Connect with us

A Háború

ÚJ KAUKÁZUSI KRÉTAKÖR: Az azeriek és az örmények szerb fegyverekkel (is) ölik egymást

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

g 2000
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

Újabb háború van kibontakozóban a hegyi-karabahi régióban, ahol heves összecsapások folynak az örmény és az azeri erők között. Az azerbajdzsáni média szerint az örmény hadsereg szerb gyártmányú G-2000 rakétákat használ, legalábbis erre utaló jelekre bukkantak a Fizuli régióban. A szerbek azonban nemcsak az örményeknek adtak el fegyvereket, hanem az azerieknek is.

Sok fegyver ment Örményországnak

Az örmények Szerbiától vásárolt rakétákkal támadták meg településeinket – ezzel a címmel jelent meg egy beszámoló az Azeri Defence címet viselő katonai portálon, amely több fotót is közzétett a becsapódott rakétákról, illetve azok maradványiról. (Lásd lejjebb!)

A G2000-es rakétákat a szerbiai EDePro cég állítja elő.

A fegyvergyár szerint a G2000 jelenleg a legnagyobb hatótávolságú rakéta a piacon a maga nemében. Kompatibilis a BM-21 Grad és a PM-70 rakétavetővel.

A rakéta össztömege 69 kilogramm, a robbanófej súlya 19,1 kilogramm, maximális repülési sebessége 1100 méter másodpercenként, hatótávolsága 40 kilométer.

A belgrádi NIN hetilap írása szerint a fegyverszállítást a Vectura trans bonyolította le, amely a valjevói Krušikból, a trsteniki Prva petoletkából és a kragujevaci Zastava oružjeból küldött fegyvereket Jerenvánba.

A NIN úgy tudja, hogy a fent említett Vectura trans Slobodan Tešić tulajdonában van, aki a Szerb Haladó Párt pénzügyi támogatója, és akit az amerikai pénzügyminisztérium 2017 decemberében fekete listára tett libériai ügyletei miatt.

Hivatalos szerb adatok szerint a Vectura trans 15, a Partizan tech három a Zastava oružje pedig egy engedélyt kapott arra, hogy fegyvereket szállítson Örményországba összesen 120 ezer euró értékben.

Rasim Ljajić szerb kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter szerint az Örményországba történő fegyverexport jogi szempontból nem aggályos, mivel az örmények ellen semmiféle nemzetközi szankció sincs érvényben.

Hegyi-Karabah Azerbajdzsán Koszovója

Azerbajdzsán és Örményország között július 12-én összecsapások robbantak ki, a niši Konstantin Veliki repülőtérről pedig állítólag július 14-én és 15-én újabb fegyverszállítmányok indultak Jereván felé.

A bakui hatóságok azt közölték, hogy a július 12-én történt támadásokban az örmények azokat a szerb aknavetőket használták, amelyek Grúzia érintésével érkeztek Örményországba.

Egyes hírek szerint 2019-ben a niši és a belgrádi repülőtérről a szerbek 16 alkalommal küldtek fegyvereket Örményországba.

2020-ban, májusban és júniusban, Szerbia két szerződést hagyott jóvá fegyverek Örményországba történő szállításáról, ebben puskákhoz és pisztolyokhoz szükséges lőszerek voltak. A korábbi időszakban, azt hiszem, 2015-ben, exportáltunk olyan típusú fegyvereket is, amelyekről Azerbajdzsán beszél

– mondta Rasim Ljajić a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva.

A szerb ellenzék szerint a fegyverszállítási ügyben azonban nem Ljajić a legfontosabb figura, mert a fegyverexportról szóló döntéseket valójában Aleksandar Vučić államfő, a szerbiai titkosszolgálat (BIA) vezetője, valamint a belügy- és a külügyminiszter hozza meg.

Ljajić a bólogató János, aki aláírja a szükséges dokumentumokat.

Minden barát kezébe fegyvert nyomnak

Nem titok, hogy a szerbiai évek óta ad el fegyvereket és technológiákat Azerbajdzsánnak is.

A belgrádi Danas napilap szerint 2018 első felében a Zastava oružje többéves több tízmillió dolláros üzleti megállapodást kötött Azerbajdzsánnal a puska- és géppuskacsövek gyártására szolgáló technológia átadására.

Az azeriak vásároltak technológiát a čačaki Slobodától, valamint a bariči Prva iskratól és a trsteniki Prva petoletkától is.

Nekünk az azeriek és az örmények is a barátaink. Majdnem nem azt mondta, hogy az utóbbi években tízszer annyi fegyvert adtunk el Azerbajdzsánnak, mint Örményországnak. Ezt senki sem mondta, vagy közölte, de hogy tartsuk fenn a hadiipart?

– tette fel a szerb elnök a költő kérdést nemrégiben.

Aleksandar Vučić hozzátette, hogy a szerb hadiiparban tizenhétezer ember dolgozik, és meg kell őrizni a munkahelyüket, nem zárhatják be az üzemeket.

Elvben megkérdezhetem-e Önöket, miként maradhat fenn a hadiipar? Bárkinek is adjunk el fegyvereket, mindig lesz akinek nem tetszik

– nyilatkozta a szerb elnök egy pártrendezvény után.

Aleksandar Vučić szeptember 29-én ismét visszatért a témához, miután a fent említett azeri katonai hírportál közzétette a szerb G2000 rakéták maradványairól készült képeket.

g2000

Vučić közlése szerint Szerbia csak lőszert adott el az háborúzó feleknek, a többi szerbiai származású fegyver harmadik fél vagy felek által kerülhetett a kaukázusi hadszintérre.

Elvben az örmények és az azeriek orosz, amerikai, török vagy francia közvetítéssel is szerezhettek be szerb fegyvereket, de mint a szerb elnök fogalmazott “senki sem gondolta, hogy a két ország egymás ellen fordítja azokat”.

Vajon miből is gondolhatták volna?

De ezen lépjünk túl, a cikk címét egyelőre nem kell módosítani.

Egyébként nem egyedülálló eset, hogy a nagy fegyvergyártó országok vásárolnak szerb fegyvereket, és azokat harmadik országok felé értékesítik, így jutott például az iraki hadsereg korábban amerikai közvetítéssel szerb katonai repülőgépekhez.

A követett példa

A szerb politika hozzáállása az azeri-örmény válsághoz nem egyedi, akár azt is mondhatnánk, hogy Belgrád a moszkvai példát másolja.

tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3

Oroszország egyaránt stratégiai partneri viszonyban van az azeriekkel és az örményekkel is, ami a fegyverexportra is vonatkozik. Ez magyarán azt jelenti, hogy mindkét ország legnagyobb fegyverbeszállítója.

Azerbajdzsán az olajból származó bevételek jelentős részét költi fegyvervásárlásra.

Az örmények azonban némi előnyt élvez(het)nek, miután Örményország tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének, amelynek az élén Oroszország áll.

Ráadásul Örményországban van egy orosz bázis is, ezért egyes források szerint az örmények az orosz fegyverekhez nem a kiviteli, hanem az orosz belföldi áron jutnak hozzá.

Mindebből az látszik, hogy az örmények és az azeriek nem csak szerb, hanem orosz fegyverekkel is ölik egymást.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
i.trackmytarget
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár kormány biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Kontaktlencse akció »
Az olvasás folytatása

A Háború

KETTES SZÁMÚ VESZÉLY: A nyugati fegyvertranszferek az ukrajnai korrupciót táplálhatják

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

tacsanka
orosz zsoldosok 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Dobozi István, a Világbank volt vezető energiaügyi szakértője a napokban arra figyelmeztetett a Financial Times hasábjain, hogy az ukrajnai fegyverszállítmányok jó táptalajt jelenthetnek az ukrajnai korrupciónak. Ukrajna a háború előtt Oroszország után Európa második legkorruptabb országa volt, ezért komoly a veszélye annak, hogy megfelelő kontroll nélkül az Egyesült Államok úgy járhat, mint Afganisztánban, ahol a segélyek egy része a korrupciós csatornákon keresztül veszett el.

Hatalmas mennyiségű nyugati pénz ömlik Ukrajnába (a G7-ek 20 milliárd dollárt ígértek, hogy pótolják a finanszírozási hiányt az inváziót követően). Az utóbbi két hónapban egyedül Washington 53,6 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélycsomagot hagyott jóvá.

Felelőtlenség ilyen kolosszális pénzösszeget és ennyi katonai eszközt a megtépázott Ukrajnának küldeni az Egyesült Államok kellő, vagy bármilyen felügyelete nélkül, ez az összeg ugyanis Ukrajna 2021-es bruttó hazai össztermékének egyharmada

– jegyezte meg Dobozi a Financial Timesban megjelent levelében, amelyben hasonlóságot vont Ukrajna és Afganisztán között.

Ez arra utal, hogy Washington mennyire keveset tanult az afganisztáni kudarcból, amely során az adófizetők dollárjai „szeptember 11-i milliomosokat ” hoztak létre. A jelek szerint az Egyesült Államok most kötelességének érzi, hogy eleget tegyen Volodimir Zelenszkij elnök szinte minden sürgős kérésének, hogy nehézfegyvereket biztosítson neki anélkül, hogy nyomon követhetné azok mozgását Ukrajnán belül

– írta Dobozi, aki itt a Transparency International 2021-es korrupciós indexére hivatkozott, amely szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában, természetesen Oroszország mögött.

Mint egykori világbanki alkalmazott, aki az ukrajnai energiaszektorban dolgozott, személyesen is szemtanúja voltam annak a nagyszabású kárnak, amelyet a burjánzó korrupció okozott ebben a fontos iparágban. A korrupció felszámolását célzó magasztos választási ígéretei ellenére Zelenszkij alatt az ukrán állam nagyrészt kleptokrácia maradt, beleértve a hadsereget is (az orosz agresszióval szembeni bámulatra méltó ellenállása ellenére)

– fejtette ki az Egyesült Államokban élő nyugdíjas szakértő, aki szerint Oroszország 2014-es első inváziója óta nagyméretű tiltott fegyverpiac alakult ki Ukrajnában.

Az amerikai pénzek és katonai felszerelések hatalmas megugrása új utakat nyitott az ukrán hadseregben a vesztegetés és a saját célokat szolgáló üzletelés előtt. Erős felügyelet nélkül a sebtében odaküldött amerikai és nyugati fegyverek egy része könnyen az Egyesült Államok ellenségeinek a kezébe kerülhet

– írta a Dobozi, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megszálló csapatai után a korrupció Ukrajna második legveszélyesebb ellensége.

A levél szerzője ezzel kapcsolatban Lev Trockij, “legendás” ukrán származású szovjet kommunista vezető egykori figyelmeztetését idézte, amely szerint “a hadsereg a társadalom mása, és annak minden betegségétől szenved, általában nagyobb lázzal”.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

A Háború

PUTYIN ROSSZ SZELLEME: Dugin most a Balkánt fenyegeti a szláv újjászületés jegyében

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

dugin ujjaszuletes
Kontaktlencse akció »
Olvasási idő: 3 perc

A nyugati elemzőknek több orosz könyvet kellene olvasniuk. Ha például elolvasták és komolyan vették volna a Vlagyimir Putyin államfő fő ideológusának tartott Alekszandr Dugin 1997-ben írt könyvét, alighanem más politikát folytattak volna az utóbbi 25 évben, és nem lepődtek volna meg az Ukrajna elleni invázión sem. A Geopolitika alapjai: Oroszország geopolitikai jövője című kötet ugyanis pontosan elárulja a Kreml céljait: a „dekadens Nyugat” visszaszorítását és az orosz világ kiterjesztését. Figyelem: a múlt héten „Putyin Raszputyinja” bejelentette, Moszkvának hamarosan a Balkánra is ki kell terjesztenie a szláv újjászületést.

Őrült beszéd, de van benne rendszer

Hősies tett volt Szerbia részéről, hogy nem volt hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni szankciókhoz. Ez nagyon sokba fog kerülni Belgrádnak, ugyanúgy meg fogják büntetni az országot, mint 35 évvel ezelőtt tették. De hiszek abban, hogy Szerbia és Oroszország geopolitikai programja a szláv újjászültés lesz. Látni fogják, amint megfogalmazzuk a Balkánnal kapcsolatos programunkat. De előbb be kell fejeznünk azt, amit (Ukrajnában) elkezdtünk

– mondta egy moszkvai sajtókonferencián Alekszandr Dugin orosz filozófus politológus.

Dugint több szempontból is komolyan kell venni. Főleg azért, mert évtizedek óta hangoztatott nézetei egyre inkább visszaköszönnek a Kreml politikájában. A nacionalista, sokak által antiszemitának tartott filozófus szerint a világ két részre szakadt: a liberális, dekadens és hanyatló Nyugatra és a keresztény értékekért harcoló Oroszországra, illetve az Oroszországhoz csatolandó szláv térségégre.

A közelmúltban Dugin már arról beszélt, hogy attól függ a “lélek sorsa”, hogy jó kezekbe kerül-e Ukrajna: ha a Sátán ellenőrzi a térséget és nem a „Tiszta Szűzanya”, akkor még tovább erősödnek azok, akik el akarják pusztítani az orosz nemzetet, államiságot és kultúrát.

Ukrajna nem nekünk, oroszoknak kell, hanem Krisztusnak. Ezért vagyunk ott, és ezért nem megyünk el onnan

– írta egy közösségi oldalon megjelent posztban. Gyakorlatilag ugyanerről beszél Putyin is, aki ostromlott várként állítja be az Ukrajnában éppen klasszikus rabló- és területfoglaló háborút folytató Oroszországot, és azt hangsúlyozza, hogy a Nyugat azért akarja meggyengíteni és legyőzni hazáját, mert a liberális USA és (alárendelt) szövetségesei világuralomra törnek.

Azért is érdemes Dugint komolyan venni, mert évek óta tartó érdeklődés fűzi őt a Balkánhoz. Számtalanszor járt a térségben, és minden látogatása során azt hangsúlyozta, örök és mély barátság köti össze a szerbeket, a montenegróiakat, a macedónokat és az ugyancsak ortodox vallású oroszokat.

Még arra is hajlandó volt, hogy ostorozza a Kreml politikáját – persze, nem Putyinét, hanem elődjéét, Borisz Jelcinét, aki Dugin szerint többször is elárulta Szerbiát. Dugin szerint Szerbia egyelőre tartja magát, mert akármennyire is Nyugat-párti egy szerb politikus, Koszovó függetlenségét egyetlen szerb sem hajlandó elismerni.

Ha Szerbia elismeri Koszovó, akkor az ország megszűnik létezni, ezzel a lépéssel Belgrád lelki és erkölcsi öngyilkosságot követne el

– mondta Dugin, akit még hozzátette:

A Szerbia elleni NATO- felébresztette a szerbeket, a szerbek pedig felébresztették Oroszországot, végül pedig Kína ébredt fel.

Délszláv turnék

Dugin mindig ott van, ahol éppen a legnagyobb az orosz érdekeket érintő veszély: mielőtt 2017-ben Montenegró hivatalosan is a NATO tagjává vált a szakállas és ezért valamelyest a XX. század elején élt és meggyilkolt Raszputyinra is hasonlító filozófus a 600 ezer lakosú volt jugoszláv tagköztársaság körül tüsténkedett.

2018-ban, amikor Macedónia megkezdte Görögországhoz fűződő kapcsolatainak a normalizálását – ennek a folyamatnak lett a vége az, hogy Athén véget vetett a macedón euróatlanti törekvések bojkottjának, a volt jugoszláv tagköztásaság pedig átnevezte magát Észak-Macedóniává – Putyin embere több alkalommal is ellátogatott Szkopjéba, ahol nagy sikerű előadásai során azt bizonygatta, hogy a nyugati liberalizmus megbukott és eljött az ideije annak, hogy Macedónia is rátérje a szláv testvériség elmélyítéséhez vezető útra.

A liberális eszme a valóságban totalitárius. El akarja pusztítani a hagyományokat. Egyre több ország akad, amely elveti ezt az eszmét, és lépéseket tesz nyelve, kultúrája és vallása megvédésére. Örülök annak, hogy ennek a folyamatnak Oroszország vált a jelképévé

– fogalmazta meg filozófiájának lényegét Macedóniában Dugin, majd a példamutató országok között Görögországot és Magyarországot is megemlítette.

Bár a nézőtéren sokan „Oroszország, Oroszország” kiáltozásban törtek ki, Dugin Macedóniában is kudarcot vallott: megteremtődött a görög-macedón alku, és a volt jugoszláv tagköztársaságot azóta már felvettél a NATO-ba. Dugin most Szerbia mellett Boszniában, pontosabban a boszniai szerb entitásban, a Szerb Köztársaságban aktív, és egyike azoknak, akik a Boszniából való kiválásra próbálják rávenni a helyi szerbeket.

Visszatérő befolyás

Dugin annak ellenére befolyásos és veszélyes, hogy nincs igazi rangja: kapcsolatban áll ugyan a konzervatív orosz oligarchákkal, közülük is leginkább Konsztantyin Malofejevvel, de hivatalos tanácsadói posztot sohasem kapott.

Befolyásának első fénypontja az ezredforduló környékére esett – akkor Putyin a kedvenc filozófusának nevezte őt – s most úgy tűnik, hogy eszméi ismét visszatérnek és meghatározzák a Kreml kül- és belpolitikáját.

Dugint az orosz ortodox egyház is erősíti: Kirill pátriárka, az egyház feje szintén a jó és a gonosz küzdelmének tekinti az ukrajnai háborút, s azt ismételgeti, azért próbálja Ukrajna külföldi segítséggel megsemmisíteni a kelet-ukrajnai Moszkva-párti „népköztársaságokat” mert azok nem fogadják el a liberális értékeket.

visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: