Connect with us

Bosznia

Milyen cégek tartoznak a Dodik-féle birodalomhoz?
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

cég
A magyar miniszterelnök a Dodik család körében (Forrás: Žurnal)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Milorad Dodik eddigi tevékenysége során több pozíciót is elfoglalt már Bosznia-Hercegovinában, volt entitási miniszterelnök, a bosznia-hercegovinai elnökség tagja, most pedig a boszniai szerb entitás elnöke, de mindig ő volt a kormányzó Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) a vezetője, gyakorlatilag a szerb entitás erős embere. A boszniai Žurnal beszámolója szerint a pártelnöki pozíció arra volt jó Dodik számára, hogy saját birodalmat építsen ki. A független boszniai portál 21 cég tevékenységét vizsgálta 2018 elejétől 2022 végéig, amelyek közel egy milliárd konvertibilis márkát, vagyis 500 millió eurót kerestek, miután sokezer szerződést kötöttek a kormányzattal és közszférával.

A jéghegy csúcsa

A végső szám ennél minden bizonnyal jóval nagyobb, mivel a legtöbb vállalat a vizsgált időszaknál hosszabb ideje működik.

A Žurnal szerint a boszniai szerb entitás elnöke és társai szinte pánikba esve próbálnak minél több pénzt kitalicskázni a költségvetésből, ami abból is kitűnik, hogy az alább felsorolásra kerülő cégek 2018. január 1-e és 2023. november 22-e között 4478 szerződést kötöttek a közszférával, amelynek értéke valamelyest több, mint 1 milliárd KM áfával együtt, vagyis mintegy 500 millió euró.

Dodik a Žurnal tudomása szerint nem kommentálta a közzétett listát, viszont a szerbiai média felfigyelt rá, mégpedig az a része, amely közvetve a jelenlegi elnök, Aleksandar Vučić irányítása alatt áll.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy kik szerepelnek az interneten kerengő listán, a Žurnal segítségével nézzük azt, hogy ki nem szerepel rajta, pedig ott lenne a helye.

A boszniai szerb média

Érdekes módon nincs rajta a listán az Integral inženjering, amely az idén februárban elhunyt Slobodan Stanković oligarcha családjának tulajdonában van. Stankovićot korábban a Milorad Dodikhoz fűződő kapcsolatai miatt az USA fekete listára tette, az elmúlt öt évben egyedül ez a cég 1 094 629 203 konvertibilis márkát keresett, vagyis egyedül annyit, mint az összes többi.

Stanković autópályákat épített a boszniai Szerb Köztársaságon keresztül, ő építette a boszniai szerb kormány épületét, az Állami Nyomozó és Védelmi Ügynökség (SIPA) számára is dolgozott, de uszodák, vízierőművek építőjeként is ismert nem csak a boszniai Szerb Köztársaságban, hanem Szerbiában is.

2017 végén mintegy négy és fél millió konvertibilis márkát (KM) fizetett az ATV 56 százalékos részesedéséért. Először mintegy félmillió KM előleget tett le az asztalra, majd 2017 decemberének utolsó hetében átutalta a maradék négymillió márkát. Időközben Igor Dodik, Milorad Dodik fia, mint az Integral képviselője jelent meg az újságírókkal való találkozókon.

2019 márciusában a majd említésre kerülő Grand trade az ATV 24 százalékos tulajdonosa lett, miközben a többségi tulajdonos 51 százalékos részesedéssel Slavica Stanković, Slobodan Stanković felesége volt. A K-2 cégnek is volt részesedése, amelyet 2021 májusában a Prointer vásárolt meg, erre cégre érdemes figyelni a továbbiakban is.

A Prointer közben megvásárolta a többségi részesedést az Integral inženjeringtől, vagyis Slavica Stankovićtól, és megszerezte a Grand trade kezében lévő üzletrészt is, így teljesen átvette az Alternatív Televíziót, vagyis az ottani ATV-t. Jelenleg ezt a csatornát a Prointer testvérvállalata, az Infinity media kezeli… Ez a cég működteti a meghiúsult regionális projektet, az Una TV-t is.

Az ATV szerkesztési politikája egyértelművé teszi a nézők számára, hogy ki az úr a házban.

Rejtélyes módon nincs a listán az SNSD egyik alapítójának, Nebojša Ninićnek a tulajdonában lévő Lanaco informatikai cég sem. Bár a Lanaco a Prointer növekedése idején kiszorult az állami pénzek besöpréséből, de úgy tűnik, ma már minden újra jól működik. Az ötéves jövedelem 144 millió KM, vagyis 73 millió euró.

Ezek a cégek költségvetési pénzekből élnek

A Žurnallal szemben mi első helyen a Prointert említjük, mert egyrészt Milorad Dodik fiához, az amerikaiak által szintén megszankcionált Igor Dodikhoz kötődik, és mert más cégekkel is összefonódik.

Prointer

Az idősebb Dodik 2019. július 18-án a parlamentben magyarázta el a képviselőknek, hogy Igor fia milyen kapcsolatban van a Prointer IT-céggel. A boszniai szerbek Miléje szerint a fia nem tulajdonosa, és még nem is a meghatalmazottja a Prointernek, hanem csak a munkatársa.

A Prointer közel hat év alatt a boszniai szerb intézményektől és közvállalatoktól egyedül vagy más cégekkel közösen 864 szerződést kötött 274 646 669 KM, vagyis 145 millió euró értékben. A cég 2015-ös alapításától a Prointer több, mint ezer szerződést kötött az állami szférával. A Prointer vette át a meggyilkolt Slaviše Krinić cégét a Sector ADS-et, amelynek ezt követően jelentősen javult a pénzügyi helyzete, ezt a boszniai szerb elnök biztonsági szolgálata is segítette: ennek köszönhetően a Sector ADS összesen 59 szerződést kötött az állami cégekkel.

Ide tartozik a Sirius 2010, az IT-család büszkesége, amely átvette a munka jó részét, miután a külföldi cégek megszakították a kapcsolataikat a Prointerrel. A Sirius 2010 24 918 785 KM, azaz közel 13 millió euró bevételt mutatott fel, és 185 szerződés kötött egyedül vagy más cégekkel közösen indulva.

Euphoria

A boszniai szerb entitás Beruházási és Fejlesztési Bankja nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen marketingszolgáltatásokért fizetett 890 080 KM-t (455 ezer eurót) Boris Udovičić Euphoria ügynökségének 2020 végén és 2021 folyamán. A következő a boszniai szerb posta volt, amely ennek az ügynökségnek a médiafelületeit 93 471 KM-ért (48 ezer euró) bérelte. Még Banja Luka város képviselői sem tudtak ellenállni Udovičić marketinges tudásának – idén tavasszal 87 500 KM-t (45 ezer euró) hagytak jóvá a júliusi „Nyári éjszakák” nevű rendezvény reklámozására.

Boska

Dodik nevéhez régóta fűződik a Boska áruház. Öt év alatt 15 483 657 KM-et (7,7 millió euró) keresett. Ennél sokkal nagyobb bevétellel rendelkezik a Delta Real Estate, amelyen belül a Delta Planet bevásárlóközpont működik. Hivatalosan Miroslav Mišković szerb oligarcha, nem hivatalosan pedig Milorad Dodik tulajdona. A népszerű Delta bevétele 81 589 884 KM (41 millió euró) volt.

Alpha Security

A biztonságért az Alpha Security felel, amely évek óta a boszniai szerb elnök nevéhez fűződik, és több tízmillió KM bevétele van – egészen pontosan 33 889 516 KM (17 millió euró).

Agape

A Dodik család vendéglátással is foglalkozik. Dodik lánya, Gorica az Agape étterem tulajdonosa. Csak ő árulhatott ételt és italt a Srpska Open teniszversenyen Banja Lukában. A bevétel így garantált volt. Összesen 10 059 116 KM, vagyis több mint ötmillió euró volt a nyeresége a vizsgált időszakban.

Ezzel a teniszversennyel hozható összefüggésbe, hogy Milorad Dodik lecigányozta a Đoković családot. A boszniai szerbek Miléje a szerbiai állami televízió “Oko” (Szem) című beszélgetős műsorának kezdete előtt nyilvánult meg, nem sejtve, hogy a kamerák már veszik őket, majd elnézést kért azért, mert a közösségi médiában “spekulatív módon” jelenítették meg a szavait, és ezzel megbántották a Đoković család tagjait.

Ő viszont megsértődött azon, hogy nyilvánosságra került, amit mondott, és úgy fogalmazott, hogy Novak Đoković őszinte tisztelője mind teniszezőként, mind emberként, amit nem veszélyeztet semmiféle ármánykodás és nem professzionális újságírói magatartás.

A Banja Luka központjában lévő Agape éttermet, amely a Boska bevásárlóközpont szomszédságában van, az amerikaiak azzal tisztelték meg, hogy felvették a tilalmi listára.

Agrodestil

Dodik rendezvényein a Đedova rakija nevet viselő pálinkát szolgálják fel, amelyet Dodik családi cége, az Agrodestil állít elő. A boszniai szerb kormány a polgárok költségére éppen ezt az italt issza. Talán mondani sem kell, hogy a bevétel ebben az esetben is biztosított. Az Agrodestilt Gorica férje, Pavle irányítja. A bevétel ismét milliós nagyságrendű: 3 103 089 KM, vagyis 1,6 millió euró.

Milorad Dodik 2021-ben a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort is elvitte a Laktašiban lévő szeszfőzdébe, ahol a Nagyapa pálinkája (Đedova rakija) elnevezésű szeszes italt állítják elő, és háláját és köszönetét fejezte ki azért, hogy kitűnő együttműködés alakult ki a boszniai Szerb Köztársaság és Magyarország között. A részleteket lásd itt: Szeszfőzdében is jártak

Eco Group

Az Eco Group Vico Zeljković, a Bosznia-hercegovinai Labdarúgó Szövetség jelenlegi elnökének és a családjának tulajdonában van. A kapcsolat itt is fennáll, Zeljković felesége ugyanis Dodik unokatestvére. A cég 301 szerződéssel rendelkezett, amelyek értéke 17 702 518 KM, vagyis 9 millió euró. Az Eco Group volt az egyike azoknak a cégeknek, amelyeket a Covid-járványt követően fennmaradt vakcina semmisítésével bíztak meg.

DL Plakat

Van még egy Zeljković a kalapban. A DL Plakat társtulajdonosa Vico testvére, Bogoljub. Ez a cég a Dodik pártjából származó polgármester irányítása alatt Banja Lukában 18 óriásplakátért nem fizetett közüzemi adót és reklámdíjat. Ezt az ellenzéki polgármesterjelölt Draško Stanivuković tárta fel, majd miután megválasztották, mindent elfelejtett, így a DL Plakat zavartalanul működött tovább. Bevétele 2 923 503 KM, vagyis 1,5 millió euró volt.

Interkont Komerc

És akkor jöjjön még egy Zeljković, Vico édesapja, Spasoje, aki az Interkont komerc tulajdonosa. Az apuka szerelvényeket, csöveket szeret eladni a közszférának, amellyel nem kevesebb, mint 2.386 szerződést kötött, és közel hat év alatt 20 564 200 KM-t, vagyis 10 millió eurót keresett.

Igokea

Vico Zeljković nővére büszkén mondhatja el, hogy a Borac labdarúgó csapata a nemzeti tabella élén áll Milorad Dodik nagybácsikának köszönhetően. Ezen nem is kell csodálkozni, ha tudjuk, hogy az egykor híres sportegyesület elnöke Milorad Dodik tanácsadója, Milan Tegeltija, volt bosznia-hercegovinai miniszterelnök. A Dodik család azonban a futball mellett a kosárlabdát is szereti. Így ők irányítják az ‘Igokea’ Kosárlabda Klubot. A bevételek természetesen milliós nagyságrendűek: 15 477 308 KM, vagyis 7,8 millió euró.

Végül, de nem utolsósorban

Kaldera Company

A Kaldera Company az első az interneten keringő listán. A cég villamos erőművek, távközlési berendezések értékesítésével, gyártásával, telepítésével foglalkozik, amely a jobb pályáztatás érdekében a Prointerrel vagy más cégekkel kötött együttműködési megállapodást. Milenko Čičić cége ezzel saját kardjába dőlt, mert átkerült a Prointer tulajdonába. A Kaldera Company 168 pályázati szerződés nyert el, 2018-tól 2022-ig a teljes bevétel 78 725 300 KM, vagyis mintegy 40 millió euró volt.

GP Krajina

A GP ‘Krajina’ Borko Đurić tulajdonában van. A cég sikere 2000. október 25-én, vagyis az RS jelenlegi elnökének, Milorad Dodiknak első miniszterelnöki mandátumának lejártával kezdődött. Manojlo Milovanović, az RS kormányának akkori védelmi minisztere törvénysértő módon Banja Luka központjában hatalmas telket játszott át Đurićnak a hozzá tartozó épületekkel együtt. Cserébe a GP Krajina köteles volt 84 lakást építeni a hadsereg szükségleteire.

A négyzetméterár akkoriban rendkívül magas volt, 1600 KM, kb 800 euró, a lakások összértéke 9,5 millió KM, vagyis 4,9 millió euró volt. A Milovanović vezette minisztérium pontosan 9,5 millió KM-re értékelte fel az RS-hadseregének lebontott létesítményeit, így egyértelmű, hogy a hatalmas telket ingyen kapta a GP Krajina. A boszniai szerb entitás ügyészsége azonnal felhívta a figyelmet a törvénytelenségre, de a projektet nem állították le. A GP Krajina ezt követően kormányközeli cégekkel együtt lépett fel. A cég nyeresége az utóbbi öt évben 62 531 154 KM, vagyis 32 millió euró.

Grand Trade

A Grand Trade tulajdonosa az elítélt bűnöző, Mile Radišić, Dodik keresztapja. Radišić a Medicinska elektronika (Orvosi Elektornika) részvényeinek árával manipulálva a Banja Luka-i tőzsdén hárommillió km-ért vásárolta meg épületét. Emiatt három év börtönbüntetésre ítélték. 2018 folyamán eladta az Orvosi Elektornika melletti épületet az M:telnek, ezért nem hivatalosan 65 millió KM-et kapott. A Prointer abban a Banja Luka központjában lévő épületben található. Radišić ötéves bevétele 56 770 614 KM. 29 millió euró.

Az oligarchák között említik a laktaši Ljubomir Ćubićot is, akit évekre száműztek a pályázatokról, és nem élvezte Dodik kegyeit. A dolgok azonban jelentősen megváltoztak, és a Niskogradnja nevet viselő építőipari cége ismét vitathatatlan ajánlattevő. Az elmúlt öt évben 184 szerződést kötött, és 263 129 843 KM, vagyis 134 millió nyereséget ért el.

Red Box Media

A Red Box Media dolgozik Dodik veje, vagyis Gorica Dodik férje. Öt év elég volt ahhoz, hogy a cég 2 680 472 KM (1,3 millió euró) bevételhez jusson.

Itt nem fejeződött be a sor, a Dodik család ugyanis még több céget vezet, ezek közé tartozik az Agro voće, Fruit Eco és a Global Liberty. Mindezek a vállalkozások kedvezményes elbánás révén RS állami, vagyis jobban szólva entitási támogatásban részesülnek, mivel a Dodik család tulajdonában vannak.

Az Agro voće gyümölcstermesztéssel és kereskedelemmel foglalkozik, és ezen a területen kiérdemelte az Egyesült Államok szankcióit, akárcsak a hasonló profilú Fruit Eco és a más területen működő Global Liberty. Az utóbbit 2014-ben alapította a két Dodik csemete, Gorica és Igor, a cég építőanyag-nagykereskedelemmel és külkereskedelemmel foglalkozik.

Epilógus

A Bosznia-Hercegovinában kiszivárogtatott lista tehát azokat a cégeket tartalmazza, amelyek amelyek állítólag a Dodik család tulajdonában vannak, és ha éppenséggel nem is a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik irányítja őket, akkor is neki termelik a pénzt.

A listát állítólag az Egyesült Államok szivárogtatta ki, de ez egyelőre nem érhető tetten, ahogy az sem világos, hogy a Žurnal miért éppen az Orbán Viktorral készült fotót választotta a cikkéhez, a cikkben ugyanis sem Magyarországra, sem a magyar miniszterelnökre nem történt utalás. Lehet, hogy más családi fotó nem volt kéznél!


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

12
Lassan már az egész Dodik családnak lesz amerikai szankciója, miután a boszniai szerb elnök lányát és fiát is bünteti az Egyesült Államok

Vajon megérdemelte-e a boszniai szerb elnök, hogy az Egyesült Államok szétszankcionálja őt és a családját?

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia19 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékA jéghegy csúcsaA boszniai szerb médiaEzek a cégek költségvetési pénzekből élnekVégül, de nem utolsósorbanEpilógusMini közvélemény-kutatás A csillagok segítségével értékeld a...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava