi ösztönözte a mundér felöltésére.

A 021.rs hírportál a napokban azt írta, hogy Miloš Vučević immár távozó újvidéki polgármester idősebb fia, Mihailo Vučević önkéntes katonai szolgálatra jelentkezett.

Ez lehetne akár magánügy is, ha az Újvidék „Patyomkin-féle zöldítésével” érdemeket szerző Vučević nem a polgármesteri Instagram-profilon számolt volna be idősebb fia bevonulásáról. A szóban forgó profilról azóta lekerült az említett bejegyzés, de az általában megbízható városi és nem csak városi hírportál megörökítette az utókornak azt a pillanatot, illetve néhány órát, amikor még ott volt, lásd lejjebb!

– Szerdán Újvidéken ünnepélyes keretek között búcsúztatták az önkéntes katonai szolgálatra és a tartalékos tisztek katonai-szakmai képzésére jelentkezőket, akiknek szeptemberben kezdődik a kiképzés

milos mihailo vucevic

– írta a hírportál, amely szerint a 26 jelentkezők között ott volt Miloš Vučević újvidéki polgármester és a szerbiai kormány egyik leendő alelnökének idősebb fia is.

Az újvidéki hírportál megjegyzi, hogy a fiatalember korábban amatőr színjátszó is volt, és karatézott is. Nem éppen „rokonszakmákról” van szó, de a kettő természetesen nem zárja ki egymást.

Miután apja szerbiai viszonylatban híres ember, így a szerződés aláírása után Mihailo Vučević nyilatkozott a sajtónak, amelynek elmondta, hogy a katonai szolgálatot „valamiféle pszicho-fizikai tesztnek” tekinti.

– Fiatalemberként kötelességemnek tekintem ezt a hazám iránt. Azt várom, hogy sokkal érettebb emberként kerüljek ki ebből az egészből. Ez egy felnőttkori folyamat, amelyen szerintem minden fiatalnak át kellene mennie

– jelentette ki az őszinte vagy esetleg a jó propaganda érzékkel rendelkező fiatalember, aki felszólított minden fiatalt, a lányokat is, hogy kövessék példáját, és menjenek önkéntes katonai szolgálatra vagy tartalékos tiszti iskolába.

A büszke apa elkísérte a fiát a kijelölt kaszárnyáig, amelynek a kapuja előtt le is fényképezte a bevonuló fiatalembert.

– Mihailo… büszkeség és szeretet! Becsület, hagyomány, hazaszeretet! Sok sikert fiam!

– írta Facebook-profilján az újvidéki polgármester, aki a bejegyzés mellé egy zászlót is kitűzött: ??. Ez megint csak minősülhetne magánügynek, ha a magánprofil nem propaganda-oldal lenne, de mivel az, így a magánélet sérelme fel sem merül.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava